IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение

    Айде избутайте ги още малко и да си махна мизерните хартишки.
    И аз това чакам само ,че в Петрола

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Windowshopper Разгледай мнение
      Жека благодаря, но нали съм си наивен, помислих че става въпрос за книга на акционерите към месец април !
      Нова акционерна книга трябва да има към датата на ОСА

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Windowshopper Разгледай мнение
        Жека благодаря, но нали съм си наивен, помислих че става въпрос за книга на акционерите към месец април !
        То като гледам акционерната структура - няма много за гледане.
        Айде избутайте ги още малко и да си махна мизерните хартишки.

        Коментар


        • Жека благодаря, но нали съм си наивен, помислих че става въпрос за книга на акционерите към месец април !

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Windowshopper Разгледай мнение
            Що не я качиш тук и ние да я разгледаме !

            Коментар


            • Първоначално изпратено от brokerandtrader111 Разгледай мнение
              Честито на пенсиите - Доверие и химската, ще намажат добре от дивидента....Токущо разглеждах акционерната структура на разпределение.....
              Що не я качиш тук и ние да я разгледаме !

              Коментар


              • Честито на пенсиите - Доверие и химската, ще намажат добре от дивидента....Токущо разглеждах акционерната структура на разпределение.....

                Коментар


                • Теории много...Когато възниква телевизията вещаят смърта на театъра, киното и операта..С атомната енергия и другите енергии е същото.
                  Ето една хубава статия от Никиту Василев

                  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4049179

                  Коментар


                  • Признавам си че не съм чел теорииите на този господин, но ми се вижда доста смело и прекалено оптимистично, не и в тези срокове. Ролята на ВЕИ ще расте, защото както казваш цените падат, то може да се измисли и пренос wireless някой ден, но мисля че е раничко да се притеснявам за това все още. И за електрическите автомобили слушам как за 10 години щели да изместят нормалните, ама не става толкова бързо. Не знам доколко е възможно толкова голяма производителност от фотоволтаици на единица площ, че ми звучи като да покрием цяла България в панели и то няколко пъти, а през ноща да стоим на тъмно. Прав си че трябва голямо развитие и на батериите и възможността за съхраняване на енергията без големи загуби. Но да отписваме тези компании е рано.
                    А сравнение между снабдители и разпределители не се опитвам да правя и двете си имат място в портфейла. Което не означава че при снабдителите няма рискове. Пример - сега мина либерализация на стопанските потребители средно напрежение, в момента в Чез Електро са тези които не са си избрали търговец и остават на значително по-високи цени при доставчика от последна инстанция. Ама онези като се усетят и или отиват при друг търговец или по-скоро отиват от Чез и им казват, що не се прехвърлите при нашия търговец ЧЕЗ Трейд и ще ви паднат цените х% ... не е да няма риск.

                    Коментар


                    • А не може ли да имаме и от двете, за да не се чудим толкова

                      Коментар


                      • Не че имам нещо против мрежите, но предпочитам търговците на ток. Лично аз съм влязал в енергопропродажби. Считам, че в рамките на година там ще изкарам доста повече отколкото тук. Естествено може и да сбъркам. Божа работа.

                        Коментар


                        • Всичко е въпрос на очаквания. Моите са, че до 20 години няма да имаме нито един работещ ТЕЦ или АЕЦ защото ще бъдат с безбожно скъпа цена на фона на ВЕИ. Пропускате промените в този отрасъл. Цената на фотовотаичните панели паднаха с 80 процента за 5 години. Процеса ще продължава. Там е в сила закон подобен на закона на Мур при компютрите. Само след няколко години никой няма да може да се конкурира със себестойността на електричеството от фотоволтаици. Истинския риск идва от развитето на батериите. Когато цената на съхранение падне под цената на пренос, то хората ще почнат да се откачат от жицата. Това ще бъде доста трудно в градовете с жилищни блокове, но ще се случва там където се живее в къща. Спада на общия физически обем продажби ще води до покачване на цената на пренос и нови хора ще се откачат от жицата поради факта, че ЕРП е качило цената а междувременно имаме понижени на цената на панелите и батериите. Процеса ще стане самоподдържащ се и ускоряващ се във времето. Накрая ще останат само тези обекти, които нямат физическа възможност да се откъснат от жицата. Процеса трябва да приключи някъде около 2028-2030 година. Разгледай теориите на Рей Курцвейл по въпроса. Определено този човек ми оказа силно влияние върху мисленето през последните пет години. Според него още 2027 година 100 процента от електричеството ще се произвежда пт фотоволтаици. Аз приемам за реалистични 90 процента ВЕИ. Курцвейл определено не е хахо. Има брутално логична обосновка. Преди година стана директор на развойната дейност на гугъл.

                          Коментар


                          • dddd,
                            притежаването на критичната инфраструктура в този отрасъл не трябва да се подценява. Говорим за хиляди съоръжения и десетки хиляди километри мрежи без които няма да има никакво значение имаме ли АЕЦ, имаме ли ВЕИ, ТЕЦове и безброй клиенти дето искат ток. Това е инфраструктура от първостепенно значение за страната и трябва да се поддържа в добро състояние. Това ако не е осъзнато, ще бъде осъзнато. Сега популизмът е прекалено много, но не могат да отлагат до безкрай инвестициите, което значи че трябва цените да са такива че да осигуряват паричен поток за инвестиции. Тази година нещата няма да са розови откъм резултати, но само като ориентир за последните 7 години въпреки многото сваляния на цените средногодишно са имали EBITDA 97млн лв. И според мен едва ли вечно ще се търгуват на EV/EBITDA 3x.

                            Коментар


                            • На мен не ми харесват мрежите. Считам, че възобновяемата енергия и локалните средства за съхранение на енергия ще подкопаят бизнес модела им. Постепенно енергетиката ще преминава от централизиран към децентрализиран модел. Това е голяма заплаха за бизнеа в дългосрочен план. Не ми харесва и това, че се налагат големи инвестиции, които изяждат почти целия положителен паричен поток от основна дейност. Така погледнато възможностите за устойчиви дивиденти за продължителен период от време са под въпрос.
                              На мен ми харесват търговците на електричество. Считам, че при либерализация ще има леко покачване на маржовете и пълна независимост от ДКЕВР. Бизнеса ще има голяма икономия от мащаба. Реално погледнато ще се съберат заявките на стотици хиляди крайни потребители, които ще се изнесат в голям пакет към производителя. По този начин големия търговец винаги ще вземе по-добра цена и ще има по-голяма печалба. Отделно и фиксираните разходи ще се разпределят върху по-голям обем и това ще доведе до допълнителни ползи спрямо конкурентите им. Поради това считам, че ЕРП ще имат стратегически предимства пред другите играчи на либерализиран пазар. За мен основния риск е да не пренасочат дейността към свързано дружество в което притежават 100 процента. В случай, че се проедолее този риск за мен в следващите три години търговците ще са по-добра инвестиция от мрежите.
                              Естествено може да се окаже, че нещо не съм сметнал като хората и нещата се развият по друг начин. Пазар е все пак.

                              Коментар


                              • Ха Пип наистина големи антидивидентни философи има:rolleyes

                                Коментар

                                Working...
                                X