IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската пенсионна система

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

    ===.За себе си съм решил твърдо ако Господ ми е отредил такава съдба по добре край.Никакви опити за спасение.---
    + 1000K и респект за това! На същото становище съм и ненавиждам гнусните псевдо-доктори, които продават напразни надежди за пари... най-големия грях според мен е да продаваш напразни надежди на хора, които са загубили всякакви шансове за истински живот...
    Location: Terminal Island
    Institution: FBI Correctional Facility
    Jurisdiction: Unknown

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

      Аз съм в германия от 4 години и все още нямам право на пенсия тук, май че след 5 години имам, това го реши ЕС. По принцип за пенсия тук не съм много запознат- имам около 15 години да работя, но ако си получавал средната заплата за годината имаш около 33 евро пенсия на месец гарантирана+ някаква добавка. Ако те интересува повече погледни в заедно.еу. Там има писано по темата, Проблема е че е старо- 2-3-4 години. Лично аз имам застраховка/ животозатраховка / в алианц, на 70години трябва да получа сумата+ лихвите, какви ще бъдат те никой не знае. Молих им се да преоформим тази застраховка за по кратък период- казаха откупуваш я/ в момента загуба 4000 евро/ и правим нова. Не ми се губят така лесно 4000 и затова сега продължавам да внасям. Поне за себе си съм решил ако не дай бог се разболея от нещо/ рак, мрак/ тогава ще тегля парите. В противен случай губиш всичко- така стана със моя съседка точно в алианц. Като обяснявах на импето, той каза не е възможно. Отказали са плащането с мотива че рака не е вписан в заболяванията. Аз донякъде затова съм тук, защото бях моряк и не съм внасял осигуровки 5 години. Надявам се с немската пенсия да ги компенсирам
      Валентине да не дава Господ да се разболееш ама живота има край.Не сме безсмъртни.Ако поживееш повечко ще преживееш много смърт на близки хора и ще си принуден да търпиш несгодите на старостта.Преди две години загубих най добрият си приятел от такава болест.Повярвай безсмислено е да те разкарват кат мечка на панаир и докторите да си правят експерименти с теб.Изчетох доста форуми по въпроса и таех надежда че ще се размине обещаваха чудеса в Германия Русия Турция Израел...Да ще ти удължат живота с година максимум две но това няма да е живот повярвай ми.За себе си съм решил твърдо ако Господ ми е отредил такава съдба по добре край.Никакви опити за спасение.Животът има смисъл когато си здрав когато си деен да седя с вид на идиот в инвалидна количка не благодаря и дано Господ е милостив.Да ме товари с работа задачи но болести не

      Коментар


      • v_tin, значи в Deutschland си се изнесъл... Gut gemacht Честит ви нов(стар) канцлер!

        Та за пенсиите там (нашата система е правена по техен тертип, и само за първи стълб говорим - задължителното пенсионно осигуряване).
        Работника и работодателя си делят наполовина задължението към държавното пенсионно осигуряване, което е 18.7% от брутното трудово възнаграждение за месеца, демек на теб ти удържат 9.35% от брутната заплата. И там има максимален праг, върху който се начислява осигуровката, и той е €6 350 за западните провинции и €5 700 - за източните. Ако вземаш по-висока заплата, си от печелившите

        Само едно лирично отклонение: като виждам, че все още се прави разлика между западните и източните провинции в Германия, и че най-мощната икономика в Европа и четвърта в света, вече 27 години не може окончателно да се оправи с наследството от предишния строй, ми идва на акъла едно нещо: къде ли си мислим, че сме ние с гайдите, и накъде ли отиваме...

        Пенсионирането започва от 65-годишна възраст, и плавно ще се увеличава до 67 год. Ще се увеличават и вноските, а максималните пенсии ще се намаляват от 70% до 67% от нетното трудово възнаграждение.
        Ако си работил повече от 5 години, ще получиш пенсия след навършване на пенсионната възраст. Това е накратко за немските пенсии - информацията е от нета (не от твоя сайт) и е датирана 2017 г.

        А, и нещо допълнително за твое сведение...
        Между другото си поиграх да намеря един онлайн-калкулатор за немски пенсии, и като взех предвид, че работиш от 4 години там, заложих средна месечна брутна заплата от €2 750 за всички тези години да изчисля едни точки, които си събрал до момента...а, писах, че си на 50 години, ей така... Та, след сметката се оказа, че очакват да се пенсионираш на 67 години, заложих минимални годишни параметри като увеличение на заплатата (1%), инфлация от 2%, пенсионни напасвания от 1.1%, и се получи очаквана пенсия от €710 на месец. Това е просто ей-така, ти си преценявай дали те устройва тази сметка, която е до голяма степен хипотетична все пак.
        (да не ми се обидиш нещо, че те подценявам като заплата за труда ти просто така го дадох, все пак си нов там, пък и не знам нищо за теб)

        По отношение на застраховката ти в Allianz.
        Преди десетина години имах възможност да погледна в подробности една тяхна животозастраховка със спестовен елемент - вероятно това си направил и ти (сега очаквам мощно включване от Импето, с когото имах удоволствието да се запозная лично, и който вярвам, може да внесе експертно мнение по въпроса). Та ще говоря по спомени - не вярвам чак толкова да са се променили нещата, застраховането е доста консервативна система.

        Общите условия бяха сигурно поне десет-петнадесет страници със ситен шрифт, но много беше важно, че имаш базова застраховка + много допълнителни екстри като покрития за определени случаи, и които естествено оскъпяваха удоволствието. Та ако решиш да си направиш пълно каско на живота (всички възможни екстри), размера на вноските скачаше поне с 20-25% от базовата вноска, която плащаш на месец, на тримесечие, на шестмесечие или на година - както си избереш.
        Не знам какво точно си си избрал ти, и за кои допълнителни екстри си се абонирал, разбирай плащаш. Искрено съжалявам за съседката ти, но е много вероятно нейното заболяване/конкретен случай/ да не е било покрито от базовата застраховка и/или евентуалните допълнителни покрития, които си е била избрала.

        По отношение на предсрочното ликвидиране на животозастраховка... по-добре не си и помисляй, преди да е изтекъл поне 3/4 от срока й, че и повече. Плановете за откупуване са толкова дървени, че просто няма накъде - сериозно са те хванали на хорото и пускане няма... но това е при всички, така, че... Стискай палци да си жив и здрав, да доживееш да си харчиш паричките след 70
        А, имаха "вариант" ако ти трябват спешно пари за нещо, да не пипаш застраховката (обясних горе защо това е самоубийствено), ами тя да ти служи за обезпечение да теглиш кредит от Алианц Банк при преференциални условия....естествено с много условности, като например каква сума се е натрупала по партидата, какъв процент от нея ще ти дадат като кредит, какъв срок и т.н. Това беше някакъв парашут за екстрени случаи, но не помня точно условията. Ако съществува още, нека Импето да каже подробности.

        Интересно ми е той кво ще каже за доходностите, които се надяваш да реализираш... ти май си се хванал на някаква 20-годишна застраховка ми се чини... мога да си поиграя да направя някакви хипотетични сметки какво евентуално може да се получи при разни сценарии... миналата година бях правил едни сметки в една друга тема.... интересно се получи за публиката дано не съм затрил файла със сметките - пак мога да го направя, ама излишна играчка...
        Last edited by Kildirim_Bei; 02.10.2017, 08:53.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

          Знам, че има държавен архив, и че ведомостите за заплати се предават и се пазят там 50 год. по закон.
          Ама ще е жив късмет всичко да ти е наред и да си намериш всички документи от 1976 до 1996 години примерно - много случаи знам като твоя, дето го спомена (то пък в периода 1986-1996 бяха едни бурни времена... куче влачи - диря няма).
          Кръстиш се и почваш да ровиш....Ако нещо ти се губи на хартия, сигурно ще те цакат с някакъв минимален (късмет ще е да е среден) доход за прослуженото време... не знам.
          Идеалният вариант е да ти е наред трудовата и/или осигурителната книжки, и от всички работи, дето си работил през живота си, да си си взел и да пазиш и формулярите УП-2 и УП-3.

          Аз говоря за бази данни, където отиваш и се оправяш за минути.
          Или викаш, кво толкова им пука на пенсиите - имат цялото време на тоя свят... така ли?

          В други теми споменаваш, че си в чужбина. Просвети ни как е решен при вас пенсионния въпрос и ще прибереш ли за срока на пребиваването и работата си нещо от пенсионната система на бялата държава, в която работиш?
          Или разчиташ на свой собствен индивидуален пенсионен план за старините (инвестиции, спестявания, нещо, което да носи наеми/ренти в дългосрочен план - това все повече се рекламира на запад от нас - всеки да почва да мисли самостоятелно по въпроса)?
          Аз съм в германия от 4 години и все още нямам право на пенсия тук, май че след 5 години имам, това го реши ЕС. По принцип за пенсия тук не съм много запознат- имам около 15 години да работя, но ако си получавал средната заплата за годината имаш около 33 евро пенсия на месец гарантирана+ някаква добавка. Ако те интересува повече погледни в заедно.еу. Там има писано по темата, Проблема е че е старо- 2-3-4 години. Лично аз имам застраховка/ животозатраховка / в алианц, на 70години трябва да получа сумата+ лихвите, какви ще бъдат те никой не знае. Молих им се да преоформим тази застраховка за по кратък период- казаха откупуваш я/ в момента загуба 4000 евро/ и правим нова. Не ми се губят така лесно 4000 и затова сега продължавам да внасям. Поне за себе си съм решил ако не дай бог се разболея от нещо/ рак, мрак/ тогава ще тегля парите. В противен случай губиш всичко- така стана със моя съседка точно в алианц. Като обяснявах на импето, той каза не е възможно. Отказали са плащането с мотива че рака не е вписан в заболяванията. Аз донякъде затова съм тук, защото бях моряк и не съм внасял осигуровки 5 години. Надявам се с немската пенсия да ги компенсирам

          Коментар


          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

            хаха нищо не каза, има си доколкото си спомням задължение всички фирми да предават документите си в държавен архив. Това беше преди, сега не знам. Жена ми работи преди в паркстрой-варна, унищожиха всички документи, но не ги предадоха в държавен архив. Защо- няма отговор. Истината е че хора които са работили там по 25-30г не можаха да се пенсионират нормално. Но има начин да се намерят документи, но ако всичко е нормално. Дали е нормално в бг- трудно да се каже
            Знам, че има държавен архив, и че ведомостите за заплати се предават и се пазят там 50 год. по закон.
            Ама ще е жив късмет всичко да ти е наред и да си намериш всички документи от 1976 до 1996 години примерно - много случаи знам като твоя, дето го спомена (то пък в периода 1986-1996 бяха едни бурни времена... куче влачи - диря няма).
            Кръстиш се и почваш да ровиш....Ако нещо ти се губи на хартия, сигурно ще те цакат с някакъв минимален (късмет ще е да е среден) доход за прослуженото време... не знам.
            Идеалният вариант е да ти е наред трудовата и/или осигурителната книжки, и от всички работи, дето си работил през живота си, да си си взел и да пазиш и формулярите УП-2 и УП-3.

            Аз говоря за бази данни, където отиваш и се оправяш за минути.
            Или викаш, кво толкова им пука на пенсиите - имат цялото време на тоя свят... така ли?

            В други теми споменаваш, че си в чужбина. Просвети ни как е решен при вас пенсионния въпрос и ще прибереш ли за срока на пребиваването и работата си нещо от пенсионната система на бялата държава, в която работиш?
            Или разчиташ на свой собствен индивидуален пенсионен план за старините (инвестиции, спестявания, нещо, което да носи наеми/ренти в дългосрочен план - това все повече се рекламира на запад от нас - всеки да почва да мисли самостоятелно по въпроса)?
            Last edited by Kildirim_Bei; 01.10.2017, 22:33.
            Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
            ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

              Сложна задача е това, v_tin...

              До 2001 год. ДОО (1-ви стълб) беше един кюп, в който влизаше всичко. След това се въведоха 2-ри (УПФ и ППФ) и 3-ти стълб (ДПФ) на пенсионната система у нас (в тях партидите са индивидуални). Доколкото ми е известно, в НОИ има някакви индивидуални данни за пенсионните вноски от 1997 или 1998 г. насам (не съм 100% сигурен).
              И как да пенсионираш сега някой на 67 г. примерно, като имаш индивидуални данни само за последните има-няма 20 години, пък човека бачкал примерно 42 години? Повече от 22 години едни пари са влизали в някакъв кюп, а къде са отивали - един Господ знае...

              И НОИ е на дефицит всяка година все повече и повече...

              То не, че и американците не виждат зор...
              Тяхната Pension Вenefit Guaranty Corporation са имали 42.4 млрд. долара дефицит за 2014 г.

              Въобще, на практика всички развити икономики виждат зор с пенсиите, породени от срива в демографията - ниска раждаемост, нарастваща очаквана продължителност на живота, намаляващ брой заети лица, оттук намаляващи вноски във фондовете, ниска доходност на портфейлите на пенсионните фондове, реална инфлация...

              Това показва реалността и простата математика....
              хаха нищо не каза, има си доколкото си спомням задължение всички фирми да предават документите си в държавен архив. Това беше преди, сега не знам. Жена ми работи преди в паркстрой-варна, унищожиха всички документи, но не ги предадоха в държавен архив. Защо- няма отговор. Истината е че хора които са работили там по 25-30г не можаха да се пенсионират нормално. Но има начин да се намерят документи, но ако всичко е нормално. Дали е нормално в бг- трудно да се каже
              Last edited by v_tin; 01.10.2017, 21:32.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                Мисля че би трябвало да се приеме модела на канада и щатите, кой колкото е внесъл толкова да получи. Когато свършат остава на социал
                Сложна задача е това, v_tin...

                До 2001 год. ДОО (1-ви стълб) беше един кюп, в който влизаше всичко. След това се въведоха 2-ри (УПФ и ППФ) и 3-ти стълб (ДПФ) на пенсионната система у нас (в тях партидите са индивидуални). Доколкото ми е известно, в НОИ има някакви индивидуални данни за пенсионните вноски от 1997 или 1998 г. насам (не съм 100% сигурен за годината).
                И как да пенсионираш сега някой на 64 г. примерно, като имаш индивидуални данни само за последните има-няма 20 години, пък човека бачкал примерно 40 години и още 2 години казарма му се водят трудов стаж, ако е мъж? 20 години едни пари са влизали в някакъв кюп (няма индивидуални данни), а къде са отивали - един Господ знае...

                И НОИ е на дефицит всяка година все повече и повече...

                То не, че и американците не виждат зор...
                Тяхната Pension Вenefit Guaranty Corporation са имали 42.4 млрд. долара дефицит за 2014 г.

                Въобще, на практика всички развити икономики виждат зор с пенсиите, породени от срива в демографията - ниска раждаемост, нарастваща очаквана продължителност на живота, намаляващ брой заети лица, оттук намаляващи вноски във фондовете, ниска доходност на портфейлите на пенсионните фондове, реална инфлация...

                Това показва реалността и простата математика....
                Last edited by Kildirim_Bei; 01.10.2017, 21:35.
                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
                  Тя работата в Полша хубава, ама революционна реформа направили за последните 20 години...
                  Държавата се е усетила, че голям зор ще види...Започват от догодина с новата пенсионна реформа. Лека национализация на частните фондове от втория стълб - 25% от частните фондове отиват в държавен такъв. Останалите отиват в корпоративни пенсионни схеми (трети стълб), които ще се управляват частно. Насърчават работещите да внасят колкото могат в третия стълб (освен задължителните проценти). Приели са модела на Великобритания.
                  Мисля че би трябвало да се приеме модела на канада и щатите, кой колкото е внесъл толкова да получи. Когато свършат остава на социал

                  Коментар


                  • Тя работата в Полша хубава, ама революционна реформа направили за последните 20 години...
                    Държавата се е усетила, че голям зор ще види...Започват от догодина с новата пенсионна реформа. Лека национализация на частните фондове от втория стълб - 25% от частните фондове отиват в държавен такъв. Останалите отиват в корпоративни пенсионни схеми (трети стълб), които ще се управляват частно. Насърчават работещите да внасят колкото могат в третия стълб (освен задължителните проценти). Приели са модела на Великобритания.
                    Last edited by Kildirim_Bei; 01.10.2017, 19:54.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                    Коментар


                    • Поляците се усетиха

                      Полша намалява възрастта, необходима за пенсиониране, съобщиха информационните агенциите. Правителството на евроскептичната партия "Право и справедливост" реши, че от днес жените ще се пенсионират на 60 г., а мъжете - на 65 г., а не както беше досега - всички излизаха в пенсия на 67 години.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
                        Чудесна новина от НОИ за България:
                        1)
                        - през 1990г. изплатените пенсии бяха МИЗЕРНИТЕ 14.2% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                        1)
                        - през 1998г. изплатените пенсии бяха едва 20.6% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                        2)
                        - през 2016г. изплатените пенсии бяха НАД 27.5% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                        3)
                        - за 8 месеца от началото на 2017г. изплатените пенсии бяха ЗА ЩАСТИЕ ВЕЧЕ 28.7% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет





                        Честито на тези, които се надяват изплащаните пенсии да намаляват като дял от разходите в консолидирания държавен бюджет на България и вместо това да се увеличават като дял разходите за заплати и осигуровки на бюджетниците!


                        https://www.minfin.bg/bg/383

                        http://noi.bg/aboutbg/st

                        http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=154

                        Едно отдавна съм разбрал... Каквото и да съм дал за т.н. ЗПО и ДПО - няма да го видя... Посочените цифри го потвърждават.

                        Коментар


                        • Чудесна новина от НОИ за България:
                          1)
                          - през 1990г. изплатените пенсии бяха МИЗЕРНИТЕ 14.2% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                          1)
                          - през 1998г. изплатените пенсии бяха едва 20.6% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                          2)
                          - през 2016г. изплатените пенсии бяха НАД 27.5% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                          3)
                          - за 8 месеца от началото на 2017г. изплатените пенсии бяха ЗА ЩАСТИЕ ВЕЧЕ 28.7% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет





                          Честито на тези, които се надяват изплащаните пенсии да намаляват като дял от разходите в консолидирания държавен бюджет на България и вместо това да се увеличават като дял разходите за заплати и осигуровки на бюджетниците!


                          https://www.minfin.bg/bg/383

                          http://noi.bg/aboutbg/st

                          http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=154

                          Коментар


                          • Дефицитът на НОИ:
                            - за 8 месеца от началото на 2006г. беше ЗА СЪЖАЛЕНИЕ едва 1,048.2 МИЛИОНА лв.
                            Тоест тогава за дефицита на НОИ бяха необходими 20.1% от приходите общо от ДДС и Акцизи.


                            За сравнение дефицитът на НОИ:
                            - за 8 месеца от началото на 2017г. беше ЗА ЩАСТИЕ вече 3,029.4 МИЛИОНА лв.
                            Тоест тогава за дефицита на НОИ бяха необходими вече 31.9% от приходите общо от ДДС и Акцизи.





                            Честито на всички комунисти, тоест тези елементи желаещи приходите от ДДС и АКЦИЗИ да се използват за простотии вместо за пенсии и са против увеличаване на зависимостта на НОИ от приходите от ДДС и АКЦИЗИ!


                            http://www.minfin.bg/bg/statistics/12

                            Коментар


                            • Дефицитът на НОИ:
                              - за 7 месеца от началото на 2006г. беше ЗА СЪЖАЛЕНИЕ едва 921.7 МИЛИОНА лв.
                              Тоест тогава за дефицита на НОИ бяха необходими 20.7% от приходите общо от ДДС и Акцизи.


                              За сравнение дефицитът на НОИ:
                              - за 7 месеца от началото на 2017г. беше ЗА ЩАСТИЕ вече 2,639.0 МИЛИОНА лв.
                              Тоест тогава за дефицита на НОИ бяха необходими вече 32.2% от приходите общо от ДДС и Акцизи.





                              Честито на всички комунисти, тоест тези елементи желаещи приходите от ДДС и АКЦИЗИ да се използват за простотии вместо за пенсии и са против увеличаване на зависимостта на НОИ от приходите от ДДС и АКЦИЗИ!


                              http://www.minfin.bg/bg/statistics/12

                              Коментар


                              • През КОШМАРНАТА 1998г.:
                                1)
                                - Консолидираният държавен бюджет плати 1,896.2 МИЛИОНА лв. за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ
                                2)
                                - Консолидираният държавен бюджет плати 1,778.94 МИЛИОНА лв. за пенсии
                                Тоест тогава се случи ИЗВРАЩЕНИЕТО - изплатените заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ да бъдат с НАД 6.5% ПОВЕЧЕ ОТ изплатените пенсии?!?!?!?!


                                ЗА ЩАСТИЕ за 7-те месеца от началото на 2017г. има подобрение:
                                1)
                                - Консолидираният държавен бюджет плати 4,420.3 МИЛИОНА лв. или ПО-МАЛКО ОТ 4.5 МИЛИАРДА лв. за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ
                                2)
                                - Консолидираният държавен бюджет плати 5,150,295,021 лв. или НАД 5.1 МИЛИАРДА лв.за пенсии





                                Мечтата на комунистите разбира се е отново изплащаните заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ да са МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ изплащаните пенсии...


                                http://www.minfin.bg/bg/statistics/5
                                http://www.noi.bg/aboutbg/st

                                Коментар

                                Working...
                                X