IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Интересно е че няма линкове към решенията на КФН за ЧЕЗ. Дали сега ги пишат?

    Коментар


    • Грозно, тъжно и несправедливо, но за съжаление не толкова изненадващо!

      Коментар


      • Аз като ви казах, че тая работа е за прокуратурата - вие не ми повярвахте..... корупция в най-висока форма. Участват и пенсионните в цирка.....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение
          Всички знаят на кой слугува КФН и защо чакахме увеличението на капитала на доверие толкова...спрете да ревете,това беше ясно от години, приемете като втора позитивна новина за бфб днес ще се освободи много кеш най накрая който ще отиде по други читави позиции на бфб!
          Не разчитай много на това........за фондовете пък си е почти абсурдно

          Коментар


          • И кои са читавите позиции? Чичковите червенотиквеничковчета, дето чичикака решава кое колко да струва и шепата адепти сте му седели на коленцето? Или халтурко с 50% ръст на приходите и 500% ръст в цената? Или нешо друго ще предложиш? Сериозно питам.

            а по темата с ЧЕЗ - нормално, все едно не знаете кой е асан
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              КФН пак ли с изложиха..
              Всички знаят на кой слугува КФН и защо чакахме увеличението на капитала на доверие толкова...спрете да ревете,това беше ясно от години, приемете като втора позитивна новина за бфб днес ще се освободи много кеш най накрая който ще отиде по други читави позиции на бфб!

              Коментар


              • Единственият ми коментар за случващото се - корупция в особено големи размери, съставляваща особено тежък случай.

                Коментар


                • КФН пак ли с изложиха..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от lipsata Разгледай мнение
                    Май КФН са ни загубили възраженията. Явно нечйи финансов интерес е надделял при вземането на решение, Интересно дали сега пенсионните фондове ще вдигнат медиен шум или всеки се е разбрал какво да получи в замяна на мълчанието си. Все пак се касае за пари на пенсионерите, а не за лични средства.

                    Коментар


                    • https://www.fsc.bg/bg/novini/resheni...-g--10582.html
                      lipsata

                      Коментар


                      • Изпратих и аз:
                        91-02-913#4

                        Коментар


                        • Браво много аргументирано и подробно възражение..

                          Коментар


                          • И аз си пуснах писъмцето:

                            До
                            Г-жа Мария Филипова
                            Заместник-председател на КФН

                            Възражение
                            Относно постъпило коригирано търгово предложение от „Еврохолд България“ АД чрез 100% си дъщерно дружество „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. за закупуване на акциите на останалите акционери в „ЧЕЗ Електро“ АД на цена от 26 904 лв. на акция и на акциите на „ЧЕЗ Разпределение“ АД на цена от 291 лв. на акция
                            От ......................, акционер в ЧЕЗ Електро“ АД и „ЧЕЗ Разпределение“ АД

                            Уважаема г-жа Заместник-председател,
                            Искам да изразя своите адмирации за коментарите на Комисия за финансов надзор (КФН) по първоначално внесените търгови предложения за изкупуване на акциите на миноритарните акционери в „ЧЕЗ Електро“ АД и „ЧЕЗ Разпределение“ АД. Като професионалист с дългогодишен опит в тази сфера мога откровено да заявя, че е удоволствие да съм свидетел на толкова аргументирани и изчерпателни коментари по повод търгово предложение. За жалост, с внесените коригирани търгови предложения, ставаме свидетели на отношение от публична компания („Еврохолд“ АД), чрез което се неглижира мнението на регулатора и се правят опити за нанасяне на финансови вреди на миноритарните акционери, основно пенсионни фондове, както и на имиджови вреди на българския инвестиционен пазар.
                            Продължавам да разчитам на вашия професионализъм, обективизъм и почтенност да направите всичко, което е във вашите правомощия да спрете този опит за грабеж на миноритарните акционери (индиректно повече от четири милиона осигурени лица).
                            Общите ми аргументи и към двете предложения, които касаят определянето на цените съгласно изискванията на чл.150, ал.7 от ЗППЦК и на Наредба 41 са:
                            • Цената на търговото предложение не може да бъде по-ниска от най-високата цена, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на търговото предложение. Твърденията на предложителя, че акциите на „ЧЕЗ Електро“ АД са закупени на цена от 23 604.845 лв., а тези на „ЧЕЗ Разпределение“ АД на цена от 221.5432 лв. означава, че мажоритарните дялове в двете дружества са закупени за съответно 40.4 млн.евро и 146.3 млн.евро или общо за сумата от 186.8 млн.евро. В същото време общата цена на сделката за прехвърлянето на всички активи на ЧЕЗ а.с. в България е в порядъка на около 400 млн.евро, като в калкулацията са включени както обявените 335 млн.евро, така и изплатените дългове и допълнителни дивиденти към ЧЕЗ а.с. (съгласно предоставена информация в отговор на запитване до ЧЕЗ а.с.). Сумарно, „ЧЕЗ Електро“ АД и „ЧЕЗ Разпределение“ АД формират 87% от нетната печалба на групата за последната финансова година, 97% от активите и 98% от паричните средства. Тоест твърдението, че по-малко от 50% от крайната цена е платено за двете публични дружества е опит за манипулация, който не може да бъде пренебрегнат. Като доказателство на моето твърдение разполагам с писмо от ЧЕЗ а.с., в което се твърди, че сделката е станала на нетна стойност на активите. Най-фрапиращо е твърдението, че „ЧЕЗ Електро“ АД е закупено на цена по-ниска от наличните свободни парични средства.
                            • В допълнение на горното, ЧЕЗ а.с. също така уведомяват, че всички генерирани печалби след датата на сделката принадлежат на купувача. Търговият предложител очевидно смята, че е собственик на всички печалби, а не само на 67% от тях, тъй като липсва информация дали са прибавили сумите на печалбите за последните 2 години към реферираните цени на сделките.
                            • Съгласно информация от Мотивиран доклад от Управителния съвет (УС) на „Еврохолд България“ АД към акционерите на дружеството, предоставена във връзка със свикано Общо събрание на акционерите на 18 октомври 2021 г., УС, съвместно с ангажираните международни консултанти и енергийни експерти, предвиждат ЧЕЗ България да генерира годишно печалба преди данъци и такси от порядъка на 170-270 милиона лева. Във връзка с тази актуална прогноза и имайки на предвид, че основните печалби се генерират от двете публични дружества разчитам на вашия експертен подход за синхронизиране на тази прогноза с прогнозите при изготвянето на оценки по методите на свободните парични потоци. Ако тези прогнози се различават чувствително, това означава че търговият предложител дава невярна информация в някой или във всички предоставени на КФН документи.
                            Аргументи по определяне на справедливата цена на „ЧЕЗ Електро“ АД. Въпреки, че търговият предложител не е длъжен да разкрие обосновката на предлаганата цена, в резултат на коментарите на КФН могат да се откроят няколко ключови допускания, които са с най-голямо влияние върху крайната оценка на Дружеството.
                            • На първо място това са неприложимостта на премията за размер, неправилно определената рискова премия за българския капиталов пазар, неправилно използваната бета, неправилно определената безрискова норма на възвращаемост, нереално занижения дългосрочен темп на растеж и неотразяването на стойността на паричните средства и еквиваленти в метода. Коригирайки тези допускания, получената стойност по метода FCFE би се увеличила до над 100 хил.лв на акция. Видно е, че това не е направено, което за мен означава несъобразяване със забележките на КФН. Тази калкулация е крайно консервативна и е направена приемайки факта, че прогнозите за паричните потоци са достатъчно добре обосновани, в което силно се съмнявам имайки на предвид прогнозите за печалби съгласно Мотивирания доклад на УС на „Еврохолд“ АД.
                            • В допълнение към горното най-базовата сметка, която един инвеститор може да направи е, че настоящата стойност на паричните потоци на Дружество, което генерира по 15 млн.лв. нетна печалба на година, има изискуема норма на възвращаемост от 6% и дългосрочен ръст от 2% е 382 млн.лв. Прибавайки към тази сума паричните средства в размер на 150 млн.лв. се получава стойност на собствения капитал в размер на 532 млн.лв. или 106 хил.лв на акция. Правя тази сметка с ясното си убеждение, че това е минималната стойност към настоящия момент, отчитайки фактори като притежаването на 3 лиценза – краен снабдител на регулиран пазар, на който надценката е фиксирана като процент; доставчик от последна инстанция със също фиксиран марж; и свободен пазар, на който маржът е още по-висок. В същото време всички очаквания на международни и местни енергийни експерти сочат към увеличение на цената на електрическата енергия в средносрочен план, което означава и по-високи печалби в абсолютна стойност.
                            • Непредоставянето на ликвидационна оценка. Въпреки, че потенциалната ликвидационна би трябвало да е по-висока от предложената цена в коригираното търгово предложение, тя ще е далеч по-ниска от справедливата цена на акцията. Все пак, непредоставянето й е акт на грубо незачитане на изискванията на регулатора.
                            • В резултат на по-горните твърдения и приемайки същите тегла на оценъчните методи като използваните от предложителя, справедливата цена, изчислена съгласно Наредба 41 ще бъде около 87 хил.лв. на акция, което означава ощетяване на миноритарните акционери с близо 81 млн.лв.
                            Аргументи по определяне на справедливата цена на „ЧЕЗ Разпределение“ АД:
                            • В резултат на корекция на премията за размер, рисковата премия за българския капиталов пазар, използваната бета, определената безрискова норма на възвращаемост и дългосрочния темп на растеж, получената стойност по метода FCFF би се увеличила до над 1 300 лв на акция. Както и в случая с „ЧЕЗ Електро“ АД, тази калкулация е крайно консервативна и е направена приемайки факта, че прогнозите за паричните потоци са достатъчно добре обосновани, в което силно се съмнявам имайки на предвид прогнозите за печалби съгласно Мотивирания доклад на УС на „Еврохолд“ АД.
                            • Непредоставянето на ликвидационна оценка. Същите аргументи както и при „ЧЕЗ Електро“ АД.
                            • В резултат на по-горните твърдения и приемайки същите тегла на оценъчните методи като използваните от предложителя, справедливата цена, изчислена съгласно Наредба 41 ще бъде около 1 170 лв. на акция, което означава ощетяване на миноритарните акционери с близо 560 млн.лв.
                            В допълнение на горните твърдения отново прибягвам към изчисление на цена на двете дружества при базови изходни данни като тези от Мотивирания доклад на УС на „Еврохолд“ АД. При прогнозирани годишни печалби преди данъци и такси на ЧЕЗ България в порядъка на 170-270 млн. лв. и 87% от тях формирани от двете публични дружества се получава средна стойност на нетните печалби в размер на 198 млн.лв. ((170+270)/2*87%*(1-10%)). При коефициент P/E на SOFIX към 30.09.2021г. се получава стойност на собствения капитал в размер на 3 552 млн.лв. или стойност на миноритарните дялове в размер на 1 172 млн.лв. Последното е с 943 млн.лв. над предложеното от търговия предложител.
                            Уважаема г-жо Заместник-председател, считам ,че се намирате в уникалната ситуация да защитите инвестициите на миноритарните акционери в размер, който вярвам досега не е бил залог на ваше решение.
                            Моля ви да изчистите петната нанесени в резултат на одобрените търгови предложения на „Енерго-про Продажби“ АД, както и другите дружества от сектора, станали обект на търгови предложения.
                            В допълнение към написаното до тук, Ви моля заедно с вашите колеги от пенсионен надзор да следите за защитата на средствата на осигурените лица. За мен това означава, след отнемане правото на глас на мажоритарния акционер, свикване на извънредно общо събрание на акционерите, което да смени Надзорните съвети на двете дружества, обект на търговите предложения, както и разпределянето на неоперативните парични средства. Последното е пожелателно в случай, че те вече не са източени чрез финансови транзакции като репо сделки и покупки на финансови инструменти, издадени или притежавани от свързани лица.
                            Вярвам, че и медийното отразяване на проблема може да ви окаже необходимата подкрепа в борбата за осигуряване на нормалност на българския капиталов пазар!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение

                              От ЕХ трябва да бъдат брутално наказани. Не знам защо все още пенсионните не са свикали извънредно ОС?! Според мен тая работа е за прокуратурата, какво мислите, колеги?!
                              Чак пък Прокуратура... не сме длъжни да приемаме и едва ли ще се стигне до принудително изкупуване/ squeeze out

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                                Нещо не ми стана ясно, тук представиха ли пред КФН ликвидационна оценка........не видях нищо в резюмето на търговото
                                От ЕХ трябва да бъдат брутално наказани. Не знам защо все още пенсионните не са свикали извънредно ОС?! Според мен тая работа е за прокуратурата, какво мислите, колеги?!
                                Last edited by mibova; 02.10.2021, 09:54.

                                Коментар

                                Working...
                                X