IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо трябва да се състезаваме или сравняваме с индексите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    Алфа, бета, смарт бета.. ..ала бала, а и те не са фиксирани, а динамични във времето.
    Много по важен за мене дори и от подбора е тайминга.
    Мисля че дори си заслужава да отворим отделна тема за него и да си спориме там...щото и при него универсална формула няма.
    Тайминг е невъзможно да се прави в дълъг период. Човек ще хване няколко движения ще изпусне много повече. При достатъчно дълъг хоризонт сигурно с 90% вероятност ще се е справил по зле от елементарно бай енд холд.

То не случайно няма абсолютно никой сериозен фонд или дори хедж фонд, който да си признава че прави маркет тайминг

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      В общия случай ако някой си мисли че постига алфа - т.е. избира правилните компании - то той просто се заблуждава. Постигането на алфа е много, много трудно. Много по-вероятно е да има добър избор на бета. Т.е. да си настройва бетата на портфейла спрямо риска който вижда на пазара. А в този случай - ако осъзнае че това е причината за по-доброто му или по-лошото му представяне, то той може да го постига много по-лесно с настройване на бетата на пазарен индекс в който инвесттира чрез заемане на дълг или чрез държане кеш. Тогава директно ще се възползва от по-добрите си умения да вижда риска на пазара.
      Алфа, бета, смарт бета.. ..ала бала, а и те не са фиксирани, а динамични във времето.
      Много по важен за мене дори и от подбора е тайминга.
      Мисля че дори си заслужава да отворим отделна тема за него и да си спориме там...щото и при него универсална формула няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
        Трябва да съм доволен, радостен и възхитен че портфейлът ми е паднал с по-малко от индекса от началото на годината или трябва да съм ядосан, да псувам и да си хвърля компа от прозореца?

Нито едното, нито другото! Просто...

Vanitas vanitatum...

Коментар

• И може би да кажа нещо за периода от преди кризата, когато доста хора биеха индексите.

Реално за периода 2005-2007 не само в България, а и по света имаше наплив към нисколиквидни позиции, които преди това бяха избягвани. Нормално е позиции които са нисколиквидни да носят дисконт заради ниската ликвидност. Но в този период този дисконт силно намаля, като даже по едно време - специално за България се превърна дори в премия - поради значителните ръстове които тези позиции правеха. тези нисколиквиди позиции по разбираеми причине не бяха включени в индекси - поне не в началото. И хората инвестиращи в тях се радваха на една доста висока екстра доходност спрямо индексите.

Това не е нормално състояние и е малко вероятно да се върне в обозримо бъдеще. Същите тези нисколиквидни позиции реално доведоха и до значителния спад на нашата борса. И до най-големите загуби за хората инвестирали в тях.

За това поне лично моето мнение е че този начин на биене на пазара - който бе наличен преди 2007 просто няма да се случи повече.

Коментар

Това е така, но няма нищо общо с въпроса който зададох. За неразбралите пак ще повторя Трябва да съм доволен, радостен и възхитен че портфейлът ми е паднал с по-малко от индекса от началото на годината или трябва да съм ядосан, да псувам и да си хвърля компа от прозореца?
            Според мен отговорът е еднозначен и ми се губи смисъла на цялата тема. Нормално е да се ядосваш, да псуваш и да пиеш, защото все пак си загубил пари. Би било ненормално да губиш пари, но да се радваш, че си загубил по-малко от индекса. Ако цялата тази тема трябва да е алиби, за да те успокои, това е друг въпрос.

Коментар

• В общия случай ако някой си мисли че постига алфа - т.е. избира правилните компании - то той просто се заблуждава. Постигането на алфа е много, много трудно. Много по-вероятно е да има добър избор на бета. Т.е. да си настройва бетата на портфейла спрямо риска който вижда на пазара. А в този случай - ако осъзнае че това е причината за по-доброто му или по-лошото му представяне, то той може да го постига много по-лесно с настройване на бетата на пазарен индекс в който инвесттира чрез заемане на дълг или чрез държане кеш. Тогава директно ще се възползва от по-добрите си умения да вижда риска на пазара.

Коментар

• Когато човек играе лонг/шорт просто няма друг избор освен да настрои и двете си страни спрямо пазара и да ги сравнява с него. Ако например прави това което правят доста спекуланти - да избира компании само според специфичните им качества и за дълги и за къси - има огромна вероятно да реализира значителни загуби - както и лично съм се уверил Дори и да е бил прав и за двете страни в дълъг период, ако не е бил прав за тайминга това много лесно води до катастрофи. А тайминга е доста по-труден от просто настройване на портфейлите спрямо пазара.

Коментар

• Една от причините - поне тази която се дава в учебниците е че тъй като чрез диверсификация силно се намалява специфичния риск, то остава само пазарния риск в даден портфейл. По този начин до колко добре човек избира акциите които купува може да се съди само като се сравни неговата доходност и риск, спрямо тази на пазара.

Всъщност практичните причини са малко по-различни. Да кажем че даден човек иска да има по-нисък пазарен риск и си създава портфейл от акции с ниска бета, като и портфейла му има бета да кажем от 0,8. Но не постига никаква алфа - т.е. изборът му на акции не му дава по-добра доходност спрямо риска. Тогава той може просто да си вземе пазарен индекс на 80% и кеш на 20%. И резултатите ще са иендитчин, но с по-нисък риск - тъъй като ще има много по-добре диверсифицирания пазарен риск.

Или пък бие индекса нагоре, но не и надолу и отново няма алфа. Като например средната му бета идва 1,2. Тогава просто може да вземе за 100% индекс и да вземе дълг още 20% така че портфейла му да е с бета 1,2

Да минем на малко по-сложни стратегии.

Да кажем че използва и къси и дълги. Ако вярва че може да постигне алфа на дългите но не и на късите, може да направи дълъг портфейл от акции и да шорти индекса. Ако наистина прави и алфа така ще прави доста добри печалби = алфата, като същевременно портфейла му ще е доста добре стабилизиран при спадове на пазара. Може и обратното да прави - да е дълъг на индекси и къс на отделни компании - ако познава по-добре сриващите се компании. И при двете стратегии възможностите за биене на индекса по активната страна е ключово. Иначе просто ще фалира.

Коментар

• Аз лично на БФБ въобще не гледам официалните индекси - интересува ме само Имперският индекс... но иначе е нормално - все пак индексите са някакъв критерий за пазарите. Макар че - това дали една акция е по-търгувана от друга - това не значи, че е по-добра.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Инвестираш в акции с по-голяма бета от еденица.
                      Това ми е ясно.

Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Сега ще ти кажа какво те грее. Ако имаш 1 лева и загубиш 50 процента ти трябват 100 процента ръст за да имаш пак един лев. Не е добре да се губят пари.
                      Това е така, но няма нищо общо с въпроса който зададох. За неразбралите пак ще повторя Трябва да съм доволен, радостен и възхитен че портфейлът ми е паднал с по-малко от индекса от началото на годината или трябва да съм ядосан, да псувам и да си хвърля компа от прозореца?

Коментар

При мен става следното: Бия индекса, когато върви нагоре, а той ме бие когато върви надолу Това какво значи? По-добре ли се справям от него?
                        Инвестираш в акции с по-голяма бета от еденица.
                        Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                        И какво ме грее, че портфейлът ми се е сгромолясал с по-малко от индекса?
                        Сега ще ти кажа какво те грее. Ако имаш 1 лева и загубиш 50 процента ти трябват 100 процента ръст за да имаш пак един лев. Не е добре да се губят пари.

Коментар

• При мен става следното: Бия индекса, когато върви нагоре, а той ме бие когато върви надолу Това какво значи? По-добре ли се справям от него? И какво ме грее, че портфейлът ми се е сгромолясал с по-малко от индекса?

Коментар

• Защото по този начин човек може да прецени собствените си умения. В случай, че системно се справя по-зле от бенчмарка, то по-добре да купи бенчмарка и да не се занимава с глупости. В противен случай излиза, че е на пазара заради хазарта и тръпката. Добре е да се има предвид и при какъв риск е постигнат този резултат. Тук темата е малко по-дълга.
                            Всеки си има стратегия, която следва. Аз съм избрал да бъда винаги на пазара и да излизам само преди структуро променящи кризи или системен разпад. Целта ми е да се представя по-добре от индексите през целият период. Не мога да отрека, че 2015 е тежка за мен. Към момента съм на минус 0,11% което е на практика е без изменение и е нищо на фона на бенчмарка. Затова приемам представянето си за не лошо. Когато низходящото движение приключи аз ще съм си запазил парите и ще мога се се възползвам от пълният потенциал. Това не означава, че не е добре периодично човек да се разпродаде напълно. След всяка мащабна криза се променя структурата на икономиката. Появяват се нови компании а други постепенно отпадат. Много спекуланти все още са емоционално закотвени към едни други условия и друг свят където Химимпорт и Бедо са по 17 лева. Дали някога отново ще се случи това? Малко вероятно, но се появиха компании като Спиди и Агрия.
                            В общи линии с годините разбрах какви са ми недостатъците. В определени ситуации не се справям добре. От мен просто се иска никога да не се поставям в такова положение. Изключително е просто и лесно. Затова си въобразявам, че въпреки недостатъците ми ще се справям в 90 процента от времето по-добре от индексите.

Коментар

• Индексът е отправна точка. Когато расте и аз го бия, значи стратегията ми е печеливша. Когато индексът поевтинява, но портфейлът ми се обезценява по-бързо, тогава и аз по-бързо трябва да сменя стратегията иначе губя. И когато индексът поевтинява, а портфейлът ми се увеличава също е добра стратегия, но още не съм я усвоил на практика.
                              Last edited by radon222a; 28.11.2015, 22:59.

Коментар

• И какво стана сега В инвеститорски форум няма кой да отговори на един въпрос

Ебаси шоуто!

Коментар

Working...
                                X