If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Моята платформа ми дава въможност да усредннявам цената на инструментите по посоченият от вас метод ули да отварям нова позиция със същия инструмент,било тя и насрещна.
Това в зависимост от настройката на платформата.
Усредняването ме е измъквало от доста неудобни позиции,както и ме е закопавало.
Въпрос на.мениджмънт.
Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.
Видовете средни за изичсляване са доста. В случая сте показали средна аритметична претеглена (тъй като в примера теглата са равни по 1000 броя то и средната аритметична съвпада със средната аритметична претеглена).
В случая при покупката на акции е правилно да се изчислява средна аритметична претеглена. Дали ще добавяте или не разхода за придобиване изборът си е изцяло на инвеститора/спекуланта.
Идеята на тази средна е това число да показва измежду 50-80-100 цени на покупка къде сте, в сравнение с текущата на пазара или спрямо друга средна за даден интервал от време.
Според мен въпросът за различните видове "средна" цена е много интересен и поради това заслужава да му се посвети тема.
През време на скромната си практика често ми се е налагало да използвам различни видове средна цена, като например:
1. Средна аритметична цена отчитаща само чистата инвестиция. С други думи това е платената от нас средна цена за съответнате акции, която не отчита съпътстващите разходи по придобиването им. Например купили сте 1000 акции по 5,000 лв/бр. и след това още 1000 по 6,000 лв/бр. Средната ви цена е 5,500 лв/бр. (11000 лв : 2000 бр.). Средната цена на придобиване в платформата ми е сметната по този начин.
2. Средна цена + разноски, която аз наричам средна "прим" цена. Тази цена освен чистата инвестиция включва и направените от нас разноски (такси и комисионни) свързани с нея. Лично аз използвам точно тази средна цена при изчисляване на дивидентна доходност. Ако се върнем отново на горния пример и калкулираме една стандартна комисионна от 0,5% за всяка от посочените две сделки бихме получили 5,527 лв/бр. (11000 лв + 55 лв разноски : 2000 акции).
3, Освен разноските средната цена би могла да включва и ред други парични потоци, като например
а). реализираните капиталови печалби/загуби през периода
б). получените дивиденти
или различни комбинации от 1). или 2). плюс/минус а). и б).
Ще ми е интересно ако и вие споделите в кои случаи и какви средни цени използвате. В темата "Моят портфейл е следния..." например съм забелязал, че някои по-опитни колеги използват средни цени за определяне на теглата в портфейла си, като в някои случаи тези средни цени са дори отрицателни, което аз разбирам като позиции, по които въпросният инвеститор включва реализираната от него капиталова печалба, надхвърляща първоначалната му инвестиция по позицията (цената за придобиване).
Коментар