IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПОМОГНЕТЕ МИ,за изпита ми по търговия с опции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Facts
    Първоначално изпратено от kanev
    Говорим за пут опция, отново питам, според теб ако аз ти продам 1 пут опция на IBM със страйк 100 долара, моят риск безкраен ли е?
    Отново ти отговарям! Ако опцията не е покрита /не си си осигурил придобиването на тази акция/, то твоят риск е безкраен. Дали е 1 акция, 10 или 1000 не променя принципите. Рискът ти е безкраен, защото цената на акицята може да стигне до безкрай - 10000000000, 100000000000000000000000, 100000000000000000000000000000000000000 и т.н.
    Опасявам се, че не знаеш какво е пут опция...при пут опцията риска за продавача е при спад, тоест дори и цената на IBM да отиде на 100 000 000 опцията ще изтече извън пари.

Ако аз ти продам една пут опция на IBM и цената на IBM се качи, то опцията изтича извън пари, тоест аз печеля премията.

При продажба на пут опция върху IBМ (да следваме примера) моят риск е при спад. Колко е максималния спад в случая?

Както вече казах...

долар пут опция = евро кол опция
    долар кол опция = евро пут опция

Затова е смехотворно да се твърди, че продавачът на непокрита долар кол опция рискува безкрайно докато продавачът на непокрита евро пут опция е с лимитиран риск.
    Не е смехотворно, просто ти отказваш да разискваш аргументите, които ти дадох и цитираш едни равенства, които аз никога не съм оспорвал

Приключвам по темата...
    Не си прав, но не е това начина.

Коментар

• Първоначално изпратено от kanev
      PS. Между другото, аз не твърдя, че при продажба на пут ти е ограничен риска, а при продажба на кол е неограничен. Не съм казвал такова нещо. Варира между различните инструменти.
      Какво значение имат инструментите с вида на продаваните опции? И какво всъщност казваш? Да не би да твърдиш, че и при пут и при кол опциите риска за продавача е ограничен дори ако тези опции са изцяло непокрити? Това ли е което твърдиш?

Коментар

Говорим за пут опция, отново питам, според теб ако аз ти продам 1 пут опция на IBM със страйк 100 долара, моят риск безкраен ли е?
        Отново ти отговарям! Ако опцията не е покрита /не си си осигурил придобиването на тази акция/, то твоят риск е безкраен. Дали е 1 акция, 10 или 1000 не променя принципите. Рискът ти е безкраен, защото цената на акицята може да стигне до безкрай - 10000000000, 100000000000000000000000, 100000000000000000000000000000000000000 и т.н.

Както вече казах...

Затова е смехотворно да се твърди, че продавачът на непокрита долар кол опция рискува безкрайно докато продавачът на непокрита евро пут опция е с лимитиран риск.

Приключвам по темата...

Коментар

• Разбира се, ако цената и пробие небето, то тя става безкрайно скъпа!

Не kanev, не разбирам къде ми е заблудата!
          Заблудата ти идва от това, че не правиш разлика между номинална и реална покупателна способност. Вземи например немската марка след първата световна война. Хиперинфлация. Има банкноти от по милиарди немски марки номинал. Тогава курсът долар/марка става изключително нисък. Тоест тя губи покупателна способност. Обезценява се. Ако аз по една подобна опция се окаже, че ти дължа милиони и милиарди марки за 1 долар, това не значи, че съм разорен, защото марката толкова се е сринала, че 1 хляб струва 200 000 000 да речем и аз няма да имам проблем да извадя милиони и милиарди марки и да си изпълня опцията. Отново ти пускам примера, който ти дадох в предния пост. Моля те, прочети го отново:

Но да се върнем на нашия пример. Да речем аз ти продавам една пут опция за 1 (един) долар/евро със страйк от 0.80.

Максималното ми задължение по тази опция е 0.80 евро! И това максимално задължение ще е налице, ако стойността на долара спрямо еврото стане равна на нула, т.е. ако доларът като валута изчезне, което разбира се, не е невъзможно.

Да речем след известно време доларът се срива до 0.000001 евро (да работим с много малки, но крайни числа, за малко повече яснота). Тоест 1 евро = 1 000 000 долара, и ти решиш да упражниш опцията. Тоест аз трябва да ти доставя 0.80 евро, а ти ще ми дадеш един долар. Вярно е, че по курсът в момента на упражняване 0.80 евро са равни на 800 000 долара, съгласен съм! Тоест аз ще ти доставя тези 0.80 евро по курс за деня, което ще значи, че трябва да извадя 800 000 долара за тях.

Но това са номинални сметки, не забравяй. В момента на доставката тези 800 000 долара ще имат нищожна покупателна способност спрямо настоящия момент, от която гледна точка ти разсъждаваш. Най-вероятно тогава банкнотите ще са по 1 до 100 милиона долара. Тоест аз без проблем ще ти доставя тези 0.80 евро, без да трябва да прибягвам до всичките долари във вселената. Просто ще ги закупя тези 0.80 евро за 800 000 изключително обезценени долара (колкото ще струва 1 хляб например) и ще ти ги доставя.

PS. Между другото, аз не твърдя, че при продажба на пут ти е ограничен риска, а при продажба на кол е неограничен. Не съм казвал такова нещо. Варира между различните инструменти.

Коментар

• За валутни опции ли говориш, или за друг вид опции също? Нима продавачът на 1 пут опция върху IBM има безкраен риск?
            Разбира се, ако цената и пробие небето, то тя става безкрайно скъпа!

Първоначално изпратено от kanev
            Разбираш ли в какво се състои заблудата ти в тези сметки?
            Не kanev, не разбирам къде ми е заблудата!

Нещата са безкрайно прости наистина. Дали ще кажеш купувам долари срещу евро или продавам евро срещу долари Е ВСЕ ЕДНО. Така е и при кол и пут опциите.

Затова - не може да ми казваш, че само при кол опциите рисковете за продавача са безкрайни, докато при пут опциите са ограничени.

Поради следните равенства:

Надявам се виждаш, колко е неадекватно да се твърди, че риска при долар пут опция е ограничен за разлика от евро кол опцията, защото това са СИНОНИМИ!

Коментар

Ако курсът долар/евро падне до 0,0000000001 това означава само едно нещо, което може да се каже по два начина. Или долърът е поевтинял безкрайно спрямо еврото или еврото е поскъпнало безкрайно спрямо долара. Ако си ми продал долар пут опция, ти трябва да ми осигуриш едно БЕЗКРАЙНО скъпо евро срещу моите долари които не са "без стойност". Ако го имаш това безкрайно скъпо евро добре, то ти си безкрайно богат. Е, и аз ставам като теб щото трябва да ми дадеш част от това безкрайно богатство, но тъй като то е безкрайно и двамата ще сме безкрайно богати. Но ако го нямаш, ти не можеш да си го осигуриш щото е БЕЗКРАЙНО скъпо... и фалираш!
              Категорично не съм съгласен, че в този сценарий аз ако го имам това безкрайно скъпо евро ще съм безкрайно богат. Ако днес имам 1 евро, което може да закупи 1 долар, а утре това мое същото 1 евро може да закупи 1 000 000 000 долара, това не ме прави автоматично богат! Бъркаш номинална и реална покупателна способност. Това, че доларът се е обезцени с милиони %ти за една вечер, поради някаква причина, не означава, че аз с моето едно евро съм забогатял в реални измерения.

Ако си продавач на опции независимо пут или кол, то ти винаги рискуваш безкрайно. И в двата случая можеш да посочиш крайно число /номиналната стойност на опцията/. Но и в двата случая това е само едно число /количество/ чиято стойност изразена в другата валута /цената/ ще е безкрайно число! Тоест, ти рискуваш безкрайно...
              За валутни опции ли говориш, или за друг вид опции също? Нима продавачът на 1 пут опция върху IBM има безкраен риск?

Но да се върнем на нашия пример. Да речем аз ти продавам една пут опция за 1 (един) долар/евро със страйк от 0.80.

Максималното ми задължение по тази опция е 0.80 евро! И това максимално задължение ще е налице, ако стойността на долара спрямо еврото стане равна на нула, т.е. ако доларът като валута изчезне, което разбира се, не е невъзможно.

Да речем след известно време доларът се срива до 0.000001 евро (да работим с много малки, но крайни числа, за малко повече яснота). Тоест 1 евро = 1 000 000 долара, и ти решиш да упражниш опцията. Тоест аз трябва да ти доставя 0.80 евро, а ти ще ми дадеш един долар. Вярно е, че по курсът в момента на упражняване 0.80 евро са равни на 800 000 долара, съгласен съм! Тоест аз ще ти доставя тези 0.80 евро по курс за деня, което ще значи, че трябва да извадя 800 000 долара за тях.

Но това са номинални сметки, не забравяй. В момента на доставката тези 800 000 долара ще имат нищожна покупателна способност спрямо настоящия момент, от която гледна точка ти разсъждаваш. Най-вероятно тогава банкнотите ще са по 1 до 100 милиона долара. Тоест аз без проблем ще ти доставя тези 0.80 евро, без да трябва да прибягвам до всичките долари във вселената. Просто ще ги закупя тези 0.80 евро за 800 000 изключително обезценени долара (колкото ще струва 1 хляб например) и ще ти ги доставя.

Разбираш ли в какво се състои заблудата ти в тези сметки?

Коментар

Ако курсът долар/евро падне до 0.00000000000001, тогава аз като продавач на тази опция (горната, която ти си закупил) ще загубя разликата между страйка и 0.00000000000001,което си е съвсем крайно число.
                Ок, виждам къде грешиш. Смяташ, че щом 1 долар е равен на 0,000000000000000000001 евро, то доларът по принцип няма никаква стойност. Само че това не е така!

Вече казах, че цената е съотношение между две стойности, не е "съвсем крайно число". Курсът е стойността на една валута изразена чрез друга! Щом казвам че доларът е поевтинял безкрайно спрямо еврото, това не значи че е станал "без пари"! Просто еврото е станало безкрайно скъпо!

Ако курсът долар/евро падне до 0,0000000001 това означава само едно нещо, което може да се каже по два начина. Или долърът е поевтинял безкрайно спрямо еврото или еврото е поскъпнало безкрайно спрямо долара. Ако си ми продал долар пут опция, ти трябва да ми осигуриш едно БЕЗКРАЙНО скъпо евро срещу моите долари които не са "без стойност". Ако го имаш това безкрайно скъпо евро добре, то ти си безкрайно богат. Е, и аз ставам като теб щото трябва да ми дадеш част от това безкрайно богатство, но тъй като то е безкрайно и двамата ще сме безкрайно богати. Но ако го нямаш, ти не можеш да си го осигуриш щото е БЕЗКРАЙНО скъпо... и фалираш!

Ако си продавач на опции независимо пут или кол, то ти винаги рискуваш безкрайно. И в двата случая можеш да посочиш крайно число /номиналната стойност на опцията/. Но и в двата случая това е само едно число /количество/ чиято стойност изразена в другата валута /цената/ ще е безкрайно число! Тоест, ти рискуваш безкрайно...

Коментар

Грешка!!! Цената на ВСЕКИ актив не е число, а е съотношение между две величини.
                  O-osven tova vseki aktiv deto e stock ili commodity ne e suotnoshenie, a chislo...

Kum damata otvorila temata - ama tova sa osnovite na opciite, i to samo nachaloto na osnovite... razbiram da imashe po-slozni i zapleteni vaprosi, ama ako shte darzish izpit - to e kato da pitash kak se sabirat dvucifreni chisla, ama neise ... aide malko po-seriozno kam materiata, a
                  life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

Примерно 1 долар се измерва в момента с 0,7688 евро. Но ако долара поевтинее до 0,000001 а имам опция да ти го продам на 0,7655... какво става? А ако поевтинее до 0,000000000000000000001 или до 0,000000000000000000000000000000000000000001 и т.н. Виждаш че отговорността ще е безкрайна. Не можеш да се издължиш дори със всичките евро, които ще намериш на земята и във вселената.... защото трябва да се издължиш САМО в евро и да получиш БЕЗКРАЙНО евтини долари като актив. Просто, такава сделка си сключил - дължиш евро срещу долари и това си е. С една дума фалирал си.
                    Тотално погрешен пример. Като казваш имам опция да ти го продам, разбирам, че имаш закупена пут опция на USDEUR със страйк 0.7688, така ли?

Тоест ако доларът се срине и купува 0.01 евро да речем, и ти си изпълниш опцията ще получиш насреща 0.7688 евро за всеки долар на опцията. Няма никаки безкрайности, в грешка си. При покупка на пут опция, максимумът, който купувачът може да получи е разликата между страйк цената и 0. Тези много нули не са релевантни и в никакъв случай не правят издателят на опцията безкрайно задължен.

Ако курсът долар/евро падне до 0.00000000000001, тогава аз като продавач на тази опция (горната, която ти си закупил) ще загубя разликата между страйка и 0.00000000000001,което си е съвсем крайно число.

Коментар

• Facts, разочарована съм Мислех че ще водим смислена дискусия, и че ще помогнем на Анита да научи нещо за изпита и' по "търговия с опции"! Виждам че не си си направил труда да усмислиш това което съм написала, а ти самия си написал толкова грешни неща, че просто не ми се почва да ги разперушинвам, така или иначе ще е губене на време ... Австралийската сесия ще отвори след малко, и аз повече време не мога да отделя, извинявай.

Пожелавам ти успех! Ако се занимаваш с форекс ще ти трябва в двойни дози.

Коментар

• Първоначално изпратено от SuperNova
                        Facts, сега разбирам че ти въпроса го четеш като сравняване на опции. Аз го чета като сравняване на позиции.
                        В самия въпрос никъде не се споменава за позициии, а само за покрити или непокрити опции.

Коментар

Актива не може да поевтинее безкрайно, а само до нула, точно затова риска (загубата) е ограничен
                          Грешка!!! Цената на ВСЕКИ актив не е число, а е съотношение между две величини. А едно съотношение не може да бъде нула, освен ако и двете стойности не са нула. Както знаем всяко число разделено на нула граничи с безкрайност... С други думи отговорността ще ти е безкрайна.

Примерно 1 долар се измерва в момента с 0,7688 евро. Но ако долара поевтинее до 0,000001 а имам опция да ти го продам на 0,7655... какво става? А ако поевтинее до 0,000000000000000000001 или до 0,000000000000000000000000000000000000000001 и т.н. Виждаш че отговорността ще е безкрайна. Не можеш да се издължиш дори със всичките евро, които ще намериш на земята и във вселената.... защото трябва да се издължиш САМО в евро и да получиш БЕЗКРАЙНО евтини долари като актив. Просто, такава сделка си сключил - дължиш евро срещу долари и това си е. С една дума фалирал си.

Коментар

• Facts, сега разбирам че ти въпроса го четеш като сравняване на опции. Аз го чета като сравняване на позиции. Въпроса е "Издаването на ... е по-рисковано от издаването на ..." и тогава не мога да се съглася че параметрите не са важни - виж примера който съм дала. Ако това е въпрос от изпит, трябва да са по-прецизни, това са деривативи а не банички
                            Иначе много ясно че на този въпрос на изпит от теб се очаква да избереш отговор А, което не променя факта че въпроса е зададен некоректно.

Първоначално изпратено от Facts
                            Първоначално изпратено от SuperNova
                            Рискът от продаване на пут не е неограничен
                            Рискът както от продажби на кол така и на пут опции е неограничен, освен ако не са частично или изцяло покрити. В първия случай риска идва от безкрайно и неконтрулиемо поскъпване на актива, който сте поели да продавате на предварително определен курс, а във втория случай от безкрайно и неконтролируемо поевтиняване на актива, който сте поели да купувате на предварително определен курс!
                            Актива не може да поевтинее безкрайно, а само до нула, точно затова риска (загубата) е ограничен За разлика от къс кол, където потенциалната загуба е неограничена, защото цената на актива може да поскъпне безкрайно Можеш ли да дадеш пример когато загубата при непокрит къс пут може да надвиши цената на упражняване?

Между другото ти как дефинираш риск - чрез вероятност или чрез загуба?

Коментар

Facts, скечирай си диаграмата на двете позиции и ще видиш за какво става въпрос Параметрите имат значение.
                              Параметрите биха имали значение ако въпросът бе колко по-рискова е една 50% непокрита опция от една 50% покрита опция??!!

Въпросът обаче е, кое е по-рисково една 100% покрита опция или една 100% непокрита опция! Точно за това отговорът не се влияее от никакви други параметри и не търпи никакви "ако" и никакви остойностявания на рисковете за да бъдат измерени.

Първоначално изпратено от SuperNova
                              Рискът както от продажби на кол така и на пут опции е неограничен, освен ако не са частично или изцяло покрити. В първия случай риска идва от безкрайно и неконтрулиемо поскъпване на актива, който сте поели да продавате на предварително определен курс, а във втория случай от безкрайно и неконтролируемо поевтиняване на актива, който сте поели да купувате на предварително определен курс!

Коментар

• Facts, скечирай си диаграмата на двете позиции и ще видиш за какво става въпрос Параметрите имат значение.

Коментар

Working...
                                X