IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЗА Фючърсните контракти на ССБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Темата е била повдигната преди 12!!! години.
    Какво се случава с нея към днешна дата и защо не съм чувал приятели, които се занимават със земеделие, да говорят за хеджиране?!

Коментар

• ЗА Фючърсните контракти на ССБ

Отчет на Софийска стокова борса за 2001 и анализ на стоковите пазари - ZIP

Коментар

Проблемите на Софийска стокова борса

1. Търговията със зърнени, хранителни и други стоки е слаба защото търговците не искат да плащат ДДС, каквото става когато направят прозрачна сделка (чрез ССБ). Всички знаем, че повечето хлебопроизводители не плащат ДДС, както и за нелоялната конкуренция в тези отрасли, без която цените щеше да са с 20% по-високи (колкото ДДС).

2. Фирмите с над 50% държавно и общинско участие не могат да органзират търговете си за обществени поръчки през ССБ. (новите промени в Закона за обществените поръчки ще го позволяват според изпълнителния директор на борсата).

3. Ниската икономическа култура на производителите (пък и на търговците). Ситуацията е такава, че когато мине търговец през производителите им казва "не продавай зърното под 200 лв., нека си стои тука, а аз ще мина да го взема". И ако производителят го послуша може да падне държд, както житото си е на площадката и да го провали. Интереса към публичните складове е нисък, а търговците нямат достатъчно средства да ги блокират във фючърсна търговия, пък и нямат никакъв интерес. По-евтино е да изчакат на производителите да им потрябват пари.

Практиката с която се решиха част от проблемите на БФБ (централизиране на търговията) е неприложима за съжаление

Коментар

Петре, аз вече бях писъл по този проблем, но ще се повторя, защото изглежда ти е убягнало от вниманието.
          Как би изглеждало поемането на клиринга на българския фючърсен пазар от клиринговата къща в Будапеща (по нататък ККБ):
          1. ККБ трябва да склучи договор с една българска банка и по този начин няма да има нужда от международен превод на парите.
          2. Няма никакъв проблем клирингът да върви в български лева.
          3. Комуникацията между брокерите и ККБ ще върви по електронен път на английски, чрез специален автоматичен софтвер. Въпрос на пари е този софтвер да се преведе и на български.

Какви ще са предимствата за България, ако ККБ поеме клирингът на българският фючърсен пазар:
          1. Няма нужда от създаването на подобна скъпа институция и разработването или закупуването на скъп софтвер.
          2. Времето за изграждане на подобно сътрудничество няма да трае повече от 5-6 месеца, докъто създаване на българска клирингова къща ще изисква минимум 1-1,5 години.
          3. Още от първият ден може да се ползва гаранционният фонд и сравнително голямият собствен капитал на ККБ, като гаранция по изпълнение на фючърсните сделки.
          4 Комисионните за българските брокери и инвеститори, вероятно ще бъдат доста по ниски в сравнение, ако трябва да се избиват първоначалните високи разходи по създаването на клирингова къща.
          5.ККБ има доста голям опит от специфичните проблеми и рискове на един стъртиращ фючърсен пазар в Източна Европа и има амбиции да се превърне в регионална институция.

Аз нямам никакъв личен интерес ККБ да поеме обслужването на българския пазар. Всички усилия, които съм правил до момента по тази тема са били абсолютно безкористни и само с една единствена цел да помогна на България с каквото мога, защото тя е моя родина!
          Много бих се радвал ако някоя западна институция поеме обслужването на пазара, но доколкото съм запознат с темата малкият пазар на България е абсолютно непривлекателен за западняците :-((

Не съм съгласен с теб, че клиринговата къща при фючърсния пазар е спомагателна институция! Как може страна по сделката да е спомагателно институция?
          Абсурдно е да мислиш, че някой ще сключи фючърсна сделка на борсата без да познава отсрещната страна и без да има сериозни гаранции, че тя ще изпълни задълженията произтичащи от фючърсния договор!
          Единственият шанс да тръгне някакъв фючърсен пазар е добре познаващи се фирми и частни лица да започнат да търгуват на извънборсовия пазар по между си, но затова не трябва никаква институция, като ССБ. За сега обаче подобна търговия може да тръгне единствено с пшеница, царевица или валута, защото извънборсовото прехвърляне на акции е забранено :-((

Умник, прав си, че за сега в България много малко стоки са годни за фючърсна търговия, но все пак има три продукта, които имат доста силен спот пазар и би имало интерес към тяхните фючърси. Това са царевицата, пшеницата и особено доларът. В България повече хора имат мнение за курса на долара от колкото за футбол, а това не е малък потенциал :-))
          Освен това очакването захранване на фондовият пазар с много нови акции съвсем скоро ще сдъздаде рална нужда от търговия с фючърси с акции и индекси!

Коментар

Забравете за търговия с фючърси в България. Тук едва ли може да има достатъчна ликвидност и ще стане както с акциите - имаме прекрасна борса (според властта) а пък нямаме пазар (няма и да имаме в скоро време). Има едно понятие в търговията с фючърси - slippage. Това е разликата между подаване и изпълнение на поръчката. На борсите в Ню Йорк правилата са малко по-либерални и ако търгувате например портокалов сок, раликата може да е 40-50 точки. За пазарите на ориз, овес и т.н. няма какво да се обсъжда. Там получавате изпълнение след един час например и потвърждение след 2-3 часа. Цената даже не сте си я представяли. За България ще бъде още по-интересно. Например подавате поръчка днес и имате изпълнение след седмица. Докато на Алекси приятелите не се размърдат и тук нямаме нормална пазарна икономика, ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВСЯКАКВИ БОРСИ!!!

Коментар

Алекси,
              ако искаш да помогнеш и направиш нещо реално за стартирането на фючърсната търговия, а и не само ти, а всички които могат тогава нещата ще се развият просто по-бързо отколкото ако останат просто зрители. Естествено че трябват първоначални инвестиции (не чак толкова големи) и естествено че има риск отново нищо да не се получи но трябва да се опитва и опитва и опитва докъто се получи. В противен случай и 10 клирингови къщи да има, след като няма какво да се "чисти" тяхното съществуване ще се обезсмисли.
              И което е по-важно. Винаги първо започва търговията с нещо (в случая фючърси) и чак след това се "раждат" спомагателните звена (в случая клиринговите къщи) които успяват да намерят свободната пазарна ниша.

Коментар

Алекси,
                понякога някой хубави неща не се случват защото не е настъпил моментът те да се случат. Имам в предвид доста обективни и субективни фактори в предвид, които ще си позволя да не споделям с останалите защото има и елементи на търговска тайна ако щеш.
                Или както обича да се изразява патрона на НДСВ, голямата плешива европейска глава, носителят на жълтата фанелка: "Като му дойде времето" + "Вервайте ми" ще получите повече информация за това какво се прави за да стартира търговия с Фючърсни контракти в БГ.
                Алекси ще ме извиняваш, но за мен е направо абсурд това което си предложил за Будапещенската клирингова къща по 2 причини.
                1. Как го виждаш целият този трансфер на пари между БГ и Унгария с една едничка цел комисионната да се събира от Унгарците.
                2. Смятам че езиковата бариера между 2-те страни е доста сериозна и ако ми отвърнеш че кореспонденцията ще се води на английски, то тогава защо да се използва Унгарска клирингова къща, а не английска или американска такава с далеч по-големи традиции и ноу-хау в този бранш?
                Проблемът е че както многократно съм казвал и повтарям, в БГ потребителите и производителите са икономически НЕГРАМОТНИ в по-голямата си част, а инвеститорите (разбирай спекулантите) не правят нищо това да се промени.
                Но мисля че му е "Дощло времето" това да се промени.

Коментар

Като зърнопроизводител подкрепям идеята.

Коментар

Петре, забрави за фючърсния пазар на ССБ! Основният проблем, който стои пред пазарът на фючърси в България е липса на клирингова къща, която да застане, като страна в сделката и да гарантира, че ще получиш парите си, независимо от това дали насрещната страна си изпълни задълженията. Без наличето на такава клирингова каща никой здраво мислещ човек няма да се навие да сключи фючърс...
                    Преди година и половина въодушевен от първия Български Великден чрез посланника на Будапеща изпратих до доста институции в България план за осъщесвяване на фючърсен пазар в България. Освен това предложих на г-н Симов от ССБ да ги свържа с Централния Депозитар и Клирингова Къща в Будапеща, която може да поеме обслужването на българския пазар, но поради липса на сериозен интерес от страна на ССБ нищо не стана....

Коментар

Ako ima koi da objasni na drebnite zurnoproizvoditeli s prosti dumi za kakvo stava duma i che po tozi nachin mogat da si fixirat cenite za v kraja na sezona - ela gledai kolko uchastnici ste ima. Nikoi ne iska da raboti za toia sto duha, mnogo hora biha si kupili tazi "zastrahovka", kakto i mnogo biha spekulirali s neja. Vse pak kato stava duma za зърно - tova e nesto mnogo po-nagledno ot edna akcija na "Slanchev Brjag" da rechem.... Taka si mislja. Razbira se - predi tova da stane trjabva dzakonite taka da se napravjat che da njama mesto za drebnite moshenici da si napravjat igrata za smetka na proizvoditelite....
                      life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

БГ търговците са грамотни но проблема е в производителите и най вече в непознаването им на системата за такъв вид търговия.

Големите износители също така нямат интерес това да стане практика, защото ще им намали печалбите /много е гот когато само няколко купуват, а всички продават - когато настъпи момента/
                        постове на LATINICA не чета
                        МОЛЯ пишете на БЪЛГАРСКИ

Коментар

Има желание на много играчи да търгуват с фючърсни контракти на ССБ.
                          Как смятате? Може ли в БГ да започне търговия с фючърси на зърно или казано по друг начин, достатъчно грамотни ли са вече БГ търговци, производители и спекуланти да започнат търговия с Фючърси?
                        Working...
                        X