IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приеха текстове в НК за вътрешна информация

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    са в случая със софикс ако някои предостави вярно изчислен индекс, а от бфб пак са объркали ще лежи ли в затвора
    (4) Който предостави невярна или подвеждаща информация или входни данни или по какъвто и да е друг начин манипулира изчисляването на бенчмарк и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години

    Коментар


    • Странно ми е, че темата не се коментира (само три коментара!).
      Моите очаквания са, че някой дребни инвеститори ще се уплашат от тези санкции и може да намалят търговията си. Защото в България "покрай сухото гори и мокрото".
      Големите, които имат достъп до ВИ вероятно ще бъдат по предпазливи, но не вярвам да спрат да го правят, защото алчноста на човек е бекрайна.

      Има ли друга страна в ЕС, в която санкцията да е затвор?! За америка е ясно, че има, ама нали ние се мерим с ЕС?!
      www.investor.bg

      Коментар


      • § 14. Създават се чл. 260а-260в:
        „Чл. 260а. (1) Който придобие или се разпореди за собствена сметка или за сметка на трето лице, пряко или косвено, с финансови инструменти, като противозаконно използва вътрешна информация, отнасяща се до тях, и от това са настъпили немаловажни вредни последици, когато е извършено от лице, което разполага с вътрешна информация, поради това че:
        1. e член на административния, управителния или надзорния орган на емитента или участник на пазара на квоти за емисии, или
        2. има дялово участие в капитала на емитент или участник на пазара на квоти за емисии, или
        3. има достъп до информацията чрез изпълнението на дейност, професия или служебни задължения,
        се наказва за злоупотреба с вътрешна информация с лишаване от свобода до четири години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.
        (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който придобие или се разпореди за собствена сметка или за сметка на трето лице, пряко или косвено, с финансови инструменти, като противозаконно използва вътрешна информация, отнасяща се до тях, придобита извън случаите по ал. 1, за която знае, че е вътрешна, и от това деяние са настъпили немаловажни вредни последици.
        (3) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който след като е подал нареждане за финансов инструмент получи вътрешна информация, отнасяща се за него, и въз основа на нея го отмени или измени и от това са настъпили немаловажни вредни последици.
        (4) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който след като е подал нареждане или оферта за собствена сметка или за сметка на трета страна, при продажби на търг на квоти за емисии или на други основани на тях тръжни продукти, които се провеждат съгласно Регламент (ЕС) 1031/2010 на Комисията от 12 ноември 2010 г. относно графика, управлението и други аспекти на търга на квоти за емисии на парникови газове съгласно Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за установяване на схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове в рамките на Общността (ОВ, L 302/1 от 18 ноември 2010 г.), получи вътрешна информация, отнасяща се за тях, и въз основа на нея измени или отмени нареждане, или измени, или отмени оферта и от това са настъпили немаловажни вредни последици.
        (5) Който въз основа на вътрешна информация подбужда друго лице да придобие или да се разпореди с финансови инструменти, да измени или да отмени нареждане за финансов инструмент, за който се отнася вътрешната информация, се наказва с лишаване от свобода до четири години.
        (6) Наказанието по ал. 5 се налага и на онзи, който знае, че е бил склонен въз основа на вътрешна информация и подаде, измени или отмени нареждане за финансов инструмент, за който се отнася информацията, и от това са настъпили немаловажни вредни последици.
        (7) Ако деянието по ал. 1-6 е извършено от:
        1. две или повече лица, сговорили се предварително;
        2. лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,
        наказанието е лишаване от свобода от две до пет години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
        (8) Когато от деянието по ал. 1-7 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от три до шест години, глоба от хиляда до десет хиляди лева и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца.
        (9) В случаите по ал. 1-8 предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност.
        Чл. 260б. (1) Който противозаконно разкрие вътрешна информация, с която разполага относно финансов инструмент, освен когато разкриването се извършва при обичайното изпълнение на дейността, професията или служебните задължения, или представлява пазарно проучване, и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва за незаконно разкриване на вътрешна информация с лишаване от свобода до две години.
        (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който разгласи склоняване, когато знае, че склоняването се основава на вътрешна информация, и от това разгласяване са настъпили немаловажни вредни последици.
        Чл. 260в. (1) Който сключва сделки или подава нареждания за търговия, като дава неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или свързан спот договор за стоки или определя тази цена на необичайно или фиктивно ниво, и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва за манипулиране на пазара с лишаване от свобода до четири години и с глоба от хиляда до три хиляди лева.
        (2) Който чрез използване на фиктивно средство или чрез въвеждане в заблуждение сключва сделки или подава нареждания за търговия, или извършва друг вид дейност или действие, което оказва влияние върху цената на един или повече финансови инструменти или свързан спот договор за стоки, и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до четири години.
        (3) Който с цел да осигури предимство или да набави облага за себе си или за другиго разпространява информация чрез медия или по друг начин, която дава неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или на свързан спот договор за стоки, или определя за един или повече финансови инструменти или свързан спот договор за стоки цена на необичайно или фиктивно равнище и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от три до пет хиляди лева.
        (4) Който предостави невярна или подвеждаща информация или входни данни или по какъвто и да е друг начин манипулира изчисляването на бенчмарк и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години.
        (5) Когато са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от три до шест години, глоба от пет до двадесет хиляди лева и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца.
        (6) В случаите по ал. 1-5 предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност.“

        Коментар


        • (4) Който предостави невярна или подвеждаща информация или входни данни или по какъвто и да е друг начин манипулира изчисляването на бенчмарк и от това са настъпили немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години.
          са в случая със софикс ако някои предостави вярно изчислен индекс, а от бфб пак са объркали ще лежи ли в затвора
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

          Коментар


          • Приеха текстове в НК за вътрешна информация

            § 14. Създават се чл. 260а-260в: интересни текстове... може да засегнат и пишещите във форума.
          Working...
          X