IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се забранят ли чейнджбюрата?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да се забранят ли чейнджбюрата?

Напълно подкрепям Стамб0..Все пак хората които писаха преди него не са от бранша и нямат "the insight" на хората от бизнеса с обмяна на пари.
    http://www.dividendgrowthinvestor.com/

Коментар

До Stamb0
      Дали ще са два или три процента от фиксинга няма значение.
      това е въпрос на изчисление на средните колебания на пазара.
      Метода е бърз и прост.
      Сега да видим твоето предложение:
      1. Асоцииция- много хора, много мнения, трудно ще стане национална,
      как ще събереш на едно място управителния съвет които да взима решения
      и то бързо при условие че по закон поканата се изпраща 14 дни предварително.
      2. Тези хора работата си ли да гледат или да си играят на "влез излез
      от Асоциацията"
      3.Как си редставяш Държавата да разреши на сдружение да я измести във функциите и . Имаи в предвид че днес може да е добронамерена утре
      да прави проблеми на конкурент.

Коментар

Г-н Stamb0,

Не съм казал, че вземането на лиценз за финансова къща е фасулска работа. "Собствениците на бюра, които не са финансови къщи ще се юрнат ИЛИ да изкарват лицензи за такива, ИЛИ да преминат формално към съществуващи такива.". Представете си, че утре тази промяна, от която почти всички тук сме възмутени и с която сме несъгласни, стане факт. Вие като собственик на бюро, няма ли да направите всичко възможно да запазите бизнеса си? Е, тогава пред Вас ще стоят точно тези 2 варианта: да кандидатствате за лиценз, или да се споразумеете с някой, който вече има такъв, да работите под неговата шапка, което ще е свързано с повече проблеми.

Наблюдател,

работя в ИП с лиценз и за финансова къща и макар това да изглежда в интерес на фирми като моята, тук защитавам принципната си позиция - не трябва да се отнема бизнеса на тези хора с бюрата, нито да им се усложнява живота, и то заради нежеланието на държавата да реши проблема по друг начин. Мога да кажа още, че техния бизнес е доста различен от нашия и ние не бихме се справили по-добре, а и откриването или придобиването на едно бюро би ни коствало доста инвестиции, разходи, нов персонал и т.н. Повярвай ми, мислили сме върху идеята много преди тази дандания, но се отказахме по тези причини.
        Блог за работа и кариера

Коментар

...Много хубаво казано Стамбо..дано някои прочете мнението ти и малко да помосли над него..подкрепям те изцяло .

Коментар

mnogo ste prav gospodine...

Коментар

Господа , следя от известно време този форум , да си призная струва ми се, че въпреки донякъде обоснованите мнения изразени в него , тук не се е изказал човек от бранша, който да е наясно с специфичността на проблема, затова ще се опитам да взема отношение по повечето мнения. Първо , Бих искал да отбележа че проблемът - комисионни бюра като обем е много по-малък , отколкото изглежда на пръв поглед. Обяснявам веднага, аз имам поглед върху варненския валутен пазар, но предполагам и във другите големи градове схемата е подобна , реално опериращите некоректни бюра са под шапката на 2-3 фирми , т.е. това е строго картелиран пазар и това е така ,защото разходите за задържане на тези офиси на некоректните фирми са доста големи и само фирми с протекции биха могли да си ги позволят/ визирам по-конкретно разходи за охрана поради сериозния брой недоволни клиенти, както и ред неформални разходи по линията за адвокати и компенсиране на услуги на служители от данъчната, общинската администрация и силите на реда, както и в по-глобален план за средства изтичащи към централите им./ Т.е. проблема Некоректни валутни търговци се съдържа в малко на брой фирми/единици/ въпреки големият им брой офиси , който подвежда че това е масово явление и едни организирани действия от съответните органи би приключила явлението за достатъчно кратък срок , естествено трябва да има воля, както политическа , така и в съответните ведомства , а не да се вземат "мерки" на парче с промени в наредбата за валутните бюра , голяма част от изключително безмислени и писани от явно некомпетентни по материята служители. Което пък ме кара да се запитам , дали "помощта" за тези "мерки" не идва точно с цел тяхната неефективност ? Сега да отговоря на няколко мнения които ме накараха да не съм само читател на форума : не знам защо г-н Цокев си мисли ,че да изкараш лиценз за финансова къща е фасулска работа /постинг 23.08/ ,неслучайно БНБ държеше толкова да прехвърли бюрата на подчинение на финансово министерство, точно за да може да следи и контролира останалите финансови играчи изкъсо, рестрикциите там са си достатъчно сериозни /дори и във финансов аспект/ за да се очаква щурм на ченчаджии пред вратите на БНБ , освен това доколкото знам лиценз за новооткрита банка не е даван от години , предполагам че и за финансовите къщи ситуацията е подобна. На мнението на г-н Иванов /пост.26.08/ , такава регулация на курса е невъзможна, ако познавахте спецификата на пазара вероятно бихте го преценил и вие самия , първо защото фиксинга на БНБ отразява моментно ниво на пазара и то от предходния ден , т.е. не е актуален и второ при реален пазар котировките се менят доста често , понякога и няколко пъти за един час, а и трябва да се съобразяваме с котировките на банките , което не е маловажен фактор. Подкрепям мнението на ribar/26.08/, цитирам - "Защо банките не си направят бюра сега на пазарен принцип и в конкуренция с останалите и след като бъдат коректни и добре обслужват клиентите си, ще имат достатъчно бизнес. Така съм съгласен, но да им дадем административно правото .... не го приемам." Идеята , банки да имат право единствено да имат обменни бюра първо ще облагодетелстува само някои от малките банки с БГ участие , откъдето мисля че и идва тази идея, тъй като за една нормална банка касовата обмяна не е приоритетна дейност и е свързана с разходи по поддръжка на персонал , охрана , наличности , инкасо , регулации от БНБ за валутни позиции и още ред ангажименти , втория ми аргумент против е , че поради горните причини дори и тези банки, които биха се заели с това , най-вероятно ще отдадат по наем правата си пак на хора от сарафския бранш , но вече със съответните разходи и ползи калкулирани в цената, така че сами преценете дали тогава вече ще може да се работи без комисионна и дали много сарафи ще могат са си позволят легализирания "рекет" за да останат на пазара , и дали така няма да се капсулира този пазар само за избрани познати на определени банкови кръгове, защото не вярвам банки от ранга на Булбанк или Райфаизенбанк да се заинтригуват от тази "ниша". Донякъде съм съгласен с Боби/27.08/ за това че обслужването в банките специално по отношение обмяната в брой е много мудно и свързано с ред формалности , както и че работното им време рядко съответства на потребностите на клиентите , което е още един минус , но категорично не съм съгласен да се утежни още режима на
              регистрация на ОБ , при условие че и изискванията на ЕС са в посока облекчаване и премахване на рестрикциите във всички сфери /доколкото е възможно разбира се/, най-малкото това би довело до картелиране на пазара от "правоимащи " добрали се до дадения лиценз с цената на процъфтяване на корупцията по етажите на съответното ведомство ,или ако се наложи идеята за минимален финансов праг/каквато се коментираше неотдавна- за около 200`000 BGN капитал / това ще доведе само до преотдаване на лицензи за ползване на по-слабите финансово валутни търговци и като крайна мярка пак оскъпяване на услугата , тъй като тези разходи ще трябва да се избият. До xoрxe, да такава асоциация има и в момента активно се работи по точно тази идея за саморегулацията , както и по въпроса за стикерите и други подробности , скоро ще има достатъчно подробности и резултати от дейността и . Към Seneka - абсолютно съм съгласен с теб ,/28.08/ ако наистина се гледа дословно принципа на забрана на дребното предприемачество , май иде ред ка застрахователните брокери ... след това на кварталните бакалии /да не забравяме,че МЕТРО е тук /, малките видеотеки/ ами че имаме си Alexandra/ и още безброй примери , да взема се цаня за консултант при г-н Искров ли ? на седмица ще му поднасям по поне една идея за нова регулация
              Velizar /28.08/ аз пък предлагам всички магазини да са 2 на 2 метра артикулите да са наредени един зад друг , без манекени без стелажи да има един каталог с цените им на входа на магазина , да няма никъде реклами промоции , само една табелка отпред - "тук се продава дамско бельо" например , а бе човече стига с това мислене в калъп!!!!!! все пак таблото на всяко бюро е и негова реклама, за 4-ти път тази година сменям таблото си , хайде майната му на това колко пари съм дал за префасонирането му, но със всяка промяна става все по-малко прегледно и естетично, цифрите на котировките все по-малки , само за да мога да събера последните и най-новите "проблясъци" на съответните "компетентни" органи . Колкото до дебитните и кредитни карти , вече почти всички колеги ползват или инпринтери или имат инсталирани ПОС терминали , така че и това не е аргумент в полза на банките. Може и да съм изтървал нещо , ако е така има време , ще го допълня по-нататък... но мисля че правилната реакция е саморегулация от орган като създадената Асоциация на сарафите със национален обхват , като приемането във нея както и изключването от нея ще стават по строго определен ред и със съответната аргументация и която ще сезира съответните органи - МинФин , икономическа полиция , данъчни служби , бюро за фин.разузнаване за появата на некоректни играчи на пазара, както и ще съдейства за доказването на злоупотребите им .

Коментар

А какво ще кажете за вариант валутни бюра да имат сама тези, за които лиценза "струва много" като ИП или финансовите къщи ? Доколкото знам нещата вървят в тази посока е + банките де ..

Коментар

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАНЯВАТ !!!!!!

Коментар

Забравих и още нещо. В нормалните страни навсякъде се плаща с карти, а у нас далеч не е така.
                    Така че дори чужденците да дойдат у нас с картите си, ако няма банкомат в близост до магазина в 10 вечерта, са направо закъсали.

Коментар

da se zabraniat - imam si banki i kreditni/debitni karti za tazi rabota

Коментар

Бил съм в страни, където няма чейнджбюра. Голям кошмар е веечрно време да намериш къде да сменяш, защото банките са затворени. Естествено, ако имаш кредитна или друга карта (и банкоматите я признават), нямаш проблем - теглиш и просто си плащаш комисионна подобна на тази все едно сменяш банкноти.

Помислете обаче за България.

Коментар

Napalno sam saglasen s tezata na gospodin Aleksi Andonov - Burata trjabva da se mahnat i ne za njzkakav si tam turizam za koito nikoi ne go e enja stoto ako na njakoi mu pukashe za turizma tezi pari koito gi podarihme na otKral agencija stjaha da otidat v CNN kakto pravi naprimer Malaizija.Burata trjabva da se mahnat zashtoto njama njakakvi si drebni ribi tam da se barkat v pechalbite na golemite igrachi ja pri predstojashtoto gramvane na borda - tja togaz ste padne goljamata lapaniza i ako S TRISET GOLEMI IGRACHI VINAGI MOGE DA SE RAZBERE CHOVEK I DA MANIPULIRA PAZARA jo s njakolko hiljadi nehtata stojat po razlichen nachin - prosto goljamata lapanica njama da e tolkova goljama.

Vzakluchenie shte kaga - kolegi ne se zablugdavaite che njakoi se vslushva v vasheto mnenie - to e samo za svedenie i burata shte badat mahnati nezavisimo dali tova vi haresva ili ne - kakto gn.Chorni si kupi Bulgartabak chrez anonimna pochtenska kutija i za e da e po liceprijaten tozi fakt pred shirokata obshtestvenost be namesena i mastita institucija kato DB (predstavjam si kak sa se izrasili no vsjako neshto osobeno jmidja struva pari)

A za gospodata deto ne im haresva kakvo pisha vmesto da mi puskat virusi v poshtata da se zamisljat zasto go pisha - to chovek kato go zaboli zab moje i da go izvadi no kilturnite hora obiknoveno otivat na zabolekar che doti i metalokeramika si pravjat - i samo s lapane ikonomika ne se pavi stoto na naroda nakraja mu pisva i go jahva njakoi diktator deto moje i nacionalizacika da sretne za da se podmage na elektorata.

A za drugite gospoda deto sa reshili da hvarljat bombi varhu Irak da si pusnat parvo komputrite (te pone ne im lipsvat) i da presmetnat kakvi ste badat ekologichnite posledstvija varhu Azija deto sa vlogili dosta parici - te ot voinata v Evropa i Afganistan se vidjaha veche no njakoi po pametlivi mogat da si spomnjat che goljamata Aziatska kriza doide njakolko godini sled pustinna burja.I struva li si v kaina smetka za njakakvo vremenno ogivlenie na ikonomikata i samo za edin otrasal pak bil toi ot nai pechelivshite kato proizvodstvoto na pushki da se udari otnovo Aziatskija pak i Evropeiskija klient - ot prav pogled e jasno che sled tezi navodnenija v Evropa tazi godina naprimer goljama chast ot sredstvata koito bjaha prednaznacheni za kupuvane na potrebitelski stoki shte badat prenasocheni v izgragdane na infrastruktura - toest shte si ostanat v Evropa a njama da otpatuvat zad okeana.

Коментар

Spored men ne e osnovna temata za zabranata na byurata, a dokolko dyrzhavata da se namesva v ikonomikata. Kogato namesata e goljama vidjahme kakvo stava. Dano da vidim kak e kogato namesata e ograni4ena. A kogato hora kato Alexi pi4at podobni raboti me u4udva meko kazano. Dokolkoto pomnja toj zhivee v Ungarija ili ne6to podobno.

Коментар

Според мен проблема не е толкова във фалшивите банкноти, колкото в некоректно изписани обменни курсове. Основните оплаквания не са от фалшиви банкноти, а от подведени от изписания курс клиенти на бюрото, които после установяват, че получават по-малко отколкото са очаквали. Затова единен образец табло би разрешил това объркване, а в туристическите диплянки спокойно може да се отпечата вида на единния образец за табло. Нещо като такситата - трябва да са със жълт цвят и да имат обявени и разлепени по стъклата тарифи.

Коментар

за забраната на бюрата исках да кажа ... )

Коментар

Working...
                                X