IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коя е най-добрата доходност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Коя е най-добрата доходност?

най-добрата инвестиция според мен са българските глобални облигации в щатски долари- BG"2015 -
    имам клиенти , които си ги купиха миналия юни на 100-101 долара, сега имат печалба над 20%
    и то без лихвената доходност!!! А тя е 8.25% годишно!
    Няма друг такъв инструмент за момента, който в срок от една година да е донесъл такава доходност!

Коментар

)
      Успокой топката, де. И мен ме е обхванала скука, станал съм раздразнителен и ми се пие бира, ама май ме е срам още сега да излезна)

Коментар

Разбрах. Въпросът ми е зададен некоректно.

Коментар

Ами аз пък точно това казвам, че не е достатъчно елементарен казуса. Да се върна на примера ти, може би ще успея да се изразя по-ясно:

Казваш - 3000 кеш и още една година по 500 месечно. ОК. Въпроси:

1. Ще ти трябват ли парите в края на годината за конкретна покупка? Каква? Каква е вероятността цената на нещото, което искаш да купиш да се промени в твой ущърб?
          2. Осигурил ли си се за периода на тази година срещу всевъзможни рискове, които да биха наложили евентуална предсрочна необходимост от разпореждане със средствата?
          3. Какво ще предпочетеш: да спечелиш 10% без риск или възможност да спечелиш 25% срещу вероятността да загубиш 15%?
          4. ...

И това са само най-примерните въпроси, които ми хрумват.

Коментар

Незнайко, не искам да се противопоставям на никого. Не оспорвам и твоите разсъждения.
            Раздразнението ми дойде от друго. Става дума за елементарен казус с едни параметри които просто няма как да са по-конкретни. Става дума и за това да се поразсъждава и предложат варианти. Няма само един верен отговор.
            Този въпрос си го задават хиляди хора всеки ден. И трябва да се обяснява просто и атрактивно.

Коментар

Аман, не виждам къде е необходимостта да поемаш по плоскостта на елементарното противопоставяне.

Както сам вече признаваш, въпросът ти не е зададен коректно. Тоест, не е достатъчно ясен и точен, така че отговора, в случая инвестиционните алтернативи, да се сведат до число, приемливо за пействане във форума. Пак казвам, нормално и разбираемо е някой да не разбира от инвестиции, ненормалното е да не знае за какво му е да спестява. Логично е също така да е наясно с рисковете и опасностите в неговия си живот. Когато ми дойде такъв клиент в офиса се опитвам с насочващи въпроси да изясним ситуацията и едва след това му предлагам решения. Както виждам при теб всичко е наред, ти знаеш как да си управляваш парите. Защо се гневиш тогава?

Коментар

Ужас Аман! Ако всички от вас са брокери/инвестиционни консултанти и давате такива отговори на въпрос, който може да ви зададе всеки потенциален клиент - това за мен е още едно обяснение защо хората масово не познават и не се интересуват от капиталов пазар и от инвестиции в България.

Преди време тук обсъждахме сходна тема - дали ИП рекламират достатъчно капиталовия пазар.
                Сега някои от вас се правят на много умни и задълбочени и критикуват, че въпросът не е зададен коректно. Ами разбира се че не е зададен коректно! Когато някой с 3000 лева който е готов да отдели още по 500 лева в продължение на една година всеки месец - но не разбира от инвестиции! - дойде при вас и иска да ви остави парите си, ще го върнете ли за да си коригира въпроса???

Само 2-3 конкретни отговора дадохте. Изводите запазвам за себе си.

Добре че знам как да си управлявам сам парите.

Коментар

Ами да взема и аз да се присъединя към мнението, че въпроса е поставен некоректно. Някои аспекти обаче наистина са доста интересни. Аз бих поставил на първо място въпроса: "За какво се спестява?". Спестяването е отказ от текущо потребление и все трябва да има причина то да се предприеме. Едно е когато се спестява за обучението на децата, друго ако целта е още по-дългосрочна - примерно някаква добавка към бъдещата пенсия, трето, ако искаш временно да "паркираш" средства докато се съберат достатъчно за ново жилище например. Има го и случая "бели пари за черни дни", но тук специално бих препоръчал на спестяващия да провери доколко един подходящ застрахователен продукт не би свършил същата работа.

След тези първоначални размишления ще е по-лесно да се идентифицират индивидуалните рискове за всеки инструмент, годен за спестяване. Различно би било например ако си държавен чиновник или служител в голяма частна компания без непосредствена опасност от уволнение и искаш да събереш за кола, и ако си частник, който иска да вложи временно печалбата от скорошна успешна сделка докато му хрумне нова идея или начинание. Ако ли пък хоризонта ти е много дългосрочен, т.е. спестяваш за пенсия, и нямаш собствено жилище според мен е препоръчително да примесиш към инструментите и малко риъл истейт за да се "хеджираш" срещу евентуално поскъпване на наемите. Изобщо "хеджирането" на конкретните засягащи спестяващия рискове е много по-важно, от тези няколко процента повече или по-малко доходност.

Нерядко хората спестяват в инструменти, които им дават повече права, отколкото те имат нужда. Според мен, причината е както в недостатъчната финансова (пък май и обща) култура, така и във високите транзакционни разходи при подходящите инструменти. Недоумявам, примерно, как някои спестяват дългосрочно в кеш или най-добрия случай в банкови депозити. Едно от правата, които дава кеша (в по-малка степен банковия депозит) е, че можеш да го използваш когато ти хрумне. Обаче трябва ли ти това право? Нали уж спестяваш дългосрочно?... Туй е все едно през зимата да си купиш вместо вълнен балтон палто от норка и да се оплакваш, че цените на дрехите са много високи...

Така, че: Първо се сяда и се мисли за какво се спестява, какви са рисковете при посрещането на бъдещите ни нужди и кой инструмент е най-подходящ за тяхното елиминиране - в съчетание, разбира се, на рисковете, които самият инструмент носи. Това, което се вижда като доходност е резултат на търсене и предлагане под влияние на тези и хиляди други фактори. А както е известно, безплатен обяд няма!

Ако ли пък няма кой знае какви смислени аргументи за спестяване - харчи!!! Животът е удоволствие))

Коментар

Според това, колко пари имаш, на колко години си и какъв темперамент имаш,
                    ще си определиш сам за себе си нивото на риска, който можеш да поемеш, а с това ще
                    определиш и доходността на активите, които ще придобиеш.
                    Поздрави на всички

Коментар

Аман,направи парички и си купи офис в Франкфурт.
                      Не е малка инвестицията,но ще имаш добър месечен доход!

Коментар

Дидо, цитирам доходността, зиписана в проспекта. Реалната е по-малко. Мислех, че си ме разбрал - но вероятно грешката е моя, съжалявам.
                        Съгласен ли си обаче че доходността на Аутобохемия е 10%?

Приемам и предложението ти за Елана еврофонд. Позволявам си обаче да ти обърна внимание, че там нищо не е гарантирано, и всичко си зависи от пазара. Наистина досега демонстрират добра доходност, но дали така ще продължат?

Така че за мен корпоративните облигации продължават да водят. Не съм сигурен за точната доходност на Аутобохемия, за да я сложа на първо място.

Коментар

Дотук - две предложения: облигациите на Овъргаз и на Аутобохемия. Имаше и едно за недвижими имоти, но аз го оспорих (вижте защо).
                          Корпоративните облигации, следователно, водят.

Коментар

aman,
                            по принцип няма такова нещо като "доходност по проспект". Аутобохемия май е най-атрактивно. А като риск/доходност/ликвидност, май Елана Еврофонд е най-добре за момента.

Коментар

Алабала, явно не следите темата.
                              Сто пъти обясних (последният път беше тази сутрин), че питам за минимален риск. Или например риск сравним с този на банковите депозити. Многократно обясних "рисковия профил" на инвеститорите за които питам.

Коментар

Аман, въпроса ти е некоректен. Най добратата доходност ти зависи от риска. Така че си прецени риска и тогава търси доходност.... успех !

Коментар

Working...
                                X