IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИНВЕСТИЦИОННИТЕ НИ ПОСРЕДНИЦИ СА ПРИМИТИВНИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ИНВЕСТИЦИОННИТЕ НИ ПОСРЕДНИЦИ СА ПРИМИТИВНИ

При използването чужда клирингова къща няма да има никакъв валутен риск, защото клирингът може да става в левове!
    Що се отнася до въпросът за смисълът от такава институция, той може да бъде доста добре защитен. В България има доста развит спот пазар на долари, пшеница и царевица и върху него могат да се изградят фючърси. Опции, биха могли да се въведат за всички акции и гореспоменатите продукти и определено би имало интерес към тях от разполагащите с малко пари български дребни инвеститори.

Коментар

Алекси, и най-строгият правилник да напише БФБ, комисията ще го върне, защото законът дава крайно ограничени права на борсата, и тя не може да го надхвърля. Виж точно. Практически, комисията единствено може да наказва емитентите, но това е друга тема.
      За клиринговата къща, вече имаше такава дискусия. За какво ни е тя, как ще се преодолеят валутните разлики и рискове, и т.н.?

Останалото го написах в предния си постинг.
      Поздрави!

Коментар

Не си прав, че съм доста далеч от българските реалности!
        БФБ можеше доста отдавна да направи правилник с доста строги правила за изискване на пуплична информация. Това не изисква, кой знае какви усилия! Единственото, което трябваше да се направи, да се сключи споразумение, че ДКЦК ще глобява емитентите и за неспазване на борсовия правилник!
        Създаването на клиринговата къща също не е някаква фантасмагория, особено ако бяха приели моето предложение да се използват услугите на някоя вече работеща чужда подобна институция. Аз лично съм водил преговори с клиринговата къща в Будапеща да поемат обслужването на българския пазар, но никой от България не е направил нищо за осъществяването на тази идея. Разбира се не не е казано че само Будапеща може да извършва тази услуга, нека ако искат да сключат договор с гърците или с някоя западна институция, но време е нещо да се направи!

Коментар

Алекси, няма да коментирам в подробности написаното от тебе, но просто си личи колко си (бил) далече от реалностите на българския капиталов пазар. Каква клирингова къща, какви правомощия на БФБ??
          Единствено ме зарадва, че признаваш че Пеньо и Николай Василев са на едно мнение за нивото на българските ИП. Но защо тогава критикувате само Пеньо??

Ти виж днес твоите приятели от НОВОТО ВРЕМЕ какъв борд-слънце на БФБ избраха. Разбирам, че някои хора трябва да бъдат наградени за заслугите им - но това не са заслуги към пазара Повечето от избраните днес имат, меко казано съмнителни познания и принос за развитието на капиталовия пазар в България.
          Наздраве!

Коментар

Вегетирането на капиталовия пазар в България за съжаление изнервя повечето участници на пазара :-((. Аз искренно се надявам, че г-н Пеньо Хаджиев вече е съжалил за обидната квалификация по адрес на ИП, но в същото време знам, че доста хора споделят духът на неговото изказване.
            Ники Василев е един от тези, които са казвали, че ИП не са направили всичко възможно и те са отчасти виновни за липсата на пазар в България.
            Аз категорично бих отхвърлил подобни обвинения и в никакъв случай не съм съгласен с г-н Пеньо Хаджиев и Ники Василев. Според мен ИП в България не са виновни с нищо за създалата се ситуация, а напротив, те правят доста повече от това, което може да се очаква от тях!
            Напълно споделям мнението на zaks! Ако някой може да се вини за създалата се ситуация, това са на първо място държавата и след това БФБ, ЦД и ДКЦК.
            Държавата все още държи в ръцете си 80% от интересните от борсова гледна точка дружества и до сега поддържаше доста пропуски в регулацията на пазара. ДКЦК и БФБ през последните 4 години не можаха разработят добра система за изискване и публикуване на нужната публична информация за емитентите и нищо не е направено по създаването на пазар на деривати (опции, фючърси и т.н.). Няма все още клирингова къща. ЦД направи много малко реални стъпки за развитието на международните си връзки и все още не е възможно български акции да се търгуват и трансферират директно в чужбина и чужди акции да се търгуват директно на БФБ и т.н.
            Аз знам, че в повечето от изброените институции работят и са работели доста хора, които разбират много добре тези проблеми и въпреки това, когато трябва нещо да се реши в сътрудничество между отделните институции, нещата се провалят. Всъшност моите наблюдения са, че всеки се е затворил в собствената си черупка и липсва ясно изразено желание за инициативност, за решаването на проблемите на пазара. Винаги когато съм повдигал даден въпрос за развитие на пазара съм бил посрещан с голямо разбиране, но веднага топката е била прехвърляна към другите институции, че те стопират процесът :-((
            За да бъдем до края честни, трябва да признаем, че през последните 12 месеца определено се наблюдава засилени усилия за решаването на някои от изброените проблеми, но за съжаление все още няма много конкретни резултати!
            Що се отнася до ИП, напълно безпочвени са обвиненията на Ники Василев, че те не са си свършили работата, защото не са привлякли дори едно частно дружество на борсата. Според мен не е реално да се очаква, че при сегашните условия едно средно частно дружество може да направи успешно IPO в България. Това може да стане единствено след като държавата за кратко време и със силен маркетинг предложи публично акциите на поне 4-5 голями дружества и повечето чужди и местни инвеститори повярват, че ще има ликвиден пазар.
            ИП и частните компании в България в момента се държат абсолютно пазарно, като не правят IPO-та, защото са наясно, че само ще изхарчат доста пари и ще претърпят пълен провал.
            Ролята на ИП, както името им подсказва е основно да посредничи между инвеститорите и емитентите, но когато в България липсват и двете прослойки е много трудно да посредничиш! ИП нямат нито финансовите средства, нито лостовете на държавата и държавните институции, за да създадат условия благоприятстващи за появяване емитенти и инвеститори. Усилията за въвеждане на БДР на БФБ са достойни за уважение, но те никога няма да решат проблемите на пазара, защото никъде по света местните дребни инвеститори не търгуват масово с акции на чужди компании, а институционалните и голямите частни инвеститори предпочитат да търгуват директно на чуждите борси.

Коментар

Еми и аз това казвам. Това казва и Пеньо - че повечето български посредници са примитивни.
              Внимавай само в изброяваните добри ИП, защото някои от тях може да се окажат врагове на Новото време )

Коментар

Евро-Финанс е наи-добрият ИП!!! Смея да твьрдя че някои ИП дьрпат и бутат капиталовият ни пазар напред,докато бившите Бьлгарски управници го сриваха и унищожаваха.От 81-2 ИП едва 8-10 са истински деистващите на пазара и някои от тях са: "Евро-Финанс", "Делтасток", "Елана","Булброкьрс","Карол".......

Коментар

Какви ти захарни заводи?? Пеньо е абсолютно прав точно за думите, за които го обвинявате. Иначе, не коментирам останалата част от интервюто му, нито качествата на Пеньо.

Коментар

Захарните заводи и Витекс си намериха купувача на минималната цена

Коментар

Ti vizh novite 4lenove na suveta, i 6te se upla6i6 ot "kadrovata politika" na NOVOTO VREME.

Коментар

Не искам да се заяждам, но Наивник е прав за "Върхът". Нямам честта да познавам персоната Пеньо Хаджиев, през времето, в което е шеф на борсата беше абсолютно пасивен откъм обществени прояви, но като чета това интервю, определено смятам, че мълчанието му е едно от малкото положителни качества. В това интервю, завалията, няма едно вярно и/или смислено изречение. За съжаление нямам достатъчно свободно време и излишни нерви да оборвам отговорите му един по един, но вече не се чудя защо в спряганите кандидатури него го няма.

Коментар

че какво и е на борсата в тази връзка?
                          постове на LATINICA не чета
                          МОЛЯ пишете на БЪЛГАРСКИ

Коментар

Nasdaq не беше ли извънборсов пазар?

Коментар

каквато борсата - такива и посредниците

Коментар

компенсаторките разглезиха хората, лесни печалби, рязане на глави в тъмното, парарелни фирми, защо до се мори човек да измисля инструменти, деривати и прочее салати като ето ти ги шараните само чакат, щото друг избор нямат

Коментар

Working...
                                X