IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Сашо Дончев: Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас

    Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас, това коментира пред БНР Сашо Дончев, председател на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овергаз". Коментарът му е повод тежкото състояние в сектора, натрупаните огромни дългове на НЕК и провала на проекта "Южен поток".

    Той обвини управляващите, че непрекъснато провеждат социална политика чрез цената на тока, която обективно трябва да расте, за да не се стига до аварии. Електропроводите са амортизирани и затова качеството на услугата е ниско и се стига до аварии при застудяване, посочи той. Припомни, че това е така тъй като енергийните дружества не могат да инвестират в нова инфраструктура заради ниските цени на тока.

    "Това е пълен абсурд. Проблемът с бедността не може да се решава по този начин", допълни той и подчерта,, че темата с доходите на хората е много важна, но тя не трябва да се води през цената на тока.

    http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12..._bastionut_na/
    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

    Коментар


    • Да ще се местят. Сделката за сграда на Бенча вече е факт.
      Сделката за основния актив на "Фонд имоти" отключи противоречиви реакции
      До колкото рабирам ЧЕЗ ще отклоняват пари от нашите джобове в странно дружество - офшорка. Няма никаква пазарна логика да купуваш през прекупвач имот и да плащаш неизвестно колко висока горница, при положение, че можеш да се договориш директно със самия продавач. Тази горница ще я начислеят като административни разходи и ще си ги калкулират в цената за крайния потребител. С други думи ние ще им ги платим тия пари. Извинявайте ама това е скандално. По същатата логика може да си купят служебни бенлита и ние да им ги плащаме. Според мен за тази сделка трябва да се внесе жалба до ДКЕВР

      Коментар


      • В медиите няма нищо... Техен служител потвърди , че трябвало есента още да се местят - отложило се за април.

        Ама то и те си играят на разбрали-неразбрали.


        Не е препоръка.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ripwalk Разгледай мнение
          Последно, април ще се местят в benchmark на цариградско?
          Това откъде следва?

          Коментар


          • Последно, април ще се местят в benchmark на цариградско?

            Коментар


            • Дружествата на ЧЕЗ със загуба от 6.5 млн. лв. за деветте месеца
              Решенията на регулатора от началото на 2013 г. са причина за намаляване на приходите, смятат от двете компании

              "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ разпределение", които снабдяват и разпределят електроенергията за цяла Северозападна България, са отчели обща загуба от 6.5 млн. лв. за деветмесечието на годината, съобщиха от компанията. Финансовата загуба на "ЧЕЗ разпределение България" е 3.7 млн. лв., а на "ЧЕЗ електро България" 2.8 млн. лв., допълват оттам. От междинните финансови отчети на дружествата, публикувани на сайта на Българската фондова борса (БФБ), се вижда, че при "ЧЕЗ електро" резултатът е значително по-добър от този за 2013 г., когато дружеството е било на загуба от 14.5 млн. лв. Резултатът на "ЧЕЗ разпределение" обаче се е влошил, тъй като за деветте месеца на миналата година дружеството е реализирало печалба от 25.6 млн. лв.

              "ЧЕЗ електро"

              Загубата на дружеството се формира основно от предоставянето на услугата доставчик от последна инстанция, която е в размер на 3.866 млн. лв. Тази функция беше поета от снабдителните дружества, след като ДКЕВР задължи клиентите, които ползват средно напрежение (малък и среден бизнес), да излязат на свободния пазар. Тогава ролята на доставчик от последна инстанция беше въведена, за да снабдява с електроенергия тези от тях, които все още не са избрали свой търговец по цена, определена от ДКЕВР. Според отчета на дружеството обаче разходите за закупена и разпределена електроенергия почти покриват приходите от продажби, но останалите разходи - за външни услуги (близо 1 млн. лв.) и обезценка на активи (над 5 млн. лв.), разходи за персонал персонал и др. формират посочената загуба.

              В същото време от продажбата на електроенергия на битовите потребители, което е основаната дейност на дружеството, то реализира печалба от 1. млн. лв., което намалява общата загуба.
              Вземанията на "ЧЕЗ електро" за деветмесечието на 2014 г. от Националната електрическа компания (НЕК) са 31 млн. лв., докато към края на миналата година са били 48 млн. лв. Общо вземанията на компанията са за 145 млн. лв. спрямо 198 млн. лв. към края на 2013 г. година. Дружеството има и обезценени вземания на стойност 68 млн. лв.

              "ЧЕЗ електроразпределение"

              Загубата на "ЧЕЗ електроразпределение" се дължи основно на намалението на приходите на дружеството от разпределението на енергия (такса пренос и достъп) с почти 50% спрямо 2013 г. от 416 на 217 млн. лв. Намалението е значително както при стопанските, така и при битовите потребители. За сметка на това значително са се увеличили приходите от клиенти на свободния пазар, които за деветмесечието са над 26 млн. лв. при близо 8 млн. лв. за цялата минала година. Технологичните разходи на дружеството от преноса на електроенергия също са намалели и от 95 млн. лв. за цялата 2013 г. са достигнали 75 млн. лв. Нивото на тези разходи от 11.81% обаче надхвърля признатите от ДКЕВР разходи от 8%.

              От ЧЕЗ коментираха, че неблагоприятните регулаторни решения от началото на 2013 г. са довели до рязко намаляване на приходите на двете компании за снабдяване и разпределение на електроенергия. "Дружествата имат все по-малко средства за задължителните разходи и инвестиции в поддържане на мрежата и обслужване на клиентите. Подобен отрицателен баланс ощетява и крайните клиенти, тъй като забавя модернизирането на мрежата и услугите", посочи Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
              “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
                Въпреки целия вой срещу ЕРП-тата, аз смятам че са добра възможност за портфейл. Може би Съгласие пазарува?
                Ами може цената да стане още малко нисичка и аз влизам!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнение
                  Някой купува
                  Въпреки целия вой срещу ЕРП-тата, аз смятам че са добра възможност за портфейл. Може би Съгласие пазарува?
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                  Коментар


                  • Някой купува

                    Коментар


                    • Малките фирми и гражданите скоро ще са на свободния пазар на ток

                      Регулаторът задейства процедурата, която да позволи избор на търговец. Така потребителите могат да получат по-ниска цена

                      http://www.capital.bg/politika_i_iko...?ref=cheteno24

                      На фирма "Ди" - кварталното хранително магазинче, започна да му омръзва да плаща всеки месец сметки между 90 и 160 лв. за три фризера, три хладилника и осветление. И това на фона на поредния разговор за поскъпване на тока. Вероятно много собственици на малък бизнес в България си мислят същото всеки месец и се чудят как да намалят разходите си, за да може все пак да имат някаква печалба. По данни на търговци на електроенергия става въпрос за около 200 хил. средни и малки фирми в страната. Не по различно е положението и на хората, за които сметките за ток често се оказват непосилни.

                      Всъщност още от 2007 г. всеки би трябвало да може сам да избира търговеца си на ток, така че да не е зависим от административните ценови решения на енергийния регулатор. Тази възможност обаче, колкото и добре разписана в законодателството, няма как да бъде приложена към момента, защото липсват правила за прилагането й. Но приближава.

                      Идват промени
                      Съвсем скоро изборът ще стане възможен, тъй като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала от снабдителните дружества в седемдневен срок да изготвят стандартизирани почасови профили за потреблението по групи потребители – битови, малки и средни фирми и улично осветление. Това съобщи в отговор на запитване на "Капитал Daily" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Пълната либерализация е предвидена да се случи следващата година.

                      Стъпката на ДКЕВР означава, че се премахва главното препятствие пред излизането на тези потребители (ползващи електроенергия ниско напрежение) на свободния пазар. Досега пречката беше, че електромерите не засичат почасово, каквито са изискванията на свободния пазар, където електроенергията има различна цена за всеки час от денонощието. По думите на Димитрова изготвянето на стандартизирани графици от енергодружествата по групи потребители е достатъчно, тъй като те имат приблизително еднакво потребление. Димитрова допълни, че такава е практиката и в други страни.

                      Според търговци на електроенергия обаче е необходимо да се изготви специална методика за стандартизирани профили към правилата за търговия с електроенергия.
                      Друг вариант, който би бил доста по-скъп, е потребителите сами да си закупят умни електромери, които да мерят потреблението на електроенергията почасово. Те обаче струват около 200-300 лв., а освен това съответното мрежово енергодружество, към което клиентът е присъединен, може да откаже да ги монтира като необоснована инвестиция.

                      Какви са ползите

                      Допреди няколко години беше спорно доколко излизането на бита и малкия бизнес на свободния пазар е изгодно. Ситуацията обаче започна да се променя и в момента това, което потребителите могат да получат е по-ниска цена на енергията. Според Калоян Кънев от "Фреа Акспо" средните цени на енергията в Европа се движат около 35 евро за мегаватчас и в близките години се очаква това ниво да се задържи. За сравнение, цената на енергията на регулирания пазар от 1 октомври е 125 лв. за мегаватчас, т.е. близо два пъти по-скъпо (макар че в България тя включва и разходите за зелена енергия и други, които в повечето други страни са отделни пера) и ще продължи да нараства.

                      Разбира се, независимо откъде се купува електроенергията, мрежовите разходи остават такива, каквито е определила ДКЕВР, тъй като, за да достигне до дома или офиса на потребителя, той трябва да продължи да ползва услугите на съответното електроразпределително дружество.

                      Как се излиза на пазара
                      За да може даден клиент да се възползва от свободния пазар на електроенергия, има няколко административни стъпки, които може и да затруднят малкия потребител. Основните стъпки за излизане са регистрация на свободния пазар и включване в балансираща група, все неща, които някоя малка фирма може и да си позволи, но едва ли това ще направят отделните домакинства. За целта те ще могат да се използват търговците на електроенергия, макар че вероятно и самите снабдителни дружества ще започнат да предлагат такива услуги на малките си клиенти. Търговецът, с който се сключва договор, също така изготвя и подава почасовите графици и изготвя прогнозните данни за потреблението на клиента.

                      На практика пазарът на електроенергия скоро може да започне да прилича на този на телекомуникационните услуги, където има по-голямо число доставчици, отколкото телекомуникационни мрежи.

                      Да си купиш ток от магазин на "Глобул"
                      Някои търговци на електроенергия като "Фреа Акспо" подхождат иновативно. Те започват да предлагат услугата за продажба на електроенергия в магазините на "Глобъл-Нет солюшънс", един от търговските представители на "Глобул". Това означава, че в 75 магазина в страната клиентите ще могат да се регистрират на свободни пазар, да се изготвят почасови графици на потреблението им и прогноза каква би била месечната им сметка за ток. За целта клиентът трябва да предостави една своя месечна фактура, по която да бъдат направени съответните справки. По този начин от "Фреа" се надяват, освен да привлекат нови клиенти, да проведат и разяснителна кампания за ползите от свободния пазар
                      .
                      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
                        Просто ми направи впечатление промяната, която се е получила в последните 7-8 години, което както и да го погледнеш не изглежда нормално(или поне на мен).

                        За предположенията, че съм на работа в ЧЕЗ или че ми плащат за коментарите - не е така. Изхождам от гледна точка на дребен акционер и съдейки по коментарите ти оставам с впечатлението, че си имаш представа за какво става въпрос в енергетиката или поне в частност с ЧЕЗ. Това което ме притеснява са мерките които държавата предприема по отношение на разпределителните дружества. Докато все още имаха дял приходите са били едни и в един момент когато вече нямат такъв дял то действията на тази същата държава вече стават против всякъква логика. Лично за мен като акционер това е много несправедливо, но пък друг е въпроса, че има няколко милиона българи, които всеки месец поемат на гърба си резултатите от "компетентните" действия на политиците ни.
                        За голяма част от проблемите в страната ни са виновни регулаторните органи и тоталната им зависимост от политическите партии. Регулаторите във всички области са доведени до възможно най-ниското ниво на обикновени изпълнителни отгани или "шпиц команди". ДКЕВР също.
                        Та сега по въпроса за ЕРП-тата. И аз съм акционер, а също така съм и акционер в други utilities в чужбина. Такова отношение като към нашите ЕРП-та, досега не съм видял, а и не съм чел. Инвестициите се признават, непрекъснато се инвестира и се осигурява 99,98 % сигурност и работа на мрежата им. Ако мислите, че в другите страни за това не се плаща, лъжете се. Проблеми с цената на тока и влиянието на ветрогенераторите и фотоволотаиците върху нея, навсякъде има. Проблемите с високата цена на тока идват от политиците ни и това, че те допуснаха такива "просташки" изпълнения както около Калиакра. Натискът за тези инвестиции и получаването на "положителни" становища от регулаторите на всяко ниво, беше огромен. И нито една партия не го спря, а просто сега прехвърлят вината върху ЕРП-тата.
                        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от h.petrov Разгледай мнение
                          "Стряскащо" - Майтапиш ли се, служител на ЧЕЗ ли си, плащат ли ти за коментарите?! Реалната цена на тока няма да обсъждам, а само приходите на ЧЕЗ.

                          Печелят добре, само където печалбата се изтача чрез графата външни услуги към фирмата майка. На второ място т.нар. "инвестиции" са "мижи да те лажем" - надути, като пример давам това, че вече 3 пъти през близо година ни сменят електромерите, външно разлика нямат, все едно демонтират тези във Видин и ги слагат във Враца, после в София и т.н. Това да не е минерална вода със срок на годност около година?

                          Така в отчета акционерите цъкат колко е лошо, но на практика е лошо само за миноритарите, тези с 67-те процента не им е зле.

                          Може да се пише още много, но една чужда компания винаги ще гледа интереса на фирмата майка, нормално е, не са инвестирали тук за благото на всички българи.


                          Мнението ми не е препоръка за покупка и продажба на ценни книжа!

                          Просто ми направи впечатление промяната, която се е получила в последните 7-8 години, което както и да го погледнеш не изглежда нормално(или поне на мен).

                          За предположенията, че съм на работа в ЧЕЗ или че ми плащат за коментарите - не е така. Изхождам от гледна точка на дребен акционер и съдейки по коментарите ти оставам с впечатлението, че си имаш представа за какво става въпрос в енергетиката или поне в частност с ЧЕЗ. Това което ме притеснява са мерките които държавата предприема по отношение на разпределителните дружества. Докато все още имаха дял приходите са били едни и в един момент когато вече нямат такъв дял то действията на тази същата държава вече стават против всякъква логика. Лично за мен като акционер това е много несправедливо, но пък друг е въпроса, че има няколко милиона българи, които всеки месец поемат на гърба си резултатите от "компетентните" действия на политиците ни.

                          Коментар


                          • Цената на либерализирания пазар на ел. енергия в Германия и Чехия е около 35 евро на мегаватчас. Крайната цена за домакинствата в Чехия е 104,9 евро на мегаватчас, в Германия 143,5. Цената за предприятията е 81,9 евро в Чехия и 84,4 евро на мегаватчас в Германия.
                            В България на регулирания пазар се купува ел.енергия от НЕК на цена около 60 евро на мегаватчас. 68,9 евро на мегаватчас е цената за домакинствата и 73,6 евро за предприятията.
                            Веднага се вижда колко струва в Чехия и Германия доставката на ел. енергия и на колко е оценена тя в България. Вижда се и че тока за бизнеса у нас не стимулира производството и икономиката за разлика от Германия и Чехия.

                            http://www.cez.cz/edee/content/file/...ember_2014.pdf

                            http://www.nsi.bg/bg/content/11502/%...82%D0%B5%D0%BB

                            http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c16_2014.pdf

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от h.petrov Разгледай мнение
                              НЕ, далеч съм от политиката. Който е некадърен в професията си се занимава с политика, важи за 99.9% от тях.

                              Има много положителни примери за добри и отговорни външни инвеститори, но за мен ЧЕЗ не са в тази графа.

                              Между горива и елетроенергия разликата е огромна, пазара е различен. Ако се изгради общ европейски енергиен пазар и цените започнат да се определят на пазарен принцип без ДКЕВР, без изкуствено да се намалява или увеличава, всичко ще е различно. Каква ще е цената е друга тема.

                              За да се не спами повече, това е последният ми пост по текущата тема, с удоволствие ще продължа дискусията с всеки на ЛС.

                              Изобщо нямаше да започвам, но СТРЯСКАЩО и трагедия е това, което се случи в Горни Лом, а не че чехите печелят по - малко! Искрени съболезнования на опечалените
                              Да съжалявам.А съм точно от този край .По стечение на обстоятелствата познавах поне 4 от жертвите.Мир праха им.
                              .

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнение
                                Исках да кажа че и инвестират.Не само крадът , Според видни политици популисти (на който струва ми се симпатизираш) всички външни инвеститори са крадци..Да в последните години част от народа найстина показа колко е прост..А пропо защо никой не протестира за цената на горивата?А това дали съм трол - виж от колко години съм в този форум и колко пъти съм писал.
                                НЕ, далеч съм от политиката. Който е некадърен в професията си се занимава с политика, важи за 99.9% от тях.

                                Има много положителни примери за добри и отговорни външни инвеститори, но за мен ЧЕЗ не са в тази графа.

                                Между горива и елетроенергия разликата е огромна, пазара е различен. Ако се изгради общ европейски енергиен пазар и цените започнат да се определят на пазарен принцип без ДКЕВР, без изкуствено да се намалява или увеличава, всичко ще е различно. Каква ще е цената е друга тема.

                                За да се не спами повече, това е последният ми пост по текущата тема, с удоволствие ще продължа дискусията с всеки на ЛС.

                                Изобщо нямаше да започвам, но СТРЯСКАЩО и трагедия е това, което се случи в Горни Лом, а не че чехите печелят по - малко! Искрени съболезнования на опечалените

                                Коментар

                                Working...
                                X