Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)
Collapse
X
-
Тук също има информация ...http://www.economic.bg/bg/news/8/dar...e-na-chez.htmlLast edited by Innocent; 20.02.2017, 18:41.
Коментар
-
Както винаги 24 часа са написали глупости свързани с националната сигурност и тем подобни. А държавата се е показала нееднократно лош стопанин при нас, това не може да бъде променено. Примери да искате.
Това предизборно ли е или ще помоля модератора да го сложи при Бисери и вицове.Last edited by Alee; 20.02.2017, 03:19.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнение
Ще "усвоят" едни пари набързо за последно .....
Коментар
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнениеhttp://www.investor.bg/energetika/47...gariia-233633/
Ще се продават инвестирайки или ще инвестират продавайки се, все става...Написаното по-горе е единствено и само лично мнение.
Коментар
-
http://www.investor.bg/energetika/47...gariia-233633/
Ще се продават инвестирайки или ще инвестират продавайки се, все става...
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
При Чез Електро няма никакъв монопол вече, там има бая търговци/снабдители и конкурентен пазар. Там си стигнаха BV, а при Разпределението има път до него
Имам и в едното и в другото дружество, много им се радвам и нищо не препоръчвам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение
Напълно съм съгласен с вас, но не подценявайте и ЧЕЗ Електро АД. С 60 човека персонал се правят 1 300 000 000 лева. Ако не бяха някои счетоводни гимнастики, този почти 90 % монопол в момента щеше да е на P/Е 2.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеznae6t,
по въпроса за цената на Чез разпределение която обсъждахме и информацията както аз я разбирам от статията в последния Капитал ( http://www.capital.bg/biznes/kompani..._ot_bulgariia/ ).
Пак казвам че не ми харесва варианта изобщо да има продажба на Чез и след напускането на Eon, RWE, Enel да имаме излизане от България на още една компания от Топ10 на енергийните дружества в Европа. Не ми харесва че "По неофициална информация, засечена от три източника, процедурата е открита след заявен интерес за покупка от страна на местен инвеститор.", както и интересът от няколко български дружества и намесването на турски компании и руски банки.
Харесва ми това че "определена е цена, която ако някой е способен да плати, би се стигнало до реална процедура" и "В CEZ имат граница, под която не биха продължили с процедурата. Сумата е между 350 и 400 млн. евро за активите в България, което включва електропреносната мрежа в Централна и Западна България, генерационни мощности, компании за услуги и търговия с електроенергия."
Пак според Капитал "Исканата сума не е учудваща - по груби сметки от отчетите за 2015 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е от порядъка на 40 - 50 млн. евро, а сделки за такива активи ставали при оценка на предприятието от около 10 пъти EBITDA, коментира консултант. "
Ясно ни е че ключовите активи са точно в Чез Разпределение и в много малка степен в останалите компании. Ако смятам на база печалбите дето са дали на всичките дружества в таблицата 3CZ държат 50.6% от печалбата (смятам с 66% дял в двете публични дружества), значи при 50.6% от цената дето казват излиза цена на акция 269 - 307лв на акция
Говорят за 10 пъти ЕБИТДА, за Чез разпределение значи към 520лв на акция (в консолидирания за 2016 очаквам около 100млн ЕБИТДА). От цифрите в статията които са с данни от 2015 говорят за ЕБИТДА на Групата 40-50млн евро, Чез държат 66% от 3CZ значи 66млн лв EBITDA е само от Разпределението или 67%-84% като дял от цената за която говорят 359 - 513лв на акция
Като дял от собствения капитал дето дават в таблицата - 82% се дължи на дела им от 66% в Чез Разпределение. Това отговаря на 560-641млн лв за дела им или по 436-498лв на акция.
Ясно че всичко това е много условно, и стъпване на цената която спрягат в Капитал, но откъдето и да го гледам за мен си струва държането.
Без препоръки разбира се.
Коментар
-
znae6t,
по въпроса за цената на Чез разпределение която обсъждахме и информацията както аз я разбирам от статията в последния Капитал ( http://www.capital.bg/biznes/kompani..._ot_bulgariia/ ).
Пак казвам че не ми харесва варианта изобщо да има продажба на Чез и след напускането на Eon, RWE, Enel да имаме излизане от България на още една компания от Топ10 на енергийните дружества в Европа. Не ми харесва че "По неофициална информация, засечена от три източника, процедурата е открита след заявен интерес за покупка от страна на местен инвеститор.", както и интересът от няколко български дружества и намесването на турски компании и руски банки.
Харесва ми това че "определена е цена, която ако някой е способен да плати, би се стигнало до реална процедура" и "В CEZ имат граница, под която не биха продължили с процедурата. Сумата е между 350 и 400 млн. евро за активите в България, което включва електропреносната мрежа в Централна и Западна България, генерационни мощности, компании за услуги и търговия с електроенергия."
Пак според Капитал "Исканата сума не е учудваща - по груби сметки от отчетите за 2015 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е от порядъка на 40 - 50 млн. евро, а сделки за такива активи ставали при оценка на предприятието от около 10 пъти EBITDA, коментира консултант. "
Ясно ни е че ключовите активи са точно в Чез Разпределение и в много малка степен в останалите компании. Ако смятам на база печалбите дето са дали на всичките дружества в таблицата 3CZ държат 50.6% от печалбата (смятам с 66% дял в двете публични дружества), значи при 50.6% от цената дето казват излиза цена на акция 269 - 307лв на акция
Говорят за 10 пъти ЕБИТДА, за Чез разпределение значи към 520лв на акция (в консолидирания за 2016 очаквам около 100млн ЕБИТДА). От цифрите в статията които са с данни от 2015 говорят за ЕБИТДА на Групата 40-50млн евро, Чез държат 66% от 3CZ значи 66млн лв EBITDA е само от Разпределението или 67%-84% като дял от цената за която говорят 359 - 513лв на акция
Като дял от собствения капитал дето дават в таблицата - 82% се дължи на дела им от 66% в Чез Разпределение. Това отговаря на 560-641млн лв за дела им или по 436-498лв на акция.
Ясно че всичко това е много условно, и стъпване на цената която спрягат в Капитал, но откъдето и да го гледам за мен си струва държането.
Без препоръки разбира се.
Коментар
-
И както са написали Капитал, ако има някой допронесъл за лошото състояние в бизнеса, това е един човек -Бай Гуй.
"Търканията между ЧЕЗ и държавата започнаха още през 2009 г., когато наскоро приватизираните електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха задължени да изпълняват инвестиционни програми, но регулаторът (КЕВР) системно ги порязваше в обосновките за цената на услугите им и налагаше не пазарни, а социални тарифи за електроенергията. Напрежението избухна през зимата на 2013 г., когато в няколко града на страната се проведоха протести срещу "високите" сметки за ток. Въпреки че ЕРП-тата носеха съвсем малка "вина" за високата цена, премиерът Бойко Борисов тогава плашеше с отнемане на лицензи, а енергийният регулатор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влязоха на щателни проверки в ЕРП-тата и намериха поводи за глоби, изразяващи се в сериозни суми (повечето от които след това падаха в съда). Значителни щети те търпят и по линия на зле уредените нормативно въпроси с централите на възобновяеми източници. Едва ли е случайно, че германският гигант E.On изтърпя работата си в България по-малко от десет години и продаде бизнеса си на чешката "Енерго-про". Преди това пък си отидоха Enel и RWE."
Както винаги той, БХ, разбираше от всичко-от чистачките на летище София до ЕРП. само и само да има социален мир и да се гласува за него. Затова и бизнеса ще бяга, заради непредвидимостта на бизнес средата осигурено от ГЕРБ.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение
Коментар
Коментар