IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментът или сантиментът властва на БФБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Щърк, проявих воля и отделих време и изчетох цялото ти съчинение
    Имам един кратък отговор, който черпя от моя 15 г. опит на БФБ.. Ами приятелю трудно е! Слизането от влака, отказването от тоя опиат портфейла ти да катери с крупни суми ежедневно е много по трудно от това да си оптимист сред глутница песимисти и да купуваш разпродадени акции напук на тълпата Още се уча на това и този възход ще бъде поредния ми тест дали нещо съм научил и дали този път ще го отиграя по-добре
    Успех и на теб.. дано си по-бърз ученик от мен

    Коментар


    • BSEtrader написа преди около седмица в темата за оптимизма: “Не помня тук да е било толкова тихо, докато пазарът полека лека си върви нагоре. Така ми се вижда доста по-устойчиво отколкото беше в края на септември и аз съм доволен.“

      И аз си го мислих тези дни, как по-малко ми се пише, макар че всеки път, когато пишех (още, докато бяха спадовете и отвсякъде се лееше песимизъм) съм уточнявал, че съм догоре в акции и вложенията ми на БФБ стават все повече,а с оглед това, че имам много софикс компании (лятото съм писал портфейла си, макар да има промени в него), то ако желанието за писане беше правопропорционално на нарастването на портфейла, трябваше да не спирам да пиша последните месеци. Просто тръпката за мен се увеличи в един смисъл, но намаля в друг смисъл, ще поясня какъв. Да, хубаво е да гледам как портфейлът ми смело расте, последните около 2 месеца са доста вълнуващи в това отношение, но в друг смисъл за мен беше по-вълнуващо, докато пазарът падаше, да търся акции с потенциал да се качат и за тези повече от 2 години да се държа около нулата при все продължително падащия ни пазар. Има особена тръпка да са песимисти почти всички, но ти да следваш собствената си визия и да се наслаждаваш на това да си срещу всички. Да си сам на арената с шепа оптимисти, стъпките ти самотно да отекват заедно с още неколцина като теб, а отвън през оградите да дюдюкат, да те сочат с пръст, да ти се присмиват... Вече не е толкова интересно, понеже ако сега напиша, че съм оптимист и че съм в акции, както съм писал многократно по времето на големия песимизъм (когато само четях как пропадаме към следващото дъно), много повече хора в сравнение с преди биха казали „и аз съм оптимист“, няма да го има вълнението, което беше преди да съм почти напълно сам срещу тълпата в очакванията си. Не съвсем сам, имаше още 4-5 форумци като мен. Въпросът е,ако някой ден преценя, че се задава балон (сега, утре, след месец или години),ще намеря ли силиотново да не следвам всеобщото мнение и да взема трудното решение да сляза от влака, виждайки как се отдалечава след това, докато всички смятат печалби, а във форума най-посещаваната тема е примерно „Каква кола подхожда на инвесттора“? На падащ пазар проверих себе си в много отношения, но как бих се справил на растящ... Хората неразумно се блъскаме на тълпи и с неразумната си алчност истерично създаваме балони, пукаме ги, не седим мирни, хаос и шум навсякъде около нас... А за да си успешен, трябва да си готов да си сам и неразбран. Да си готов да си самотен и когато влизаш на пазара, и когато излизаш – казвали са го много преди нас, да съумееш да не следваш всеобщото мнение (не че то е винаги погрешно). Да, добрият инвеститор (не се считам за такъв) трябва да е готов да бъде сам и да бъде много освиркван.

      Надявам се да растем още доста време, иска ми се ръстът, ако го има, да е спокоен, а не истеричен, макар да знам, че пазарите имат различен ритъм в различните им етапи, а и хората все се лашкаме от крайност в крайност в много случаи, но няма да правя прогноза за посоката и за движенията на пазара ни, които очаквам, тъй като не желая да подведа някого. Имам акции на БФБ и е възможно да съм пристрастен.

      Желая успех на всички, поздрави и на BSEtrader, чието мнение ме провокира да взема отношение! Не се считам за добър пример за подражание, възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Търговията с акции носи финансов риск, затова и препоръки нямам никакви.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
        Властва простотията!
        Това е не само простотия, това е войнстваща простащина и некадърност в управлението на държавата!!!
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнение
          Ти Татко Щърк откъде познаваш форумните участници през 06, 07 г. Нали си се регистрирал преди няколко седмици ? Или тогава беше татко Жабок ?
          Форумът в инвестора позволява да бъде четен дори без регистрация. Това новина ли е за теб? Ако наистина смяташ, че четящите инвестора са само и единствено регистриралите се, си наистина в тежка заблуда. Ежедневно чета десетки сайтове, някои от дълги години, но почти никъде нямам регистрация и почти никъде не коментирам. Чета инвестор.бг от много години (активно от 2007г), но нямам регистрация в Investor.bg преди 2016 г. Нямам намерение да убеждавам никого в това и да допринасям за и без това прекалено големия спам в много теми.

          Поздрави и успешна търговия!
          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

          Коментар


          • Ти Татко Щърк откъде познаваш форумните участници през 06, 07 г. Нали си се регистрирал преди няколко седмици ? Или тогава беше татко Жабок ?

            Коментар


            • Като гледам мненията след моето и мрачното настроение, което преобладава, се сещам за онези дебати в инвестора, в които се преброяваха оптимисти и песимисти. Тогава мисля заявилите се като оптимисти бяха повече, от което песимистите съдеха, че борсата следва да е надолу. Тогава се чуха мнения, че не е показателно да се броим тук и че оптимистите всъщност са с пъти по-малко, понеже повечето от пишещите тук имат все пак интерес да следят борсата ни, което ги прави донякъде оптимисти, а песимисти са всички онези, които са чували за борса, но в момента не искат да чуят за нея и нито имат акции, нито пишат във форума - на практика почти всички пълнолетни и финансово грамотни хора са песимисти според тази трактовка, щом не са тук. В момента обаче дори и пишещите във форума са преобладаващо песимистично настроени - поне ако съдя от тази тема (далеч не я смятам за представителна, но дори и малкото мнения са отговор).

              Следва ли от песимистичните мнения да последват ръстове? Изобщо не мога да твърдя това. Имам акции и се предполага да съм оптимист. Аз лично смятам, че причина и следствие са обърнати при мен - оптимист съм и затова имам акции, но само времето ще покаже как е всъщност. Не съм влязъл за бързи краткосрочни ръстове, но се надявам до година, две, три (надявам се не повече, но само се надявам) да има раздвижване, понеже смятам, че имаме подценени компании. Погледът ми на първо време е насочен към идната есен, но едно са очакванията, друго е реалността.

              Както вече казах, притежавам акции, възможно е оптимистичните ми очаквания да са твърде нереалистични, допускам и възможни спадове, може и сериозни, затова нищо не препоръчвам.
              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                Властва простотията!
                x2
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                Коментар


                • Властва простотията!

                  Коментар


                  • Тревожността е много голяма. А това си е лоша нагласа. Не се очаква всеобщ подем. Дано има локални изригвания. Психологията винаги е водеща, дори когато се опитва да прозре фундамента. Доколко чрез форума се управлява психологията? Още ме е яд, че преди време не се включих в ХЕС на 3 и нещо заради едно мнение, пък после скочи над 14.

                    Коментар


                    • Засега-недоверие и страх вече две години. Интересно ще стане, когато надделее алчността.

                      Коментар


                      • Властва тоталното подкопаване на системите - Пенсионни, Капиталов Пазар, липса на всякакви пазарни механизми и незачитане на законите.
                        Bulls on BSE

                        Коментар


                        • Тука всички говорят за някакъв ББ тренд, та най-вероятно ще да е сантимент...

                          Коментар


                          • Мажоритарят с подкрепата на КФН.

                            Коментар


                            • Фундаментът или сантиментът властва на БФБ?

                              Някои правят технически анализи, други се спукват да четат отчети. Аз също поглеждам отчетите, но отдавам голямо значение на настроенията на участниците, психологията на борсата, разбира се и мненията на участници за отделни компании - тук има участници, които с пъти по-добре от мен четат отчети (няма да посочвам кои смятам за такива). За мен фундаментът е важен и се съобразявам с него, то закъде без него, но за мен изключително важно е да следя и сантимента (под сантимент аз лично разбирам народопсихология, обществени нагласи и настроения, не претендирам трактовката ми на думата да е правилна)). През 2006г-2007 г имаше прекрасни форумни участници (нарочно няма да цитирам никове), които според мен четяха отчетите наистина много добре (казвам го без капка ирония, четяха ги много по-добре от мен) и до последно стискаха акции, вместо да избягат навреме (повечето не пишат, не знам стискат ли още). И сега има много хора, които чудесно биха разчели отчет. Но колцина са онези, които имат усет за това накъде ще се люшне тълпата и ние в частност, ако и да разбират от графики и числа. Може би има такива, може би не са малко, не знам. Аз нямам претенции да имам усет, но това ме интересува наистина много - сантиментът на останалите ми е много важен. Има си учебници, школи, университети, където могат да те научат да четеш отчети, но могат ли да те научат някъдеда разпознаваш психологията на тълпата.

                              Не подценявам фундамента - без съобразяване с фундамента човек все едно си хвърля парите на улицата. Освен това, ако сантиментът е негативен и няма интерес към акции, но човек все пак е инвестирал на борсата, именно фундаментът е решаващ за това как ще се представиш - ще фалираш, ще оцелееш без големи загуби или дори ще намериш начин за някакви печалби. Фундамента го свързвам с числа, които са въпрос на математика, нещо, което може да се сметне, види, а сантиментът е въпрос на нещо, което е трудно за дешифриране. Просто може би надценявам сантимента, но си мисля следното - ако човек имаше правилна преценка за сантимента около възходите 2006-2007 г, имаше ли голямо значение какво ще си купи, за да отбележи скок, повечето компании растяха мощно, макар и с различен ръст(е, някои са спадали). Тук из форума имаше един лаф "когато и магаретата летят". А ако човек имаше усет и кога е започнал истински спад, а не само корекция, както тогава мнозина си мислеха, имаше ли значение фундаментът за това коя компания да запази - не беше ли по-добре да разпродаде мощно в края на 2007 г ? Не следя и не знам всички компании, пиша по принцип, а изключения със сигурност е имало, има и ще има. Още повече, че никога не се повтаря нищо по един и същи начин. Усетът за сантимента е нещо много голямо, въпросът е възможен ли е чак толкова безпогрешен усет изобщо. Не мисля, че някой може да е толкова добър, но не спирам да мисля доколко е възможно и са ми интересни мненията на други хора.
                              В момента сантиментът не е добър, на преден план излизат добрите кораби с фундамент, именно фундаментът е водещ фактор за тези, които вече са на пазара, поне така си мисля. Не можеш да купуваш акции, в които не вярваш достатъчно само защото смяташ, че утре ще има навалица от нови лица, на които да ги продадеш. Новите участници са сравнително малко. Това помага да се оцени по-обективно пазара и в този смисъл не е лошо (според мен). В момента вихрушката не е така силна както 2007-2008 г и се вижда как дори и при падащ пазар, има компании, светейки в зелено на платформите. Всъщност корабите, светещи в зелено са малко, но при негативен сантимент е така – пазарът оценява само най-добрите компании... е, стават и грешки понякога. Едва ли може да е сигурен човек, че ще успее да си купи добрите компании навреме, това и е една от причината за това борсата да е сравнително тихо място.

                              Притежавам акции на Българска фондова борса. Мнението не е препоръка за покупки или продажби на акции и/или за каквито и да било инвестиционни решения. Мнението е възможно да съдържа в себе си неточности, неясноти, погрешни очаквания, необоснован оптимизъм или песимизъм, заблуди и т.н. относно финансовите пазари и др.
                              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!
                            Working...
                            X