IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от vzhekoff Разгледай мнение
    Чл. 157а.(Нов. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 03.07.2007 г.; изм., бр. 103 от 2012 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Лице, което в резултат на търгово предлагане, отправено до всички акционери с право на глас, придобиепряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери. Член 149, ал. 3, 4 и 12 се прилага съответно. (2) Предложението за изкупуване се одобрява от комисията. (3) Предлаганата от лицето по ал. 1 цена трябва да е най-малко равна на цената: 1. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било задължително; 2. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било доброволно и при условие че лицето по ал. 1 е придобило не по-малко от 90 на сто от акциите с право на глас, предложени с това търгово предложение; 3. определена съгласно чл. 150, ал. 6 и 7-в останалите случаи.(4) За издаване на одобрение лицето по ал. 1 представя в комисията предложение за изкупуване, което съдържа данните по чл. 150, ал. 2, т. 1-4, 6, 8, 10, 12 и 13. Член 150, ал. 4 и 5 се прилага съответно. (5) Комисията се произнася в срок 14 дни от получаване на заявлението за издаване на одобрение. Членове 152 и 153 се прилагат съответно. (6) В тридневен срок от издаване на одобрението лицето по ал. 1 е длъжно да представи предложението на дружеството и регулирания пазар, на които акциите на дружеството са допуснати до търговия, и да го публикува съгласно чл. 154. (7) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Прехвърлянето на акциите и плащането на цената се извършват едновременно в срок 7 работни дни от публикуване на предложението.
    Според текста най-малко 95% трябва да са придобити в резултат на търгово предложение,а в нашия случай ЕЕЕС има над 98.9% в резултат на сделки преди да е отправил ТП. Според мен това е смисъла на закона-акциите да са придобити в резултат на търгово.Иначе щом вече има над 95% в резултат на сделки, какъв е смисъла да отправя ТП,като дори никой да не го приеме,той пак ще има право да изкупи останалите акции.
    Сега след като КФН пусна това търгово,ние нчмаме правен интерес да обжалваме,понеже не сме длъжни да го приемем.Може да обжалваме следващо евнтуално търгово по чл.157а,но само ако цената не е определена съгласно чл.150,ал.7.т.е. ако е по-ниска от 302.56 лв.
    Ако по-малко от половината акции приемат търговото,то за да отпишат дружеството ще им трябва да изкупят останалите акции.Тогава може да се пробваме да обжалваме на горното основание.Ако обаче повече от 0.535% приемат,то ще могат да отпишат дружеството и без да ги изкупуват.

    Коментар


    • Чл. 157а.(Нов. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 03.07.2007 г.; изм., бр. 103 от 2012 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Лице, което в резултат на търгово предлагане, отправено до всички акционери с право на глас, придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери. Член 149, ал. 3, 4 и 12 се прилага съответно. (2) Предложението за изкупуване се одобрява от комисията. (3) Предлаганата от лицето по ал. 1 цена трябва да е най-малко равна на цената: 1. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било задължително; 2. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било доброволно и при условие че лицето по ал. 1 е придобило не по-малко от 90 на сто от акциите с право на глас, предложени с това търгово предложение; 3. определена съгласно чл. 150, ал. 6 и 7-в останалите случаи. (4) За издаване на одобрение лицето по ал. 1 представя в комисията предложение за изкупуване, което съдържа данните по чл. 150, ал. 2, т. 1-4, 6, 8, 10, 12 и 13. Член 150, ал. 4 и 5 се прилага съответно. (5) Комисията се произнася в срок 14 дни от получаване на заявлението за издаване на одобрение. Членове 152 и 153 се прилагат съответно. (6) В тридневен срок от издаване на одобрението лицето по ал. 1 е длъжно да представи предложението на дружеството и регулирания пазар, на които акциите на дружеството са допуснати до търговия, и да го публикува съгласно чл. 154. (7) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Прехвърлянето на акциите и плащането на цената се извършват едновременно в срок 7 работни дни от публикуване на предложението.
      Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

      Коментар


      • Според чл. 157а излиза, че имат право да ги изкупят на одобрената цена. Това си е чиста проба експроприация.
        Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

        Коментар


        • Тук с тези измамници се влезе в зоната на здрача..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от man40 Разгледай мнение

            7. Не издава окончателна забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В., Кралство Нидерландия, за закупуване чрез инвестиционен посредник „Евро-Финанс“ АД на 20 581 броя акции (1,07%) от капитала на „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Разпределение България“ АД) от останалите акционери на дружеството.

            Скоростно одобрение.... май няма да може да се включим в дивидента
            КФН пак много се изложиха.Кога успяха за 3 работни дни да разгледат две коригирани търгови предложения и да ги одобрят.Толкова писане по първия отказ за 2 лева. Девойката явно е свикнала да прави каквото и наредят.И там трябва основно почистване както във ВСС.

            Ако повече от половината акции не приемем търговото,дали ще могат да ни ги изкупят принудително.

            Коментар


            • Какво значи "няма да можем" - могат ли принудително да ги изкупят ?
              Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

              Коментар


              • Първоначално изпратено от man40 Разгледай мнение
                302.56 лв. Сега със сигурност от КФН ще го пуснат след такова голямо повишение на цената,с повече от 2 лв. Много са щедри
                7. Не издава окончателна забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В., Кралство Нидерландия, за закупуване чрез инвестиционен посредник „Евро-Финанс“ АД на 20 581 броя акции (1,07%) от капитала на „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Разпределение България“ АД) от останалите акционери на дружеството.

                Скоростно одобрение.... май няма да може да се включим в дивидента
                !не е препоръка!

                Коментар


                • 302.56 лв. Сега със сигурност от КФН ще го пуснат след такова голямо повишение на цената,с повече от 2 лв. Много са щедри
                  !не е препоръка!

                  Коментар


                  • доколкото разбирам, като гледам полемиките тук, излиза, че е задължително да има търгово предложение? Макар, че за Трейс май нямаше? За да има смисъл да е задължително трябва да има ясно разписани правила за минимална цена. Но явно няма такива, защото все настъпват спорове каква трябва да е. В крайна сметка приемането не е задължително

                    пп. сещате се, че като няма ясни правила, а зависи от благоволението на КФН, е добре за КНФто - те обичат да се корумпират
                    Last edited by petyob; 09.05.2022, 18:00.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от man40 Разгледай мнение
                      Не видях да пишат нещо за теглата на отделните методи,а там ни бъзикат с 30% тегло на НСА.Сега като трябва да правят и ликвидационна оценка,това тегло ще падне още.Ликвидационната ще е пак под 300 лв.,така че цената ако мръдне нагоре ще е с малко.Ако КФН забрани и коригираното.ще може да се включим в евентуалния дивидент,ама ме съмнява да отидат чак до там.Пуснаха миналото търгово без да са изпълнени указанията.
                      Мисля,че ако се спазят насоките дадени от КФН за ликвидационната оценка и се вземат данните от последните отчети на дружеството цената на търговото би следвало да е доста по-добра.

                      Ако не - впредид ,че разпределителното дружество е 100 % монополист и има особеното значение за националната сигурност и голяма част от икономиката на България - добре е да се сезират нациналните медии и Народното събрание - пък там считам ,че едва ли ще погледнат с добро око на намеренията на мажо за отписване от публичност.

                      Особено като се погледне как е структурирана собствеността - 3 дъщерни чужди дружества ,като двете са с по 1000 евро собствен капитал и лесно би могла да се променя собствеността изцяло или частично и възможност за значително задължняване.

                      Едва ли има друга държава в Ев.съюз с подобна собственост на електроразпределителната мрежа на столицата си,всички държавни учреждения и водещите икономически структури.

                      Коментар


                      • Не видях да пишат нещо за теглата на отделните методи,а там ни бъзикат с 30% тегло на НСА.Сега като трябва да правят и ликвидационна оценка,това тегло ще падне още.Ликвидационната ще е пак под 300 лв.,така че цената ако мръдне нагоре ще е с малко.Ако КФН забрани и коригираното.ще може да се включим в евентуалния дивидент,ама ме съмнява да отидат чак до там.Пуснаха миналото търгово без да са изпълнени указанията.
                        !не е препоръка!

                        Коментар


                        • Браво на КФН !
                          „ Издава временна забрана за публикуване на търгово предложение от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В., Кралство Нидерландия, за закупуване чрез инвестиционен посредник „Евро-Финанс“ АД на 20 581 броя акции (1,07%) от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД от останалите акционери на дружеството.“
                          Лично аз не се съмнявах ,че ще бъде издадена временна забрана за него ,като видях колко професионално са подходили от КФН към търговото предложение на Победа Ад за Прайм пропърти адсиц и фактическите грешки ,които са в търговото предложение на „холандското“ дружество на Еврохолд.
                          Въпроса е как ще се подходи към коригираното търгово?
                          Интересно защо Еврохолд не купиха бройките ,които се предлагат на 300 лв?
                          Преди 20 дена имаше сравнително голямо предлагане там. При търговото на Евроинса слагаха оферти на бида на предлаганата цена.
                          Вероятно нямат пари ? – нищо чудно като им знам схемите с репата, облигациите, емитиране и продажба на акции, а и огромната загуба за миналата година - 116 880 000 лв.
                          И друго интересно – скоро при ЧЕЗ електро минаха акции за сума малко под 1 млн.лв на цена над търговото ?
                          Дано КФН си държи на думата и изисква всички забележки по отказа на предложението да бъдат спазени !
                          https://www.fsc.bg/bg/administrativn...niya/2022/may/
                          КФН, Комисия за финансов надзор, решения, заседание, търгово предложение

                          Коментар


                          • Животът е кратък - вземайте печалбата и бягайте....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от vzhekoff Разгледай мнение
                              Аз съм все още акционер, не приех предишните предложения и това мисля да не приемам. Питах просто ориентировъчно. Средната ми е доста по-ниска от 300 лв., ама доста, хем взех покрай търговите още малко на по-висока цена. Въпреки това не мисля, че 300 лв. е справедлива. Моят ориентир е в диапазона 450 лв. +/- 50 лв., което е доста далеко от нахалното им предложение. Нямам проблем да си задържа акциите завинаги, имал съм случай с чужбински акции да се чака 17г. и да се получи 15х дивидент спрямо покупната. Освен това не съм сигурен, че ЕХ ще задържат дружеството, ще дойде и друг прекупвач, по мое скромно мнение.
                              Споделям мнението ти и на мен ми се иска да си запазя ако не всичките ,то поне част от акциите тук,но ще бъде трудно.

                              Виждам възможности за евентуална помощ от държавата да забрани отписването на ЧЕЗ Разпределение от публичност ,т.като има стратегическо значение за икономиката ,както и в определени аспекти е от значение за националната сигурност.

                              Поне на мен ми се виждат странни тези 3 новорегистрирани дружества в друга държава от ЕС с цел на придобиване активите на най-голямото разпределително дружество в България.

                              Интересно дали в Европейския съюз има държава с изцяло частна собственост на електроразпределителната мрежа на столицата си и дружеството да не е публично?

                              Като вземе впредвид ,че Еврохолд вече има издадени 3 облигационни емисии ,твърде вероятно е да натовари и това дружество с дълг,както между впрочем направи и Енерго Про мрежи след като направи скуиза .

                              Впредвид на някои действия на Еврохолд може да се разгледат ЕСМА постулатите за корпотивни практики и защита на миноритарните инвеститори.

                              Време е да сме активни - да потърсим помощ от всякъде и повече публичност.
                              Last edited by vale1; 08.04.2022, 00:01.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение
                                Тия се подиграват с нас.Това търгово ако мине е подигравка и с КФН
                                [ATTACH=CONFIG]n3905954[/ATTACH]
                                Тази табличка е copy/paste от търговото от 11.2021.Даже не са си направили труда да сметнат новите цени.Приели са пак същите тегла на методите.
                                КФН ще "си плюе на суратя" ако пусне това търгово.
                                Абсолютно съм съгласен с теб!

                                Това търгово е обида както към КФН ,така и към нас.

                                Просто Еврохолд дотолкова са сигурни в успеха си ,че не си дават труда да направят нещо свестно ,а може и това да е тактика.
                                фактологията е следната :

                                Еврохолд лъжат за следните неща в търговото:

                                1.Има излязъл одитиран индивидуален годишен отчет на 23.3. и би трябвало да се вземат данните от него.
                                Примерно счетоводната стойност е 364,90 лв,а не както те дават 359,91 лв.

                                2. Сделките за последните 6 мес.(1.10.2021 - 30.03.2021) са 198 и са изтъргувани 233033 акции на стойност 68 685 964 лв .
                                Което е 1994,57 акции на търговска сесия и отговарят на критерия повече от 0,01 % .

                                3,Средната претеглена цена за последните 6 месеца (1.10.2021 - 30.03.2022) е 299,04лв ,а не както са написали 276,87 лв.

                                Може би има и други неверни неща ,но като са излъгали за поне за 1 нещо - не може да се разглежда предложението и сметките им за достоверни.

                                Смятам в сигнала си до КФН да се позова на това,че Еврохолд дават подвеждаща информация и би трябвало КФН да забрани търговото и да наложи глоба на Еврохолд за опит за манипулация.
                                Last edited by vale1; 11.04.2022, 09:56.

                                Коментар

                                Working...
                                X