IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Маржин покупки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от kork Разгледай мнение
    Репата са ясни.хубавото е, че там съвсем скоро очаквам понижение на лихвите, но това си е друга тема.

    Темата тук е за това, кое по принцип, към днешна дата, има по-голям потенциал на БФБ-късите или маржин покупките.

    Все пак ,на Софикс 1000 да скъсяваш си е едно доста опасно приключнение.Приключение което по моему за много малко хора ще приключи успешно.А маржин покупките са с доста по розово бъдеще.Така поне мисля аз.Така и ще действам, само да ми дадат възможност
    12 години чакаме софикс 1000 .... от позицията на изминалото време могат да се кажат доста неща...
    fuск the bеаr - give me the bееr

    Коментар


    • С даването възможност на "простолюдието" за къси (ИП-тата до сега си сключваха такива без ограничения...), ще се получи голямото набълбукване на много играчи (спекуланти), като много от тях окончателно ще потънат... Движенията надолу (ако ги има) ще са краткотрайни, от тях ще се възползват малко от участниците, а други ще си останат на дъното, като няма да смеят да се освободят на малка загуба, а тя с всеки ден ще нараства..., по подобие на сегашната обстановка, с обратен знак - ще чакат поне да излязат на нула, като все повече ще трупат загуби, при покачващите се цени... При късите трябва да можеш да закриеш позицията на малка загуба (това е валидно и при удължаването)..., та - скалпирането винаги е било изкуство, пък някои го определят като недопустимо при инвестирането... По мое мнение, трябва да се използва волатилността на пазара, породена от фундаменталните фактори (които на нашата борса са доста размити и не оказват съществено влияние), но да вземеш решението - да затвориш позицията на загуба (сравнително малка) - също е изкуство... , иначе: пазарът е непобедим... В него плуват уверено само големите риби. Тия, които разполагат с вътрешна информация и - които могат да се съюзят срещу дребната цаца...

      Дано няма губещи..., но това е неизбежно..., а потъването (при скъсяване) ще е още по-жестоко!... А и чуждите мнения също не трябва да ни влияят, най-малкото, защото всеки има собствена стратегия, която съобразява с условия, които никога не съвпадат.

      Лично мнение! Не мисля, че някой ще се обиди от използваните метафори - нека ни стане по-ясно... )) Спокойствие и търпение. Успехи, и умната! ))
      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

      Коментар


      • оффф,пак тези трудни маржин покупки.......
        за пореден път ще обяснявам,ако може и КФН да прочете този постинг,да им стане ясно,че не са те хората,които могат да разрешават или забраняват левъридж!

        що е маржин?
        маржин е вид заем!като потребителски кредит,както ипотека,както необезпечен кредит от кредит карта,както заем от приятел или роднина.
        характерното при този заем е,че се олихвява на дневна база и падежа на заема е деня на излизане(затвяряне) на позицията,финансирана от този заем.
        а за обезпечение на заема служи екуитито по закупените основни позиции в/у които е финансирането.
        при 1000% левъридж,брокера финансира с марджин заем за всяка акция -9 нови акции,като тази 1 акция служи като гарант за обезпечение на целия заем с екуитито си.
        заема е безрисков,за това лихвата по него е символична и по ниска ,дори от ипотечен заем.
        пример-ако има 1000% финансиране,в случай,че тренда тръгне срещу клиента и той загуви 8%,брокера изисква маржин кол-предупреждава клиента си,че се нуждае от допълнителен паричен ресурс,ако иска да поддържа позициите си отворени,ако не-позициите автоматично се затварят при удряне на 10% загуба.

        направо малоумието на брокерските посредници и контролните органи ,като КФН меко казано ме плаши.
        не мога да разбера,защо и брокерските фирми много рядко щели да предлагат тези услуги,дори и да им бъде "разрешено"?????
        те нищо не рискуват,а само печелят,защото от повишения обем покупки,ще правят повече пари от самото посредничество,както и печалба от финансирането.
        риска е =0!!!!!!!!поради простата причина,че брокерите са екзекуторите на позициите и при привършване на екуитито,просто затварят позициите.

        подобна е картинката и с шортовете.КФН не е човека,който трябва да разреши шортовете,ами самия клент,собственик на акциите, трябва да се изкаже,дали иска да лизва акциите си na брокера или не!!!!!!!!!!
        КНФ не са собственици на акциите на борсата,нито самата бора е собственик на акциите,нито пък дори компанията,емитирала акциите,нито пък брокера,посредничил при покупката!!!!!!!!

        всяко физическо или юридическо лице,закупило дадена акция,с парите влoжени в нея,се превръща в нейн собственик ,както и в/у правата в/у нея!
        ако иска може да я подари,ако иска може да я заеме или лизва,ако иска може да я използва за тоалетна хартия.

        ако иван има акция,той може да я заеме на петър за определен период от време и петър може да я продаде на борсата,като тва всъщност се превръща в шорт трансакция.
        след да речем един месец,иван си иска акцията обратно-петър отново я купува от борсата и разликата в тва движение за този период, е съответно печалбата/загубата,която петър ще отчете.

        КНФ трябва да наблюдава,дали има голи шортове-акции,които не съществуват,а се продават на борсата,защото тогава всъщност движението на цената е манипулирано-не е от истински акции,а от несъществуващи!

        време е КФН и въобще всички занимаващи се с борсата-както регулатори,така и посредници,да научат основни закони,на които се градят борсовите отношения.в бг вече има близо 20 години борса и е непростимо за такъв период от време да не са положени а и б на тези отношения!!!!!!!!

        повтарям се за незнам си кой път-маржин и шорт не са финансови инструменти!
        едното е кредит,а другото е лийз контракт!

        кво ще стане,когато се почне най-накрая:
        в БФБ,където няма финансови инструменти,като ЕTFs,както и опшъни,които не зависят от броя акции,по принцип маржина би трябвало да повлиае положително на борсата.защо?
        защото при финансирането на лонг-покупка на акции,няма ограничение.
        а при шорт има,защото голяма част от акциите ще бъдат недостъпни за шорт.брокера,да предложи шорт,трябва да има в наличие дадената акция,както и разрешение от собственика на акцията за временно ползване!
        съответно много по голям процент от финансирането ще отиде за лонг,отколкото за шорт.

        престанете да ставате за смях,ами вземете научете основни правни норми и финансови отношения за това кой ,кой е....... и кой, какви права има и защо.
        бъркате основни понятия!!!!!!!!

        Коментар


        • Борсата заприличва на истинска
          На хартия късите продажби и маржин търговията стартират на 14 август. На практика - по-късно





          Мечтата на всеки спекулант е да печели постоянно - независимо дали акциите на борсите хвърчат сред облаците, или се сгромолясват. Това, разбира се, никога не се случва на 100%, но по света поне има шанс да се прави. Ако инвеститорът очаква, че котировките ще се качват - купува акции, а ако счита, че ще падат - продава на късо (виж карето). Последната опция обаче досега не беше достъпна за инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) и те нямаха много какво да направят, освен да гледат падащите цени на акциите с кисели физиономии.

          От 14 август обаче влизат в сила промените в наредбата на Комисията за финансов надзор за късите продажби и маржин търговията, които на практика дават зелена светлина на този тип сделки. Инвеститорите обаче вероятно ще трябва да почакат, преди да се възползват от новите възможности, защото никой посредник засега не смята да започва да предлага такива услуги. Брокерите се притесняват, че все още има много неясноти и има опасност системата да даде накъсо вследствие на късите продажби.

          Отложен старт

          В инвестиционната общност периодично се надигат гласове за допускане на къси продажби и маржин търговия на БФБ. И досега те бяха позволени, но изискванията към книжата, с които могат да се сключват такива сделки, бяха толкова високи, че нито една компания не ги покриваше. Последните промени занижиха критериите и към момента на тях отговарят осем дружества (виж карето). От борсата и от Централния депозитар уверяват, че имат готовност да осигурят сключването новите типове сделки както на ниво търговска система, така и на ниво COBOS (онлайн платформата за търговия, разработена от БФБ). Иван Такев, оперативен директор на БФБ, обясни, че не са водени разговори с инвестиционните посредници, доколкото в случая става дума за изпълнение на нормативна разпоредба, чието спазване не зависи от наличието на интерес. "Тъй като и в двата случая (на маржин покупки и на къси продажби) става дума за предоставянето на заем, инвестиционните посредници са в правото си да имат преценка при какви условия го предоставят", добави той.

          Повечето големи посредници обаче засега предпочитат да изчакат, докато се изчистят някой неясноти. От "Елана трейдинг" все пак обясниха, че не смятат да лишават клиентите си от нови възможности за инвестиции и работят по въвеждането на маржин покупки и къси продажби. На този етап обаче те не биха могли да се ангажират със срок за въвеждането на новите продукти. Същото е положението и в "Карол". В Инвестбанк пък засега не предвиждат такива услуги и залагат на репо-сделки, както досега (виж карето). "Ще направим всичко възможно да предложим новите услуги на клиентите си, но първо искаме да се уверим, че всички технически и правни подробности са уредени", каза Деница Христова, изпълнителен директор на "Бенчмарк финанс".

          Малко по-конкретни намерения има "Булброкърс" (собственост на "Алфа финанс холдинг", където основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев). "Вероятно ще въведем тези услуги от есента. Със сигурност ще предлагаме маржин търговия, а за късите продажби предстои да преценим технологично и юридически как стоят нещата. Надяваме се дотогава да сме готови с наша собствена платформа, а не да ги предлагаме през COBOS", обясни изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев.

          Досега собствени платформи предлагат още няколко посредника като "Еврофинанс" (EFOCS) и "Делтасток" (Delta Broker). През седмицата техни представители коментираха за "Дневник", че те също срещат нормативни пречки, които вероятно ще забавят въвеждането на къси продажби и маржин търговия през алтернативните системи.

          Проблемните моменти

          Според брокери не е ясно дали Централният депозитар ще успее да се справи със ситуацията, тъй като при него освен досегашните клиентски подсметки вече ще трябва да бъдат регистрирани отделни сметки за къси продажби и маржин. Това може да затрудни дейността на институцията, чиято стара платформа вече на няколко пъти създава проблеми. Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на "Карол", едва ли може да възникне сериозен проблем с Централния депозитар, доколкото той продължава да е просто регистър, а не клирингова къща, която да има задължението да набавя продадените на късо книжа. "Текущата нормативна уредба прехвърля топката на инвестиционните посредници и ги превръща един вид миниклирингови къщи. Тя изисква да не предлагаме къси продажби и маржин, ако не можем да набавим книжата, но как можем да знаем сега дали след време ще можем да ги намерим. Така изниква потенциална опасност цялата система да се затлачи от неизпълнени сделки, ако прекалено много инвеститори заемат къси позиции", коментира той.

          Друг неясен момент е дали на всеки COBOS клиент ще може да подава поръчки за продажби на късо или за маржин или ще има начин да се ограничи само за тези, с които посредникът е сключил договор за такива услуги. Ако това се окаже невъзможно, има опасност при самите посредници да настъпи хаос. Освен това не е ясно как потребителите на онлайн платформата ще разбират каква част от позициите им са къси.

          Най-голямата неизвестна обаче не е свързана нито с институциите, нито с технологията. "Основният проблем на българския капиталов пазар е ниската ликвидност и тя значително ще затрудни пълноценното въвеждане на маржин покупките и късите продажби по начина, по който те функционират на развитите финансови пазари. В тази връзка едно от основните предизвикателства пред инвестиционните посредници ще бъде управлението на риска. Посредниците ще бъдат готови за въвеждането на продуктите, когато решат основно този проблем", коментира Димитър Георгиев, брокер в "Елана трейдинг". Според Рабаджийски именно поради тази причина би било по-разумно да се създаде дериватен пазар и вече на него да се продава на късо и да се търгува на маржин.

          Брокерите твърдят, че ще водят усилен диалог с институциите на пазара в опит неяснотите да се изчистят и наредбата реално да заработи. Този път шансовете изглеждат доста по-добри и би било жалко, ако детайлите се окажат непреодолима спънка.
          http://www.capital.bg/show.php?storyid=535669




          Късата продажба е начин да печелите от спада на борсата. Тя представлява сделка, при която инвеститорът продава книжа, които не притежава. Идеята е, че ако на датата, когато трябва реално да стане прехвърлянето, цената им е паднала, той ще може си ги набави по-евтино и да спечели от разликата.

          Маржин търговията е начин да си купите повече акции, отколкото можете да си позволите. Например, ако решите да купите книжа за 10 хил. лв., брокерът може да ви заеме 50% от сумата и да трябва да вложите само 5 хил. лв. Разбира се, върху заема текат лихви, а за залог служат вашите акции. Ако цената им тръгне надолу, брокерът ще поиска да довнесете пари (т.нар. margin call).

          Кой покрива критериите


          Промените в Наредба 16 на КФН се отнасят основно до критериите за компаниите, с които могат да се сключват къси продажби и маржин търговия. Според тях компаниите трябва да имат поне 20 млн. лв. пазарна капитализация и освен това за последните 20 търговски сесии с акциите им като минимум трябва да:

          - е имало сделки през поне 15 сесии
          - са се сключвали по 30 сделки на ден
          - са се прехвърляли по 5 хил. акции.

          Към момента на тези критерии отговарят "Еврохолд България", "Зърнени храни България", "Индустриален холдинг България", "Монбат", ПИБ, "Софарма", "Химимпорт" и ЦКБ.

          Сбогом на репата?


          Липсата на маржин търговия досега успешно се заобикаляше чрез репо-сделки. При тях инвеститорът продава притежаваните от него книжа на банка или посредник с уговорката, че след определено време ще ги купи обратно. Така реално той получава обезпечен кредит, който може да бъде инвестиран в нови книжа. Практически същото се случва и при маржин търговията, но разликата е, че посредникът директно кредитира част от покупката. Освен това процедурата за крайния клиент е доста по-лесна. Всичко това навежда на мисълта, че маржин търговията може да изяде доста от пазара на репо-сделките. Представителите на Инвестбанк, която е най-големият играч при репата, обаче засега са спокойни. "Не мисля, че маржин търговията ще се отрази сериозно на пазара на репата. Не предвиждам до края на тази година много посредници да започнат да предлагат маржин търговия. Освен това такива сделки могат да се сключват с доста по-малко компании", коментира Минчо Минчев, главен дилър на Инвестбанк.

          Както и предположих, май като за начало ще има сваляне на лихви, а по нанатък, май май ще има и редукция.

          имам чувството, че ще зопачнат масирата кампания някой банки във връзка с "изгодите" на репата през идните месеци

          Коментар


          • Маржин търговията може да започне от август
            Новите изисквания към емисиите бяха обнародвани с промените на Наредба 16

            от Весела Николаева | vesselan@dnevnik.bg [625 прочитания]

            13 май, 20:01

            Точно след три месеца на Българската фондова борса ще могат да стартират маржин покупките и късите продажби, след като влязат в сила промените в Наредба 16, които бяха обнародвани в последния брой на Държавен вестник. С тях изискванията към финансовите инструменти, които могат да бъдат търгувани по този начин, са по-ниски в сравнение с досегашните и се очаква поне десетина компании да отговарят на условията.

            Маржин търговията е покупка на ценни книжа от инвестиционен посредник за сметка на негов клиент, при която клиентът ползва за плащането им паричен заем от посредника. Според наредбата предоставеният заем на един клиент или на група свързани клиенти не може да е повече от 25% от капитала на посредника. При късите продажби се сключват сделки с финансови инструменти, които не се притежават от продавача.

            Досегашните критерии бяха доста по-рестриктивни, като в тях имаше и изискване не повече от 20 на сто от сделките за деня да са минали през един инвестиционен посредник, което вече ще отпадне. Ново изискване е обемът от свободно търгувани акции да бъде минимум 15% от капитала. По този критерий обаче отпадат доста от компаниите на БФБ.

            За база на изчисление за емисиите, които отговарят на изискванията, ще бъдат вземани, както и досега, последните 20 сесии. Поне в 15 от тях трябва да е имало сделки с финансовите инструменти, минималният среднодневен обем трябва да е поне 5 хил. броя, а броят сключени сделки на ден да е поне 30, гласят новите критерии. Освен това пазарната капитализация на емисията за последния ден на търговия, към който ще се смята дали те отговарят на критериите, трябва да е не по-малко от 20 млн. лв.

            "Определено ще има интерес към маржин търговията и късите продажби, особено ако наблюдаваме продължително покачване на борсата, което ще даде предпоставки за развитие на маржин търговия", коментира Борислав Ников от управляващото дружество "Статус капитал". Според него едва ли ще има манипулации с емисии, за да отговарят те на определените критерии, тъй като те ще се определят всеки ден и няма да има смисъл от постоянно изкуствено подържане на ликвидността им.

            Справка за търговията през последните двадесет търговски сесии показва, че единадесет компании биха отговаряли на критериите за търговия на маржин. След като стане факт сплитът на "Холдинг Пътища", той също вероятно ще отговарят на критериите. Изчисленията показват, че ако сплитът на емисията вече беше факт, компанията също би била в списъка за маржин и къси продажби.

            Наредбата предвижда регулираният пазар, в случая Българската фондова борса, да може да определя по-високи от заложените критерии за емисиите, ако прецени, че има нужда от това. В изчисленията за брой сделки и обем няма да се включват блоковите и сделките по регистрационно агентство, както и сключените от посредник, който е маркет мейкър на емисията.

            За първоначална търговия на маржин клиентът трябва да предостави на посредника депозит, който може да е парични средства, финансови инструменти или български държавни ценни книжа с пазарна стойност. Ако той е в пари, размерът му трябва да е поне 50% от стойността на всяка отделна покупка, а ако е във финансови инструменти - поне 100% от маржин покупката. Посредникът и регулираният пазар могат да предвиждат по-високи първоначални изисквания.

            Новият момент в наредбата е изискването Централният депозитар да създаде система за посредничество при заемане на финансови инструменти, която да обезпечи и гарантира сетълмента (приключването на сделката с окончателно прехвърляне на финансовите инструменти по сметка на купувача) при къси продажби.

            http://pazari.dnevnik.bg/show/495686/

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Каммен
              според мен вероятността тук да се правят пари са многократно по-големи
              Абсолютно

              Коментар


              • Репата са ясни.хубавото е, че там съвсем скоро очаквам понижение на лихвите, но това си е друга тема.

                Темата тук е за това, кое по принцип, към днешна дата, има по-голям потенциал на БФБ-късите или маржин покупките.

                Все пак ,на Софикс 1000 да скъсяваш си е едно доста опасно приключнение.Приключение което по моему за много малко хора ще приключи успешно.А маржин покупките са с доста по розово бъдеще.Така поне мисля аз.Така и ще действам, само да ми дадат възможност

                Коментар


                • според мен вероятността тук да се правят пари са многократно по-големи

                  Коментар


                  • маржин покупките са си недоизмислена конкуренция на репата
                    защото репата покриват много повече емисии
                    ама айде

                    Коментар


                    • Маржин покупки

                      Гледам, че вече има 4-5 теми за късите продажби и ми хрумна, че заради равновесието в природата , трябва да има и тема за маржин покупките.

                      Моята логика показва, че Софикс ако не стигнал дъното си, то определено е много близо до него.Все пак, индекса коригира с близо 50% от върха си през октомври, ликвидността никак я няма и най-важното, много трудно е да си купиш голям пакет акции от добро дружество на тези цени.
                      И в този ред на мисли,според мен, маржин покупките ще стават все по актуални и разбира се,все по печеливши

                      Вече имаме и новина по темата, да видим и кой пръв ще започне да предлага новата услуга.

                      Маржин покупките и късите продажби стават факт и в COBOS
                      05.08.2008 12:15

                      От 14 август, когато влизат в сила измененията в Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти, в клиентския терминал на COBOS ще бъде добавена нова функционалност за извършване на маржин покупки и къси продажби, съобщи БФБ-София.
                      http://www.investor.bg/?id=67325

                      Ето компаниите които отговарят засега на условията за маржин покупки

                      Химимпорт АД, Еврохолд България АД, Зърнени Храни България АД, Монбат АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка, ТБ Централна кооперативна банка АД, Софарма и Индустриален Холдинг България АД.
                      Въпрос на време е спорд мен, още доста компании да се присъединят към горните осем.

                      Та въпроса е, ще правите ли маржин покупки на някой от по-горе изброените компании.

                      Ако някой посредник ми разреши, аз лично съм си набелязал една компания от горните осем, при която ще използавам възможността за маржин покупки на MAX
                      0
                      да
                      0%
                      0
                      не
                      0%
                      0
                      да, но при ясно изразен положителен тренд
                      0%
                      0
                    Working...
                    X