If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Значи имало и по-консервативни от мен. За корпоративното упавление съм абсолютно съгласен. Колкото до качеството на отчетите ми се струва, че с малко повече нахалство (към дружеството) картината общо взето се прояснява - е, поне тенденциите. За щастие ДМА като цяло са доста подценени и компенсират надценяването на КМА. На фондовите или на форекс пазарите играеш?
Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил
Коментар
.................
подценени/надценени в SOFIX?
Смятам че основният риск е ниското ниво на корпоративно управление, и невъзможността да се доверя на финансовите отчети. Срещал съм абсурдни финансови отчети. А да държа акции само в една или две позиции, които според мен са по-ниско рискови не виждам смисъл ако мога да направя доста по-висока възвращаемост на други пазари.
Добре, а ти какво P/E или система от показатели залагаш като минимум?
Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил
Коментар
.................
За дивидентите съм напълно съгласен, също както ако за Р/е от 5 или 6 използваш бъдещата дългосрочна печалба. Такива компании са определено евтини.
Коментар
.................
изчислявал съм средната рискова премия за последните 42 години, така че влиянието на последните три години не е високо. Съответната рискова премия съм я увеличил съответно ДВА или ЧЕТИРИ пъти т.е. смятам, особенно във втория случай преценката е по-скоро консервативна, и е далеч от всякакъв нормален риск за германска икономика. Разликата между доходността по немските 10 годишни облигации и по българските не е повече от 1.5 пункта за момента, което напълно се вписва и в разликата в кредитните рейтинги. Очакванията българската икономика да расте ускорено спрямо германската просто поставя по-високи изисквания за ръст и на компаниите от SOFIX, като цяло цитираните Р/Е може да се приемат за нормални, при дългосрочен ръст на печалбите от около 5 процента, а по високите при съответно 8 %, тъй като доходността на българските еврооблигации зависи и от очакваният ръст на българската икономика то тези очаквания би трябвало да вкарани в цените. Така ИЗЧИСТЕНАТА от риска доходност по българските ценни книжа с вкарани очаквания за растеж на икономика от около 5 % силно се приближават до доходността на германските облигации.
Като цяло приемам долните сметки, но имам три забележки:
1. Последният 4 год. период е с рекордно ниски лихвени проценти за USA.
2. Посоченото P/E от около 12,5 е за НЕМСКИ компании (защото отразява риска, съпоставен с немски облигации). За БГ продължавам да смятам, че риска е по-висок.
3. Не съм убеден в относимостта САМО на P/E към изискваната доходност, защото все пак за акционерите е най-важна дивидентната доходност и нейния растеж, а те обикновено са по-ниски.
Т.е. като цяло смятам, че P/E за БГ компании в настоящия момент едва ли трябва да надвишава 5-6, ако разбира се целта е да се купува ЕВТИНО.
P.S. С главни букви пиша това, което в моите очи има особено значение
Коментар
.................
Един от начините за изчисляване на нормално съотношение Р/Е включва дългосрочните лихвени проценти. Ако приемем, че рисковата премия на българските компании е два пъти по-голяма от тази на американски компании с кредитен рейтинг Ваа по Moody's, която средна стойност за последните четиридесет години е 1.84 се получава рискова премия от 3.68 за дългосрочен безрисков процент можем да вземем доходността по германските 10 годишни облигации ( може да се вземат и по български еврооблигации, но тогава остава въпроса с рисковата премия - да не би някаква част да се брои два пъти) която за момента е 4.3 получава се изискуема норма на възвращаемост от грубо 8%, която отговаря на Р/Е 12.53, ако приемем че рисковата премия трябва да е четири пъти по висока за Р/Е се получава 8.57. За да бъде коректно тези числа би трябвало да се коригират с очакваният растеж на печалбите на компаниите. Ако ръстът на печалбите им е в синхрон с този на икономиката числата са близки до нормалните, ако компаниите от SOFIX реализират по-висок растеж Р/е трябва да се увеличи, така например при изпреварващ растеж от 3 процентни пункта първото Р/Е се получава 20, а второто 11. Това са много груби сметки, но мисля, че най-малкото дават поле за размисъл.
P/E - отношение Цена/Нетна печалба. Аз го изчислявам на база "очаквана нормална НП за следващия поне 2-3 год. период". "Нормална" за мен означава изчистена от нетипични и временни фактори.
MV(P)/BV - отношение Цена/Собствен капитал на акция. Считам, че за целите на настоящата дискусия собствения капитал по баланса, разделен на броя акции дава достатъчно прецизна представа за Нетната стойност на активите за една акция. Ако в някой конкретен случай това не е така, всеки разбира се може да се обоснове.
Пропуснах да отбележа, че представените числа за USA, ако изключат последните двадесет години (балона на дот-ком, телекомите и високите технологии) биха спаднали с поне 20%. А българския пазар едва ли е особено близо до представата за високотехнологични/бързорастящи акции.
Радвам се, че не сме само двама. Най-напред искам ДЕБЕЛО да подчертая, че дълбоко уважавам свободата на мисълта и различията във възгледите. Затова предлагам никой да не прибягва до ехидни забележки и заяждания.
Сега по темата:
Да, критериите ми са консервативни. Аз съм на пазара откакто БТХ беше 70 през 1998, 12 през 2000(ако не се лъжа за годината), сега е 43. Не виждам причина да не съм консервативен, защото не виждам причина спада да не се повтори (дори напротив напоследък има много неприятни индикации в тази насока, но това е друга тема).
Аз оценявам акциите в БГ като поне 2 пъти по-рискови от акциите на развитите пазари. Също така смятам, че от акциите следва да се очаква поне два пъти по-висока от безрисковата доходност, която за момента в БГ оценявам на 10% год. (100% гарантиран от държавата депозит в търговска банка). Така, че като за начало - поне 20% годишно.
Съгласно източниците, които ползвам за USA:
P/E - 15,6 средно, min - 10, max - 20.
MV/BV - 1,3 средно, min - 1, max - 2.
Горните числа естествено са приблизителни и се отнасят за пазара като цяло.
Много ще се радвам всеки да напише "своята истина" за пазара в БГ, дори и като най-общи заключения до които е стигнал.
Засега толкова, утре ще се чуем пак.
Коментар