IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kak да се предпазим от измама с електонен подпис?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Когато говорим за документи подадени по електронен път, те задължително следва да бъдат подписани с електронен подпис. Никакви сканирани драсканици. Заявителят трябва да бъде оправомощено лице - някъде в ЗТР пишеше кой може да се счита за такъв. Това може да е управител или опълномощено от него лице, например.

    Значи само с поглед не става, а е нужно да се валидира електронния подпис. Служителите в Търговския регистър не само не го правят, но дори допускат документи без електронен подпис. Трябва веднъж завинаги да се забрави, че всичко което има електронен вид и не е на физически носител, трябва да бъде подписано с електронен подпис!

    Проверки по телефона също не са решение - няма как да се докаже, че са извършени, нито остава следа от разговора. Документите задължително трябва да са в писмена форма!

    Аз качих документ в посочения от мен пример, но виждам, че той е много малък и нечетим. Там се съдържа заявление от Милен, който не е никакъв, че да заявява каквато и да е промяна в посоченото дружество, още повече, на документът най-долу стоят два сканирани подписа.

    Не знам дали някъде греша, но е факт, че е прието заявление, което първо, не е подписано, и второ, не е от оправомощено лице. И се знае кой е служителят, който го е приел. Аз бих започнал от там.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Slavuni Разгледай мнение
      Чл. 21, т.3 казва, че Длъжностното лице по регистрацията проверява дали заявлението произхожда от оправомощено лице!
      А пише ли как длъжностното лице проверява дали заявлението произхожда от оправомощено лице? Просто като погледне нотариално заверения документ на екрана на компютъра (който не е подписан с електронен подпис от нотариус!)? Или като се обади по телефона на нотариуса? Или като отиде в кантората на нотариуса, поиска от нотариуса да се идентифицира и поиска помощникът му също да се идентифицира и да потвърди, че нотариусът наистина е който се представя, след което поиска да провери дали нотариално завереният документ е действително заверен от нотариуса?

      И кое е оправомощеното лице? Кой и как го оправомощава?
      Два прости метода за легално намаляване на данъците

      Коментар


      • ...

        Mного точно vstoykov е наблегнал на някой важни моменти от тази история. Аз от регистрация на търговски дружества не разбирам, нито съм разследващ орган, но търсейки логиката на нещата открих това:

        Лявата половина на прикачения документ съдържа извадка от ЗТР. Чл. 21, т.3 казва, че Длъжностното лице по регистрацията проверява дали заявлението произхожда от оправомощено лице!
        Дясната половина на екрана съдържа документ, подписан с електронен подпис на служител на Агенцията по вписванията. В данните от подписа (сертификата) може да бъде видяно името на това лице и точната дата и час на подписа. Аз няма да ви покажа това име, но който иска може да влезе в Търговския регистър и да го види. Изглежда този служител е допуснал Милен да подаде заявление за вписването му като съдружник в дружеството, без към този момент Милен да представлява опълномощено лице. Подобна промяна в дяловете и седалището на дружеството би следвало да бъде заявена от Стефан, а не от Милен.

        Резултатът виждате сами. Измама може да се случи по много начини, но никога електронният подпис няма да е причина за тази измама. Ключът от бараката е на друго място.
        Attached Files

        Коментар


        • В този случай вероятно има замесено лице от Агенцията по вписванията, защото понякога нотариусите получават телефонни обаждания (питат ги дали наистина са заверили даден документ).

          В този случай такава проверка не е правена или защото служителят в Агенцията не е пожелал (няма закон, който да го задължава!), или защото е съучастник.

          "В два поредни дни ми се обадиха два пъти от Агенцията по вписвания дали при мен са минавали някакви сделки и в двата случая се оказа, че са фалшиви", разказа още шефът на Нотариалната камара.
          Тоест, има практика служителите в Агенцията по вписванията доброволно (въпреки че не са задължени със закон) да питат нотариусите по телефона. Но понякога не питат.

          Това успях да разбера при четене "между редовете" на материали по темата.
          Два прости метода за легално намаляване на данъците

          Коментар


          • Има бум на кражби на имоти, като измамниците атакуват основно големи фирми с много имоти. Обикновено се използвали договори за прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси, като накрая се извършвала пререгистрация на съответното търговско дружество в Агенцията по вписвания чрез електронни подписи и сканирани копия. Това например предупредиха публично преди година и половина от Нотариалната камара.
            Източник: http://legalworld.bg/47003.vsichki-s...na-firmi*.html

            Значи причината не е в това, че се ползват компютри, а в това, че от Агенцията по вписванията не проверяват снимките на документите, които са подадени с електронния подпис на лицето, което придобива фирмата.

            Тоест, измамникът прави фалшиви хартиени документи, които снима (сканира) и подава с електронен подпис на мулето (на името на което се прехвърля фирмата).

            Ако нямаше електронен подпис мулето щеше да се наложи да се реди на опашка за да даде фалшивите документи на хартиен носител и от Агенцията по вписванията пак щяха да допуснат измамата, защото не проверяват дали хартиените документи са истински (гледат само дали са подписани с електронния подпис на мулето).
            Два прости метода за легално намаляване на данъците

            Коментар


            • Главното действащо лице (муле) участва в подобни схеми не за първи път:

              Във вр. с изложеното до момента, следва да се има предвид и заявеното от свидетелите Мариян Марчов Гергов, Вероника Виденова, Милен Лилков Маринов, че се издържат като предоставят данните си за купуване на фирми.

              Горната фактическа обстановка се доказва от събраните по делото доказателства- свид. показания на Мариян Гергов, Кольо Петров, Даниел Цветанов, Борис Василев Борисов, Вероника Виденова, Милен Лилков Маринов, от изготвените технически експертизи, като и от другите писмени и гласни доказателства приложени към делото и имащи значение за изясняването на обективната истина.

              Така описаните по горе доказателствата не си противоречат, кореспондират помежду си, взаимно се подкрепят и допълват, поради което съдът ги кредитира.
              МОТИВИ КЪМ РЕШЕНИЕ №442 ПО АНД №1204/2015г. по описа на РС-Видин

              При търсене с Google даже ЕГН-то му лъсва.
              Last edited by vstoykov; 14.04.2016, 19:46.
              Два прости метода за легално намаляване на данъците

              Коментар


              • Статията е написана неграмотно, не става ясно как точно е извършена измамата. По никакъв начин електронният подпис не е улеснил значително измамата (освен, че мулето на измамника не е трябвало да виси по опашки).

                Това, което се е случило е PR в полза на офшорните зони. Следващия път когато ви питат какви са предимствата да имаш фирма в друга държава си спомнете това.

                Първоначално изпратено от Slavuni Разгледай мнение
                Някъде четох, че имало идея да се известява за промени в състоянието по email, обаче не нямало как да бъдат сигурни на кого е посоченият email!? Тоест, дали известяваме правилният човек. Ами това отдавна е измислено - има си протоколи S/MIME за криптиране и подписване на email. Трябват грамотни хора, а не нова математика.
                Нали лицето, което иска да го уведомяват си признава без бой какъв му е адреса на електронната поща?

                Освен това има и OpenPGP. Всеки с базови компютърни умения може да си направи двойка OpenPGP ключове (друг е въпросът дали ще може да си опази частния ключ - хората масово са неграмотни по въпросите на сигурността).

                Може да се ползва и "електронния подпис" за получаване на криптирани съобщения (не само за подписване).
                Last edited by vstoykov; 14.04.2016, 19:34.
                Два прости метода за легално намаляване на данъците

                Коментар


                • Вие шегувате ли се?

                  Един от многото проблеми е, че Агенцията по вписванията приема документи подписани със саморъчен подпис, който обаче е сканиран. Недопустимо е по електронен път да се изпращат и приемат подобни документи! Електронен документ се подписва само с електронен подпис. Да, ама някой трябва да ги валидира и тях ги мързи...
                  Тези хора трябва да се научат, че сканираните подписи нямат стойност. Тяхното значение е само психологическо. Или подписваш на гишето с химикалка, или подписваш с електронен подпис и пращаш по електронен път. Това е.
                  Някъде четох, че имало идея да се известява за промени в състоянието по email, обаче не нямало как да бъдат сигурни на кого е посоченият email!? Тоест, дали известяваме правилният човек. Ами това отдавна е измислено - има си протоколи S/MIME за криптиране и подписване на email. Трябват грамотни хора, а не нова математика.

                  Коментар


                  • от всичко най ме кефи това

                    "...............Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. ............."

                    Това да си журналист в днешно време

                    Коментар


                    • Вие шегувате ли се?

                      Гледам коментарите и не мога да повярвам! Измама може да стане по хиляда и един различни начина, но никога причината не е в електронния подпис. В една Facebook група с повече от 6000 човека качих празен документ подписан с електронен подпис, за да провокирам "разбирачите" и да им докажа, че електронен подпис не може да се копира, и че документ подписан е електронен подпис не може да бъде манипулиран по никакъв начин. Оставих им бял лист, празен и подписан, за да си пишат на него каквото поискат и както съм го оставил, така си стои. Не е за учудване, но дори министерството на Бъчварова (Министерски съвет) не може да подписва с електронен подпис, там си сканират подписите и молят за толерантност - още не се били научили. Единственият служител на държавната администрация в България, който може да подписва документи с електронен подпис е Валери Димитров, ако не греша е заместник-министър в Министерството на транспорта и технологиите. С него лично сме си разменили по темата няколко писма - криптирани и подписани електронно. Останалите са тотално неграмотни. Учудващо е, че обсъждаме сигурността на електронния подпис. Това е утъпкана пътека.

                      Коментар


                      • Уникална държава
                        За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

                        Коментар


                        • Всъщност преди категорично да се отговори на анкетата, трябва да се изясни точно как става кражбата. Дали тя не се предхожда от кражба на самия електронен подпис? Досега каквото съм чел по въпроса, никога не е било обяснено добре. Прехвърлянето на фирмата как става- с новия електронен подпис ли или със стария. Ако някой е на ясно как става нека да обясни подробно.

                          Коментар


                          • Агенцията по вписваниета да генерира парола, при искане на граждани за всеки имот или фирма и да не вписва никаква сделка докато нотариуса не предостави тази парола. По този начин, нито някой би могъл да продаде имота ви с каквито и да е фалшиви документи, нито нотариусът би могъл да впише каквато и да е фиктивна сделка. При опит да се продаде пък защитен с парола имот или фирма, за който нотариусът не знае, че има такава, да се вика веднага полиция и тези опити да бъдат криминализирани в закона. Това би осигурило защита срещу измамници на всички имоти и фирми.

                            http://notary.bghot.com/

                            Коментар


                            • Kak да се предпазим от измама с електонен подпис?

                              Измамник открадна над 100 фирми с електронен подпис

                              http://www.segabg.com/article.php?id=799134
                              15
                              Да
                              40.00%
                              6
                              Не
                              60.00%
                              9
                              Last edited by Marti; 11.04.2016, 13:38.
                            Working...
                            X