Първоначално изпратено от margen
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ребалансиране на SOFIX
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнениеКакво, сега? Колко промени показват изчисленията на финала?
Смее ли някой пред Теб пръв да каже- аз съм пас , така че .... следващия моля!
(опитах да пратя въпрос -не става- ерор дава)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bivol Разгледай мнениеКога горе - долу се очаква да излезе информация за компаниите в индекса?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bivol Разгледай мнениеКога горе - долу се очаква да излезе информация за компаниите в индекса?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pjc50313869 Разгледай мнениеЕдната промяна е ясна... но при мен има 2 други акции, които са мн на ръба. Какво мислите?Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
5. Критериите по предходната точка имат еднаква тежест. Ако в резултат на класирането се окаже, че две или повече емисии заемат едно и също място в него, приоритет при включването имат тези с по-голяма пазарна стойност на фрий-флоута. Ако по някой от критериите медианна стойност на седмичния оборот или брой сделки една или повече емисии имат стойност 0, то всички те получават най-ниския ранкинг n.
http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rul...x_Rules_BG.pdf
Логично е да се поставят на една и съща позиция и ако и в др. критериии има равенство накая се взема пазарната стойност на фри флоутаLast edited by спекуланта; 23.02.2018, 21:00.
Коментар
-
Сблъсквам се с поредния казус при изчисляването на новия Софикс, произтичащ от още един детайл, който не е засегнат в методологията за изчисляване. Какво правим, когато имаме емисии с равни стойности по някой от показателите? При ФФ, спред и медиана, вероятността да имаме такава ситуация клони към нула, но при броя сделки, въпреки че също е малко вероятно, е възможно да се случи, както се вижда от класацията към момента.
Най-логичното, според мен, е било да ги класирам равно - в случая съм класирал Трейс и Зърнени на 13та позиция. Как класираме следващата емисия? Отново, най-логично за мен е било да класирам ИХЛБЛ на 14 позиция, но какво ако логиката на БФБ е да класира емисията на 15 позиция? При толкова близки резултати, това променя крайната класация.
Не може да разчитаме на common sense... За нещо такова трябва да има разписано правило в методологията.
Покрай издънката с предишното ребалансиране, БФБ бяха казали, че ще прецизират методологията за изчисляване на Софикс. Щяха да я прецизират по отношение на непълните седмици, въпреки че с тях, поне, на принципа на проба-грешка, докато им проверявах медианите по предишното класиране, горе-долу ми стана ясно... Но, нищо отново!Last edited by margen; 23.02.2018, 20:22.Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнениеКакви са прогнозите за изключване / включване на дружества от SOFIX, някакви мнения? Може и на лични?
- 1 like
Коментар
Коментар