IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови дружества в Софикс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• анализите на великия Алек

глупостите по-долу няма да коментирам (колкото повече са мненията, че съм глупак, толкова повече нараства увереността в прогнозата ми), но наистина ми е много интересно как г-н Хосе (кой ли е той?) разполага с моя анализ "публикуван в утрешния вестник Пари" в 20:05 предния ден.....
    stranger things have happened...

Коментар

• анализите на великия Алек

Видяхте ли новия технически анализ на Софикс изготвен от Алек и публикуван в утрешния в-к Пари ?!?
      ПЪЛЕН СМЯХ!
      Накратко се казва нещо такова: Индекса Софикс може да се върне до 360 пункта или да се покачи до 590 пункта.
      Браво Николов, браво! Невероятно точна прогноза! Как иначе да се сети човек че може да стане нещо такова ))))))))))))))))))

Коментар

• влияние на новините

Prochetoh vnimatelno vsichko napisano dotuk no ne namerih otgovor na vuprosa ima li smisul i logika da se pravi tehnicheski analiz na bulgarskia pazar?Dobre - A.Nikolov pozna che pazara shte se kachva predi godina-no tova mai vsichki go znaehme bez dori da poglejdame grafika.I kakvi vulni da broia sled kato s 10 000 leva takava vulna moga da napravia che da vi zaleia vsichkite ))Vijte oborota-vijte broia na sdelkite i togava da si govorim za efektiven pazar i analizi.

Коментар

• влияние на новините

Забравих да спомена, че съм съгласен с мнението на Rogue и на Майстер за предварителното калкулиране на новината. Това става дори и на нашия капиталов пазар (не винаги разбира се).

Коментар

• влияние на новините

П. Вълчев,
            Няма проблем, не си навлякъл гнева ми. Спокойно.
            "Ефективен" разбира се не е = "ефикасен" (по-долу не съм ги дал като синоними, а едното е в скоби, за да си избере всеки каквото реши). Просто на български език тази "тънка" разлика понякога не се разбира. Това, което имам предвид и което ти би трябвало да знаеш ако имаха покритие претенциите ти, е английското "efficient".
            Та ако беше проумял това, щеше да видиш че използването на вътрешна информация (което е "масов спорт" на нашия капиталов пазар) много трудно се връзва с определението за ефективност (ефикасност). Дори когато използавено на тази информация е "преобладаващо".
            Така че оставам неубеден от аргументите ти за тълкуването за влиянието на а) данъците и б) новината за щатския БВП (по това вече репликирах на Сашо къде греши)

Коментар

• влияние на новините

Сашо Николов е прав. Причината една новина да не окаже очакваното влияние върху даден пазар е какво е било калкулирано/дисконтирано в пазара като очаквания преди да излезе новината. В случая с Nasdaq ясно проличава крайния оптимизъм (видим и от ниските стойности на VIX (VXO) и както и рекордно виското bull/bear съотношение) и че дори една хубава новина не е в състояние вече да окаже положителен ефект върху цените, просто защото участниците на пазара вече са изтъргували тази новина преди тя да бъде обявена.

Коментар

• влияние на новините

Благодаря за безплатното обяснение от човек, за когото очевидно ефективен = ефикасен (дал си ги като синоними по-долу).
                Ако си пропуснал - аз говоря за ефективност като отразяване на новините в "правилна" посока (преди време и това го нямаше).
                С риск да си навлека гнева ти заставам зад твърдението, че цитирам: "преобладаващото" използване на вътрешна информация прави пазара по-ефективен и компаниите са абсолютно представителни по отношение на новината за данъка.
                Ники, смятам че намалението на данъка МОЖЕ БИ е било вече калкулирано, но сама по себе си липсата на реакция е странна, особено като се има в предвид т.2 от твоето виждане кога новините оказват влияние (ако се сещаш какво имам в предвид).

Коментар

• влияние на новините

Аз мисля че пазарът не реагира на новината за данъците по две причини :
                  1. Тя беше калкулирана в цените на база очакванията за данъчни облекчения обявени в програмата за данъците до края на мандата на това правителство
                  2. Пазарните участници вече не верват на намерения и обещания, а следят за реалните действия и ефекта от тях и поради тази причина първоначалният отказ от обещанието за намаляне на данъците и последвалата позакъсняла корекция бяха игнорирани като събития

Новините според мен оказват влияние на цените в поне два случая
                  1. Когато са много необичайни и изненадващи
                  2. Когато имат ясно тълкувание в посоката на основния тренд

Коментар

• влияние на новините

П. Вълчев - не съм казал че пазарът ВИНАГИ отразява "правилно" новините! Темата е съвсем друга.
                    А за Софикса - да кажеш че нашият пазар е ефективен, значи че най-малкото не познаваш определенията (поне преобладаващите такива) за ефективност! Така че обяснението ми за данъка важи. (Не е ефективен пазар като БФБ, където ликвидността продължава да е крайно ограничена, където преобладаващо се търгува при използване на вътрешна информация и където компаниите изобщо не са представителни за икономиката - на която обаче пряко влияе данъка...)

Коментар

• влияние на новините

А, Сашо, не така! Този път високото ти самочувствие дори не ти позволи да потърсиш логиката на моите аргументи (повтарям - за влиянието на ръста на БВП на Щатите и за Софикс и данъка). Да наречеш нечия логика "странна" не ти придава тежест на позицията, така че моля те по-сериозно.
                      Какво точно е грешната в логиката на моите аргументи, велики икономисте??
                      Така че темата за влиянието на новините съвсем не е изчерпана - освен може би за теб, който съвсем си зарязал фундаменталния анализ.
                      И моля те не ми давай аргументи с експертизата на журналисти - дали са от български медии или от CNBC, добрите икономисти там са по-скоро изключения! Медиите отразяват новини и правят интервюта с експерти и поместват анализи на експерти. Но журналистите рядко са експерти. (с което да отворя друга тема, искаш ли?)

Коментар

• влияние на новините

За съжаление от скромната ми 10-годишна практика се убеждавам, че Сашо е прав - пазара НЕ ВИНАГИ реагира "правилно" на новините. Смятам, че новината за намаляването на данъка върху печалбата трябваше да окаже съществено въздействие на БФБ, защото директно води до съществено увеличение на печалбата на ВСИЧКИ търгувани дружества. Но не би. Това, че пазара не е ефективен изобщо вече не е вярно (поне за посоката на измененията в цените). Имам още едно обяснение, но то е доста по-негативно и засега не бих го написал.

Коментар

• влияние на новините

ех, винаги се измисля по някое много "интересно" обяснение. питай ги тия в CNBC защо е затворил надолу фондовия пазар и защо в периода вчера между 15:30 и 17:00 българско време вчера не можеше да се разбере какво точно говорят - толкова ентусиазирани бяха... всъщност те очакваха, че nasdaq ще затвори на примерно +100 точки, впоследствие явно се изненадаха... виждам, че ти не си :-)

не ми се спори повече с хора, които дори аргумент не искат да дадат, а си го измислят по странни логически връзки.
                          между другото по повод на това се сещам да цитирам Bill Williams ot "Trading Chaos": " 90% от хората на пазара губят и причината за това е, че използват неправилни логически връзки, т.е опитват се да обяснят движенията на пазара с фактори, нямащи нищо общо с него".

така че, поне от мен, темата за влиянието на новините е вече изчерпана. аз разполагам с огромна база от данни, в които на пазара се е случвало точно обратното на това, което е предпоставяла дадена новина...

поздрави,
                          Сашо

Коментар

• влияние на новините

Сашо, не си и прав с примера за българския пазар долу. Новината за намаляването на данък печалба също е отлична, но това не се отрази толкова на Софикс, защото пазарът ни не е ефективен (ефикасен), плюс това Софикс не е много представителен за българската икономика.
                            В по-дълъг хоризонт, намаленият данък ще подобри бизнес средата и ще увеличи разполагаемите печалби, което неизбежно ще се отрази и на Софикс.

Коментар

• влияние на новините

Сашо, с фундамента не си прав.
                              Новината за ръста на БВП в Щатите беше отлична, и затова се вдигна долара вчера. Което пък доведе до спад на акциите им, макар и малък.

Коментар

• влияние на новините

и още един добър пример за това как не влияят новините: вчера бяха обявени данни за ръст на БВП на САЩ от 7.2%.... най-големия ръст от 1984 година насам..... според мен новината е очевидно позитивна.... nasdaq обаче завърши деня на -4 точки.
                                всъщност то е така с всички новини, но от време на време има особено добри примери, които си заслужават да влезнат в каталога на всеки трейдър
                                поздрави,
                                Сашо

Коментар

Working...
                                X