If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)
Ne sum mnogo veche v chas s novostite, koito predlagat nashte posrednici za BFB. Nqkoi da znae nesto za margin ili drugi vuzmojnosti za leverage. Tova s repata e malko neudobno da se pravi osobenno distancionno.
Маржин-а още не е работеща схема за финансиране, има наредба от доста време но прилагането й в практиката не е станало по една или друга обективни причини
Znachi trqbva da chakame. T.e. da habim investicionen resurs, demek gubim dosohnost.
Ne sum mnogo veche v chas s novostite, koito predlagat nashte posrednici za BFB. Nqkoi da znae nesto za margin ili drugi vuzmojnosti za leverage. Tova s repata e malko neudobno da se pravi osobenno distancionno.
Маржин-а още не е работеща схема за финансиране, има наредба от доста време но прилагането й в практиката не е станало по една или друга обективни причини
пазарът се развива ... ООД-та вече кредитират през борсата http://investor.bg/?id=46925
и разраства.... Размерът на репо-сделките се увеличава с 86% за месец до 7,6 млн. лв.
Скоро публикуването на лични данни за страните по репо-сделките, като например името на кредитополучателя ще бъде преустановено.
В петък 09.02.2007 г. Съвета на директорите на БФБ-София прие промени в Правилника на БФБ-София, според които страните по репо сделката няма да са длъжни да предоставят договора си за репо на БФБ-София, съответно Борсата няма да е длъжна да публикува съществената информация от него.
Промените ще влязат в сила след приемането им от Комисията за финансов надзор.
Така репо-сделките ще бъдат видни единствено в сайта и бюлетина на Борсата в раздел “Блокови и/или други договорени сделки” като цена и сума, както и като посредници между които се извършва сделката, но страните няма да бъдат известни.
Някои от дружествата, акции на които са използвани при сключване на репо-сделки на физически лица с ТБ Инвестбанк АД чрез Договор за Репо на ценни книжа:
Проучване и добив на нефт и газ ЕАД-Плевен /GAZ/;
Химимпорт АД-София /CHIM/;
Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ, /BMREIT/;
ЗД Евро инс АД-София, /EURINS/;
Адванс Терафонд АДСИЦ-София, /ATERA/;
Топливо АД-София /TOPL/;
Инвестор.БГ АД-София, /IBG/;
ХД Пътища АД-София /HDPAT/;
Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ /ELARG/;
Каучук АД-Пазарджик /KAU/;
Синергон Холдинг АД-София, /PETHL/;
Българска роза-Севтополис АД-Казанлък, /SEVTO/;
Полимери АД-Девня, /POLIM/;
Кремиковци АД-София, /KREM/;
Св. Св. Константин и Елена АД-Варна, /SKELN/;
Мостстрой АД-София, /MOSTS/;
Република Холдинг АД-София /HREP/.
(подреждането е в случаен ред)
"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Портфейлът е съставен от 49 репо-сделки, с купувач на активите (кредитор) ТБ Инвестбанк АД и продавачи на активите (кредитополучатели) десетки физически лица и фирми.
Получих накратко условията на Инвестбанк от техен представител
Репо сделките при нас са стандартен продукт, от който всеки инвеститор притежаващ акции може да се възполва без ограничения. За момента има доста голям интерес и очаквам той да се засилва за вбъдеще.
Ето няколко думи за условията: Стандартният период е 14 дни и съществува възможност за ролване на репото, лихвата е 14% на годишна база и се плаща на всяко ролване ако се прави такова. Необходимите документи са стандартен договор, който подготвяме за клиента и съдържащ параметри като haircut, респективно цена на обратна сделка, ИП при който са клиентските акции и чрез който ще се извършва сделката на регистрационен пазар на БФБ. Единственото което остава за клиента е да отиде и да завери договора нотариално, след което да го върне при нас. От там насетне е наша грижа придвижването на документите."
предполагам утре телефоните в Инвестбанк ще се затоплят
и офиса им е на ул. Г. Раковски точно на пл. Славейков
Не съм искал да правя реклама на Инвестбанк,
разбрах, че скоро и други банки ще пуснат такъв "стандартен продукт"
Надявам се конкуренцията бързо да свали лихвите
Коментар
ОК
Условията лесно могат да се сметнат от цените при които се обявяват репата. Обезпечението варира между 50% обезпечение за по-рисковите като Пътища и 70% за безопасните като Химимпорт и фондовете като Статус и Адванс терафонд.
Супер тема, ще е добре, ако някой може да даде приблизителни параметри при репо в България. Ясно е, че зависи от сегмента, но прави ли някой анализ на конкретните книжа, които залагаш и какъв е максималният % от пазарната им стойност който се отпуска. Би трябвало да е около 60% за "добрите" по принцип, ама... ?!
Аз получих кредит за покупка на автомобил от ТБ Алианц България на база едиствено и само портфейла от акции на БФБ , които притежавам . Не става дума за блокиране на част от акциите, нито за репо... Управителите на централните клонове на банката могат по тяхна преценка да отпуснат кредит на лица , които нямат достатъчен доход от заплати ( моят случай ), но смятат за надеждни платци. Сигурно това не е редовна практика , а и стойността на портфейла ти все пак трябва да надвишава няколко пъти исканата сума . Не ме питайте за точни правила - не съм изцяло наясно , но след като доказах с извлечение от посредника какво и колко притежавам ми одобриха кредита.
Горенаписаното не е с цел реклама на ТБ Алианц България .
това е много интересно
за кой клон на ТБ Алианц България става дума
горе долу при какви лихви ти отпуснаха кредита?
Аз получих кредит за покупка на автомобил от ТБ Алианц България на база едиствено и само портфейла от акции на БФБ , които притежавам . Не става дума за блокиране на част от акциите, нито за репо... Управителите на централните клонове на банката могат по тяхна преценка да отпуснат кредит на лица , които нямат достатъчен доход от заплати ( моят случай ), но смятат за надеждни платци. Сигурно това не е редовна практика , а и стойността на портфейла ти все пак трябва да надвишава няколко пъти исканата сума . Не ме питайте за точни правила - не съм изцяло наясно , но след като доказах с извлечение от посредника какво и колко притежавам ми одобриха кредита.
Горенаписаното не е с цел реклама на ТБ Алианц България .
Много интересна и полезна тема. Доколкото разбирам за момента единствената възможност е сключването на репо сделка. Мисля съвсем скоро да разпитам детайлно моя ИП за репо сделките. От борсовите съобщения виждам, че много често страни по репо сделките е ТБ Инвестбанк и лихвеният процент обикновено се движи около 12-13% годишно, съответно малко над 1% за месец.
Коментар
ОК
Засега Инвестбанк са най-силни в репата срещу акции. Доколкото знам приемат за залог само най-добрите и големи книжа - виждал съм за Химимпорт, Интеркапитал, Пътища, Адванс терафонд, Статус нови акции.... Въобще такива, които трудно могат да паднат с повече от десетина процента.
Коментар