If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Общото събрание прие предложението на Съвета на директорите на Солвей-Соди - печалбата за 2020 г. да бъде разпределена, както следва: да се разпредели дивидент от 14,77 лева на акция преди данъчно облагане на дивидента, платим на акционерите физически лица от 19 юли 2021 г. на каса във всички клонове на банка ДСК в страната. Изплащането на дивидента ще се извършва срещу представяне на документ за самоличност на лица, присъстващи в книгата на акционерите, водена от “Централен депозитар” АД към датата на общото събрание на акционерите. Изплащането на дивидента на акционерите юридически лица ще се извършва, както и досега, само по банков път от 19 юли 2021 г. Канят се всички акционери да предприемат необходимите действия по получаване на дължимия им дивидент. Правото на акционера върху дивидента, гласуван на това общо събрание, се погасява с изтичане на 5-годишната погасителна давност, считано от 19 юли 2021 г.
Продавам 10 бр. акции на "Солвей Соди" - трети опит, затова пояснявам.
Миналото лято се отказах, защото въпреки интереса, не постигнах цена, която да ме удовлетворява. Тази зима коригирах очакванията си, а кандидат-купувачите повишиха малко офертите си - разбираемо, защото те добре знаят какво купуват. Стигнахме до финална цена от 260 лв. на акция с конкретен купувач, известен ви тук. Неслучайно ви казвам цената - тя не ме направи щастлив, но я верифицирах чрез двама различни борсови посредника и в крайна сметка реших, че или ще продавам, или не - това е реалната цена, която даваше реален и то надежден купувач в този момент. Човекът обаче не е в България повечето време и това много усложни и проточи процеса. Може накрая и да е увъртал, защото световните борси тъкмо почнаха да се сриват заради корона вируса, а той е дребен инвеститор. В последния възможен момент, когато на 13 март обявиха извънредно положение и в България, той се отказа. Не го обвинявам - в такъв момент човек като него не инвестира, а се чуди дали ще му стигнат парите и как да си осигури повече ликвидност. Никой не знаеше и колко ще продължи това.
Сега нещата вече стоят другояче. Борсите най-общо казано се възстановиха след труса и корекцията, доколкото е възможно, всички гледат към разхлабване на ограниченията по света и у нас до дни и седмици. Загуби има, но някои ще получат и помощи... Предстои и наливане на огромно количество пари на пазарите - нечувано огромно досега в историята. Всички знаете до какво ще доведе това - бум в цените на акциите.
Не съм оптимист, че в момента мога да постигна същата цена като преди месец и половина, още повече че това са извънборсови акции. Но разсъждавам така:
До 2-3 месеца ще мине редовното годишно събрание на акционерите на "Солвей Соди", ще бъде обявена официално печалбата и ще могат да се вземат дивидентите. Обичайните около и над 200 лв. ежегодни дивиденти за 10 акции са гарантирани - от резултатите на дружеството за миналата година, когато още никакъв вирус и локдаун не е имало. Тоест, първата ви печалба от около (отбележете!) 10% от инвестицията ви я имате почти веднага, на практика моментално и то - в кеш. Десет процента печалба от инвестиция трудно се изкарват в наши дни даже за една година, камо ли за месец-два - особено законно и то без да правиш абсолютно нищо. Самата стойност на акциите - колкото и да е тя в момента - само ще расте още и още: търсене за тях има, предлагането е малко, доходността им е висока, сигурността им е желязна - независими са от влиянията на борсите, а предвид собствениците, производството и продукта "Солвей Соди" няма да оцелее или ще загуби стойност само ако евентуално астероид удари Земята. Пък ако астероид удари Земята е все едно в какво ще сте инвестирали и дали изобщо ще сте в нещо, мисля че и по принцип няма да имате изобщо никакви други грижи. Ако обаче не удари, във всеки друг случай по-сигурна инвестиция и то на дребна сума, няма да откриете. Златото не се яде, а и могат да ви го откраднат. Акции не могат да ви откраднат, макар че точно тези са трудно ликвидни (затова и ги продавам - не са за вас, ако си броите парите и се чудите сега да купувате ли или ще се прецакате). Пък пазарът на недвижими имоти го чака спад и дълги години трудни времена след корона вируса - а е много по-трудно ликвиден от акциите и там ви трябват поне 30-50-100 пъти повече пари, за да инвестирате.
Написах всичко това, за да си спестя всички възможни глупости от предните два опита и да е ясно какво продавам, защо го продавам, защо сега и защо съм сигурен, че си струва. Ако имате интерес и сте от София (предвид ситуацията), предложете цена в лично съобщение и въз основа на нея ще взема решение. Ако ме устройва, ще ви отговоря. На мошеници и спекуланти с предложения за 100 лв. на акция не съм отговарял, няма да отговарям и сега.
Коментар