IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лихвоточките

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ЛИХВОТОЧКИте

Документи за VI-ти списък :
    1. Декларация по чл.2, ал.1 от ЗУЖВГМЖСВ
    - декларира се семейното положение - съпруг/съпруга
    - декларира се недвижимо имущество с данъчна оценка - апартамент, земя, магазин, ателие
    - декларира се движимо имущество по застр.стойност - автомобил, селскостопански машини
    - декларира се влог в банка, без да се представя документ - вкл.жилищно-спестовния
    - декларира се, че не е прехвърлян имот след 01.01.1981г.
    2. Заявление до Местната Комисия по чл.8, ал.2 от ЗУЖВГМЖСВ при Районната Община по местоживеене на титуляра
    - заявява се притежанието на тиражиран жилищно-спестовен влог, деноминиран, олихвен и спестовните числа(лихвоточки), начислени за него към 31.12.1990г.
    - прилагат се по-долу описаните два документа
    3. Копие от определени страници на влоговата книжка, както и самата книжка
    4. Молба-декларация тип Образец №1 към чл.9, ал.2 от Наредбата за разпределение и продажба на жилища (това е най-големият от всички изброени документи)
    - декларират се личните данни и адрес на местоживеене
    - вписват се членовете на семейството с личните им данни и адрес на живеене
    - декларира се среден месечен доход и други приходи на молителя - доказват се с годишна Данъчна декларация по служебен път, не се предоставя към документите
    - декларират се притежаваните собствености поотделно - описват се по данъчна оценка, застр.стойност или номинал и се попълва таблица за заеманите жилищни помещения
    5. Представя се лична карта, но се прилага само нейно копие
    Забележка: Данъчните оценки за имоти се вадят от Дан.служби в двуседмичен срок, а Удостоверенията за застр.стойност може от Нотариус за един ден. Успех на престрашилите се да опитат!

Законът в този си вид и Правилникът за прилагането му, приети още по Димитър Попово-време и доизкусурявани впоследствие, са тържество на нездравия разум и прекрасна основа за упражнение на стажант-юристите в свободното им време и в начинанията им да станат бъдещи адвокати. Не е допустимо да се делят притежателите на лихвочисла на правоимащи и правонямащи, след като в наименованието им се споменава, че уреждат въпросите на всички правопритежатели. То пък и едно уреждане ... Все едно да стискаш сиренето и да искаш да ти пусне мляко, саламура по 4ст./точка може, но мляко не става. ДА, ама НЕ!

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Явно дните лихвоточките са преброени. Питам се, откога обаче трябва да почнеме да броим?!

Ще дойде ли най-накрая МОМЕНТА ЗА АПАРТАМЕНТА :-)))

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Looser,
        Преди време обещах да проверя за 6-ти окончателен списък за притежателите на лихвоточки и макар че оттогава досега се появиха доста добри, точни и смислени резултати, ти давам информацията, която аз събрах.
        1. 6-ти окончателен списък е толкова окончателен, колкото беше 5-, 4-ти списък.
        2. Този списък има за цел да актуализира съществуващите досега списъци.
        3. За да имаш право да се впишеш в този ( както и в останалите списъци) трябва да си правоимащ ( този закон е само за правоимащи- за другите не важи).
        4. Правоимащи са тези, които отговарят на няколко условия ( ще напиша без да цитирам точно):
        4.1. Да има недвижимо имущество на стойност по-малка от 15 000 лв.
        4.2. Да не са прехвърляли недвижим имот.
        4.3. В стойността 15 000 лв не влиза само недвижимо имущество, а и акции, ценни книги и др. подобни.
        4.4. Стойността 15 000 се формира ( когато става въпрос за недвижимо имущество) от данъчните оценки на твоите недвижими имущества. Тов ае важно уточнение, защото никой не си прави труда да го каже в прав текст.
        4.5. Нещо което е също важно и също никой не си прави труда да го каже и напише в прав текст е че когато подадеш декларация, в която декларираш, че имуществото ти е под 15 000 лв, декларацията трябва да попълни и твоята съпруга/съпруг с нейното неговото имущество, придобито по време на брака. Т.е. ако имате апартамент със съпругата ти/ съпруга ти, няма да декларираш само твоята 1/2, а и нейната/неговата - т.е. цялата сттойност. Лихвоточките са само твои, но декларираш и нейния/неговия имот като стойност. (добре че не е написано цялата фамилия или цялото село/град).
        4.6. По мое мнение в момента данъчната оценка на една гарсониера ( в София) е не по-малко от 15 000 лв. Ако си следил добре нещатав тази рубрика, аз затова един път поставих въпроса дали проверяват правоимащите дали наистина са правоимащи. И някой ми отговори " защо сега да се ровят". Защото ако четеш този материал, би следвало да си зададеш въпроса наистина колко правоимащи могат да с епояват при тези условия на този чудесен закон.
        5. Коментарът вече е правен доста пъти и мисля че е излишен.
        6. Подчертавам, че законът е само за правоимащи. Другите са обхванати от закони като за движение по пътищата или закона за образованието, други пък от конституцията - избери си който ти хареса най-много. Но не всеки, който има лихвоточки е обхванат от този закон. Законът ги разделя на правоимащи и другите, които нямат парво ( а само лихвоточки). Май като пиша това се замислям дали не е време да се спратне едно предаване по телевизията. Гледах онзи ден един абсурд в шоуто на Слави Трифонов. А преди това бях чел за един мъж, който го водели по ЕГН за жена и му било трудно да убеди чиновниците че е мъж, макар че стоял пред тях ( е - бил е облечен).
        7. Във в. Монитор от 2003 г ( 16.01.2003) видях един поучителен материал, третиращ въпроса за лихвоточките и за компесаторните записи от лихвоточки. Материалът е със заглавие " Осребряват лихвоточките по три легални трика" с две подзаглавия: " Държавата излъга 2200 души с жилищни спестовни спестявания(автор Цветан Цеков)" и " КАк да си осребрим лихвоточките ( автор Чавдар Цолов)". В последния материал пише " Три са легалните, непротиворечащи на закона трикове за осребряване на лихвоточките без реална покупка на жилище.....Фиктивен предварителен договор със строител, формално участие в ЖСК или самоизключване от нея- това са "хватките" да се прибере левоват равностойност на лихвочислата без да се прави закононарушение.
        Двете статии са поучителни и интересни. Те третират въпроса и за тези, които през далечния " Единствен месец февруари- виж каква хубава нормативна уредба - издаваш за един месец и след това премахваш" са успели да превърнат лихвоточки в компенсаторни записи. Това ми заприлича на случая от книгата Четвъртия прешлен, в която едни открили банка само за да приберат на един наивен чужденец парите , които спечелил от лотарията ( направили фасада и след като си внесъл парите я махнали и изчезнали).

Коментар

Кратко, но за това пък- ясно...Бяха се настървили днес по едно време...Но с нощта страстите утихват.

Коментар

Не се смятам за страхотен аналитик. А живота не е ли поредица от ситуации, които трябва да анализираме и след това да взимаме решения, било то отговорни или не чак толкова. При мен в любовта няма анализи.

Коментар

Нег, в теб се крие страхотен аналитик . Имам въпрос към теб: в живота ти има ли моменти, когато не се занимаваш с анализи?... ;-)

Коментар

Това което казвам е, че една лихвоточка е някъде около 100 пъти по-малка от един KZ или PKB.
                С най-прости сметки ви показах разликата.
                Това 1 лихвоточка да е 4 стотинки си е смешно, но беше поне 100 пъти по-смешно един PKB или КZ да е 10 стотинки. Според мен една лихвоточка трябва да е поне 70ст. а един PKB или KZ поне 10 лв.
                Това че при БТК някои "богоизбрани" получиха 1лв. и 70 ст. на лихвоточка е несправедливо. Както е и несправедливо останалите да получат по 4 ст. или по 70 (колкото са в момента КИ). Само че ако лихвоточките се приравнят към КИ няма да има спечелили от собствениците на лихвоточки, а само загубили собственици на КИ.
                Незнам как да ви го сметна по ясно. Ако се приравнят излизат по 2,5 ст на лихвоточка!

Коментар

Много си прав Няма да я бъде тая ти да спиш сама във друга стая
                  Айде наштеееееееееее. Лихвоточкодържателите ще спасят света!
                  Стига сте се лаели. Много ясно, че всеки си гони интереса. А този Неграмотния какво иска не мога да го разбера. Да ми вземе хляба ли? Явно е, че се е наплашил нещо. Споко Неграмотен. Всички сме смъртни!
                  Всеки иска да прибере парата ама въпроса е дали има правото. Тези с компенсаторките имаха шанса вече (и още го имат). Време е и за хората с лихвоточки. Просто идва момента!
                  Всичко друго са празни приказки. Хайде със здраве, българи!
                  Keep walking ...

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

И между другото през 72 г. за 9 000 лв. можеше да се купи жилище от 100 кв.м. в престижен квартал на София /е при определени условия, защото си беше комунизъм/, а сега например в Иван Вазов трябва да си приготвиш 160 000 -200 000 EUR за същото. Така, че спирам изобщо да споря с вас, коментара е излишен кой какво е пропуснал или загубил.
                    И за последно: Не съм против тези с КИ, напротив искам всеки ограбен по един или друг начин от държавата да си получи заслужената компенсация. А вие застъпвате точно обратната теза - Самопритежателите на КИ заслужават компенсация, а не и притежателите на лихвоточки....

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

/1/Да чувал съм за сложна лихва, и /2/освен това не е само фактора инфлация , който трябва да се вземе предвид, /3/ никой не казва, че компенсацията трябва да е 1 към 1 ....
                      Но е излишно вече да споря.....Както вече казах много лаете защото ще загубите или няма да спечелите от това преобразуване.... Явно държите все още КИ и чакате удобен момент да ги продадете. За вас важи максимата "аз да съм добре, пък другите кучета ги яли...." Въпрос на интереси и....егоизъм, но за вас сте си прави.....;-) Поздрави и да сте живи и здрави......Да ви се случват положителни неща, защото с тоя негативизъм към другите, май аз ще съм единствен който ще ви пожелае нещо хубаво....

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Значи познатите ти са платили 5000 стари лв. през 1972 и сега искат да получат 200 000 нови лева при цена 100 процента. Това е разлика от има-няма 40 000 пъти. Я сметни инфлацията - дали е толкова?
                        Liverpool was made for me and I was made for Liverpool!

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

А ти да си чувал понятието сложна лихва? А да ти е известно, че национализацията на земята се извърши през 1955-1956 г.? А да ти е известно, че лихвоточки не се начисляват от 1990 г. насам?

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

И освен това сметката ти е много бакалска....Аз поне казвам, че искам по влога да са получавани действащите във всеки един момент лихвени проценти, а ти направо изчисляваш за всички изминали години валидните м момента нива на наеми и цени на земята. Я си направи по точна сметка, като вземеш предвит актуалните във всеки един момент цени и тогава ще видим дали става въпрос за над 5 000 000 лв. Защото 70 г. надали си можел да вземеш наем и 1 лв. на декар.

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Незнам как точно го изчисли, че трябва да е 400/60, ама няма значение....въпросът е принципен. Да някои са си получили апартаментите, ама при компенсация 2 ст. на лихвоточка + заробващ ипотечен заем при доста по висока лихва от тази която са получавали по жилищно-спестовния си врог/ако изобщо са получавали такав/. А пък притежателите на КИ ги продадоха на 100/112%. Я ми сравни срещу 1 лв. номинал - получаване на 4 ст. компенсация при лихвоточките и 1-1.12лв. при КИ.
                              Просто ви друса як егоизъм, защото ако се приравнят лихвоточките към останалите КИ ще загубите доста или няма да реализирате планирани печалби.
                              Това е отвратителния манталитет на българина. Аз да съм добре, пък другите......
                              И лихвочислата на познатите ми са приблизително толкова, колкото сте предположили, но това също няма значение, както вече казах.......

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

1.Колко хора в Бьлгария са притежавали по 1000 дка селскостопанска земя кьм 1945 г?

Коментар

Working...
                                X