IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Груйче, кажи каква ще е последната цена на търговото..
    Не търси съвет от човек, който е бил сполетян от случаен късмет и още не го е осъзнал. Fooled by randomness.

    Коментар


    • На фона на всичко, което се случва в енергийния сектор през последните дни, търговото на Еврохолд си е направо подигравка ...

      Работодателите изключват производствените мощности заради скъп ток. Плашат с протести

      През последните дни цената на борсовия ток достигна невиждани висоти

      https://www.clubz.bg/116845-rabotoda...jrVcdIYLz-NBy4

      п.п Ясно е че цените ще вървят нагоре при липса на реформи в този сектор и татално не адекватно поведение на политиците ( не случайно)

      Коментар


      • Първоначално изпратено от vzhekoff Разгледай мнение
        Въпросът е дали ще продадат големите минотари.
        Аз си мисля,че Еврохолд възприемат търговото като едно неприятно задължение от което ще се опитат да избягат с цената на най малко похарчен ресурс и даже ще им е удобно по малко акционери да го приемат - така или иначе те вече владеят достатъчно акции в компанията . Какво са намислили за след време остава да гадаем или да чакаме и да видим.Дано да греша - имам акции.
        мненията ми не са препоръка за каквито и да е действия

        Коментар


        • Първоначално изпратено от kolq Разгледай мнение

          Ми не е задължително, могат да измислят много скъпа застраховка към еврохолд. Или да предоставят кредит на еврохолд със лихва по ниска от кредити. Има си начини, обаче по такъв начин миноритарните ще са ощетени и пак не е сигурно ако може да си защитиш правата.
          Трудна работа.Все пак дейността им се регулира от КЕВР.Аз лично няма да приема цена под 320 лв. Веднъж вече се прекарах с Енерго Про.

          Коментар


          • Въпросът е дали ще продадат големите минотари.
            Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

            Коментар


            • Еврохолд явно са включили всички възможни трикове, за да си спестят средства за търговото, което никак не ме изненадва. Най-наглото е това да твърдиш, че си платил 221лв на акция (146 млн евро от 335 млн.евро обща цена) при положение че това е основния актив. Тоест даваш 44% от цената за актива, който съгласно данни за 2020г ти формира 76% от общия собствен капитал на активите в България, 58% от нетната печалба и 76% от ЕБИТДА-та. За референция също отварям отчета на CEZ a.s. за 2020г. и там пише че с оглед на цената от 335 млн.евро е направена обезценка на активите на дружествата в България, след което собствения капитал на ЧЕЗ Разпределение е оценен на почти 8 млрд.крони. Това по курса към края на 2020г. прави 594 млн.лв или 308лв на акция.
              Съвсем пренамерено не са публикували и обосновката на търговото, а само основните параметри, за да не се виждат допусканията и съответно да има възможно най-малко аргументирани жалби от акционери.
              Също така са смъкнали справедливата цена до максималното възможното, за да не се изисква ликвидационна оценка. При нетна стойност на активите повече от 1.5 пъти справедливата цена се изисква ликвидационна оценка, а тяхната е 1.49 пъти. Тук обаче КФН има свободата да я изиска и вярвам че това ще се случи.
              Относно FCFF метода на оценка – тук има най-голяма възможност за игрички и мисля, че ще трябва сериозна аргументация от страна на КФН, за да се коригират стойностите. Аз си направих един примерен такъв метод и получаван цена от над 400лв на акция без да съм оптимист. Моите основни допускания са: оперативна печалба такава каквато е през 2020г, въпреки че в предложението се казва че се очаква подобрение; инвестиции такива, каквито са заложени в решението на КЕВР за периода 2021-2023 и след това малко по-високи от амортизациите, както и увеличение на оборотния капитал с 2 млн. на година. Най-критичното допускане в този метод е дисконтовия процент и там ще трябва да има сериозен натиск от КФН. В момента рисковите премии и безрисковата доходност са на изключително ниски нива и използвайки данни от Дамодаран, който е приет от КФН като надежден източник ми се получава цена на собствен капитал под 4%, поради много ниската бета на сектора (Utility). Дори и ако добавим няколко процента за специфичен риск на дружеството (като регулаторен например) се получава цена на собствен капитал под 7%. Цената на привлечения им капитал е около 1,4%, което означава среднопретеглена цена на капитала от около 5,6%.
              Относно метода на пазарните множители се учудвам че изобщо са го ползвали, защото е много трудно да аргументираш кои са ти пиъри. Очаквам този метод да бъде изключен при връщането.
              Относно теглата е видно опита да дадат най-ниското възможно според „Наредба 41“ тегло на нетната стойност на активите (20%).

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dici Разгледай мнение
                Всичко е в ръцете на КФН, ето колко важно е да имаме работещи институции. В случая с Трейс си свършиха работата, дано и сега.
                Интересно дали ще погледнат кой продаде вчера?

                Коментар


                • Всичко е в ръцете на КФН, ето колко важно е да имаме работещи институции. В случая с Трейс си свършиха работата, дано и сега.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                    За съжаление точно както се очакваше с търговото
                    Аз бях чувал и по-ниска цифра, но покачването в последно време вдигна средната 6-месечна и явно ги е принудило и те да качат.
                    Със сигурност не е справедливата цена, но.. съобразявам се с реалностите

                    Коментар


                    • За съжаление точно както се очакваше с търговото

                      Коментар


                      • Ти не пиши жалба и си ги подари на Асанчо..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Асанчо пак се изложи..А ние пак трябва да пишем жалби..Целта може да е след жалбите да стане 300..310..
                          Ще стане ако се земал виагра, иначе няма да стане.
                          Как ще стане 300 като няма кинти, а отсреща имаш циганьори

                          Коментар


                          • Трябва със жалби да откажем Асанчо измамата да се откаже от ниската цена..Както стана с Трейс.
                            Мислете за аргументирана жалба и всеки акционер да я изпрати по мейла до КФН..
                            Груйче,дай моля те идея текст като адвокат за жалбата..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от K.A.Putov Разгледай мнение
                              Кой ли е изготвил обосновката?Дал е само 20% тегло на НСА....Ами не сме длъжни да го приемаме.Едва ли ще го отпишат,а и имат кредити за връщане.За това ще им се наложи да си разпределят дивидент.
                              Ми не е задължително, могат да измислят много скъпа застраховка към еврохолд. Или да предоставят кредит на еврохолд със лихва по ниска от кредити. Има си начини, обаче по такъв начин миноритарните ще са ощетени и пак не е сигурно ако може да си защитиш правата.

                              Коментар


                              • Груйче, кажи каква ще е последната цена на търговото..

                                Коментар

                                Working...
                                X