Първоначално изпратено от margen
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ребалансиране на SOFIX
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
Поясни, ако обичаш.
И това също.
Доста е всрани и дълго за обяснения, за първото сетил си се!
За второто, пак не ти е убягнало но щом питаш,- коя е началната дата за ребаланса?
Беше питане и в не точната тема;- на соф-трейда мисля- не вярвам да ти е убягнало!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеплюса ми беше за пакетите, преди време!
Опитай да си говориш с"отговорния щаб"
И това също.
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ 03.09.2018 ДО 11.01.2019Мненията ми не са препоръка за търговия.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Според мен всички решения се свеждат до две елементарни неща, но задължително заедно - умения и желание, и да, обикновено простите решения са най-добрите. Но, тъй като ми се е случвало да съм в ситуация разни хора, дето идея си нямат за цялостната картина, да ми обясняват, как по-добре е можело да си свърша работата, избягвам да поучавам.
Аз в малко по-различен контекст споменах вътрешната информация. При Елана, във връзка с плановете им да влязат в Софикс, дали е имало търговия с такава, не мога да знам. Очевидно са се предприели преднамерени действия за влизането в индекса, но също не мога твърдя, че има нещо неправомерно - на мен ми се струва, че всичко е законно и според правилата. Просто са такива правилата. Дали е морално, не знам.
Аз мисля, че ще влязат в Софикс, но в случая не мисля, че само защото смятам имам предимство. Затова нямам и не бих купувал акции само за да фронтрънвам ЕТФ-а, защото се чувствам като да играя с обърнати карти. Та те имат офиси на един адрес. Ако са искали, отдавна са уточнили параметрите на пакета, в което също не мога да твърдя, че има нещо нередно. Но пък, ако харесвах акцията по принцип, не бих имал твоите задръжки и бих купувал - не виждам особена драма, свързана с начина, по който направиха увеличението.
плюса ми беше за пакетите, преди време!
Опитай да си говориш с"отговорния щаб"
Коментар
-
Първоначално изпратено от Овчарчето Калитко Разгледай мнение
Мисълта ми беше, че по първоначално създадените правила, щяха да отпадат само слабите дружества, когато пазара ги накаже с разпродажби и паднат подпазарна капитализация 40 или стойност на фф по-малък от 10 и нямаше да има врътки - влез излез на всеки 6 месеца.
Именно честите врътки са вредни, защото от тях индекса губи стойност. Цената на акциите на отпадащите пада още преди да напусне индекса и той губи стойност от това и допълнително губи от това че влизащите поскъпват предварително преди да влязат и после когато са в индекса цената им коригира. Това се повтаря много често на всеки 6 месеца.
Трябва да се увеличи броя на дружествата в Софикс и промени да има само пазарно, когато пазара е наказал някое с разпродажби и паднат под пк 40 или стойност на фф под 10.
За съжаление Експат показаха изключително слаб професионализъм и непознаване ситуацията на БФБ, така че не им симпатизирам.
От друга страна собствениците на индекса - ръководството на БФБ имаха някакви положителни идеи заедно с управляващите,но така и не ги развиха и вместо да привлекат нови инвеститори те прогониха и малкото останали чужди инвеститори в България .
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
Определено си в грешка за предните правила за определяне на софикса.
Ето го пасажа от стария правилник за да не бъда голословен -
"да има пазарна капитализация, не по-малка от 40 000 000 (четиредесет милионa) лева и фрий-флоут не е по-малък от 25 (двадесет и пет) на сто от размера на емисията, или пазарна стойност на фрий-флоута не по-малка от 10 000 000 (десет милиона) лева;"
Ако не беше частта от пасажа в червено примерно БРЕФ отдавна да е излетял от Софикс.
В сегашните правила този пасаж е запазен без промяна.
Според мен сегашните правила са много по - добри ,защото са много по-комплексни в изискванията и определено .наблягат на ликвидността.
Разбира се има още какво да се желае - примерно в броя акционери да се отчитат само активните , да се сложи абсолютен минимум за брой сделки ,да има изискване за мин. цена над номинал поне в 90 % от периода ,броя на дружествата може да се промени и т.н.
Новите правила са сравнително лесни за изчисление (т.е подлежат на контрол) и са стъпка в правилната посока за развитие на борсата.пазарна капитализация 40 или стойност на фф по-малък от 10 и нямаше да има врътки - влез излез на всеки 6 месеца.
Именно честите врътки са вредни, защото от тях индекса губи стойност. Цената на акциите на отпадащите пада още преди да напусне индекса и той губи стойност от това и допълнително губи от това че влизащите поскъпват предварително преди да влязат и после когато са в индекса цената им коригира. Това се повтаря много често на всеки 6 месеца.
Трябва да се увеличи броя на дружествата в Софикс и промени да има само пазарно, когато пазара е наказал някое с разпродажби и паднат под пк 40 или стойност на фф под 10.Last edited by Овчарчето Калитко; 13.09.2018, 10:59.Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
за обратното иде реч - без да влиза в индекса променя подредбата на останалите. Не би трябвало една компания да определя коя от останалите да влезе. Просто критериите не трябва да са с подредба по ред, а със коефициенти.Last edited by petyob; 12.09.2018, 13:17.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
Аха, разбрах - имате впредвид, не че влиза в индекса, а че влияе на класирането на останалите. Това говори, че правилата за класиране не са много добри.
Коментар
-
Вярно е. Синергон го изкараха от играта в последните няколко сесии. При 1.09 оставаше в класирането и местеше Варна с една точка надолу по спред.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
Малий, верно ли е това или е майтап някакъв?Мненията ми не са препоръка за търговия.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
И Синергон остана под чертата след сделките в последния ден, иначе щеше да намали точките на ХВАР с една.... ...
Коментар
Коментар