Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2025 на форума
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеИграта е с десет компании по няколко причини.
- Случвало се е някой да даде една или две компании и те да се окажат много добър избор. На останалите участници може да също да са ги избрали обаче при осредняването с другите им избори техният резултат става по - лош. Така, че основната причина е съпоставимост - по между участниците, заради предишните анкети които са правени по подобен начин, защото и брокерите правят също такава анкета с десет компании.
- друга причина е да предизвика преразглеждане на любимите на всеки един от нас - обикновено първите няколко са в портфейла но до десет често се налага да се помисли какво всъщност е добро сега.
- анкетата не е статистически значима, но като се кажат поне 10 дружества информацията придобива малко повече смисъл
- понякога битката е за малко точки и те идват от последните все пак харесвани към момента акции
Снощи попълних анкетките.
А за топ 10 не дадох и аз 10 броя. но ще гледам да измисля още 5, да направим анкетата маалко по-значима статистически. Имам време нали?
Има един стар борсов лаф - "не ми хвали акция, хвали ми пазар"
Е това е бфб сега, хартишки има читави, пазарът куца яко. (то това ни е перманентното състояние)
Но пък ние сме свикнали и още повече сме упорити като "телета: и продължаваме да държим на бфб
Влизай по-редовно във форума сега, най-вече да не си забравиш акаунта (и да се удоволстваме разбира се)
(препоръка)
- 4 Харесвания
Коментар
-
Ще събера и аз 10, за да уважа труда на BIG и аргументите му.
1. DUH - №1 акцията за мен на БФБ - отлични резултати на банката, а вече и съществени печалби от другите бизнеси. Ясно е, че цената е потисната заради войната, но всички войни имат край...
2. TIB - нарастващи печалби у нас и завършена подготовка за експанзия в Перу. Чудесен дивидент / поне 1 лв. очаквам/ и очаквана по-добра оценка на компанията на есен от Франкфурт;
3. BREF - разочарован съм от запълняемостта на сградите и аз, но очаквам по-голямо усвояване на офис площи 2023 г. и се надявам и ние да се облажим. Очакваният дивидент от около 15 ст. също ще подклажда апетит за покупки.
4. AGH - стабилен бизнес и сравнително ниска оценка от пазара. Печалбите няма да са като тази година, но тук има сериозен интерес от дългосрочни играчи, така че вероятно всяка корекция ще се купува;
5. FIB - банката ударно отписва лоши вземания и оздравява баланса, а работи много ефективно - с много ниски за бранша разходи и с добър лихвен марж и добри доходи от такси. Ако догодина най-после даде за пръв път дивидент, пазарът ще я оцени по-адекватно;
6. SFAW - финансовият инженеринг на Чичо едва ли е приключил;
7. WIN - първата придобивка на компанията е впечатляваща. Бизнес моделът предполага възможност да се подберат потенциални ракети, а оценките сега са много по-ниски. Да - трябва да мине време преди пазарът да я оцени, но аз нямам бърза работа;
8. ATER - не очакван сериозен ръст, но под 3 лв. има сериозен интерес за покупки заради добрите дивиденти и ниския риск на бизнеса;
9. BSO - ако не беше държавна, отдавна да ми е в портфейла. Винаги има риск тук парите да се откраднат, както пробваха наскоро, но ако се озаптят, ще има радост за акционерите;
10. BGAG - цената вече изглежда ниска, макар че не съм изкушен.
Позиции от 8 до 10 ги слагам за да допълня бройката - не са ми в полезрението за покупки.
Весели празници и успех с инвестициите, колеги!
- 5 Харесвания
Коментар
-
Искам да кажа, че това го правя насила Исках да участвам с 3 акции, но заради BigBear ще участвам с 10
Алтерко
Доверие Обединен Холдинг
Агрия груп холдинг
Софарма Трейдинг
Адванс Терафонд
Българска фондова борса
Фонд за недвижими имоти България
Софарма
Централна кооперативна банка
Първа Инвестиционна Банка
- 4 Харесвания
Коментар
-
Играта е с десет компании по няколко причини.
- Случвало се е някой да даде една или две компании и те да се окажат много добър избор. На останалите участници може да също да са ги избрали обаче при осредняването с другите им избори техният резултат става по - лош. Така, че основната причина е съпоставимост - по между участниците, заради предишните анкети които са правени по подобен начин, защото и брокерите правят също такава анкета с десет компании.
- друга причина е да предизвика преразглеждане на любимите на всеки един от нас - обикновено първите няколко са в портфейла но до десет често се налага да се помисли какво всъщност е добро сега.
- анкетата не е статистически значима, но като се кажат поне 10 дружества информацията придобива малко повече смисъл
- понякога битката е за малко точки и те идват от последните все пак харесвани към момента акцииМненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Най-накрая успях да вляза...Пускам пробен пост и първите две анкети
Пазарен ветропоказател 4Q 2022
Очаквания за основните български акции 4Q 2022
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнениеАз ще си участвам по приетите от години правила с десет компании, било то и изсмукани от пръстите както винаги + също обичайните лакардии покрай всеки сток пик
1. Неохим – по тази позиция има още много бъдеща некалкулирана печалба. Малко е коварно, че голяма част от нея се раздава под формата на дивидент, а нашата вътрешна надпревара отчита само капиталовата доходност, но... след като според мен това е най-фундаментално подценената акция на БФБ, нека тя да ми е номер 1 и тук.
...........................
До колкото знам комисионните за БФБ не зависят от цената на тока/енергията
- 1 like
Коментар
-
Аз ще си участвам по приетите от години правила с десет компании, било то и изсмукани от пръстите както винаги + също обичайните лакардии покрай всеки сток пик
1. Неохим – по тази позиция има още много бъдеща некалкулирана печалба. Малко е коварно, че голяма част от нея се раздава под формата на дивидент, а нашата вътрешна надпревара отчита само капиталовата доходност, но... след като според мен това е най-фундаментално подценената акция на БФБ, нека тя да ми е номер 1 и тук.
2. Доверие ОХ – всичко зависи от проклетата Русия. Огъне ли се фронта срещу путлерското мракобесие, Молдова е улетяла за дни. Обратното – подвият ли опашки ватниците, холдингът ще бъде преоценен без политически риск и само на базата на представянето на активите, което е повече от прилично.
3. Химимпорт – тръгва от нищожна база, което създава възможност за голям капиталов ръст. Портфейлът им си е портфейл и от него най-продуктивни очаквам да са ЦКБ и компаниите от морския транспорт дори и без разрешаване на украинската криза в обозримо бъдеще. Румъния няма капацитет сама да извозва по вода земеделската продукция, има място и за България.
4. Монбат – още една свръхниска изходна база за 2023 г. Продажбите на нови коли се връща към ръст, при старите пък няма спад. Няма проблем с цената и доставките на основната суровина, остава да няма проблем и с ликвидацията на непроизводителните активи.
5. БРЕФ – намираме са на брейк-ивън пойнта между работодатели и работници. Всеки момент силата ще се върне у работодателите, което означава работа от офис. АДСИЦ-ът намира ежегодно своето място сред любимците и редовно разочарова с мижав или никакъв ръст, но минали събития не са определящи за бъдещи такива.
6. Софарма Трейдинг – след преструктурирането на управлението компанията би трябвало да се върне във фокуса на вниманието. Нецикличен бизнес, пред който съществени рискове няма освен некроектните към миноритарите финансово-инженерингови практики.
7. БФБ – високи цени на тока, високи комисиони, контролируеми оперативни разходи. Сегментът International се прие много добре на борсата, да видим и как ще се отрази на печалбата в обозримото бъдеще.
И оттук ми почват смукането и авангардните залози:
8. Еврохолд – със своя портфейл трябваше да е бижуто на капиталовия пазар. Защо пък да не блесне 2023. Електрохолд е машина за печатане на пари и майката дава възможност за експозиция към ютилитис на родния пазар.
9. Импулс I – Вододелна година, неслучайно е задължително да се подчертава винаги „единицата“ в името на фонда. Защото непубличните фондове може и да носят доходност, но публичният е под нулата като сентимент, а и като фундамент в баланса. Имат да си спазят обещанието и за дивидент, съответно ще трябва да понатиснат тук и там за кеш от дружествата от портфейла, например Дискордиа. Ниска изходна база, по-голям потенциал за капиталова доходност.
10. Индустриален Холдинг България – като при Хим, ако съм прав, че има попътен вятър за българските пристанища и корабни оператори, пчалби ще се появят и тук. Цените на горивата могат да ми прецакат прогнозата, а могат и да я сложат на силен допинг.
*
Играта е за чест и забавление, но и имам в 8 от 10 споменати компании. Да не си помисли някой, че е препоръкаLast edited by unsworth; 20.12.2022, 17:36.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеНещо не можем да се разберем. Никой не казва да не се прави класацията с 10 акции. Идеята е да не се задължават всички да посочват точно 10. Мисля, че трябва да се даде свобода всеки да посочва акции които смята че ще поскъпнат без значение дали са 2 или 10. Какво толкова ще стане ако да речем от 50 участници 40 са посочили по 10 акции а 10 участници са посочили по 5 акции? Накрая голямата мечка казва кои са първите десет в класацията и готово
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Нищо чудно участниците в двете анкети да се препокриват до голяма степенLife won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
щом целта е била съревнование с брокерите - добре. Аз си мислех за друго
ПП. и излиза, че аматьорите печелят пред профитата?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеКласацията до сега винаги е била, като отговор на топ10 предложения на брокерите в Капитал - така по- лесно всеки може да изчисли успеха на форума и брокерите в прогнозите
ПП. и излиза, че аматьорите печелят пред профитата?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеНещо не можем да се разберем. Никой не казва да не се прави класацията с 10 акции. Идеята е да не се задължават всички да посочват точно 10. Мисля, че трябва да се даде свобода всеки да посочва акции които смята че ще поскъпнат без значение дали са 2 или 10. Какво толкова ще стане ако да речем от 50 участници 40 са посочили по 10 акции а 10 участници са посочили по 5 акции? Накрая голямата мечка казва кои са първите десет в класацията и готово
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар