IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Котировки и коментари за непублични акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има тук едни дивиденти...

Бивши публични компании разпределят редовно печалбите си, но много от малките акционери пропускат да се възползват от това

Коментар

• Моля, ако някой знае да сподели.
      Как точно се продават/ купуват акции които не са на борсата? Как става записването на новия собственик в централния депозитар, с какви документи?
      Примерно аз имам известно количество акции в Солвей Соди АД и искам да ги продам или да купя още. Как може на практика да стане това и законно и юридически изпипано от всички страни?

Коментар

• Евентуален интерес към:
        Белпред, Бяля Слатина - 123 броя,
        Енергони - 1 000 000 броя,
        Мехапласт - 81 броя

При интерес, моля пишете на лс

Коментар

• ПРОДАВАМ следните пакети акции :
          1.Ваканционно селище Русалка АД -2000 ац. 2.СОМАТ-1000 ак. 3.Бреза АД гр. Кърджали -2295 ак. 4.Зелин АД / Пластхим АД/ София - 2500 ак. 5. хотел - Рила АД - 2600 ак. 6.БЕТА АД - Червен бряг - 2000 ак. 7. ИЦМ АД / ИЦМ РЗ АД /гр. Пазарджик - 3000 ак. 8. ВИНАЛ ЛОВЕЧ - 11 000 ак. 9.Феникс реком Варна - 1304 дяла . 10. Оранжерии - Стрелча - АД 3000 ак. 11. Агробиохим АД - 311 ак ,12 ЛИПНИК АД 10455 ак.

Коментар

• Първоначално изпратено от Steel Разгледай мнение
            Хипотеза:
            Ако акционер притежаващ такива акции намери купувач, но ги заложи (вземе назаем пари срещу тях, предварително договорени между страните) и след това не върне заема. По този начин може ли да се осъществи сделка с такъв вид акции?
            Благодаря

Отговор на хипотезата: мисля, че е възможна подобна сделка с такъв вид - предварително заложени акции срещу някаква сума - да бъдат повторно продадени, АКО отчетем и другата възможна хипотеза...

Другата възможна хипотеза бих могъл да обоснова с цитат от филма "Опасен чар", където героят на Тодор Колев казваше:

"Мирише ми на командировка в Софийския Централен затвор... От мен съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри... познавам го лично... Човекът е строг, но справедлив! Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен"...

Моят коментар: не зная колко "запазен" ще излезете от затвора, но може поне да опитате...

От друга страна - не мисля, че идеята някога да излезете от затвора - е най-добрата, защото в затвора поне ви гарантират, че ще останете жив /донякъде/..., докато, ако излезете и дължите достатъчно голяма сума - нямам идея как става натам... /сложна "хипотеза"/...

Поздрави!

Коментар

• Продавам акции от- Инкомс Телеком АД, Русалка Ад, Горубсо Мадан,Хотел Рила- София, Оптико Електрон-ЕКТРОН- Панагюрище, Винал- Ловеч, ЗАЕ- Завод за Асинхрони Електро Двигатели- Пловдив,Хотел Тримонциум- Пловдив, Хотел Мадара- Шумен, Мадара АД- Шумен, ИЦМ Пазарджик АД,Черноморско злато АД, Агрополихим АД, Сомат АД,Екопротеин АД- Русе,Бета АД,Сомат АД,Новоселска гъмзаАД,Слатина АД,ТропикАД, Дом БойарАД , Вини АД- Сливен,ФМА АД- Лясковец,Оранжерии Стрелча,,Новалис АД,Слатина АД..

Коментар

• Хипотеза:
                Ако акционер притежаващ такива акции намери купувач, но ги заложи (вземе назаем пари срещу тях, предварително договорени между страните) и след това не върне заема. По този начин може ли да се осъществи сделка с такъв вид акции?
                Благодаря

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Винкулираните акции могат да се прехвърлят и на трети лица,ако всички останали акционери на дружеството са отказали да ги закупят....Естествено ,при дружество с голям брой акционери,ще си е една голяма мъка да ги предложиш на всичките и да получиш,предполагам писмен отказ...Но при дружество с десетитина акционера,например,не е чак толкова "мисията невъзможна"....

Вече съм се изказвал по този въпрос. Не от теорията, а от онова, което съм срещнал като акционер. Използвам термина, идентичен с "винкулирани акции", а именно - аз им казвам прехвърляне собствеността под условие. Наистина доста съм писал тук - наскоро - в съседна тема, но също - и преди 7-8 години.

Тогава някой се опита да ме засече на тема "винкулирани"...

Хайде сега да опитам отново - и то точно във връзка с цитираният колега, с когото се срещаме във форума от години, а впечатленията ми за него са добри. Значи: дружествата, които не залагат на хазарта и подготвят изрядна документация, използвайки компетентни адвокати и икономисти - НЕ ФИКСИРАТ ПРОСТО прехвърляне на собствеността след писмен отказ на многото акционери, защото...

Те фиксират прехвърляне на собствеността при продажбата под условие /винкулирани акции/ - към мажоритарния акционер!

Как става това? Елементарно е. Мажо, още при гласуване на проекта за устав - има едно наум /ако е искал д-вото да работи, а не да го ликвидира - последното става бързо... - примери - бол./. Какво пише в неговия /на мажо/ ПРОЕКТ за Устав, който се гласува ЕДИНОДУШНО, защото неговият представител в ОСА вдига /примерно/ 78% от акциите? Какво пише, ли? Например: "прехвърляне собствеността на акциите става, след като собственикът им ги е предложил на останалите съакционери /до тук - нищо ново/, нооооо.....всеки акционер, желаещ да придобие част или всички свободни акции за продажба, ТОЙ /акционерът-купувач/ може да получи акции, които съответстват на квотата му от акции, отнесени към всички акции в д.вото.

Е, а разсъждавайте, ако акционерът Х желае да закупи всички акции, то:

1. Той е мажоритарният акционер /закупува почти всички предложени за продажба/, АКО желае, разбира се!
                  2. Пак в Устава е определена и минималната цена на изкупуване, а тук варианти - мнооооого, а на миноритарният,може да се падне, съобразно квотата от притежаваните му акции, примерно 0.003 броя акции. В негова полза ли ще се закръгли, за да вземе 1 брой акции - всеки може да си отговори...
                  3. Миноритарен акционер може да купи акциите само ако всички останали не са проявили интерес към продаваните акции /казусът, който разглежда колегата горе/, но ако цената на изкупуване е фиксирана в Устава - еди колко си...., отново има повод за размисъл...
                  4. Ако няма желаещи в дружеството /съгласно Устава/, а към продаваните акции проявява интерес неакционер - тогава може да му се даде възможност да купи акциите /изрично споменато в Устава на НЯКОИ д-ва/
                  5. ...........Може да добавите и други казуси, ако се поставите на мястото на мажо и ако знаете, че собствеността /капиталът/ трябва зорко да се надзирава и пази...

Затова доста хора казват, че капиталът бил страхлив... Има ли нещо лошо в сентенциите /и действията/, които те пазят от фалит? Поздрави!

Коментар

• За Каменица надали ще е приложимо още доста време. Много хора има, които няма да продават, защото са работили в една от фабриките навремето. Сантимент...

Коментар

• Продавам 20 броя акции от "Парк хотел Санкт Петербург" АД гр.Пловдив и 30 броя акции от "Черноморско злато" АД гр.Поморие

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                        Акциите на Каменица АД са винкулирани, т.е. могат да се продават само на съакционери. По едно време преди години някой даваше 5лв/бр. Напоследък не съм чул за сделки. Ако сте решили за цена - пишете ми на лични.
                        Винкулираните акции могат да се прехвърлят и на трети лица,ако всички останали акционери на дружеството са отказали да ги закупят....Естествено ,при дружество с голям брой акционери,ще си е една голяма мъка да ги предложиш на всичките и да получиш,предполагам писмен отказ...Но при дружество с десетитина акционера,например,не е чак толкова "мисията невъзможна"....

Коментар

• Акциите на Каменица АД са винкулирани, т.е. могат да се продават само на съакционери. По едно време преди години някой даваше 5лв/бр. Напоследък не съм чул за сделки. Ако сте решили за цена - пишете ми на лични.

Коментар

• Здравейте, разглеждам форума от известно време и се реших да попитам. Разполагам с около 3500 акции на Каменица ад, с които съм решила да се разделя. Бих искала да попитам, има ли пазар въобще за тези акции, и ако да, каква им е ориентировъчната цена. Благодаря предварително!

Коментар

• Ако някой има информация за Агрополихим Девня АД, моля да ми пише на пощата ми. polenbg@abv.bg
                              Last edited by Slavi Petrov; 21.05.2018, 16:00.

Коментар

• Здравейте,

Купувам акции на Асарел Медет.
                                Моля, изпращайте ми лични съобщения с конкретни предложения.

Коментар

Working...
                                X