IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Котировки и коментари за непублични акции - архив до 01.09.11

Collapse
Заключена.
X
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Котировки и коментари за непублични акции

    Сети се и комисията!
    Още в началото на тази тема, под друг ник, ви казах че има проблем.
    Четете закона - ако нямаше проблем, щеше да е пълно с обяви с подобно съдържание по вестниците.
    Някои забравиха, че не сме 1994 или 1995 година!

    Коментар


    • Котировки и коментари за непублични акции

      Investor, не могат да ви гонят за публично предлагане - за това трябва да санкционират лицата, които публично предлагат. Друг е вапросът дали това е неофициален нерегулиран пазар на ценни книжа. Ако Investor се окаже такъв, много ми е интересно какво ще каже Комисията за книжните вестници, където също се срещат обяви купува/продава??

      Коментар


      • Котировки и коментари за непублични акции

        В статията на в.Дневник пише,че ДКЦК ще се срещне с ръководството на Investorbg.com .Може би това е единствено важното.Другото е коментар и предположения на вестника(журналиста).Вижда се категоричното становище на тези,които участвувт в тази (и някои от дугите) рубрика.Моето мнение е също,че няма никакво нарушение на нищо-в началото мисля,че пак коментирахме и стигнахме до единомислие (логиката не е сложна).
        Разбира се дне с се засегнаха и много въпроси,които смятам че са бели полета в наето законодателство (или по-скоро тълкуванието).Не че са некадърни законотворците и тълкувателите-материята за тях е нова и именно подобен род дискусия и опити да се търси/дава информация ще им помогне да подобрят нещата.В този смисъл трябва да са благодарни.
        А иначе защо да има проблеми? Разбирам,че някой продажа акции от дружество Х,разбираме се на каква цена ще ги продаде/купя,правим заявка при инвестиционен посредник,сделката се реализира,аз плащам,другият купува,посредникът взема комисионната,начисляват се съответните такси,издават се необходимите документи и всичко е наред.Виждам въпроси,отнасящи се до това какво ще плати като данък този,който е продал акциите си.Ако продам имот чрез посредник се внася данък при сделката.Ако си продам касетофона (с посредник или не) не плащам никакъв данък.За акциите-да се даде тълкувание.Тайка и така ДКЦК и е интерснен форума,би могла да даде малко повече пояснения тука.Ще бъде полезно,аз мисля че точно това е сърцевината на форума .Всичко друго е съпътствуващо.
        Но Леков е прав,с интерс ще очакваме да бъдем информирани за срещата с ДКЦК (ако има такава-все пак работата на вестника е ,като чуе че някой мисли или възнамерява нещо да каже "той направи това и това").
        Един внимателен прочит обаче само на тази рубрика може да обогати доста ДКЦК и всички,работещи в тази насока.Даже аз смятам,че за ДКЦК този сайт може да е платен,както сайта на БФБ се опитва да предлага плащане за не особено качествен продукт.От тези дискусии ДКЦК може да извлече полезни идеи,а за идеи обикновено се плаща много.Така че - за участници - безплатно,за тези,които черпят идеи за това,къде са им белите полета-платено.Няма никаква ирония в думите ми.
        Имам и предложение.Както при започване на работа на форума (след откриване на Инвестор) се организира събиране,така и сега да се направи едно събиране,за да се даде информация за срещата с ДКЦК.Но при добра организация,да няма само говорилня(както миналия път).Разбира се ,дори и само с говорилня ,контактите са полезни.
        РАзбира се това е само предложение.Информация за срещата с ДКЦК може да се пуслне тука (ако се прецени,че е възможно).

        Коментар


        • Котировки и коментари за непублични акции

          Супер!Така както аз го разбирам, за да си добросъвестен трябва едновременно с това и да си порядъчно луд.Някой знае ли къде в нормативната база е уреден въпроса за облагането на печалбата от продажба на акции от непублични дружества?Интересно е как държавата си мисли,че може да контролира тази търговия при положение, че при Депозитаря няма информация за цената на купените и продадени акции?

          Коментар


          • Котировки и коментари за непублични акции

            Сделките с акции на непублични дружества не са освободени от данък. Иначе това за контрола - никой не те контролира. Разчита се на добросъвестността. Обаче, кажи ми как да си добросъвестен данъкоплатец в следния случай:
            Днес купувам 1000 акции на Соди и 1000 акции на Антибиотик по 10 лв например.
            След 1 месец продавам акциите на соди по 15 лева а акциите на Антибиотик по 1 лв. От цялата търговия съм на загуба 4000 лева. Попитай твоите данъчни за това че си загубил дължиш ли данък - отговорът е ДА и то около 1200лв. Много ни е тарикатско законодателството - нали...

            Коментар


            • Котировки и коментари за непублични акции

              Липсата на място, където акциите на непубличните дружества да могат да се разменят е едната страна на проблема.Доколкото ми е известно търгуването на акциите на публичните дружества са освободени от данък печалба от началото на тази година.Дали обаче важи същото и за акциите на непубличните дружества?Ако отговорът е не, как и кой може да контролира това.Повечето от сделките са неформални или с други думи няма как да се разбере дали продавачът е спечелил или загубил от продажбата на акциите си!Пробвах да се консултирам с данъчни инспектори и юристи по въпроса, но те хабер си нямат.Ако някой има информация, моля нека да ме осветли.

              Коментар


              • Котировки и коментари за непублични акции

                Това с непроучената територия ми хареса. Аз например от време на време решавам да посетя сайта им. То не че има нещо което мога да науча от там, но все пак... И тяхният сайт, с безумните приложения в него е единствения, при които ми гърмят и Нетскейпа и Експлоръра.

                Коментар


                • Котировки и коментари за непублични акции

                  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                  .................................................. ........
                  Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

                  .................................................. ...........
                  Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

                  Коментар


                  • Котировки и коментари за непублични акции

                    Както се казва в такива случаи: Комисията трябва да си гледа работата. За тях интернет е една непроучена територия, но тя съществува въпреки всичко. Практиката винаги предшества законите и аз не виждам нищо лошо, когато една институция като ДКЦК, която има право на законодателна инициатива да се интересува как стоят нещата и в тази Terra nova. На всички е ясно, че сайта не е страна по евентуални сделки, не е тържище, което печели от оборота при сделки. Нека припомня, че Wallstreet Journal е възникнал точно като билборд в едно Ню-Йоркско кафене на известната улица.

                    Коментар


                    • Котировки и коментари за непублични акции

                      Най-лесно е да се прехвърлим на друго място.
                      Въпроса е в това, че: Интернет е специфична медия
                      не е като да купиш вестник и да четеш какво са написали журналистите
                      в Интернет информацията се ТЪРСИ това е основна разлика.
                      Има и друг начин: софтуерно да се ограничи броя на прочелите съобщението на 45 човека, те и без това не са повече и така да сме в мир с член 4 ал 1 т 1 от ЗППЦК

                      Коментар


                      • Котировки и коментари за непублични акции

                        Коментарите в "ИнвесторБГ" породиха интереса на регулатора на капиталовия пазар
                        КАМЕН КИРИЛОВ


                        Държавната комисия по ценни книжа (ДКЦК) ще се срещне с ръководството на интернет-изданието "ИнвесторБГ", за да обсъди коментарите в страницата на тема "Котировки и коментари за непублични акции". Във въпросната тема посетителите на страницата се опитват да купят или съответно да продадат акции на дружества, които не се търгуват на регулирания пазар. По смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) това представлява публично предлагане. По този начин интернет-медиата нарушава буквата на закона, смятат от комисията.

                        На адрес www.investor.bg могат да се намерят коментари за непублични акции, като този например: "Имам 90 броя акции на "Загорка АД" - ако ви интересуват моля оферирайте цена на *******@abv.bg Имам и 420 броя акции на "Сердика Шумен" - интересувате ли се - показателите на дружеството са добри - собственост са на ОМК. Чакам отговор."

                        Според член 4 от ЗППЦК "публично предлагане" на ценни книжа е всяко предложение или отправяне на покана за придобиване на ценни книжа, отправено до неопределен кръг хора. При буквално тълкуване на закона това е като вторично публично предлагане и ДКЦК може да санкционира електронната медиа. Запознати обаче твърдят, че това е много малко вероятно и че двете страни ще се опитат да решат казуса конструктивно.

                        Представители на регулативния орган все още не са се свързали с екипа на "ИнвесторБГ", за да уточнят кога ще се проведе срещата. Съдружникът в медиата и редактор Любомир Леков каза, че не може да коментира решението на ДКЦК, преди тази среща да се състояла. Представител на комисията не беше намерен за коментар до редакционното приключване на броя.

                        Според повечето брокери обаче проблемът е не толкова в буквата на закона, а по-скоро във липсата на място, където акциите на непубличните дружества да могат да се разменят при някаква справедлива цена. Прави впечатление, че във форума преобладават съобщения на хора, придобили акции от масовата приватизация. Значителна част от дружествата, раздържавени по този начин, се отписаха бързо от публичния регистър, виждайки, че листването на борсата няма да им донесе полза. Така индивидуалните инвеститори, които си бяха купили акции от такива компании останаха притежатели на неликвидни акции, които на практика не могат да продадат на никого. Коментарите в интернет-медиата са един от малкото начини за тези собственици да продадат книжата си.

                        Дори и ДКЦК да реши, че в случая има нарушение на закона, възниква проблемът кой всъщност извършва публичното предлагане - "ИнвесторБГ" или участниците във форума. Казусът с коментарите е интересен и с това, че разкрива доколко е свръхрегулиран българският капиталов пазар, смятат експерти. В повечето западни държави е развит т.нар. OTC пазар (Over the counter) - което означава, че инвеститорите могат да търгуват неофициално с акции както на публични, така и на непублични компании.


                        Коментар


                        • Котировки и коментари за непублични акции

                          Извинявам се Инвесторе, малко си изпуснах нервите! Обаче това е достойно за темата за левашките изпълнения...

                          Коментар


                          • Котировки и коментари за непублични акции

                            Наивник, споделям, че евентуалното мнение на Комисията не е правилно (те все още не са се произнесли, това е мнение на вестник), но нека да не правил лични нападки, преди да се изясни случая.
                            Нека с тълкуване на закона покажем, че сме прави

                            Коментар


                            • Котировки и коментари за непублични акции

                              Алоооо, комисията, съвсем ли ..... Защо не отидете да санкционирате YAHOO. Вижте това съобщение)) http://messages.yahoo.com/bbs?.mm=FN...973&mid=692057

                              Коментар


                              • Котировки и коментари за непублични акции

                                Имам към 200 броя акций в "ЗАГОРКА" АД, продавам ги - ако има интерес ми пишете на e-mail Daniel_Yankov@hotmail.com

                                Коментар

                                Working...
                                X