IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Не виждам светлина в тунела на безработицата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Take a chance!

Какво стана наистина със Силвия, авторката на тази тема, дали си намери работа. Вероятно - да понеже спря да пише вече. А и около Нова година имаше страшно много обяви и предложения, много размествания станаха по фирми, банки, държавни организации и прочие...

Коментар

• Take a chance!

Търся млад човек който да е в час с капиталовия пазар. Силно комуникативен. Може и студент горен курс. Няма значение момче или момиче. Ако някой да работи в тази област нека да ми пише на мейла.
      joro6814@abv.bg

Коментар

• Take a chance!

Като човек който сега завършва и е пряко засегнат от темата бих искал да взема отношение. Според мен най големият проблем на висшето образование в БГ (или поне в УНСС, само от там имам лични впечатления)е КАЧЕСТВОТО. Проблемът може да се разглежда в няколко аспекта:

1. Материално-техническа база - не я коментирам, на фона на общото безпаричие е ясно че по-добра скоро няма да стане

2. Преподаватели - 98% от тях са абсолютно незаинтересовани от студентите си (освен по време на сесия, когато пада голямата лапачка).

3. Наи-големият проблем - остарелият материал който се преподава. За повечето професори развитието на икономиката свършва някъде около конференцията в Бретън Ууд. Преподават не се невероятн архаизми, материала е непълен и неточен. Повечето предмети са изведени до някаква абсурдна степен на наукоподобност. Пример: В БГ един семестър ми набиваха в главата що е то корпоративни финанси. Побърквах се от зубрене на километрични формули с невероятни коефициенти и индекси - и нищо ! На изпита ме скъсаха, и то справедливо понеже в главата ми беше пълна каша. Отидох във Виена, учих същите корпоративни финанси (при това на чужд за мен език, който освен това не владея много добре) - плеснах се по челото и казах "ама то било много лесно!". Хората са свели всичко до няколко базови неща които ти се набиват в главата още в началото а след това лека-полека добавят отгоре.

4. Пълна липса на връзка между преподаваният материал и реалният бизнес. Това мога да го кажа от горчив личен опит. Завършвам МИО, от 6 месеца работя по специалноста си, и мога да кажа че, когато започнах тази работа илюзиите ми че знам нещо като специалист в областа бяха тотално разбити.

Sorry, ако съм отегчил някой, но не виждам как с това образование което имам мога да съм конкурентноспособен на пазара на труда в една нормална държава

Коментар

• Take a chance!

Добре е че все пак с голямо закъснение се появи постинг от официалните власти.Но какво от това? Всичко е в сферата на добрите пожелания.Каква е алтернативата за вече завършилите млади кадри и тези които ще завършат докато това стане? Струва ми се че отново се подминава фактора време! И какво общо с тези програми има родния бизнес който едва крета и очаква данъчни облекчения.Докато закърпим една пробойна друга се отваря!

Коментар

• Take a chance!

Министерството на икономиката готви програма за реализация на студенти икономисти

АНЕЛИЯ БЪКЛОВА

Министерството на икономиката подготвя Националната програма за професионална ориентация и реализация на млади специалисти и студенти икономисти, съобщиха от ведомството.
            Програмата предвижда летни стажове за студентите в България, летни стажове на български студенти във водещи компании зад граница и летни стажове у нас за български студенти, следващи в чужбина. Стажовете у нас ще бъдат в държавната администрация, в български и чужди компании. Министерството на икономиката ще координира изпращането на младежите на краткосрочни специализации зад граница.
            Авторите на програмата имат идея да се организира обмен на студенти и преподаватели от наши и чужди вузове.
            Акцент в документа е амбицията да се създаде "конвертируема" магистърска програма по бизнесадминистрация. Идеята е на вицепремиера Николай Василев и той очаква тя да бъде широко подкрепена от българския и чуждия бизнес у нас.
            Министерството на икономиката ще подписва меморандуми за сътрудничество с икономическите висши учебни заведения. Първият ще бъде сключен с УНСС още този месец.
            Ще бъде изградена база данни за държавните фирми и организации, частния сектор и чуждите компании, желаещи да участват в инициативата и съгласни да приемат студенти и млади професионалисти на обучение и специализация още през 2002 г. Ще се изготви и масив от данни за студенти икономисти, желаещи да участват в програмата.

Коментар

• Take a chance!

Silvija

Ako vse oste ne si si namerila rabota i si sklonna da rabotish v njakoi malak grad na Bulgarija,kato nash predstavitel izprati mi CV motivacionno pismo i preporaki,ako ima takiva.Rabotata ste bade svarzana s organizirane na proizvodstvo i distribucija na stokata v regiona-verojatno ste bade nezavisim filial na sobstvena stopanska smetka ili otdelna firma.Ne moga da obestaja predvaritelno nishto,ima i drugi kandidati i to mestni hora.

Ostavjam ti Email: nilukmirisal@hotmail.com

Коментар

• Take a chance!

"А да си собственик в БГ е много трудна работа, Осъществяването на каквато и да е дейност е почти невъзможно ако не си постоянно в нарушение на нормативната уредба, тоест възможно е, но почти сигурно ще те доведе до фалит."

Виждате ли пичове - моето мнение, изразено по друг повод, се потвърждава от истински жив собственик!

Коментар

• Take a chance!

Уточение за Каизера
                  Подходяща работа - всеки го разбира по разиличен начин. Аз лично - свързана с това което съм учил, прдполагаща възможности за развитие и със заплащане удовлетворяващо нормалните ми нужди.
                  Затъпяваща работа - свъразна само с рутинни действия и предполагаща повечето време бездействия
                  Вкопчил съм се защото инначе ме е страх да остана без работа
                  А да си собственик в БГ е много трудна работа, Осъществяването на каквато и да е дейност е почти невъзможно ако не си постоянно в нарушение на нормативната уредба, тоест възможно е, но почти сигурно ще те доведе до фалит. В този смисъл развиването на какъвто и да е дребен бизнес е нерентабилно - съпоставено с поеманите рискове.
                  Поздрави и приятна събота и неделя

Коментар

• Take a chance!

Изненадан съм, че все още се пише по тази тема.
                    Не ми пречи особено, но предпочитам други теми в списъка ми с последните 20.

Коментар

• Take a chance!

Бих искал Тошо да уточни представата си за "подходяща работа" Защо смята ,че е лошо ,или лесно да си собственик?И защо се е вкопчил като удавник в сламка за предполагащата затъпяване работа? Но да не персонализираме проблема; Какво се предлага на младите: работа със сезонен характер, без договор и най често с голямо текучество за да може безпрепятствано да се ощетяват от последната заплата например поради "несправяне с задълженията" Не е тайна че има фирми които сами по себе си не предлагат печалба от реализацията на продукта ,а разчитат на експлоатация на голям екип от работници/ предимно млади които не са наясно с правата си или просто нямат финансовата възмозност да ги отстояват/.При това инспекцията която трябва да следи за спазването на трудовото законодателство не е на нужната висота/меко казано/.Кой ползва преференциите предлагани от трудовите борси за нови работни места за безработни и млади специалисти и т.н.? Тези които имат най малка нужда от тях-представители на едрия капитал...
                      Bear си е прав!

Коментар

• Take a chance!

За съжаление все още не съм си намерила работа. Опитаха се да ми предложат да започна на длъжността "тренер, обучение и преквалификация на персонала" на заплата от 100 лв. Работодателят твърди, че в момента няма работа и затова не може да ми предложи по-добро заплащане, но да изчакам 2-3 месеца, когата заплатата МОЖЕ да се вдигне /но може и да си остане такава/.
                        Относно това, че всички замлъкнаха си мисля, че след думите на Кайзер соте май просто няма какво да се добави.

Коментар

• Take a chance!

---> вметка
                          Така е. Следя от страна дискусията. С моите познато сме си говорели, че ако до преди две години искахме да останем в Б/я, с минаване на времето все по малко те е грижа.
                          И окончателния и очакван завършек на нещата е намираш начин и отиваш на запад.

Коментар

• Take a chance!

Stoxx прав си, но не чак до там, до където си мислиш.
                            Младото поколение не може да си намери ПОДХОДЯЩА работа и от там идват въпросите
                            "Какви компромиси трябва да направи при търсенето на работа"
                            и
                            "Каква и колко реална е преценката за подходяща работа"
                            Сега се сещам като се запознах със съпругата си, тя имаше много добра идея като каква иска да се реализира :-)
                            Искаше да "работи" собсвеничка - искаше да има магазин, заведение, козметичен и фризьорски салон и незнам какво си още.
                            Е на това му казвам аз подходяща работа :-)

Но наистина въпросът с безработицата е сериозен, за пръв път работя на едно място вече 6 год., постиганл съм каквото съм могъл да постигна - в тази работа, на това място - вече няма предизвикателство за мене. Бих желал да се пробвам на друго място, защото няма ли прдизвикателства, това неминуемо води до деградация и затъпяване (ограничаване в някаква свера).Знам че ще трябва да направя компромис с доста доброто си заплащане в момента, но това не ме притиснява, притиснява ме точно рискът, че не се ли сработя и не се ли впиша добре в новата фирма, съществува много голям риск да остана на улицата - за по дълго от колкото мога да си го позволя.
                            В крайна сметка и тази работа се търпи.:-)

Коментар

• Take a chance!

от начало следя темата и да ви кажа заприлича ми на мексикански сериал. всеки ден по няколко пъти проверявах дали някои не е взел отношение по въпроса. така че сега е мой ред
                              изказаха се много мнения и смея да кажа, че с полвината от тях съм съгласен, но има постинги, които направо са си безотговорни. според мен въпросът е в това, че не Силвия не може да си манери работа, а по-скоро за младото поколение на нейната възраст. прав ли съм

Коментар

• Take a chance!

СИЛВИЯ, КАКВО СТАНА - НАМЕРИ ЛИ СИ РАБОТА?
                                ВСИчКИ ЗАМЛЪКНАХА ПО ТАЗИ ТЕМА КАТО ПО СИГНАЛ

Коментар

Working...
                                X