IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Тук чакаме ново търгово и отписваме..Може би на 300-310 лева най малко..
    Те ще искат да отпишат дружеството,но дали ще могат.В случая не би трябвало да могат да изкупят принудително акциите на неприелите търговото.Текста на чл.157а е: "Лице, което в резултат на търгово предлагане, отправено до всички акционери с право на глас, придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери."
    ЕЕЕС след търговото по чл.140а ще има над 95%,но това няма да е в резултат на търгово,защото и сега има близо 99%,но не в резултат на търгово, така че чл.157а няма да е приложим в този случай.
    Другите възможности са описани в чл.119,ал.1,като на практика възможни са само 2,описани в т.3.Дали ще стане,зависи колко акции ще приемат търговото.Ако поне 10291 приемат,то щего отпишат без ОСА. Ако са по-малко и насрочат ОСА за отписване,на което отидат акционери с по-малко от приелите търговото акции,пак ще могат да го отпишат. Така че зависи от нас.
    !не е препоръка!

    Коментар


    • Тук чакаме ново търгово и отписваме..Може би на 300-310 лева най малко..
      Last edited by Kiro; 23.03.2022, 11:16.

      Коментар


      • Тука май сценария с далаверите при свалянето Енерго Про мрежи от борсата се повтаря!
        Пенсионните фондове по един или друг начин бяха убедени да се разделят с акциите си от дружество монополист на пазара с огромни активи и вероятно светло бъдеще с бъдещо редовно разпределяне на печалбите под формата на дивидент.
        Естествено новия мажоритар не иска да споделя печалбите с други,но поне да го направи по цивилизован начин както австрийската фирма ЕВН Разпределение преди време.
        При положение ,че остават само 20581 акции в 149 акционера еврохолд ,като публично дружество с множество интереси при управление на различните си инвестиции във фондове,застрахователен пазар и други бизнеси подлежащи на строг надзор е добре да се замислят кое ще е най-добре за тях.
        Ако не вероятно тези действия и участниците в тях могат да се гледат под лупа в светлината на евентуалните бъдещи промени у нас .
        А и с влизането на България в Еврозоната биха могли да заинтересоват КФН, ESMA и ESFS в светлината на многобройните нови европейски директиви,закони и подзаконови актове за защита финансовите интереси на уязвимите акционери.
        Това е лично мнение и не е предпоставка за вземане на инвестиционни решения.

        Коментар


        • Енергийният подхолдинг на Еврохолд България АД - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), който придоби дружествата на ЧЕЗ Груп в България през 2021 г., увеличава дела си в ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД до съответно близо 99% и 97% от капитала.

          Увеличеното участие е резултат от сделки на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март на обща стойност над 100 млн. лв. На тази дата EEEC е придобила 207 107 акции (10.74% от капитала) на ЧЕЗ Разпределение и 1 379 акции (27.58% от капитала) на ЧЕЗ Електро.

          EEEC ще отправи търгово предложение за придобиване на остатъчните акции в двете енергийни дружества. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок. Мажоритарният акционер също така възнамерява да предприеме действия по отписване на двете дружества от регистъра на публичните дружества и БФБ по законоустановения ред.

          Коментар


          • https://faktor.bg/bg/articles/ginka-...-sdelka-s-chez

            Коментар


            • Колко реалистично е да чакаме дивидент тук? И по-високо търгово? Все пак това е Еврохолд! И аз все още държа защото това си е ценен актив, но в ръцете на ЕХ е съмнително колко може да усетим от благата

              Коментар


              • Държа си още тук и следя. Отчетът си е ОК и се надяваме на 2ро търгово на по-висока цена. Междувременно може и дивидентче

                Коментар


                • Първоначално изпратено от man40 Разгледай мнение
                  Никой не коментира отчета,а той е изнендадващо добър,24 мил. печалба само за Q4-26.7 лв/акция печалба за 2021г,а и се очакват още 55 мил. компенсация до 31.12.2021 по програмата за подпомаганен на разпр. дружества,които ще дойдат след одобрене от ЕК. Ако това стане,печалбата ще фръкне...
                  Според мен тези 55 млн.лв са влезли в отчета за всеобхватния доход като намаляване на разходите за енергия на технологични загуби. Просто още не са получени и стоят като вземане. Имай на предвид, че ако се окаже че с тези помощи разходите им падат под регулираната цена на КЕВР, то КЕВР трябва да им вземе тази печалба при следващото решение.

                  Коментар


                  • Да не готвят дивидент..Кредитите трябва да се плащат..

                    Коментар


                    • Никой не коментира отчета,а той е изнендадващо добър,24 мил. печалба само за Q4-26.7 лв/акция печалба за 2021г,а и се очакват още 55 мил. компенсация до 31.12.2021 по програмата за подпомаганен на разпр. дружества,които ще дойдат след одобрене от ЕК. Ако това стане,печалбата ще фръкне...
                      Last edited by man40; 28.01.2022, 13:04.
                      !не е препоръка!

                      Коментар


                      • Не знам какво размишлявате, ама купувача според мен не е ЕХ. По-вероятно е да е наместване между по-малките големи акционери.....

                        Коментар


                        • Още 13227 поне ще му трябват за да може да отправи търгово и тогава ако >5% приемат.... някое/и ЮЛ се е договорило,ама не е ясно с кой.Може и с ЦКБ да е. И още има мераклии да продават на 292.
                          !не е препоръка!

                          Коментар


                          • А дано..Да видим в кой са акциите..Може да стане интересно..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Да не ги е купил Асан.И да отписва..
                              Ако е, с още някоя и друга акция ще направи 90%
                              А за отписването си трябва ново търгово - на 292 лв.

                              Коментар


                              • Да не ги е купил Асан.И да отписва..

                                Коментар

                                Working...
                                X