IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ - ниска ликвидност, високи такси и фрагментиране на сделките

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Пазарната капитализация на БФБ:
    1)
    - в края на септември 2018г. беше 7,897,765,068.66 лв. или ПОВЕЧЕ ОТ 7.8 МИЛИАРДА лв.
    2)
    - в края на септември 2019г. беше 8,796,911,947.58 лв. или ПО-МАЛКО ОТ 8.8 МИЛИАРДА лв.
    Тоест за 12 месеца има увеличение с ПО-МАЛКО ОТ 11.4%.



    За сравнение Консолидираният Държавен Бюджет е похарчил общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ:
    1)
    - за 12 месеца от началото на октомври 2017г. до края на септември 2018г. сумата от 8,565.1 МИЛИОНА лв. или ПО-МАЛКО ОТ 8.6 МИЛИАРДА лв.
    2)
    - за 12 месеца от началото на октомври 2018г. до края на септември 2019г. сумата от 9,635.9 МИЛИОНА лв. или ПОВЕЧЕ ОТ 9.6 МИЛИАРДА лв.
    Тоест за 12 месеца има увеличение от НАД 12.5%.






    https://www.bse-sofia.bg/bg/statistics
    https://www.minfin.bg/bg/383

    Коментар


    • Никиту скоро ще вдигне ликвидността ще стане интересно.

      Коментар


      • Пазарната капитализация на БФБ:
        1)
        - в края на август 2018г. беше 7,878,115,560.60 лв. или ПО-МАЛКО ОТ 7.9 МИЛИАРДА лв.
        2)
        - в края на август 2019г. беше 8,731,229,382.95 лв. или ПО-МАЛКО ОТ 8.8 МИЛИАРДА лв.


        За сравнение Консолидираният Държавен Бюджет е похарчил общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ:
        - за 12 месеца от началото на септември 2018г. до края на август 2019г. сумата от 9,536.5 МИЛИОНА лв. или НАД 9.5 МИЛИАРДА лв.





        https://www.bse-sofia.bg/bg/statistics
        https://www.minfin.bg/bg/383

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

          При ниската капитализация на нашия пазар е съвсем възможно евентуалният спад да е по-голям в процентно изражение. Ако погледнем кризисния период след 2007 г. и съпоставим нашия пазар с американския, ще видим, че у нас имаше по-голям спад (над 80%, при 50-60% в Щатите) и много по-бавно възстановяване след това, като там за около 4 години успяха да надскочат предкризисните си нива, а у нас дори и към момента SOFIX е на едва 30% от върховата си стойност.

          Изразявам лично мнение и по никакъв начин не е инвестиционна препоръка.


          искаш да кажеш че Софикс не е минал 30-35% от абсолютната си стойност (ок. 1962.6 пункта 15-окт-2007) щото така написано звучи малко като че достигнал 30% под абсолютния връх....
          Докато истинските борси (благодарение на техните си мурафети) надхвърлиха предните си върхове повече от два пъти, демек на 200+%... предстои видим дали това е устойчиво, и дали са успели да загасят кредитните си проблеми с повече кредити...

          аз мисля че е по вероятно сп500 да стане 50% от последния си връх (3030 /2 = 1510) че и по надолу отколкото нашия сдухан Софикс да падне с 50% от 720 ( демек до 360...) .. това означва някой да иска да се отърве от СФарм на 1.30 например, или ЦКБ на 60-70 стотинки... не съвсем изключено но то сега няма ликвидност а на такива цени оборота ще е по 5 хил лв на ден...

          това съвсем не означава че не съжалявам че си загубих толкова години с БФБ и въобще с безпреспективната ни 'родина'...
          Last edited by Longin; 28.08.2019, 00:41.
          "the trend is your friend until the end..."

          Коментар


          • Играта е превъртяна, няма интерес нито за покупки, нито за продажби, въобще за каквото и да било участие. Никой не се интересува дори от акциите си, камо ли пазар да става.

            Коментар


            • Проходите от продажби на „Стара планина“ намаляват с 4,62% към края на юли

              https://www.investor.bg/novini-i-ana...a-iuli-288211/

              15% , това е един от най- добрите холдинги на БФБ с редовно и коректно отчитане на резултатите.., Ти сам си провери имат ли резултатите - икономиката връзка с цените на акциите..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение

                наскоро и във форума опитаха подобен експеримент .......... мариян написа статия "колко хубаво е да няма сделки на бфб и как това помага да не се губят пари от страна на инвеститорите" ......... веднага започнаха да подкрепят становището на мариян и усетих, че някои жабчета повярваха в това...
                ми не го познавам Мариян толкова колкото вие защото аз не се занимавам с Българска, Сръбска или Румънска борси, за мене лично няма смисъл. Ако се намали ликвидността, волатилността се почкачва неимоверно и има възможности за сделки да ок, ако пък съвсем изчезне ликвидността ако искам да купя/продам как ше стане филма (NO in NO out) ?!? при американците пък е обратното прекалено много ликвидност и нищо не пада само висят там и ако го пуснат нарочно да падне веднагически се купува защото има принтирани планини с пари.

                У нас не е толкова до наличните мангизи/ликвидността на борсата, а до самата схема на цялата структура. Първо ние не изнасяме капитализъм навън та борсата у нас да расте нон стоп както е при Американците, те отиват разбиват държави след което техните корпорации поемат контрола над икономиката им, това ние не можем да правим, ние не нападаме и не ограбваме никой освен свойте си в къщи. Второ ние нямаме право да печатаме пари защото сме с валутен колониален борд т.е. колония на която са и зададени параметри отвън и релси по които да се движи, американците все още печатат резервната валута, ние не.(Някой тука бълват пропаганди че ако сме вкарали еврото ше тръгне всичко и нема ядове, ше тръгне мукар защото не го печатаме еврото ние) Трето ние нямаме такава структура като развита икономика, т.е. у нас е фараонска държава разпределена още от 90те от тогавашните във властта и това е, дори и да искаш нещо да направиш, тези те спират защото се страхуват да не загубят влияние, заплахи с убийства, отвличания простотии дърварски методи. Четвърто на базата на третото населението се изнася константно и тука колкото да бълват всякаква пропаганда от сайта и ние да си лафим на селски вечеринки у форумот и кви ли не глупости да си пишем реалността е такава и тя няма да се промени, защото хората в България не искат реалността да се промени!! Някой ше кае да бе не искат, еми да не искат защото никой нема им донесе промяната дома на тепсия, в другите държави е друго защото хората са друг тип и колкото и да ги мачкат си постигат тяхното, затова и там е уредено и всичко работи .....
                Last edited by michaelis12; 26.08.2019, 16:50.

                Коментар


                • 15%, Икономика и днес и утре има връзка с цените на акциите..Света е глобален и къщичката бързо се влияе от кризата..После идва паниката..Ти , ако си фонд или ИП няма ли да си продадеш поне половината акции, когато виждаш какво става в САЩ..Това за претенциите е хубаво по често да го казваш.. Акциите в Швейцария по време на криза също падат и не знам защото избра нея за пример, а не САЩ или Германия ..Нещата са много по сложни от това как ти изглеждат..Ние сме най- слабото и незащитено звено икономичеки на ЕС..Те затова не ни и приемат в Еврозоната и Шенген..Бъди сигурен , че при криза , ако там спада е 30%, то нормалното за тук според икономиката ни ще е поне 40%..
                  Last edited by Kiro; 26.08.2019, 17:01.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение

                    15% , това да твърдиш, че икономиката няма нищо общо със цените и спада не знам как да го определя..Тогава защо инвеститорите следят отчетите на компаниите.Не е зле да почетеш повече за икономиката и кризите..
                    Ако в САЩ спада е 30% , не е ли нормално твоите примери Хим СФАРМ да си спаднат например 40- 50%..То сега и без криза някои спаднаха 20-25% , а тогава.. Моля бъди по конкретен защото ми е интересно в какъв свят на надежди живееш..
                    Това за Хвръкването ти го използва в предния си пост - обясни как и от кой и защо ще стане.. Моля те поне пиши , че не си икономист и нямаш претенции в икономиката..
                    Кире, не си ме разбрал правилно. Казах, че днешната икономика няма отношение към бъдещите цени. Това е така, защото всичко към днешна дата е вкарано в цената и в коефициентите. В Швейцария не се губят пари на борсата ли като икономиката им е супер?
                    Обясних защо мисля, че спада ще е по-малък. Така мисля и така ще го търгувам, всеки си има глава на раменете. ПРост оне ми се струва сериозно компания с 10 млрд активи например да не може да изкара дивидент от 6 ст. А ако падне със същия теп, то Хима би трябвало да струва тогава 30 ст. За мен такава промоция никой няма да ни даде.
                    Не си ме разбрал правилно. Казах "ако хвръкне например" и имах предвид, че това би изкривило позицията ми. Същото би станало, но в обратната посока и ако се срине, а навън да няма такива настроения. Често казвам, че нямам претенции и сега го потвърждавам, не ми се дразни.
                    Пътека се прави камък по камък!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Bivol Разгледай мнение

                      Според теб каква реалната цена на Хима и Софарма.

                      Надцененни или подценени и с колко % ?
                      Имам и от двете акции, което значи, че ги намирам за подценени към днешна дата. Но това би се променило за миг ако настъпят някакви катаклизми по света или у нас. Това е някаква снимка да кажем от филм с продължителност час и половина. Убеден съм само, че при предишната криза са били в много пъти по-надути спрямо днешна дата и съогветно при спад е логично да падат мнооого по-малко. Това е тезата ми.
                      Пътека се прави камък по камък!

                      Коментар


                      • 15% , това да твърдиш, че икономиката няма нищо общо със цените и спада не знам как да го определя..Тогава защо инвеститорите следят отчетите на компаниите.Не е зле да почетеш повече за икономиката и кризите..Ако в САЩ спада е 30% , не е ли нормално твоите примери Хим СФАРМ да си спаднат например 40- 50%..То сега и без криза някои спаднаха 20-25% , а тогава.. Моля бъди по конкретен защото ми е интересно в какъв свят на надежди живееш..Това за Хвръкването ти го използва в предния си пост - обясни как и от кой и защо ще стане.. Моля те поне пиши , че не си икономист и нямаш претенции в икономиката..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                          .................................................. Сега, след като е 1,70, има много по-добри показатели пак ли очаквате да падне със същия %? Не е реално просто. При Сфарм положението е идентично. .................................................. ..
                          Според теб каква реалната цена на Хима и Софарма.

                          Надцененни или подценени и с колко % ?

                          Коментар


                          • Според мен ниската ликвидност води до по-големи и резки залитания в едната или другата посока, но бързо се възстановява дългосрочната тенденция.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение

                              Като имаше един направен психологически експеримент в една стая с моливи един къс и един дълъг. Когато влизал всеки един участник самостоятелно в стаята давал верен отговор като посочвал късият молив като такъв, обаче станало интересно когато на цялата група им било казано да кажат на случайно избран участник че те виждат по-късия молив като по-дълъг от дългия и че неговото мнение е грешно, т.е. обратно на истината. След Х пъти повторения участникът вече пеел в един тон с групата че късия молив е по-дълъг от другия което е абсолютно грешно.
                              наскоро и във форума опитаха подобен експеримент .......... мариян написа статия "колко хубаво е да няма сделки на бфб и как това помага да не се губят пари от страна на инвеститорите" ......... веднага започнаха да подкрепят становището на мариян и усетих, че някои жабчета повярваха в това...
                              fuск the bеаr - give me the bееr

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Може ли да обясниш как ще се случи това хвръкване на БФБ и на базата на какви съпоставки смяташ, че тук спада ще е по- малък..Да не би да имаш тайни сведения , че тук икономиката е силна и стабилна и ще задържи цените на компаниите.. Или просто си пишеш и мечтаеш..
                                Не смятам че ще хвъркне, но не го и изключвам като вариант.
                                Смятам, че тук спада този път ще е по-малък, тъй като базата е съвсем различна. Ще дам пример с Хим и Сфарм, тъй като според мен те двете са определящи. Значи Хима е струвал 17 лева да кажем при много по-малко активи и без дивидент. Паднал е жестоко и към днешна дате това изглежда логично. Сега, след като е 1,70, има много по-добри показатели пак ли очаквате да падне със същия %? Не е реално просто. При Сфарм положението е идентично. Колко е струвала тогава и какво е притежавала?
                                Икономиката ни към днешна дата няма никакво отношение към бъдещи цени на индекси, поне според мен. Ако бе толкова просто, всички щяхме да инвестираме в Швейцария и да печелим като луди.
                                Не казвам кой знае колко оптимистични неща, за да ги определяш като мечти. Пак повтарям - ако се сринат навън, няма как и тук да не се отрази, прост още е в по-малка степен според мен.
                                Пътека се прави камък по камък!

                                Коментар

                                Working...
                                X