IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от iaz Разгледай мнение
    Здравейте пичове, ако по мнението на г-н Васил Стефанов "
    При оценката на покупката в компанията са взимали предвид най-вече нетната стойност на активите и печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA).
    ". То може ли, някой да ми каже, защо са ги използвали само с по 20% при оценката, а с 60% е DCF? Аз само питам. А и ако някой може да ми сподели за използваните транзакции, че нещо не намирам много информация. Виж за пиеър група и на какви мултипъли се търгуват по Европейските борси информацията е публична и достъпна.
    Ето малко данни за няколко компании P/EBITDA: EVN - 6.35; Enel - 5.31; CEZ AS - 9.10; Iberdrola - 6.42...……….и така нататък. При цена 276.88
    P/EBITDA 3.96
    ! Е защо така бе ? BV 354.46 лв.! И още няколко допускания при 30% тежест DCF (203.68 лв. цената, която са си я сметнали те), 35% тежест BV 354.46 лв. и 35 % (
    P/EBITDA 5.00, което е при цена 350 лв.) сметката показва поне 307.66 лв.! Дано, който трябва да чете и да си прави изводите, като "одобрява" това търгово!!!

    Коментар


    • Аз вече подадох жалбата..Хаирлия да е..Подавайте да подаваме.

      Вашият документ е изпратен успешно.

      Входящ номер:

      91-02-894

      Коментар


      • Здравейте пичове, ако по мнението на г-н Васил Стефанов "
        При оценката на покупката в компанията са взимали предвид най-вече нетната стойност на активите и печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA).
        ". То може ли, някой да ми каже, защо са ги използвали само с по 20% при оценката, а с 60% е DCF? Аз само питам. А и ако някой може да ми сподели за използваните транзакции, че нещо не намирам много информация. Виж за пиеър група и на какви мултипъли се търгуват по Европейските борси информацията е публична и достъпна.
        "Еврохолд България" няма да прави радикални промени в инвестиционната програма на "ЧЕЗ България"

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
          Еврохолд явно са включили всички възможни трикове, за да си спестят средства за търговото, което никак не ме изненадва. Най-наглото е това да твърдиш, че си платил 221лв на акция (146 млн евро от 335 млн.евро обща цена) при положение че това е основния актив. Тоест даваш 44% от цената за актива, който съгласно данни за 2020г ти формира 76% от общия собствен капитал на активите в България, 58% от нетната печалба и 76% от ЕБИТДА-та. За референция също отварям отчета на CEZ a.s. за 2020г. и там пише че с оглед на цената от 335 млн.евро е направена обезценка на активите на дружествата в България, след което собствения капитал на ЧЕЗ Разпределение е оценен на почти 8 млрд.крони. Това по курса към края на 2020г. прави 594 млн.лв или 308лв на акция.
          Съвсем пренамерено не са публикували и обосновката на търговото, а само основните параметри, за да не се виждат допусканията и съответно да има възможно най-малко аргументирани жалби от акционери.
          Също така са смъкнали справедливата цена до максималното възможното, за да не се изисква ликвидационна оценка. При нетна стойност на активите повече от 1.5 пъти справедливата цена се изисква ликвидационна оценка, а тяхната е 1.49 пъти. Тук обаче КФН има свободата да я изиска и вярвам че това ще се случи.
          Относно FCFF метода на оценка – тук има най-голяма възможност за игрички и мисля, че ще трябва сериозна аргументация от страна на КФН, за да се коригират стойностите. Аз си направих един примерен такъв метод и получаван цена от над 400лв на акция без да съм оптимист. Моите основни допускания са: оперативна печалба такава каквато е през 2020г, въпреки че в предложението се казва че се очаква подобрение; инвестиции такива, каквито са заложени в решението на КЕВР за периода 2021-2023 и след това малко по-високи от амортизациите, както и увеличение на оборотния капитал с 2 млн. на година. Най-критичното допускане в този метод е дисконтовия процент и там ще трябва да има сериозен натиск от КФН. В момента рисковите премии и безрисковата доходност са на изключително ниски нива и използвайки данни от Дамодаран, който е приет от КФН като надежден източник ми се получава цена на собствен капитал под 4%, поради много ниската бета на сектора (Utility). Дори и ако добавим няколко процента за специфичен риск на дружеството (като регулаторен например) се получава цена на собствен капитал под 7%. Цената на привлечения им капитал е около 1,4%, което означава среднопретеглена цена на капитала от около 5,6%.
          Относно метода на пазарните множители се учудвам че изобщо са го ползвали, защото е много трудно да аргументираш кои са ти пиъри. Очаквам този метод да бъде изключен при връщането.
          Относно теглата е видно опита да дадат най-ниското възможно според „Наредба 41“ тегло на нетната стойност на активите (20%).
          Пич готин анализ. Умен си, но мача е отдавна е. Свирен... не се хаби без смисъл...а и бадете благодарни защото първата му мечта е била за 240лв

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
            Можеш да пишеш каквото си пожелаеш - няма конкретна форма. Важна е масовостта, а не точно това, което си написал. И то е важно де, но по-важно е да има бройка недоволни. Не че сме очаквали нещо друго от евронещо си - а колко плюхме по Гинка, че и цялата пропагандна машина се включи да обясни каква е анонимничка (и тя си беше такава де). Ма Асанчо не е анонимник - хич даже.
            П.С. Много силен песимист съм, че мачът вече е свирен и то не в наша полза...
            Мачът най вероятно не е свирен в наша полза и не случайно се засилиха да приключат сделката когато се убедиха че Баце се катурна от управлението

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Balans Разгледай мнение
              Здравейте колеги, изкарах си някои данни от отчета на ЧЕЗ ас за 2020-та година. Ако приема, че цените на сделката с ЧЕЗ за публичните дружества са тези посочени в двете търгови предложения като най-висока цена за една акция, заплатена от Предложителя нещо не ми се връзва математиката. Как може двете публични дружества да струват малко под 187 млн. евро, а петте непублични малко над 148 млн. евро като собствения капитал на двете публични е над 90% от този на всички дружества. ЕБИТДА-та на двете публични е също почти 90% от цялата. Може ли да ми обясните? Приложих и таблица със сметките ми, за да може да ми кажете къде греша. Благодаря.
              Само 1 поправка - ЧЕЗ ИКТ е 100 % дъшерно на !ЧЕЗ разпределение т.е. остават 4-ри дружества за посочената от теб сума.

              От тях двете Бара груп и Орешец имат съвсем малка стойност -примерно до 5 мил.евро общо.
              ЧЕЗ България има само административна стойност.
              И остава ЧЕЗ трейд,което наистина е добро дружество ,но примерно е максимум половината от стойността на ЧЕЗ електро.

              Единственото положително в тези първи измислени търгови предложения е че оформят дъното в цените на двете дружества ако не завинаги ,то поне за доста дълъг период.

              И последно ми направи впечатление 1 изказване на Батя - „Аз бях чувал и по-ниска цифра, но покачването в последно време вдигна средната 6-месечна“ . Явно телефонната им група са имали някакво инфо и даже хора от телефонната им централа са продали стотици акции в последните 40-50 дни и са натискали цената .Доброто е ,че 1 ДФ е изкупил повечето акции.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Balans Разгледай мнение
                ... Приложих и таблица със сметките ми, за да може да ми кажете къде греша. Благодаря.
                Тая табличка я засили към КФН - тяхна работа е да изправят грешката.

                Коментар


                • Определено Асан е направил изкривена математика с цел плащане на по-малко на малките акционери в БГ, защото за Чехите в важно на края на уравнението какво пише, а не от кое колко ще получат.

                  Коментар


                  • Здравейте колеги, изкарах си някои данни от отчета на ЧЕЗ ас за 2020-та година. Ако приема, че цените на сделката с ЧЕЗ за публичните дружества са тези посочени в двете търгови предложения като най-висока цена за една акция, заплатена от Предложителя нещо не ми се връзва математиката. Как може двете публични дружества да струват малко под 187 млн. евро, а петте непублични малко над 148 млн. евро като собствения капитал на двете публични е над 90% от този на всички дружества. ЕБИТДА-та на двете публични е също почти 90% от цялата. Може ли да ми обясните? Приложих и таблица със сметките ми, за да може да ми кажете къде греша. Благодаря.

                    Коментар


                    • Аз пък смятам, че след сделката, рисковата премия за дружеството скача многократно, все пак собственика вече не е първокласна европейска държава. Поради всичко това валюейшъна пада зверски и цената на търговото е дори фундаментално висока. Ама това си е мое лично мнение, не задължавам никого с него.

                      Коментар


                      • Можеш да пишеш каквото си пожелаеш - няма конкретна форма. Важна е масовостта, а не точно това, което си написал. И то е важно де, но по-важно е да има бройка недоволни. Не че сме очаквали нещо друго от евронещо си - а колко плюхме по Гинка, че и цялата пропагандна машина се включи да обясни каква е анонимничка (и тя си беше такава де). Ма Асанчо не е анонимник - хич даже.
                        П.С. Много силен песимист съм, че мачът вече е свирен и то не в наша полза...
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • Здравейте,

                          Видях че някой хора искат да пишат писмо до КФН. Дали може някой да сподели дали трябва да е с някаква форма? Не знам как точно става, дали може някой да сподели негово ако е писал? Гледам че някои хора тук са с по задълбочена обоснование от моята. Дали може да я ползвам? Както гледам всички така или иначе смятат цената за некоректна. Ако смятате че не е подходящо да се споделяно в темата, пишете на лично.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                            Цените за периода 28.01-07.05 са коригирани с дивидента и резултата е 26067,48


                            Интересно ще бъде след приемането на търговото при Разпределение,- дали там няма свика едно ОС и пусне един дивидент междувременно?
                            -пари ще трябват и може и до там да стигне!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                              Ако се гласува дивидент, то с него е логично да се коригира средната цена до момента на дивидента, но не знам това някъде да е нормативно оформено. Ако средната цена се намалява с дивидента, купувача ще може да си спести търсенето на част от парите за изкупуване, което как ще се отиграе като казус ще го видим при Електрото със сигурност.
                              Цените за периода 28.01-07.05 са коригирани с дивидента и резултата е 26067,48

                              Коментар


                              • ТП за Чез Електро 26 070 лв

                                Коментар

                                Working...
                                X