IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Браво, за това "сурово" предложение на ЦД! Идеята трябва умно да се развие и приложи по отношение на всички участници на капиталовия пазар!
    Отпор със сигурност ще има от т.н. мажоритарни собственици на приватизационни фондове, като Николай Банев и сие, но чрез реализиране на идеята ще се коригират /макар в много малка степен/ част от недостатъците /нередностите/ на проведената масова приватизация! Раздвижването на тези "спящи" активи ще подпомогне развитието на капиталовия пазар и от там на икономиката като цяло!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
      Моето мнение е парите, които ще се похарчат за тоя фонд, да се дадат на некой петролен юнак да отстреля всичкото прасе на борсата и да ѝ се дигне имиджа, а ако останат пари - да се купят 2-3 акции. После тези, които не си търсят акциите сами ще дойдат...
      Здравей,

      Честно казано, не успях да асимилирам нищо от написаното ...?

      Коментар


      • Моето мнение е парите, които ще се похарчат за тоя фонд, да се дадат на некой петролен юнак да отстреля всичкото прасе на борсата и да ѝ се дигне имиджа, а ако останат пари - да се купят 2-3 акции. После тези, които не си търсят акциите сами ще дойдат...
        Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
        Моето мнение е, че е стъпка в правилната посока, колкото и сурова да е идеята. Поне ще се отвори дебат. Така повече не може да се продължава!
        1. Не бива да се прави директна аналогия с Румъния, разликите са доста;
        2. Не трябва да има държавен мениджмънт;
        3. Ще има много сериозен отпор, за това ще трябва и политическа вола;
        4. Според мен за да проработи ще трябва да се вкарат и миноритарни пакети от работещи държавни дружества.
        Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

        Коментар


        • ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР

          Какво мислите за идеята:

          Централен депозитар предлага мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв.
          Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното им дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро

          Централен депозитар АД (ЦД) предлага създаването на мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв. по номинална стойност. Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро, пише в обосновката на депозитара.
          Идеята е всички акции от „Регистър А“, в който попадат акционерите, които не си следят активно собствеността на БФБ, да се влеят в нов фонд. Акционерите в този фонд ще са стотици хиляди, основно на пасивни акционери от първата вълна на масовата приватизация, обикновено с по 25 акции в някой бивш приватизационен фонд.
          Но в този „Регистър А“ ще има и акции на нови борсови дружества, продукт на IPO (публично предлагане) в последните 10 години, защото част от инвестиционните посредници „изхвърлиха клиенти“ в „Регистър А“, за да не плащат на Фонда за компенсиране на инвеститорите такса върху тези клиентски активи.
          На практика мегафондът ще има акции в почти всички публични дружества у нас.
          Името на румънския фонд е Fondul Proprietatea. Фондът се управлява от Franklin Templeton Investment Management Ltd. От средата на 2015 г. фондът се търгува и на London Stock Exchange. Най-същественият принос на този фонд в Румъния е положителният ефект върху развитието на капиталовия пазар.
          Предвидено е, ако някой акционер има акции, не в мегафонда, а в дадено дружество, да може по всяко време да получи обратно акциите в първоначално притежаваното дружество. Другият вариант за този акционер е да продаде акциите си от фонда.
          Досега тези стотици хиляди акционери не се интересуваха от дивидентите си, например. Така след изтичане на 5-годишната давност те ставаха собственост на публичното дружество и от това се възползваха активните акционери, които се интересуват от дивидентите си. Традиционно 25% от дивидентите на Златен лев холдинг АД например остават непотърсени.
          Друг интересен нюанс е, че може да има бивш приватизационен фонд, в който новият мегафонд да се окаже най-голям акционер. Така в преходния период до създаването на фонда сегашните му мениджъри и най-големи акционери може да започнат да изкупуват акциите му ударно или да приложат някоя хватка.
          Такава хватка може да е разпределяне на дивидент в акции, като новите акции да не отиват в „Регистър А“, а в инвестиционен посредник (т. нар. „Регистър Б“). Така всеки от пасивните акционери ще има акции и в двата регистъра или евентуално в мегафонда и директно в дружеството. По този начин делът на мегафонда може да се размие.
          Пореден интересен нюанс е, че в този фонд могат да влязат компенсаторните инструменти, или поне новоиздаваните.
          Създаването на този мегафонд е определено добра идея, която може да повиши качеството на целия ни капиталов пазар. Лошото е, че отново сме изоставащи и трябва да догонваме не някоя западна държава, а Румъния.
          Предложението на Централен депозитар можете да прочетете тук
          По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Свилен Колев
          http://www.investor.bg/novini-i-anal...lrd-lv-214585/

          Моето мнение е, че е стъпка в правилната посока, колкото и сурова да е идеята. Поне ще се отвори дебат. Така повече не може да се продължава!
          1. Не бива да се прави директна аналогия с Румъния, разликите са доста;
          2. Не трябва да има държавен мениджмънт;
          3. Ще има много сериозен отпор, за това ще трябва и политическа воля;
          4. Според мен за да проработи ще трябва да се вкарат и миноритарни пакети от работещи държавни дружества.
          Last edited by Konsultant; 09.04.2016, 13:09.
        Working...
        X