IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ЧЕЗ – митове и реалности

    6. 3. 2013

    Мит:

    ЧЕЗ не инвестира достатъчно в електроразпределителната мрежа

    Реалност:

    От стъпването си в България в началото на 2005 г. до момента ЧЕЗ е инвестирала в страната над 1,7 млрд. лева. В тази сума са включени 1,1 млрд. лева, инвестирани в закупуването на електроразпределителната мрежа на Западна България и ТЕЦ „Варна“, както и 640 млн. лева за поддържане, ремонт и модернизиране на мрежите и за подобряване на обслужването. Резултатът от тези инвестиции е налице – за осем години дружеството подмени близо 20 000 км кабели, намали технологичните загуби от 22% до 12,77% и разработи близо 100 вида услуги.

    Мит:

    ЧЕЗ определя цената на електроенергията

    Реалност:

    Цената на електроенергията в България се определя от независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. До март 2013 г. държавният регулатор променяше цените веднъж годишно, като новите цени влизаха в сила от 1 юли. Последните промени в Закона на енергетиката, приети от Народното събрание на 27 февруари 2013 г., дават възможност на ДКЕВР да променя цените по-често от веднъж годишно. Както винаги досега, през последните осем години, ЧЕЗ ще продължи да изпълнява решенията на регулатора по предвидения в закона начин.

    Мит:

    Цялата сума от сметките за електричество остава в ЧЕЗ

    Реалност:

    Решенията за дяловете на отделните участници по веригата производство – пренос – доставка и за разпределението на крайната цена между тези участници се вземат от независимия държавен регулатор. В резултат на неговите решения, през последните години делът на ЧЕЗ в структурата на цената непрекъснато намалява. От 13,28% през 2009 г. той спадна до 9,28% през 2012 г. С последното ценово решение на ДКЕВР от 5 март 2013 г. делът на ЧЕЗ отново намаля. Останалата сума отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.

    Мит:

    ЧЕЗ изнася цялата си печалба в чужбина и не плаща данъци в България

    Реалност:

    Компаниите от групата на ЧЕЗ, които работят в България, са регистрирани в страната. Те работят съобразно местните закони и плащат предвидените от тях данъци и такси в България. За последните осем години дружествата на ЧЕЗ са платили данъци в размер на 429 млн. лева, инвестирали са над 1,7 млрд. лева и осигуряват заетост на близо 3 800 българи, както и работа на десетки български компании. През 2010 г. акционерите одобриха и плащането на дивидент на българската държава в размер на 41 млн. лева.

    Мит:

    Служителите на ЧЕЗ манипулират електромерите

    Реалност:

    ЧЕЗ е взела всички мерки консумираната електроенергия да бъде отчитана коректно, а показанията от електромерите да бъдат отразени точно и съвестно в месечните фактури. Извършените от началото на тази година до 5-ти март проверки на 10 744 сигнала и жалби са установили неточности в едва 114 от случаите, или 1,1% от подадените жалби.

    Мит:

    ЧЕЗ е против либерализацията на пазара и разбиването на монополите

    Реалност:

    България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар. Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването в България е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. И според нас това е най-добрият начин на регулиране на пазара.

    Мит:

    Съдържанието на фактурите е сложно, за да не можем да разберем какво плащаме

    Реалност:

    Съдържанието на фактурите е определено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и следва изискванията на Европейския съюз, както и тези на Закона за счетоводството и Закона за данък върху добавената стойност. С цел да бъде максимално полезна на своите клиенти ЧЕЗ започна информационната кампания "Бъдете иформирани". Целта й е да разясни съдържанието и отделните компоненти на цената в месечната фактура и начина на формиране на сумата за плащане. Компанията смята, че цените трябва да са образувани по напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях.

    Мит:

    ЧЕЗ не спазва българското законодателство

    Реалност:

    Компаниите от групата на ЧЕЗ в България винаги са спазвали и ще продължат да спазват всички закони на държавата и да изпълняват своите законови задължения. Дейността на дружествата на ЧЕЗ в България подлежи на стриктен контрол и проверки от различни държавни институции. Всеки месец компанията публикува отчети в Търговския регистър. Всяко тримесечие и в края на годината дружествата на ЧЕЗ изпращат отчети в ДКЕВР. Дружествата, които от миналата година са публични и акциите им се търгуват на борсата, са длъжни всяко тримесечие да подават финансови отчети и към Комисията за финансов надзор.

    Мит:

    ЧЕЗ надува сметките за електроенергия като умишлено намалява напрежението

    Реалност:

    Напрежението не може нито да повиши, нито да намали сметката за електроенергия. Тя зависи от електромера, който е точно устройство и показва конкретно изразходваното количество енергия. Например: за да сварим вода, ползвайки енергия с по-ниско напрежение, ще се удължи времето за загряването й, но не и количеството изразходвана електроенергия.

    Мит:

    Сметките ще се понижат, ако национализираме ЕРП-тата

    Реалност:

    Национализацията на електроразпределителните предприятия няма да доведе до намаляване на сметките за електроенергия, защото дори държавата да е собственик на електроразпределителната мрежа, тя ще трябва да инвестира, за да поддържа съоръженията, по които електроенергията достига до крайния клиент. Според последното решение на ДКЕВР от 5 март 2013 г., с което цената на електроенергията в Западна България беше понижена средно със 7,17%, делът на ЧЕЗ в крайната цена отново бе намален. С получените средства дружеството – независимо дали е частно или държавно - трябва да поддържа и обновява остарялата и силно амортизирана електроразпределителна мрежа.

    Мит:

    ЧЕЗ иска да продаде бизнеса си в страната и да напусне България

    Реалност:

    ЧЕЗ не възнамерява да напуска България. Компанията иска да продължи да работи, да подобрява обслужването на клиентите и да осигурява качествено електроснабдяване за хората от Западна България. ЧЕЗ ще направи всичко възможно, за да изпълни своята стратегическа цел – в оптимални срокове да постигне европейско ниво на обслужването на своите клиенти.



    Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

    e-mail: zaklienta@cez.bg

    Коментар


    • http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/556345

      Коментар


      • Първоначално изпратено от trujusfre Разгледай мнение
        Може да звучи странно, но този месец получихме много ниска сметка и по принцип не са високи за българския стандарт. Аз ще протестирам срещу топлофикация. Сметката е 5 птъи по висока..
        Провери ли какъв ти е отчетният период?
        Veni, Vidi, Vici

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
          Абе пичове, никъде не намирам нови цени за стопански потребители. Дайте някакъв линк.
          За стопанските потребители цените не се променят

          Коментар


          • Може да звучи странно, но този месец получихме много ниска сметка и по принцип не са високи за българския стандарт. Аз ще протестирам срещу топлофикация. Сметката е 5 птъи по висока..
            платформа за инвалиди

            Коментар


            • http://www.dker.bg/NPDOCS/prices_el_03.pdf

              Златни пясъци четвърти "монопол" ли са?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение
                Това в червено са цените за средно напрежение, а другите са за ниско. Несравними са.

                И аз не мога да открия никъде предложените цени, цитирани от Poncho.
                Прав си Но ако съотношението е същото са си 15-тина процента

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                  1. Три скали
                  - Върхова 0,15878 0,16483 0,14683
                  - Дневна 0,08110 0,08714 0,07512
                  - Нощна 0,04071 0,04675 0,02843

                  В червено са сега действащите цени на тока


                  Мачкайте бизнеса!!!!!
                  Това в червено са цените за средно напрежение, а другите са за ниско. Несравними са.

                  И аз не мога да открия никъде предложените цени, цитирани от Poncho.

                  Коментар


                  • Абе пичове, никъде не намирам нови цени за стопански потребители. Дайте някакъв линк.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                      Ето и табличката в грозен вид.
                      Но иначе много собственици на дребни фирми бяха по площадите.
                      1. Три скали
                      - Върхова 0,15878 0,16483 0,14683
                      - Дневна 0,08110 0,08714 0,07512
                      - Нощна 0,04071 0,04675 0,02843

                      В червено са сега действащите цени на тока


                      Мачкайте бизнеса!!!!!

                      Коментар


                      • ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР

                        Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение
                        Още в началото изтресоха, че поевтиняването на тока за бита ще е за сметка на тока за фирмите. Сега като тръгнат всички цени нагоре и ще се усетят каква са я забъркали.

                        Нищо не са объркали тия кръвопийци -и да имаш промишлен обект но не ползваш ток - т.е. изключен е от шалтера,
                        пак плашаш 20 лева при 20кВт, при 100 кВт -100 лева и т.н.
                        МЕСЕЧНА ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР !!!
                        ОТ ТАЗ ГОДИНА ТРЯБВАШЕ ДА ВЛЕЗЕ СЪЩАТА ТАЗИ ТАКСА ЗА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ СЪЩАТА ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР !

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение
                          Още в началото изтресоха, че поевтиняването на тока за бита ще е за сметка на тока за фирмите. Сега като тръгнат всички цени нагоре и ще се усетят каква са я забъркали.
                          http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5575131

                          Коментар


                          • Още в началото изтресоха, че поевтиняването на тока за бита ще е за сметка на тока за фирмите. Сега като тръгнат всички цени нагоре и ще се усетят каква са я забъркали.

                            Коментар


                            • "ЧЕЗ Електро България"АД
                              Показатели
                              Утвърдени цени
                              с Решение № Ц-
                              17/ 28.06.2012 г.
                              Предложени
                              цени от 05. март
                              2013 г.
                              лв./кВтч лв./кВтч
                              І. Продажба на ел.енергия за стопанска и обществена
                              дейност - ниско напрежение
                              1. Три скали
                              в т.ч. - Върхова 0,15878 0,16483
                              - Дневна 0,08110 0,08714
                              - Нощна 0,04071 0,04675
                              2. Две скали
                              в т.ч. - Дневна 0,13573 0,14179
                              - Нощна 0,04704 0,05308
                              3. Една скала 0,11525 0,12130
                              10
                              IІ. Продажба на ел.енергия за битови нужди - ниско
                              напрежение
                              1. Две скали
                              в т.ч. - Дневна 0,08750 0,08472
                              - Нощна 0,03833 0,02723
                              2. Една скала 0,08750 0,08472
                              Ето и табличката в грозен вид.
                              Но иначе много собственици на дребни фирми бяха по площадите.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                                Аз ли недовиждам или наистина качват цената на стопанските потребители? Някой друг да погледне?
                                Йеп! Увеличението е точно толкова че да компенсира намалението на цена за разпределение - дори не си правят труда да мислят 'обосновка'.
                                Малките фирми не протестират по площадите.

                                Коментар

                                Working...
                                X