IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Електро България АД (CEZE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ЧЕЗ преведе на НЕК 5.4 млн. лева, планира още две плащания

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
      Тъй де - ще ни се пречкат да си забъркваме ла@ната!
      Пончо, на тоз не трябва да му се обръща внимание, четох го в темата за Украйна, трябва да го приберат в някоя лудница, а ако е руска - направо би бил щастлив да е там

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
        Тъй де - ще ни се пречкат да си забъркваме ла@ната!
        Това са грабители бе приятел.Рафинирани крадци.Една стотинка не са вложили.Само крадат

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Тия ерепета требе да бъдат фалирани и да им вземат лиценза и с ритници да си заминават в Чехия.
          Тъй де - ще ни се пречкат да си забъркваме ла@ната!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            http://www.investor.bg/na-fokus/441/...na-nek,168904/

            ЕVN плаща 32 млн. лв. на НЕК
            Ша платят и още ша платят щото иначе куфарите и за Виена.Ебаси наглеците.

            Коментар


            • Някой се опитва да срине акциите на ЧЕЗ?
              3CZ


              Спазването на лицензионните задължения е приоритет, за да се гарантира сигурността на цялата енергийна система, заявяват от ръководството на ЧЕЗ.

              Осигуряването на финансовата стабилност на "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД е основен лицензионен ангажимент на дружествата.

              Дружествата от Групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК) и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения.

              Според ръководството на ЧЕЗ задълженията на НЕК за компенсиране на разходите за изкупена по преференциални цени електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерации, не се изпълняват последователно и законосъобразно.

              Една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации. Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на ДКЕВР.

              От компанията са безпокоени, че в публичното пространство се отправят обвинения, които макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат съществено негативно влияние върху пазара на ценни книжа с всички произтичащи от това последици.

              Припомняме, че от края на 2012 г. компаниите "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД са публични и акциите им се търгуват на БФБ. През 2013 г. несъстоятелни обвинения и заплахи към ЧЕЗ доведоха до срив в цената на акциите и спиране на борсовата търговия с книжата на двете дружества.

              Намаляването на цените на електроенергията на три пъти през 2013 г. бе реализирано основно за сметка на електроразпределителните дружества. То доведе до рязко понижаване на дела на ЧЕЗ в крайната цена - от 9% в началото на 2013 г. до 0.90% в момента. Общо през 2013 г. делът на ЧЕЗ намаля с 90% докато делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% и в момента е 82.45% от крайната цена.

              За последната седмица книжата на "ЧЕЗ Разпределение България" поевтиняха със 7%, като вчера затвориха на нива от 1 581 лв. за лот.

              Коментар


              • http://www.investor.bg/na-fokus/441/...na-nek,168904/

                ЕVN плаща 32 млн. лв. на НЕК

                Коментар


                • Тия ерепета требе да бъдат фалирани и да им вземат лиценза и с ритници да си заминават в Чехия.

                  Коментар


                  • Някой се опитва да срине акциите на ЧЕЗ?

                    Коментар


                    • Не съм казал, че подкрепям действията на НЕК ! Напротив !

                      ЕРП-тата заплащат ел. енергията от регулирания пазар на вноски всеки месец, а си вземат парите от крайните клиенти с закъснение от 30-50 дни, при условия че в някои от случаи контрагента по събирането на парите " Български пощи" не задържат умишлено постъпленията под формата на депозити за "кратък период от време" , едва ли без знанието на НЕК .
                      Сега за да заплатят тази енергия от ВЕИ, НАЙ-ВЕРОЯТНО, ЧЕЗ ще трябва да изтеглят краткосрочен заем или да развалят депозити

                      Другия вариант май е по приемлив за всички и е избори

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Windowshopper Разгледай мнение
                        Сумите най- вероятно са коректни, а господата от Виена излиза, че са спрели плащанията целенасочено и от доста време !
                        Не е много коректно да се говори че са спрели плащанията - ако НЕК има да им дава 249млн лв и те знаят, че не само тях не им плаща, ами и текущи и отиват към пълна неплатожоспособност ... и всички пари така или иначе идват при тях и те превеждат на НЕК, ама НЕК не превежда обратно, намерили са законен механизъм да си ги нетират. И ти да си и ти ще направиш същото, иначе затвяряш кепенците. На НЕК да им вземат лиценза, защото ще доведат до фалит на ЕРП-тата, значи опасност за енергийната система.
                        НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

                        Коментар


                        • Сумите най- вероятно са коректни, а господата от Виена излиза, че са спрели плащанията целенасочено и от доста време !

                          Коментар


                          • Неплатените суми до момента надхвърлят 318 млн. лв., което на практика води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система.
                            http://www.dker.bg/NPDOCS/14.3.2014_DKEVR.pdf

                            В бюлетина на ПФБК е дадено разпределението на горната сума сред 3-те ЕРП-та.

                            The methodology, effective for about an year starting in July 2012, has resulted in accumulating a significant amount of uncompensated cost – BGN 47m for Energo-Pro Sales, BGN 23m for CEZ Electro and BGN 249m for EVN Electrosnabdiavane.
                            Не е препоръка.
                            |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                            |___________||__|___|)
                            (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

                            Коментар


                            • На който му се чете има интересни неща: http://www.sac.government.bg/court22...c?OpenDocument
                              Отмяната на общия административен акт, по отношение на който се твърди нарушение от лицензианта, води до отпадане на една от трите предпоставки, необходими за прилагане на нормата на чл.147, ал.2. Оспореният административен акт е постановен в нарушение на материалния закон. Налице е отменително основание по смисъла на чл.146, т.4 от АПК. Оспореното решение ще следва да се отмени и преписката се върне на ДКЕВР за произнасяне по жалбата на НЕК в съответствие с установения нов юридически факт.

                              Коментар


                              • Ето го решението на ВАС http://www.sac.government.bg/court22...e?OpenDocument Беше постнато в темата за 4ES от ник vfm. Отнася се точно до методиката за компенсиране на ВЕИ разходите, която е приета от ДКЕВР. ВАС я отменя. ЧЕЗ Електро и преди имаха същите проблеми и тогава ДКЕВР се позоваваше на методиката /Междинен доклад за дейността АУАН 8 стр. 4 / обаче сега вече методика няма и това си остава един чисто търговски спор. Това беше част от процедурата по отнемане на лиценза миналата година. Ако на някой му се чете повече за АУАН 8 ето решението за прекратяване процедурата за отнемане на лиценза http://dker.bg/files/DOWNLOAD/res-O2-l-135-11-2013.pdf
                                Това е тема която е дъвкана вече, но НЕК се връщат към нея защото нямат вече накъде - ножът е опрял о кокъла.

                                Коментар

                                Working...
                                X