IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Захарни заводи Горна Оряховица

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Захарни заводи АД се договаря с производителите на суровина

Благодаря много за информацията!

Коментар

• Захарни заводи Горна Оряховица

Благодаря ти много Тошко.

Коментар

Марияне -имам предложение
        Н епрекалявай със съветите, защото понякога ставаш краен.
        Ако нямаш информация за дадено дружество по-добре не пиши нищо. Много хора четат написаното тук и биха могли да вземат грешно решение.
        Това е приятелска забележка и не цели на постави под съмнение качествата ти на аналитик.

Коментар

• Захарни заводи АД се договаря с производителите на суровина

ЗАХАРНИ заводи АД започна договарянето с производителите за отглеждане на захарно цвекло. За тази година е предвидено да се засеят два пъти повече площи, като достигнат общо 40 000 дка. През последните години производството на захарно цвекло у нас замира и заводите преработват основно тръстикова захар, въпреки че в страните от ЕС тенденцията е точно обратната. Захарни заводи АД има разработена програма за увеличаване производството на българска суровина. Това е един от приоритетите и в областния план за регионално развитие, каза за в. ПАРИ управителят на Великотърновска област доц. Константин Дочев. За да стартира тази програма обаче, е нужно да се премират земеделските стопани, занимаващи с отглеждането на захарно цвекло, но средствата, които се отпускат от фонд Земеделие, са недостатъчни и идват късно, е категоричен изп. директор на Захарни заводи инж. Румен Иванов. Според него, за да има резултат, е необходима премия от 7 USD/т. Тя трябва да се определя през есента, за да могат стопаните да си направят разчет на земята. Вече е началото на март, а нито производителите, нито преработвателите знаят колко ще отпусне фондът за сеитбата на захарно цвекло през тази пролет. Очакванията са 1-2 USD/т, което е крайно недостатъчно, каза още Румен Иванов. Знае се, че основната суровина, от която се произвежда бяла захар в Западна Европа, е цвеклото и че страните от ЕС не допускат до своите пазари преработка на тръстикова захар. Предстои България да отвори една от най-трудните глави за присъединяването ни към съюза - тази за земеделието, така че проблемът със захарното цвекло наистина става актуален.
          от в. Пари

Коментар

пропуснах да спомена най-важното:
            как оцелява този завод?
            Много просто има контакти с предприятия за захарни изделия във Велико Търново и габрово. В този регион има традиция в този отрасъл и предприятията от отрасъла свързани по вертикалата си помагат взаймно. Това е едно мъждукащо дружество.
            Аз не виждам как подобна фирма може да осъществи експанзия на пазара

Коментар

Ако си решил да инвестираш в акции на въпросния завоя по-добре недей. Това е така защото никои друг инвеститор на БФБ и не помисля даже да инвестира там и ще бъдеш чисто сам. В този случай неможеш да разчиташ нито на ликвидност нито на поскъпване на акциите. Дивидент също нетрябва да очакваш, а за включване в накои крос да не говорим...
              Аз не съм сигурен дали Захарни заводи Горна Оряховица са публично дружество (в момента в този компютър, на който съм нямам борсовите бюлетини, и няма смисъл да ги поглеждам защото това ще е загуба на време).
              Ако се интересуваш като клиент на Захарни заводи Горна Оряховица или като доставчик на захарно цвекло за тях мога да ти кажа, че (ако не ме излъже паметта, но това е малко вероятно) Захарни заводи Горна Оряховица е най-добре справящият се завод от 4-те захарни, които са в България. Той дори осигурява кредитиране на земеделските производители, за да му произвеждат цвекло, което включва и много други неща, като договор за изкупуаване на продукцията, консултации и т. н.
              Но му е трудно на горкия завод въпреки тези модерни схеми. Говореше се за сериозни мерки за защита на цвеклопроизводството и захарната индустрия (там срива е един от най-големите през последните 15 години спрямо другите отрасли), но нищо не се получи. Завода в Девня например се е ориентирал към внос на тръстикова меласа. По-принцип захарта от захарно цвекло е по-сладка от тръстиковата, но това нищо не означава при дъмпинга на карибските страни.
              През миналата година (ако не ме лъже паметта) цената на захарта се повиши адски много на световните пазари. (вкъщи не аз купувам захарта и хич не следя цената, но май не греша).
              На кой му пука за някакъв си захародобивен отрасъл? - на никого.
              Със захар стават големи далавери скандали по митниците на България и много хора се "нагушват" от тази търговия, тъй те ще пречат на развитието на национална индустрия.
              В момента състоянието на заводите е плачевно, тъй че в следващите 10 години дори не мисля да поглеждам към акции на Българска захар Долна Митрополия или Захарни заводи Горна Оряховица

Коментар

Уважаеми господа ,
                Проявявам интерес към Захарни заводи Горна Оряховица
                Някой може ли да ми помогне с информация ???
              Working...
              X