IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Наистина доста интересни неща има в доклада. Имайки предвид безумията дето чухме от прокуратурата и като гледам как добре са им отговорили и затворили устите от ДКЕВР ... странно ми е да го казвам, ама ДКЕВР ще вземат да ми станат симпатични

    Коментар


    • "Считам, че едно бъдещо решение на ДКЕВР за отнемане на лиценза на ЧЕЗ е неоснователно, нецелесъобразно и незаконосъобразно" - коментира Кремена Стоянова от ЧЕЗ "Електро" и заяви, че е убедена в независимостта на регулатора.

      „ЧЕЗ няма какво да крие и ние искаме да продължим да работим в България, като осигуряваме качествено електрозахранване на домакинствата и на бизнеса в западната част на страната“. Това заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от „Фокус” .

      По думите на Докладал – „Дружеството винаги е спазвало, спазва и ще продължава да спазва законите на България”. „Пропуските, за които държавният регулатор упреква ЧЕЗ, са просто формални и аз се надявам, че след като предоставим необходимите данни, процедурата за отнемане на лицензите на ЧЕЗ ще бъде прекратена”, посочи Докладал.

      По думите му – заслугите на ЧЕЗ са значителни - за 8 години дружеството е вложило над 1 млрд. евро в страната и е обновила електроразпределителната мрежа с 30%.

      Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение за лиценза на ЧЕЗ най-вероятно в средата на юни. По думите на Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР, това време е необходимо на Комисията, за да направи допълнителни проверки в дружеството.

      Допълнителните проверкище бъдат свързани с минималните и икономически обосновани разходи на дружеството, и ще бъдат проверени касите, които ЧЕЗ подсигурява на потребителите си, тъй като в момента те използват други фирми.

      Откритото заседание на ДКЕВР протече на фона на протест пред сградата, в който се включиха 10-на души, изразяващи своето недоволство от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

      Коментар


      • ЧЕЗ поиска да бъде прекратена процедурата за отнемане на лиценза й

        Препоръчване (7)

        От Дневник
        Последна промяна в 13:27 на 16 апр 2013, 452 прочитания, 11 коментара
        Жалбите на клиенти намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април, съобщиха от ЧЕЗ.

        Жалбите на клиенти намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април, съобщиха от ЧЕЗ.
        Фотограф: Юлия Лазарова

        Дневник
        Електроенергийната група ЧЕЗ, която обслужва Западна България, поиска Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да прекрати процедурата за отнемане на лиценза на двете дружества - "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", съобщи БНР.

        Днес регулаторът даде началото на процедурата с публично изслушване на представители на компанията, а решение се очаква не по-рано от юни. До нея се стигна след масови протести за високи сметки за ток в началото на годината. Държавната финансова инспекция пък установи нарушения при обществените поръчки на дружеството и възлагане на дейност на свързани дружества.

        Регионалният мениджър Петър Докладал заяви днес, че двете дружества са отстранили всички нарушения, установени от регулатора и определи пропуските като формални. Той изтъкна, че влизането си в България през 2005 г. досега компанията е инвестирала близо 1 милиард евро и е платила близо 500 000 лева данъци и 41 млн. лв. дивидент на държавата.

        В отговор на обвиненията за заобикаляне на процедурите за обществени поръчки Кремена Стоянова от компанията поясни, че ако дружеството само извършва дейностите, които сега са изнесени към свързани с ЧЕЗ фирми, разходите за това са щели да бъдат по-големи. Разходи за миналата година са в размер на 1.2 млрд. лв, а само 15 млн. лв. са за изнесени услуги, сочат данни на компанията.

        На заседанието на ДКЕВР е било съобщено, че жалбите на клиенти също намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април.

        От ДКЕВР увериха, че за тях не са важни финансовите доходи на дружеството, а това дали то работи в интерес на обществото.

        Коментар


        • ДКЕВР решава днес за лиценза на ЧЕЗ
          Публикувано: 16 апр. 2013, 07:32 | Обновено: 16 апр. 2013, 07:32
          Разпечатай
          прочитания: 64 | коментари: 0
          София, България

          Още по темата
          ДКЕВР посочвала нарушения в ЕРП-тата, но те падали в съда
          ДКЕВР посочвала нарушения в ЕРП-тата, но те падали в съда
          11 655

          ДКЕВР ще обсъди на открито заседание процедура решението, с което да стартира процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Общо 21 акта са съставени на дружествата на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България". Според закона се дава срок нарушенията да се отстранят и едва тогава ДКЕВР ще реши дали има основания да се отнеме лицензията, добави той. Срокът изтича днес. Други нарушения, за които са съставени актове, са несъставяне на констативни протоколи при подмяната на електромери, а това влиза в общите условия на дружествата, както и непредоставяне на информация на ДКЕВР в сроковете, поискани от регулатора, информира още той.

          При "ЧЕЗ Електро България" е констатирано неизпълнение на методиката за изкупуване на енергията в продължение на няколко месеца, от което са настъпили финансови последици за НЕК, обяви в края на февруари членът на ДКЕВР Андон Роков.

          Всички актове са връчени и в момента тече тридневен срок за възражения по тях. Определен е седемдневен срок за изготвяне на становище от страна на двете дружества по основанието за откриване на процедура за отнемане на лицензиите им, както и срок за преустановяване на нарушенията и на последиците от тях, посочи Роков.

          Както е предвидено в Закона за енергетиката, ДКЕВР е насрочила дата 16 април за провеждане на открито заседание с ЧЕЗ за обсъждане на започналата процедура. Дотогава експерти на ДКЕВР ще трябва да проверят дали дружествата на компанията ЧЕЗ са отстранили констатираните от ДКЕВР нарушения и ако това е така, регулаторът няма да има основания за отнемане на лицензиите им, обясни Роков. Според него обаче такива основания на този етап има заради системни нарушения от страна на ЧЕЗ.

          "ЧЕЗ Разпределение България" е обществен възложител и следва да прилага Закона за обществените поръчки (ЗОП), за да е гарантирано, че използва най-ниските цени за купуване на стоки и услуги при осъществяване на дейността си, обясни Роков.

          Той каза, че ЗОП може да не се прилага, ако "ЧЕЗ България" разполага например с един правен и счетоводен отдел, то той може да предоставя услуги на дъщерните си дружества, без да се прави обществена поръчка, но при поръчки на материали, консумативи и дейности, които ЧЕЗ не може да извърши само, то трябва да се организира процедура по ЗОП, а това масово не е правено.

          При хипотеза, че за някое от двете дружества на ЧЕЗ или и за двете бъде взето решение от ДКЕВР за отнемане на лицензията, то се назначава особен търговски управител - физическо лице, което трябва да отговаря на определени изисквания, регламентирани в законовата наредба, обясни Роков. /БЛИЦ

          С акта на отнемане на лицензията става и назначаването на този особен управител. Основните му правомощия са да продължи осъществяването на дейността - непрекъснатост на доставките на електроенергия към потребителите, да приеме под офис имуществото, за да може да извършва дейности, свързани само с неговото управление, каза Роков. /БЛИЦ

          Коментар


          • Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
            Роман Василев като стар и успешен борсов трейдър да не се включи с покупките тук
            Сега сериозно, ако някой има инфо за днешния купувач да сподели
            Звъняха ми да искат акции, но не питах за кого - не ми дойде на акъла тогава.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
              Роман Василев като стар и успешен борсов трейдър да не се включи с покупките тук
              Сега сериозно, ако някой има инфо за днешния купувач да сподели
              Ще интересно инфото...
              Като гледам на боб , мисля че някой голям играч реши да си увеличи портфеила в ЕРП .. минаха много интересни сделки в Енерго ПРО МРЕЖИ и Продажби и то над поръчките купува ......
              Ако ЧЕЗ се качи над 1400 / което май ще стане/ ,ще гледаме ракети в другите над 150 и 16,17 лв... там някой разчиства пътя...
              Не е препоръка......
              pipbel,
              действително си взех ,една ,две след интервюто че каката ще мисли до юли...
              Но играта ми е в Енерго ПРО ,БТН ,КОРП ,Каолин,Стара планина...
              Не е препоръка...
              Ти тези не ги любиш.. ..
              Last edited by Монти; 12.04.2013, 18:09.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                Роман Василев като стар и успешен борсов трейдър да не се включи с покупките тук
                Сега сериозно, ако някой има инфо за днешния купувач да сподели
                Или Чез, или Монти или Батката
                Или който и да е друг - има топки и знае какво прави.
                Бравос.

                ПС Между другото и аз по 1 време преди 2 седмици се чудех дали да не изкупя всичко до 1280-1300 (имах кеш бол по него време), ама трябваше да продавам някои атерки после......а и явно ми липсва все още достатъчен кураж за целта.
                Last edited by pipbel; 12.04.2013, 17:04.

                Коментар


                • Роман Василев като стар и успешен борсов трейдър да не се включи с покупките тук
                  Сега сериозно, ако някой има инфо за днешния купувач да сподели

                  Коментар


                  • Политически натиск над ЧЕЗ това е истината.
                    Veni, Vidi, Vici

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                      Някой реши да посъбере малко бройки в ниското.
                      И така докато не стане ясно, че лиценз няма да се взима
                      Veni, Vidi, Vici

                      Коментар


                      • Някой реши да посъбере малко бройки в ниското.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                          Разсекретени договори в енергетиката

                          Ако нямате четиво за почивните дни
                          Излезна прав за това ,че няма да вземат решение на 16 април.... и скоро да решават лиценза
                          Поздрави!

                          само ,че да не би служебното правителство ,което бяга от вземане на решени в средата на юни още да е на власт ,тогава от кого ще взимат становище .....
                          Може и от НАДИН за количеството кабели и мед предадени за скраб....

                          Коментар


                          • Разсекретени договори в енергетиката

                            Ако нямате четиво за почивните дни

                            Коментар


                            • С една дума никой не иска да му го сложат на Европейско ниво.
                              Veni, Vidi, Vici

                              Коментар

                              Working...
                              X