Първоначално изпратено от lalka 75
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Expat Bulgaria SHORT Sofix
Collapse
X
-
- 9 Харесвания
-
Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
Е тук не си прав...
Коментар
-
Първоначално изпратено от lalka 75 Разгледай мнение
Българинът е природно интелегентен човек, г-н Василев, ясно му е че "инвестицията" в шорта е по-удачно да се нарича "спекула" ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
Колеги,
Благодаря за иновативните идеи и сте абсолютно прави. И аз бих искал някой да направи:
- SOFIX x2 и x3
- ШортSOFIX x2 и x3
- фючърси
- къси продажби на борсата
- по-сериозен пазар за вземане назаем на ценни книжа
- пазарът ни да е свързан с всички световни депозитари
Ами хайде, нека някой да се събуди и да го направи. Както и многомилиардни компании на борсата. Че Румъния отдавна ни отнесе, е ясно. А вече и Северна Македония има по-голям индекс от нашия.
Конкретно по вашия въпрос: неслучайно между Германия и Хонконг не ни е известно да има друг Шорт фонд. Много е трудно, а с левъридж е още по-трудно и практически безполезно. Вие казвате, че искате такъв фонд, но почти не инвестирате нито в ЕТФ-а, нито в Шорта…
Поздрави, НВ
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
С тази ликвидност шорт 3* ще е абсурд някакъв, накрая ще се получи, че индексът е паднал с 10%, а шорт фонда с 20
"чушката люта - пак люта ...." народна песен
Коментар
-
Вие казвате, че искате такъв фонд, но почти не инвестирате нито в ЕТФ-а, нито в Шорта…
Поздрави, НВ
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнениеЩе започнем да инвестираме когато онези институционалните с големите портфейли започнат да го правят,С нашите малки портфейлчета дори да купим от единия или другия ,на практика няма да има достатъчно количествени натрупвания които да променят нещо в едната или другата посока ,така че да спечелим от това движение.Но ако имаше ливъридж тогава с малки суми може да се постигне някаква амплитуда в индекса и щеше да си струваПървоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Да, напълно подкрепям! Имаме нужда от по-интересни и агресивни инструменти на БФБ, за да привлечем обратно спекулантите, избягали да търгуват по чуждите пазари.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнениеДобър инструмент, но щеше да е хубаво, ако имаше известен ливъридж, Short Sofix 3x примерно, 1% спад на СОФИКС, 3% ръст тук и съответно обратното. Не знам дали го позволява нормативната уредба, но би привлякъл по - голям интерес.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение
изводите ми са следните:
1. при дългия етф ви питах същото и получих един отговор ...... сега при късия етф получавам коренно различен отговор и нищо общо с онзи отговор...
2. поскъпването при късия етф е ограничено защото повече от 2 лв. не би могло да отиде ...... демек софикс 0 (нула - софикс нула е мечтата на всички апокалиптосчета)
3. загубите също са ограничени защото при софикс 1200 пункта етф-а трябва нищо да не струва ...... демек след нула лв. следва отрицателно число за стойността на късия етф
сигурно бъркам някъде и ще се радвам да ме поправите и насочите в правилна посока
Имате важни въпроси.
1) Първия не го разбрах. Може ли пак да го формулирате?
2 и 3) Не е точно така. Преди да създадем Шорта, дълго мислихме и изчислявахме. Колкото и да се качва индексът, не е допустимо стойността на Фонда да е нула или дори да доближи нула.
Затова въведохме правило на 25%/75%. В момента активите на Фонда са към 240 х. лв., а задълженията: -120 х. лв. Т.е. собственият капитал = 50% от общите активи. Ако индексът се покачи с около 50%, задълженията ще станат към -180 х. лв., а собственият капитал към 60 х. лв. или само 25% от активите. Тогава ние автоматично ребалансираме Фонда, намаляваме двойно експозицията, за да постигнем: активи 120, задължения -60, капитал 60. Отново капитал/активи = 50%. Така избягваме риска от "зануляване" на Фонда.
Същото се случва в обратна посока: ако индексът падне с 50%, капитал/активи става 75%, ребалансираме, за да постигнем отново 50%: активи 360, задължения -180, капитал 180.
Повечето хора няма да разберат тези обяснения. Не е фатално. Всички инвестираме в американските ЕТФ-и, без да знаем каква е технологията зад тях...
Поздрави, НВ
- 1 like
Коментар
-
Колеги,
Благодаря за иновативните идеи и сте абсолютно прави. И аз бих искал някой да направи:
- SOFIX x2 и x3
- ШортSOFIX x2 и x3
- фючърси
Ами хайде, нека някой да се събуди и да го направи. Както и многомилиардни компании на борсата. Че Румъния отдавна ни отнесе, е ясно. А вече и Северна Македония има по-голям индекс от нашия.
Конкретно по вашия въпрос: неслучайно между Германия и Хонконг не ни е известно да има друг Шорт фонд. Много е трудно, а с левъридж е още по-трудно и практически безполезно. Вие казвате, че искате такъв фонд, но почти не инвестирате нито в ЕТФ-а, нито в Шорта…
Поздрави, НВLast edited by спекуланта; 18.02.2020, 11:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнениеДобър инструмент, но щеше да е хубаво, ако имаше известен ливъридж, Short Sofix 3x примерно, 1% спад на СОФИКС, 3% ръст тук и съответно обратното. Не знам дали го позволява нормативната уредба, но би привлякъл по - голям интерес.
- SOFIX x2 и x3
- ШортSOFIX x2 и x3
- фючърси
Поздрави, НВ
- 3 Харесвания
Коментар
-
- 1 like
Коментар
-
Добър инструмент, но щеше да е хубаво, ако имаше известен ливъридж, Short Sofix 3x примерно, 1% спад на СОФИКС, 3% ръст тук и съответно обратното. Не знам дали го позволява нормативната уредба, но би привлякъл по - голям интерес.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение
изводите ми са следните:
1. при дългия етф ви питах същото и получих един отговор ...... сега при късия етф получавам коренно различен отговор и нищо общо с онзи отговор...
2. поскъпването при късия етф е ограничено защото повече от 2 лв. не би могло да отиде ...... демек софикс 0 (нула - софикс нула е мечтата на всички апокалиптосчета)
3. загубите също са ограничени защото при софикс 1200 пункта етф-а трябва нищо да не струва ...... демек след нула лв. следва отрицателно число за стойността на късия етф
сигурно бъркам някъде и ще се радвам да ме поправите и насочите в правилна посокаПътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Уважаеми Полки,
Признавам, идеята Ви е логична и красива. Съжалявам, че не можем да изпълним желанието Ви. Ето няколко причини:
- Нито един Шорт фонд по света не го прави според мен.
- Нито един Шорт фонд в света няма прецизна реверсивна репликация на индекса. Проверете Шорт фондовете за S&P 500.
- Математически е невъзможно да се предвиди, защото:
а) Нашият портфейл никога не може да репликира с хирургическа точност индекса - имаме кеш, имаме една позиция, по която имаме по-малко акции и др.
б) Появяват се разходи периодично. Колкото и да са малки, те не могат да се предвидят.
- Ако Ви направим такава таблица и резултатите се отклонят от нея, ще пишете гневни коментари, сякаш някой Ви е заблудил, макар че всъщност не сте инвеститор.
Шорт фондовете съществуват за спекулация в определена посока. Ако пазарът пада (като днес), Шорт фондът трябва да се качва. Вижте цената утре и направете изводи.
Желая успех! НВ
сигурно бъркам някъде и ще се радвам да ме поправите и насочите в правилна посокаfuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
Коментар