IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докога цените на акциите ще вървят нагоре в BG ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Докога цените на акциите ще вървят нагоре в BG ?

Включвам се с въпрос не по темата:Има ли някой представа какви са обемитена търгувани акции ,в проценти от дадено добро дружество на световните пазари(дневен оборот)?Раэбирам че отговорът ще емного относителен,но все пак.

Коментар

Трагично финансово състояние = НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ. Досега не са ги обявили във фалит само заради размера им. Това разбира се не означава, че не подобряват състоянието си. Преди половин година бяха много по-зле. Въпросът е колко ще се подобри до след година и половина, когато всичко отново ще тръгне на зле? Но вас естествено тези срокове не ви интересуват...
      Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

трагично финансово състояние - преди 3 години да
        сега не е така
        тази година много инвеститори ще се вгледат в Кремиковци
        да не спорим кой как го вижда сега
        успехи

Коментар

"все още е в трагично финансово състояние"?
          Мечка, хайде да си говорим с факти и числа и без емоции. Как ще обосновеш горното?!
          Проследил ли се как се развива финансовия резултат изчистен от курсови разлики, амортизации и данъци? Защо амортизациите растат? Защо растат продажбите на продукция? Защо ръсте незавършеното производство? Какво означава продукцията ти да е сертифицирана по СЕ? Какво значи да отпадне мониторинга върху износа ти към ЕС?
          Я къжи с какво точно да обосновем "трагичното финансово състояние"?
          Добрият, стар Батя

Коментар

Примерно 8 долара, мечок... ама аз не го искам.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Тезата ви, че KREM (ако става дума за него) е все още "неефективно" оценено, изцяло съвпада с моите виждания, защото интереса към дружеството е сравнително отскоро.
              Специално за KREM обаче, аз не съм чак такъв оптимист защото:
              1. 1/2 от собствения му капитал са разходи за придобиване на ДМА, направени преди десетина години, които най-вероятно никога няма да влязат в експлоатация, така че реалния BV е около 20.
              2. Дружеството вече 2 години работи при ИЗКЛЮЧИТЕЛНО благоприятна пазарна среда и ВЪПРЕКИ това все още е в трагично финансово състояние. Това означава, че е съмнителна способността му да генерира достатъчни печалби, които да му помогнат да оцелее през следващия неблагоприятен цикъл.
              Разбира, се най-вероятно цената му ще продължи да се покачва..., но ако изобщо някога го препродадат ми е много интересно на каква цена ще бъде.
              Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

KREM

Коментар

Мечокът е прав според мен със сценарият, който ни нарисува.
                  Кое е това дружество, Спекулантът?

Коментар

Мечка, а до колко е ефективно оценено дружество с около 45 лв. годишни продажби на акция, със 33 лв. собствен капитал и показващо потенциал за поне 2-3 лв. годишна печалба на акция да се търгува на цена 6,30-6,40?!
                    Отделно последния му отчет показва, че най спешните задължения (към персонал, СО и данъчни) намаляват с пъти, а приходите му растата с 20%. Не включвам тук вероятността скоро да бъде продадено на голям чужд инвеститор и мащабната инвестиционна програма.
                    Освен това позицията е ликвидна!
                    Разбира се има и рискове, но не считам че са по-големи от тези при позиции като Биовет, Неохим, Златни пясъци и т.н. , но същите се търгуват при 3 пъти по-високи относителни цени.
                    Добрият, стар Батя

Коментар

Kolegi kakvo mislite otnosno HSOF ? 6te se radvam na pove4e mnenia.
                      Moeto li4no stanovi6te e,4e HSOF e dosta podcenen Holding!

Коментар

Г- Петров - имам предвид съотношение цена/печалба. Не ги чаткам твоите формули.

Коментар

Никога не съм вярвал, че цените на BG акциите ще достигнат днешните нива, сътветно смятам, че във всеки един момент може да паднат и то поне с 20-30%, НО: откровено казано при МОМЕНТНОТО състояние на търсенето и предлагането на капиталовия пазар не виждам голяма вероятност нито за продължителен, нито за дълбок спад. Да не говорим, че който разпродаде ще трябва нещо да си прави парите, а в BG има все още достатъчно подценени дружества (по критериите на развитите пазари).
                          Смятам, че скокообразното поскъпване на цените ще затихва при едни дружества и ще се прелива към следващите недооценени - и така, докато НЕ ОСТАНАТ подценени дружества. Това вече се наблюдава от поне година: В началото бяха SFARM, ALB, ALUM, BTH, BLABT и т.н., последваха ги "втория ешалон" сини чипове, след това - холдинги, туристически дружества... Истината обаче е, че цените на нищо не са паднали - просто коригират 10-20% до равновесната точка и заспиват там.
                          Между другото собствената ми теория за този феномен е, че българските участници нямат нито парите, нито знанията за да направят пазара ефективен и затова ефективността на българския пазар идва на вълни (пряко свързани с наливането на ликвидност) и постепенно се разширява и обхваща повече дружества.

Коментар

Император, това не е никакъв отговор. В какъв смисъл да се изравнят - P/E, P/S или как. Важно е да се отговори съвсем конкретно още колко процента ще расте оттук нататък. Коя година и кой месец ще се достигне върхът. Тоест дай някакви цифри и някаква обосновка.

Коментар

Мисля, че отговорът на въпросът е прост - докато цените се изравнят с тези на евроборсите.

Коментар

Sagitarius, явно си доста добър екперт, понеже всичко преценяваш безпогрешно. Вярно е, че саитовете които давам са предимно Bear саитове, но в това няма нищо лошо. Просто там са концентрирани анализаторите с добра експерта преценка за пазара и предоставят независим анализ. Точно преценяваш че бетата ми е около 10. Явно тогава съм пропуснал да уточня, че имам 2 порфейла--единия чисто инвестиционен, без никакъв leverage, а другия чисто спекулативен при това с огромен leverage. Всъщност, аз дадох единствено спекулативния и оттам се получи известно разминаване. Честно, казано, аз бях направо забравил за инвестиционния, тъй като с него не съм се занимавал от почти две години. Ежедневно съм фокусиран изцяло върху спекулативния...

Вече 6 години не съм в академията и се занимавам строго приложно в областта. Не знам откъде някой заключи че съм академик. Това че съм написал 8-9 статии означава че имам какво да напиша и се надявам че някой има какво да научи от тях. Освен това, ако някой е обърнал внимание, книгите които цитирах са всичките строго приложни с изключение на вече упоменатия Random Walk, който си остава едно досто добро четиво, без значение дали е написана от академик или не.

Предлагам да се върнем към централната тема на този форум--докога цените на акциите ще вървят нагоре в BG и всеки да направи добре обоснована прогноза. Дали прогнозата ще се базира на фундаментален или технически анализ е въпрос на вкус. Освен това, да се даде и някакво ниво на пазара във върховата точка. Нещо повече, да даде допълнителна прогноза за продължителността на следващия bear market, както и брутното спадане от горе до долу за този следващ спад. Смятам че това ще е далеч по-продуктивно и смислено отколкото да се заяждаме един с друг.

Така че, нека всеки си направи прогнозата и поднесе аргументите. След това някой ще обобщи мненията и резултатите. Ако за обобщаването няма желаещ, аз бих го направил.

Друг въпрос -- някой правил ли е анализ на това как курса EUR-USD влияе на нашата борса или е в общи линии неутрален?

Коментар

Working...
                                X