Съобщение
Collapse
No announcement yet.
При проблем с бонова книжка от първата вълна
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Dundo1maika mi ima okolo 100 akcii na Pethl, no ne znam kak moga da si prehvurlq na men s nai-malki razhodi.Nqkoi ima li predstava?
A i kude moga da namerq kakvi sa korigira6tite koeficienti sled uveli4eniqta ot tazi godina"The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko
Коментар
-
Re: 10 ALBHL
Първоначално изпратено от studentИмам роднина, който има 10 акции на Албена Инвест Холдинг от масовата приватизация. Понеже в момента акцията струва около 12 лева, това значи ли че тези 10 акции реално могат да се продадат за 120 лева през посредник? Това не е ли много малко, при положение че акцията е поскъпнала с 1000% за послените 3 години...!?!
Коментар
-
Re: 10 ALBHL
Първоначално изпратено от studentИмам роднина, който има 10 акции на Албена Инвест Холдинг от масовата приватизация. Понеже в момента акцията струва около 12 лева, това значи ли че тези 10 акции реално могат да се продадат за 120 лева през посредник? Това не е ли много малко, при положение че акцията е поскъпнала с 1000% за послените 3 години...!?!
Коментар
-
Отговор към amsp
Здравей те! Относно инвестиционните бонове, от втората вълна на масова приватизация те спряха да се търгуват миналата година края на юни месец. В момента няма как да ги продадете.
А относно втория ви въпрос за дивидентите: тях можете да си ги получите в парична форма от съответното дружество. По закон можете да си получите дивидентите за 5 години назад. Ако не сте си ги потърсили в срок ги губите. С дивиденти не можете да търгувате. Можете да търгувате с акции! Това е от мен! :-)Усмихнете се сега! :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от безименtya, ако това е единственото й качество (симпатична), но откаже да влезе в положението ти, бързо сменяй ИП (важно е ИП да си дава сметка, че като работи за клиента си, работи и за себе си, а не по нашенски: "Я не сакам мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле"...).
neron79, опитай дали все още можеш да получиш депозитарната разписка (ДР) от Пощенска банка (срещу 2 лв. такса), но мисля, че опцията вече изтече, което не означава, че не си акционер в Доверие: ти си акционер и всеки ИП може да ти съдейства за издаване на ДР от Центр. депозитар (дискусионна е цената на услугата). Ако искаш да си изтъргуваш акциите, не е необходимо да ти издават ДР.
m13, ако нищо не пише в боновата книжка (от I вълна, то във II вълна бонови кн. нямаше налични), това означава, че и заявка не е направена от вас в сроковете, които отдавна изтекоха, а с тях и възможностите, които тези бонове са ви давали (да заявите участие в дружество или фонд).
Успехи!
2. Депозитарната институция, в която са регистрирани вашите (и на всички останали акционери) ценни книги (вкл. и вашите акции), се нарича Централен депозитар (Ц.Д.) - единствен орган за това в Р.България.
3. Лиценз за работа с Ц.Д. имат т.нар. инвестиционни посредници (ИП), представители на които можете да откриете в офиси, открити в централните части на градовете. ИП ще направят всичко, което ви интересува, вкл. издаване на липсващите ви депозитарни разписки (ДР), разбира се срещу скромна сума, която ще извадите от вашите портфейли, а можете да я изтеглите и от сметка, която съществува на ваше име в българска или чужда банка!
4. Справката за дивиденти за минало време, вкл. след Общото събрание на д-вото за миналата финансова година, може да получите в дружеството, в което сте акционери. Вие сте собственици и може да сте сигурни, че работещите там ще ви дадат пълна информация за състоянието на вашето дружество (независимо, че най-вероятно сте миноритарни акционери).
Забележки:
1. Ако, всичко е възможно, сте между мажоритарните акционери (притежавате 50% + 1акция), ми се обадете, за да ви определя моят хонорар за консултацията.
2. Ако притежавате блокираща квота (34% акционерно участие), хонорарът ми ще бъде с отстъпка (хванахте промоционалните цени).
Коментар
Коментар