IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стратегията за приватизация на БТХ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Стратегията за приватизация на БТХ

Geno, аз визирах решения от типа продажба на 70% от активите, уволнение на 2/3 от работниците и т.н. или накратко случай от типа "авиокомпания "Балкан".

Коментар

Ако съм дребен акционер в ЛУКОЙЛ, за мен оптимизацията на дейността чрез ишелеме е добре дошла и слабо се интересувам от това, че в единия от филиалите в България имало малки акционери. Спасението е по-скоро в замяна на акции от филиалите в такива в основната компания. Но на справедлив принцип, а не пазарна цена към момента :-)

Коментар

Аз точно това се опитвам да кажа, че "златната акция" би трябва да се използва за Нефтохим, но сигурно адвокатите на Лукойл добре са чели прив. договор ?

Коментар

Алекси, споделям логиката ти. Абсурдът обаче е, че именно залъгалката със златната акция може да бъде приложена, и това ще е поредният пример как Новото време нито зачита законите ни, нито прави нещо за капиталовия ни пазар.
          Звучи малко политическо, ама и ти сам логично може да стигнеш до този извод!

Коментар

Хорхе, орязването на приходите /съотв. печалбата/ на Нефтохим с преминаването към процесинг не е ли стратегическо решение? Наблюдател, държавните интереси не са ли интересите на гржданите /акционерите/? Това че ЛУКойл като цяло ще продължава да плаща високи данъци не е основание държавата да смята, че интересите й са ненакърнени.

Коментар

Голяма дискусия стана за тази златна акция! Аз обаче не съм убеден, че по новият закон за ценните книжа ще може едно публично дружество, като БТХ, да направи увеличение на капитала под условие и държавата да придобие златна акция.
              Някой да има мнение по въпроса?

Коментар

то и при Нефтохим е така, "златната акция" всъщност са клаузи от приватизационния договор, които защитават държавата от решения срещу националните интереси, а не право на вето по принцип

Коментар

--, аз застъпвам именно тази теза, а именно че златната акция не дава право ( а и не би трябвало да дава) да се бъркаш в оперативната работа и средносрочната стратегия на маниджмънта (пък и кой ще е този инвеститор който ще купи БТХ при тези условия), а дава право да се влияе само на изрично определен вид стратегически решения. Пример - златната акция на Юмикор в Агрополихим.

Коментар

Златната акция при БТХ ще бъде хранилката на ДПС.

Коментар

Златна акция? Припомнете си не "Балкан", а "Нефтохим"! Каква работа свърши "Акцията" когато се е взело тайното решение да се премине на работа "на ишлеме". "Златната" акция е по-скоро "политическа хранилка" - начин някой да похапне от баницата, но под масата, и после да се прави на ощипана мома.

Коментар

Хорхе, прав си само наполовина. Акционер дори със златна акция не може да влияе всеки ден на мениджмънта.

Коментар

Доколкото ми стана ясно на мен, държавата няма да може да блокира всички решения, а само част от тях - стратегическите дългосрочн решения влияещи върху предмета на дейност на компанията, нейното преобразуване и др. Ако все още се съмнявате от ползата от т.нар. златна акция, припомнете си каква част от безобразията на Гад Зееви биха могли да бъдат предотвратени с една такава златна акция.

Коментар

Както бях вече спорил с Мариан, самото наличие на "златна акция" за държавата е поредната залъгалка. Но това може да бъде и предпоставка за бъдещо нарушаване на правата на останалите акционери, и на интересите на самото дружество. Българската действителност ни кара да мислим съвсем изопачено. Представете си например, че Бил Гейтс си беше запазил златна акция в Майкрософт, така че дори само с 1 % от гласовете (ако случайно някой му изкупи останалите) да може да блокира бъдещи решения на управляващите компанията!

Коментар

Според мен това искане е все едно да задължиш бъдещия собственик на БТК да купува само български кабели. Малко инвеститори от бранша биха се съгласили с това ограничение.

"...По изрично настояване на представителите на ДПС в стратегията било записано, че независимо от намалялото използване на ориенталски тютюни от "Булгартабак холдинг", причинено от новите тенденции на пазара - увеличено производство на цигари америкън бленд и вирджиниа бленд, трябва да се постигне по-голямо производство на ориенталски тютюн, като за целта се инвестира в качеството."

Коментар

остави се, песимист до песимист

Коментар

Working...
                                X