IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Валутен борд

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • валутен борд

    Валутният борд у нас крие заплахи, ако министър на финансите е Муравей Радев, а министър на икономик
    (ПАРИ) - 2002/1/10
    --------------------------------------------------------------------------------

    Владимир КАРОЛЕВ, управляващ партньор, Балканска консултантска компания
    ПРОСТОРНИЯТ материал на Иван Ангелов, публикуван на близо 4 страници във в. ПАРИ на 7.01.2002 г., е ярък пример за това, как некомпетентно и избирателно може да се тълкуват макроикономически процеси от хора, станали професори, четейки на руски неточен превод на Капитала на Карл Маркс. Всъщност всеки компетентен и непредубеден икономист би нарекъл този материал на г-н Ангелов шекспировото Много шум за нищо или тодор-живковото Безсмислен труд пак кипи. Аз ще бъда кратък за разлика от г-н Ангелов, който явно няма друга работа, та си пише научно-образни анализи и ги представя на пресконференции. Та, накратко:
    l Валутният борд има недостатъци, но според мен е горчиво и най-добре работещо лекарство за икономики, в които липсва здрав разум и дисциплина в публичните финанси, и в случаи, когато всички възможни алтернативни методи за макроикономическа стабилизация са изчерпани. Такава беше ситуацията в България през 1996-1997 г. до известна степен благодарение на съветника на премиера Жан Виденов проф. Ангелов.
    l Причината, че валутният борд не е разпространен в десетки страни по света, известни с хронична неефективност на публичните финанси /напр. някои страни от Латинска Америка, Азия и Африка/, е, че тамошните политици и властници не искат да се разделят със суверенното си право да определят монетарната политика; разбирай, правото си да печатат пари, които след това да раздават, напр. под формата на невъзвръщаеми кредити или държавни поръчки на политически приятели и клиентелисти.
    l Хонконг не е специален случай, както твърди г-н Ангелов. Не са специален случай и Естония и Литва. И в трите страни валутният борд работи добре и едно добросъвестно сравнение на резултатите от работата на валутния борд би следвало да включва тези страни.
    l Въпреки че няма достатъчно доказателства, за да се направят статистически значими изводи, историята на валутния борд показва, че той работи по-добре в малки страни, отколкото в големи. Според мен това се дължи до голяма степен на факта, че злоупотреби с принципите на валутния борд са по-малко възможни в страни с малък политически елит и малък публичен бюджет.
    l Коментарите на проф. Ангелов са резултат или на неразбиране на механизма на работа на паричния съвет и на взаимовръзките между някои от макроикономическите индикатори, които коментира, или на преднамерена недобросъвестност. А най-вероятно и на двете.
    l С цел избягване на повторенията няма да анализирам в детайли защо коментарът на проф. Ангелов е напълно несъстоятелен и защо не трябва да излизаме от паричен съвет сега - бих препратил читателите отново към коментарите на г-н Георги Ганев /в. ПАРИ от 7.01.2002 г./, г-н Румен Аврамов /в. ПАРИ от 8.01.2002 г./ и интервюто на г-м Мартин Заимов от 9.01.2002 г., под които се подписвам с две ръце, ако ми позволят.
    Искам да коментирам обаче някои от основните заплахи за ефективността на валутния борд. Според мен основната заплаха ще дойде от следните посоки:
    l Ако не се преодолее бързо забавянето на структурната реформа, в т. ч. почти спрялата приватизация през периода септември 2000 - септември 2001 г., ако се протака либерализирането на енергийната система на страната, а всъщност и на всички нелиберализирани пазари у нас.
    l Ако не се осигурят значителни чуждестранни инвестиции на зелено и портфейлни инвестиции чрез възраждането на капиталовия пазар с цел по-висок интензивен икономически растеж и компенсиране на дефицита по търговския баланс, който в кратко-, а може би и в средносрочен план не може да бъде преодолян.
    l Ако най-неефективната и една от най-корумпираните системи у нас - по доклади на редица международни наблюдатели и организации - правно-съдебната система, не се доближи до нормите и ефективността на Европейския съюз поне толкова, колкото икономическата вече се е доближила.
    l Ако управлението на външния и вътрешния дълг отново стане пасивно и некомпетентно, както през голяма част от периода 1990-2001 г.
    l Ако се позволят необуздани общински разходи /цитирам г-н Александър Божков, в. ПАРИ от 8.01.2002 г./ и нецелесъобразни общински и държавни разходи /напр. за това, което наричам предизборен асфалт/, както през първата половина на 2001 г., благодарение на щедростта на тогавашния финансов министър Муравей Радев.
    l Ако НЕК, Булгаргаз, БДЖ, пристанищата и други държавни структури продължат да финансират меко и скрито под различни форми /напр. бартери на принципа кон за кокошка или позволявайки неплащане или забавяне в плащането/ държавни и частни фирми.
    l И на последно място поред, но не по важност, ако не бъде позволено от обществото да се имплементира и да се почувстват позитивните резултати, които ще настъпят в икономиката на страната през следващите две-три години в резултат на новата икономическа политика на предлагането /т. нар. supply side economics/, която е в основата на либералния модел на сегашното правителство на България.
    В заключение - дръжте Муравей Радев по-далеч от Министерството на финансите и Иван Ангелов от Министерството на икономиката, за да няма сериозни заплахи за валутния борд.

    Коментар


    • валутен борд

      Проф. Ангелов е архивна изрезка от в. "Работническо дело", защо въобще му обръщате внимание?

      Коментар


      • валутен борд

        Изрази като "по мнение на експертите", "някой считат". "други твърдят" са празни журналистически глупости. Всяко мнение, неподкрепено с доказателства е лишено от смисъл, и е било безмислено да бъде изказвано.

        За борда - Бордът е рамка, а не двигател на икономиката. Сигурна среда. Това да знеш, че 100 лв. днес са 100 лв утре. Не казвам 101 или 110. 110 стават с работа или казано научно с развитие на икономиката, създаване на БВП. Как се създава реален БВП, който е учил знае.

        Коментар


        • валутен борд

          Продължавам да мисля, че цялата история е тест; публикацията на руснаците според мен е потвърждение. Нов премиер (с леви идеи в предизборния период), успех на левицата на президентските избори - защо да не сложим в нейната уста някоя и друга популистка идея по отношение на борда. Ако обществената реакция е позитивна - ще мислим; ако не е позитивна (в сайта всички са на едно мнение!) - ще ни е от полза пак. Най-малкото - ще има с какво да затворим устата на някои от управляващите партньори (или лобистите за тях), които дълбаят в посока отпускане на борда.

          Коментар


          • валутен борд

            смисълът на тия неща не е да се махне законът за валутния борд, а да се изпразни от съдържание чрез форсиране на инфлацията

            Коментар


            • валутен борд

              Ива!

              Не смятам че ще се стигне въобще до свалянето на борда пък камо ли както ти се изради възраждащата се политическа сила да дойде отново на власт и да ни вкара в същата дупка както 96 година. Всички видяхме Ангелов с неговите икосномически "способности" до къде ни докара когато бешие съветник на Виденов, така че просто няма смисъл от коментар идеята за махане на паричния съвет. За българия няма рискове, защото първо има наложена фискална дисциплина с нисък бюджетен дефицит, който не пълни нито дълга нито печатането на пари и оттам инфлацията и обезценката на лева поради схемата на валутен борд за паритета между паричната маса в обръщение и валутния резерв. Така че лично за мене няма притеснения освен това не трябва да се забравя че България има на своя страна едно огромно предимство и то е ЕС и еврото

              Коментар


              • Валутен борд

                Руснаците подемат идеята на проф. Ангелов:

                Болгарию может постичь участь Аргентины - gazeta.ru

                Финансовый кризис, подобный аргентинскому, может разразиться и в Болгарии. С такими предупреждениями выступают эксперты Института экономики при Болгарской академии наук. Поводом для такого сравнения стал, прежде всего, действующий в них финансовый режим, жестко привязавший в 1991 году аргентинский песо к американскому доллару, а 6 лет спустя и болгарский лев к германской марке (в настоящее время - к евро). Установленный по настоянию МВФ режим предполагает, что правительство страны добровольно ограничивает свой суверенитет в финансовой сфере, делегирует часть фискальных функций МВФ, эксперты которого имеют последнее слово при составлении национального бюджета и контроле за его исполнением.

                По мнению экспертов, в том случае, если в Болгарии режим "валютного совета" будет сохранен еще в течение 6-8 лет, экономика страны не выдержит нагрузки. По мнению экспертов валютный совет, действующий в Аргентине и Болгарии, имел стабилизирующее влияние на национальные экономики только в первые 2-3 года. Затем все экономические показатели необратимо ухудшались. Промышленность, лишившись доступа к льготным кредитам, перестала обновлять основные фонды, производительность труда и качество продукции упали, а ее себестоимость выросла. В результате резко снизился экспортный потенциал основных отраслей, вырос бюджетный дефицит, страна попала в хроническую зависимость от кредитов МВФ. Как считают независимые эксперты, по итогам 2001 года внешнеторговый дефицит Болгарии составит более $1,4 млрд - 10-11% ВВП.

                Коментар


                • валутен борд

                  Ozna4ava 4e prof. Angelov si e vzel profesurata v izgorelia universitet! SHTo za idiotshtini drunka prof. Angelov????

                  Коментар


                  • валутен борд

                    Означава ли това, че според Вас тази"възраждаща се политическа сила" си е пак същата и ако дойде на власт, ще се повтори историята от 94-96 г.? Защото премахването на валутния борд ще доведе до същото в действителност. Проф.Ангелов и тогава беше против борда и ето какво се случи.

                    Коментар


                    • Валутен борд

                      пълни тлупости са тези изказвания на Ангелов!България свали ли валутния борд рискува да влезе отново в тежка финансова криза както беше случая на 97 година.Валутния борд е най-добрата рестириктивна политика за момента до въвеждането на еврото като официална парична единица на страната ни. А и системата на паричния съвет работи отлично до момента, така че не трябва да се пипа едно отлично работещо статукво

                      Коментар


                      • валутен борд

                        Za6to ne zaslujavat komentar glupostite mi!

                        Коментар


                        • валутен борд

                          Схаващам извяленията на професора като тест. Струва ми се, че опити за тестване на общественото мнение започнаха от септември м.г. В момента се прави по-задълбочен опит за тестване - открито, с научна обосновка, от името на публична личност, свързана с определена възраждаща се поличитеска сила. Очаквам тестовете да продължат в следващите три месеца.

                          Коментар


                          • Валутен борд

                            Умници, защо не коментирате изявленията на проф. Ангелов за премахване на валутния борд?
                          Working...
                          X