IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

+-,
    Интересна позиция имаш за това да станем "други" .Аз имам представа от живота и философията на живота в Англия.Предполагам и ти.И мога да ти кажа,че в Англия не стават нещата така,както при нас.Те просто са жижели по-дълго при по-други условия.Разбира се ние не спираме в усилията да ставаме по-нормални,но въпросът е да го правим всички,а не едни да се опитват да го правят,а други да правят тях смешни.Моето мнение е че ако ще направим нещата истински,защо да не се започне с държавна субсидия за медията (която и сега съществува и пак е от нашите пари) ,да се създадат гаранции за необратимостта на процеса на разхубавяване и нормализиране.Тогава всички ще са убедени,че парите им не отиват на вятъра (по-точно че вятърът не ще ги завее целенасочено нанакъде ,но не и там където трябва) .Ти просто бъркаш нежеланието да се плаща изобщо с нежеланието да се плаща безконтролко.
    Ако прочетеш едно малко съобщение във вчерашната преса,ще ти стане малко по-ясно за какво подех тази част на коментара.Съобщава се,че за БНТ има определен от страна на ДФК ревизор - одитор ,който ще следи за всяка сделка на БТК със стойност над 10 000 лв. Нашата преса пише така,че не можеш да разбереш дали е станало,ще стане или някой си е помислил да стане ,но все пак е някаква индикация.Та думата ми е,след като се създаде система от подобни мерки - гарнции (то ДФК в нашата държава не е абсолютната гаранция,но все пак е повече от нищо-най-малкото са посочени правилата на играта) ,едва тогава да започнат да се събитрат данъци за изграждане на нормални институции (в случая медия).Думата ми е ,че съм се нагледал на събиране на пари без постигане на резултати и вярвам на следното: да се изграждат правила и гаранции за спазването им ,а след това да се финансират мероприятията.Иначе ще си повтаряме безкрай купуване на много и мощен Хардуер без да има наличен да работи с него Софтуер .За справка виж Министерство на Финансите от близкото минало и Министерство на Образованието сега .
    Ако желаеш по-обширен коментар и примери без да досаждаме на хората тука ,на разпопложение съм .
    Та това имах предвид.Не философията на неплащане на данъци на ВСЯКА цена,която ти нарече Андрешковщина.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

bobs, плащането на таксите само по себе си далеч не е достатъчно да направи медиите "обществени".
      А какво точно са "обществени" медии - по това трябва да отворим отделна тема. Виждам че всеки разбира тази дума различно. Може би е въпрос на терминология, не знам.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Н.Б. Сега видях, че под точка 3 – промяна на нещата, вероятно имаш предвид промяна на управленския механизъм, ако е така извинявам се, че свързах пряко точки 3 и 4. Но отново, тази евентуалност по никой начин не включва автоматично след себе си и т. 4...

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Чакай малко +-, защо въпреки логичните ти заключения до определен момент, пропускаш най-важното, а по този начин ставаш и непряк защитник на едно безумие...
          Ще използвам лафа на RT, за това, че трябва да се различава повод от причина, причина от следствие, следстие от последствие . Защото това, че в момента управлящащите най-общо казано дърпат конците на БНТ, не означава, че тя по никой начин не може да се определи като обществена (изобщо ми е интересно кой какъв експерт по медии е, че се впускаме в подробни разисквания, но това ще го оставим...) Това, че БНТ е държавна и излъчва реклами, а НТВ или бТВ са частни и те излъчват реклами не означава, че не са обществени, нали... Не рекламите определят обществеността на медията, а нейните програмни схеми, които пък зависят от решенията на ръководството, което пък зависи от еди-кого си, което в случая с държавните е СЕМ, който пък е пряко контролиран от поличтческите сили. И тук вече идва ред на точките, които си маркирал като 3 и 4 – какво ще направи медиите по-обществени, когато си плащаме таксите??? Аз не мога да разбера?!

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Атанасе, ако си чел внимателно аргументите ми ще видиш че "после" не съм правил "завои" а се опитах да доизясня че нещата не са черно-бели, защото някои отначало бяха решили че съм фен на БНТ в настоящия й вид.

Докато не престанем с аргументите от типа "да оставим Англия защото там нещата са други", наистина ще си останем "други" от нормалния свят. Тук в България хората по презумпция приемат, че нещата са някак по-различни - и после в тази логика по-лесно се мотивира мързела, мръсотията по улиците и дори андрешковщината. Трябва сами да си оправим държавата, и да повярваме че сме европейци. Иначе никога няма да мръднем от провинциализма и беднотията, в която сме се докарали.

А конкретно по медийната проблематика долу - мисля дадох конкретни разсъждения и доводи, срещу които никой не възразяваше накрая. Накратко обобщавам:
            1. България има нужда от обществени (и некомерсиални) медии.
            2. В момента нямаме такива медии.
            3. Докато не се променят нещата е безсмислено да се плащат таксите.
            4. За да имаме обществени медии обаче, трябва да си плащаме таксите.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

+-,
              Малко избързваш с квалификацията "Андрешковщина" .Освен това правиш обобщение за традиционната българска....

Не са уместни примерите ,които даваш за Англия.Не е място тука да се прави анализ защо нещата в Англия са други .
              Надявам се ,че сам усещаш несъстоятелността на това,което казваш в първия си коментар.След това започваш да правиш завои.Мисля,че тези отговори,които получи досега са ти достатъчни.За мене обаче наистина е безсмислено да ми измислят различни такси за неща ,които не са с необходимото качество и да позволявам на различни незаслужаващи хора да усвояват парите ми.Колкото до данъци - плащам достатъчно,но с удоволствие бих давал тези пари като дарение - целево,зашото като видя кой след ътова ги харчи и как ......

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Браво!Разнищихте до край медийния проблем,но изчерпахте желанието на другите да кажат нещо(гледам че вече два дена цари мълчание).Може би защото имаше очакване,че това ще бъде място за споделяне(не за гневно надвикване)и че някой може да намери нещо,дето да го накара да мисли,да говори и да живее малко по различно,защото,може да не ви се вярва,но законите,държавите и света се променят,когато някой промени нещо в себе си!

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Сенека, съгласен съм - с известна уговорка.
                  Нека да има и новини и публицистика - ама да са наистина безпристрастни, в смисъл да не слугуват на политиците които в момента са на власт. Последното признавам ще е доста трудно.
                  А за бобс - не става дума да се популяризираме навън, защото темата за образа на България навън е съвсем сложна... Става дума да има телевизия, която да е предназначена да се гледа вътре в България и от българи.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Така, интересно се обърна тази сбъркана като заглавие тема...
                    Защо е сбъркана, няма да навлизам в подробности, но грубо звучи като Ядене на Сервирането.
                    По-интересното, че върху някои сбъркани фундаменти продължават да се градят тези, които сами за себе си в по-голямата си част са много смислени, но при липсата на фундаментални дадености се превръщат в кули пясък т.е. абсурди.
                    Някои от идеите:
                    За популяризирането на БГ – добре, ще се популяризира БГ, но като какви ще се популяризираме, какъв байряк ще развеем – този на красивата ни човешка природа или този на побърканите ни политици, това че и ние сме дали нещо на света, но сега нищо не можем да дадем защото сме зле и "елате ни помогнете", за да можем да дадем пак “нещо”, което обаче и ние самите не сме наясно как ще изглежда... Всичко пак опира до нашите основания – как възприемаме света, какви се виждаме в него и кави са нашите проекти за развитието ни като общност и общество???
                    Всякакви олигофренски прояви на “пазарното мислене” с въвеждането на данъци, такси за еди-какво-си, дето ама изобщо на всеки му все тая дали ще го има или не показват само едно - липса на енергия и мисъл в тези, които вземат решенията, а следователно това косвено се отнася и за цялото обществото.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

+-,

То, май наистина, в спора се ражда истината ... Хайде тогава да предложа едно соломоновско решение:

Обществена ТВ, да, но подобна на Discovery, National Geographic и други подобни (като програмна схема, а не като финансиране!), без никакви реклами, без никакви публицистични, новинарски и пр. програми, само научно-образователни, национално-идентични, фолклорни, историко-патриотични, религиозни и т.н. Никакви СЕМ, мем и пр. Директорът се назначава от Правителството. При спад на рейтинга под еди колко си процента, оут и следващия ... Просто и ясно ...

В такъв случай съм абсолютно съгласен, но във всеки друг съм абсолютно против ...

Agree?

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Сенека, струва ми се че грешиш в една изходна точка - ако говорим за пазар, разбира се прав си че финансирането (или субсидирането) на държавните канали е изкривяване на пазара. Тъкмо това е и аргументът на частните медии, когато са против плащането на телевизионната такса от собствениците на телевизорите.

Но това не трябва да се гледа така. Обществените медии не трябва да се разглеждат като част от пазара. Как ще стане това ли? Много просто - обществените медии не трябва да излъчват реклами. Помисли над това.

Защото ако хем излючват реклами, хем получават субсидии, наистина не е честно.

Зависимостта от рекламодателите както вече отбелязах сериозно деформира независимостта. А обществените медии трябва да са преди всичко независими!

В противен случай имаме Слави Трифонов, Кеворк (забележи от К1) и Кристиян Аманпур - чиито послания абсолютно (или почти) винаги се опитват да ти прокарат една единствена гледна точка.

Трябва да има и обществени медии.

По останалото май нямаме различия.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

До: Незнайко

Не знам защо, но ми се струва, че твоя пост не е насочен към мен ... Прегледай малко преди това постовете на +- от 13/02 10:22 и последващите мои и ако има нещо, пак ми се обади.

До: +-

Не се сърдя, но истината е, че се ядосвам и ако моя пост е малко по-солен, то е защото искам малко по-остро да поставя проблема. Писна ми 13 години някакви малоумни калитковци, СЛУЧАЙНО! попаднали в политиката да ни се правят на голямата работа и ние да си трайкаме и да чакаме някой да долети и да оправи нещата. Истината е, да вземем ей този форум тук, че е пълен със страхотни специалисти, ама никой не иска да ги чуе, щото ако ги чуе, ще спре далаверата за някои ...

НО, това което искам да кажа е, че ние с теб сме на диаметрално противоположни мнения. Аз НЕ ИСКАМ държавата (сиреч ние) да финансираме някакви канали. Аз НЕ ИСКАМ обществени медии!!! И не защото нямам възможност на платя накави 5 или колкото и да са там лева, а защото е нарушен ПРИНЦИПА на равнопоставеността на пазара, приятелю!!! Ти казваш, че трябва да има обществена ТВ на която ние да плащаме, ама сега не ти харесва Канала. Питам, каква е гаранцията, че утре, като се смени директора ще ти хареса? Няма такава! За това аз предлагам - всички под общ знаменател и бегом на пазара ... там ще си проличи, кой се харесва и кой не. Като не ти харесва Светла Петрова, щракаш дистанционното и готово ... А да не говорим, че медиите ще се избият да ти се харесат, ако зависят персонално от твоя джоб, а не от Милотиновия ...

Ако е чак толкова въпроса за субсидии, механизми могат да се намерят, но пак казвам, не е в това въпроса! Въпросът е, че ни баламосват толкова години и си правят далаверата, а ние си умуваме на кафенце с кифла ... за ФИЛОСОФИЯТА НА ЖИВОТА! Е, няма лошо ...

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Незнайко, помисли обаче че държавата не може да използва събраните пари просто за да купува праймтайм в частните медии (и така следователно да няма нужда от обществени медии). Най-малко по две причини.
                            Първо, това което ти гледаш е времето за излъчване. А кой ще покрива разходите за изработването на самите предавания? Техника, хонорари, авторски права...
                            Второ, никой няма право да се бърка в програмната схема на частните медии. Например от 1700 до 1900 както предлагаш ти.
                            В останалото съм съгласен с теб.

За тези, които не прочетоха внимателно написаното преди от мен (и така ми губят времето да повтарям): да, аз съм твърдо "за" обществените медии и това да давам част от доходите си (една смешномалка такса) за това. Но в същото време, аз съм против това да бъде днешния Канал 1. Погледнете и какво става в БТА. Те са всичко, но не и независими. (Докато в К1 има "Всяка неделя", не говорете за независимост)
                            За съжаление държавните медии у нас са политически зависими, а частните - и политически и икономически. Зависимостта от рекламодателите и корпоративната политика е смазваща. Не ми казвайте, че Светла Петрова е обективна всяка събота вечер. За Слави да не отварям темата.

Тоест, трябват ни обществени медии, но сега нямаме такива. Ако имахме, нека да плащаме! България има огромна нужда от популяризиране на своята култура, и история и какво ли още не. Хората имат нужда от обективна информация..

Ако бяхте гледали редовно ВВС щяхте да добиете по-добра представа за какво искам да говоря.

Сенека, не се сърди. Както виждаш може би не се различаваме особено много дори с тебе.

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

Сенека, извинявай за тона, но аз като чуя, че не съм бил дорасъл за нещо не мога иначе. Хайде, обясни ми, моля те, на каква основа юридическите лица ще плащат 3% от минималната заплата за БНТ и БНР... Да не би юридическите лица да гледат телевизия или слушат радио, па било то и Хоризонт?... И още повече да се вълнуват от типа предавания, които споменаваш?... Изобщо, ако държавата в лицето на депутатите счита, че е необходима така наречената "обществена" телевизия (една мноооого спорна теза), то нека си я финансира от държавния бюджет. И само от държавния бюджет!!!

Аз лично си се чувствам много добре само с частни телевизии и радиа. Доколкото знам, 250 милиона американци също не се оплакват много много. От друга страна, не съм някакъв идиот, и много добре ми е ясна културната безпътица на обществото ни. Най-вече щото й се виждат проявленията всеки ден. Дори, като данъкоплатец, съм съгласен една част от бюджетните разходи да бъде именно за такива цели. Една по-голяма част от досега заделяното...

Обаче, за свое нещастие се занимавам с икономика, тоест като видя предложение за вземане или даване на пари, си проектирам мислено възможните последствия. И неизбежно се замислям над сметки и алтернативи:
                              Да започна със сметките. По мои изчисления, ако приемем, че минута рекламно време в прайм тайма струва горе долу 10 000 лв. (къде малко повече, къде малко по-малко, който не вярва да провери, аз гледам тарифата на bTV) то излиза, че със 145 милиона лева, колкото са очакваните приходи от новите такси, при 10 минутни рекламни клипове на час, държавата си купува всеки божи ден в годината 4 часа от прайм тайма... С други думи - целия прайм тайм. Това малко ли е или много?... Подчертавам, не вземам предвид евентуалните отстъпки.
                              И иначе, през тези 4 часа ще се излъчват ли реклами или не? И още, не вземам предвид държавната субсидия, комай още 40-50 милиона лева...

Алтернативите: Ами да се финансират с тези пари, тоест с много по-малко от тези пари конкретни предавания. Или пък конкретно време. Например, от 19 до 20 часа по ВСЯКА една от националните телевизии да има публицистични, научно-популярни или исторически предавания. За което държавата да си плаща. Да си плаща разликата в рекламните постъпления, ако тези предавания биха били "масови". Рекламния пазар е доста по-развит от капиталовия и тия неща са доста точно изчислими. Пък и някакси така би било по-справедливо. Така мисля аз, де...

Коментар

• ФИЛОСОФИЯ НА ЖИВОТА

До: към ... мене

На това, ако му казваш мнение:

qte
                                ==
                                Сенека, спри с кафетата.
                                Май точно за такива като тебе писах преди.

uqte
                                ==

А, че съм ядосан, прав си, ядосан съм ...Писна ми да ни правят на глупаци и кой, където се завре по някаква щастлива за него случайност в някаква комисийка, да си променя законите, като ни хвърля прах в очите, че било за наше добро!!!! А всъщност си е за негово добро! Хайде, познай от първия път, къде ще попадне една голяма част от събраните средства ... в джоба на "разпределителните касички" ... и оттам в щастливите калитковци, дето и на сън не им се е явявало таквоз щастие, да отидат в Парламента и да направят на маймуни 8 мил. баламурници. И понеже, това пък пряко касее моя джоб, пък и твоя (ако си в БГ) ..., ей за това съм бесен ... Ама и ти трябва да си бесен и +- ... а не да си пием спокойно кафето с виенски кифлички ...

Коментар

Working...
                                X