IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската пенсионна система

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В Гърция:
    1)
    - в края на август 2017г. пенсионерите бяха 2,600,107 души
    2)
    - населението на възраст НАД 19 години в края на 2016г. беше 8,675,497 души
    3)
    - изплатените пенсии от началото на 2017г. до края на ноември 2017г. бяха НАД 40% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет на Гърция
    Тоест пенсионерите бяха ПО-МАЛКО ОТ 30% от населението на възраст НАД 19 години в края на 2016г.



    За сравнение в България:
    1)
    - в края на октомври 2017г. пенсионерите бяха 2,168,941 души
    2)
    - населението на възраст НАД 19 години в края на 2016г. беше 5,791,244 души
    3)
    - за 10 месеца от началото на 2017г. изплатените пенсии бяха ЗА ЩАСТИЕ ВЕЧЕ 28.6% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
    Тоест пенсионерите бяха ПОВЕЧЕ ОТ 37% от населението на възраст НАД 19 години в края на 2016г.






    ЗА ЩАСТИЕ правителствата в България ще бъдат принудени да харчат все повече от разходите в консолидирания държавен бюджет за ПЕНСИИ вместо за СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИЗЛИШНИ БЮДЖЕТНИЦИ...


    http://www.idika.gr/files/ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ_2017_2.pdf
    http://www.minfin.gr/documents/20182...a-7049ade96efa
    http://www.statistics.gr/en/statisti...ication/SPO18/
    http://www.minfin.bg/bg/383
    http://www.noi.bg/aboutbg/st

    Коментар


    • Първоначално изпратено от s3 Разгледай мнение
      Какво лошо има е идеята на Горанов и ГЕРБ да не се наследява втората пенсия, или поне не в повечето случаи?
      Така ще се стабилизира пенсионната ни система, която и без това не разполага с много средства за усвояване, нит е привлекателна за целите на европредседателството ни.
      Малииииииии , верно казва баце - такъв ни е матриала ....
      Кой го е..е за вашто европредседателството ...

      Когато го привързали за стълба и натрупали около него дървата за кладата, придружаващият го кардинал му предложил за последен път да се отрече от учението си. Ян Хус категорично отказал. Той остава верен на думите си, произнесени в една негова проповед: „Ако забележа в заповедите на папата нещо, противоречащо на истината, то аз никога няма да се подчиня, дори ако поставите пред мен огън, приготвен за изгаряне на тялото ми“. След отказа му да се покае, палачът запалил кладата. Тъй като огънят не се разгорял бързо, една старица, случайно попаднала на мястото на екзекуцията, хвърлила няколко сухи съчки в огъня. Виждайки това, Ян Хус, чийто съзнателен живот преминал в защита на бедните, произнесъл: Sancta Simplicitas!, или „О, свещена простота!“
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

      Коментар


      • Първоначално изпратено от s3 Разгледай мнение
        Какво лошо има е идеята на Горанов и ГЕРБ да не се наследява втората пенсия, или поне не в повечето случаи?
        Така ще се стабилизира пенсионната ни система, която и без това не разполага с много средства за усвояване, нит е привлекателна за целите на европредседателството ни.
        Ideqta на вторият стълб е самоосигуряването и унаследяването. Ако ги няма то дали ще вземаш от държавата 200 лв или от държавата 150 и от частника 50 е все едно само излишна хамалогия. Като се загуби унаследяването за какъв чеп ти е това частно осигуряване. Бате пешо има 20000, как мислиш дали няма да ги даде на държавата за 100% пенсия или ще бъде така добър да ги хариже на частните фондове- и в двата случая губи. Но в единия ще получи 100% пенсия, в другия ще получи държавна пенсия + частна но дисконтирана с 5% на входа, тоест при всички случай по малка. Ти съгласен ли си да ти вземат 5% от левчетата, ако да подписвай за стабилизацията

        Коментар


        • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
          Ясна работата - дойде време да се плаща и почна увъртането...
          А да видим като доде време за немската пенЦия кой от трите ше се падне на тебе ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
            Ясна работата - дойде време да се плаща и почна увъртането...
            Че ти друго ли си очаквал

            Коментар


            • Ясна работата - дойде време да се плаща и почна увъртането...

              Коментар


              • Какво лошо има е идеята на Горанов и ГЕРБ да не се наследява втората пенсия, или поне не в повечето случаи?
                Така ще се стабилизира пенсионната ни система, която и без това не разполага с много средства за усвояване, нит е привлекателна за целите на европредседателството ни.

                Коментар


                • Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия

                  Хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си
                  Яна Николова
                  Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

                  Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари - предложенията в момента са на съвсем ранен етап. Въпросът обаче не търпи отлагане, тъй като не е уреден в съществуващото законодателство, а вече има категории българи, за които плащането трябва да започне.

                  Три вида пенсионни продукти предлага да има във втория стълб екипът на социалния министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор държавата продължава да бъде непреклонна по отношение на наследяването на пожизнените пенсии от втория стълб - всеки, избрал този вид плащане, ще губи правото на наследяване, а индивидуалната му партида ще влиза в специално създаден фонд по отделна сметка към всеки частен фонд.

                  Пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има възможност човек да избере да започне да я получава 1 година преди да изпълни необходимите условия за пенсиониране, но отново под условие - ако пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На практика това са всички по-високи пенсии.

                  Ако човек държи да запази правото на наследяване на парите в индивидуалната си партида, трябва да се насочи към друг продукт - програмирани тегления. За целта обаче месечното плащане на пожизнена пенсия трябва да е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. В този случай при смърт на пенсионера средствата по индивидуалната му партида се наследяват. Самото плащане пък, наречено програмирано изтегляне, се актуализира веднъж годишно.

                  Има и трети вид плащане - еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено. То също няма да е въпрос на съвсем свободен избор - може да се приложи само ако натрупаното в партидата е твърде малко и евентуалната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на наследяване.

                  Вливането на индивидуалните партиди в общ пул, от който да се плащат пожизнени пенсии, ще върви с няколко екстри. При подписването на пенсионния договор осигурителното дружество ще гарантира брутния размер на капитала, т.е. сумата от осигурителните вноски за целия период на осигуряване. Освен това се предлага да се въведе гарантиран минимален размер на пожизнената пенсия, който също ще бъде записан в пенсионния договор на всяко лице. Това ще става от резерв, който дружеството трябва да направи за своя сметка. Пожизнената пенсия ще се актуализира веднъж годишно след първите 12 месеца. Посоката не е само нагоре, а може да е и надолу. Актуализацията обаче засяга само частта на пенсията над гарантирания й размер и ще зависи от постигнатата доходност от управлението на средствата в общия пул.

                  Предложеният сега модел има бурна предистория. Преди 2 години финансовият министър Владислав Горанов изненада социалните партньори със свой проект на промени, които предвиждаха всички пари по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул, откъдето да се плащат пожизнени пенсии. След критики от всички страни, че това граничи с "национализация", проектът беше оттеглен, а Горанов обидено прехвърли горещия картоф на социалното министерство. Новата концепция e плод на работна група, в която влизаха и представители на пенсионните дружества. В нея са отразени част от техните предложения от предишния дебат, но тогава се говореше за 9 вида пенсионни продукти, докато сега се предлагат само три. "Това не е окончателен вариант за нас, има какво още да говорим", коментира пред "Сега" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове. Тя приветства, че този път има дискусия по темата.

                  Очевидно и при новия дебат основният спор ще бъде около наследяването на пожизнената пенсия. Социалното министерство се придържа към позицията на финансовото от 2016 г., че не може да има наследяване при пожизнени пенсии. "При всички случаи създаването на общ пул предполага закриване на индивидуалната партида във фазата на изплащане, поради което не е възможно наследяване на тези средства след смъртта на пенсионера", посочват от там. "Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова. Дружествата ще продължат да настояват това право да бъде предвидено и занапред по аналогия с държавното обществено осигуряване.

                  Коментар


                  • Чудесна новина от Гърция:
                    - изплатените пенсии от началото на 2017г. до края на ноември 2017г. бяха НАД 40% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет на Гърция


                    В България за сравнение:
                    1)
                    - през 1990г. изплатените пенсии бяха МИЗЕРНИТЕ 14.2% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                    2)
                    - през 2016г. изплатените пенсии бяха НАД 27.5% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                    3)
                    - за 10 месеца от началото на 2017г. изплатените пенсии бяха ЗА ЩАСТИЕ ВЕЧЕ 28.6% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                    Разбира се целта е и в България НАД 40% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет да бъдат за ПЕНСИИ вместо за ИЗЛИШНИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЮДЖЕТНИЦИ...






                    http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=154
                    http://www.minfin.gr/documents/20182...a-7049ade96efa
                    http://noi.bg/aboutbg/st

                    Коментар


                    • Ами нали са приятели с Борисов, нали все се прегръщат..

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                        Кире бе тая, що не земе да види нейната Германия.Две световни войни 100 милиона убити заради нейната смрадлива държава концлагери изтребление на на хора в газови камери.Това вижда ли го?А вижда ли корупцията в Германия далаверите на Сименс Фолксваген и другите мошеници?Вижда ли кой покани емигрантите от Азия и Африка и вижда ли как яловата ги натриса на други страни и народи че и на всичкото отгоре ги заплашва?Вижда ли изнасилванията и бездействието на корумпираното си правителство?Вижда ли че нейната страна е васална на Краварника?Айде да не позволяваме на разни боклуци и откровени корумпирани парцали да плюят по страната ни?Хеле пък немците.Тия боклуци трябва поне едно хилядолетия да мълчат и да не се обаждат щото тоя път няма да бъдат разпарчетосани на две я тях ще горят в камерите.Немеца е генетичен боклук и отпадък и не може да си позволява да говори простотии за други народи които на всичкото отгоре го превъзхождат и морално и културно.
                        + 10 !
                        Last edited by RUBLA; 01.01.2018, 19:28.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Как една германска журналистка вижда България


                          Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за ТАЦ германската журналистка Барбара Йортел. Представяме Ви статията ѝ с известни съкращения:


                          http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0...%8F/a-41572748
                          Кире бе тая, що не земе да види нейната Германия.Две световни войни 100 милиона убити заради нейната смрадлива държава концлагери изтребление на на хора в газови камери.Това вижда ли го?А вижда ли корупцията в Германия далаверите на Сименс Фолксваген и другите мошеници?Вижда ли кой покани емигрантите от Азия и Африка и вижда ли как яловата ги натриса на други страни и народи че и на всичкото отгоре ги заплашва?Вижда ли изнасилванията и бездействието на корумпираното си правителство?Вижда ли че нейната страна е васална на Краварника?Айде да не позволяваме на разни боклуци и откровени корумпирани парцали да плюят по страната ни?Хеле пък немците.Тия боклуци трябва поне едно хилядолетия да мълчат и да не се обаждат щото тоя път няма да бъдат разпарчетосани на две я тях ще горят в камерите.Немеца е генетичен боклук и отпадък и не може да си позволява да говори простотии за други народи които на всичкото отгоре го превъзхождат и морално и културно.
                          Last edited by RUBLA; 01.01.2018, 19:28.

                          Коментар


                          • http://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%B2%D0...%B2/a-40917813 Двойните стандарти на Борисов

                            Безкомпромисност към нарушенията на "дребните" играчи и низ от компромиси за по-силни фигури: така се властва в България. Достатъчно е да си припомним Суджукгейт, Кумгейт и Медиягейт. Коментар от Полина Паунова.

                            Коментар


                            • Новогодишно обръщение на президента Румен Радев

                              В навечерието на Новата година всички си пожелаваме тя да е по-щедра от тази, която изпращаме. Но за да бъде годината щедра към някого, собствените му усилия не винаги са достатъчни – трябва някой друг да му посвети внимание, време и разбиране. Затова първата ми мисъл е за онези, които преживяват труден период от живота си: обезверените, болните, самотните. За тези, чиито близки са далеч зад граница и за хилядите бедни българи, които днес се борят за оцеляване. Всяка стъпка към тях възвръща част от достойнството ни като общество.

                              https://www.president.bg/news4151/no...men-radev.html


                              С цел намаляване на бедността в България е чудесно, че все по-голяма част от разходите в консолидирания държавен бюджет се използват за изплащане именно на ПЕНСИИ:
                              1)
                              - през 1990г. изплатените пенсии бяха МИЗЕРНИТЕ 14.2% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                              2)
                              - през 2016г. изплатените пенсии бяха НАД 27.5% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет
                              3)
                              - за 10 месеца от началото на 2017г. изплатените пенсии бяха ЗА ЩАСТИЕ ВЕЧЕ 28.6% от всички разходи в консолидирания държавен бюджет





                              http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=154
                              http://noi.bg/aboutbg/st

                              Коментар


                              • Как една германска журналистка вижда България

                                Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за ТАЦ германската журналистка Барбара Йортел. Представяме Ви статията ѝ с известни съкращения:


                                http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0...%8F/a-41572748

                                Коментар

                                Working...
                                X