Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2024 на форума
Collapse
X
-
Годишни анкети за края на 2023. Името на темата е сменено с актуалното.
Пазарен ветропоказател 4Q 2023 и текущ неокончателен резултат
Очаквания за основните български акции 4Q 2023 и текущ резултат
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dimi71 Разгледай мнениеДоколкото разбрах, даваме прогнози за 2024, въпреки заглавието на темата.
Коментар
-
Колега, ще се съглася с почти всичко написано от Вас, ама ...
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение... партньорството си с топ 10 бранд у нас...
- 1 like
Коментар
-
От уважение към Биг ще се отсамобанирам и ще драсна и моята прогноза - считам, че следва максимално много хора да участват, защото това е може би най-ценната тема в този форум и, както съм казвал многократно, дори и да не съм съгласен с много от мненията и прогнозите на колегите тук (както и те с моите, най-вероятно ), то тези прогнози са много важни и следва да ги има, за да може Биг да го обобщи (отново благодаря за труда - знам колко е неблагодарно) и да са като лампичка за всеки, който иска да инвестира тук или там, за да знае психологията на тълпата.
Така, аз имам само 1 акция на БФБ (ако изключим 15 бройки от една друга), затова може и да не съм репрезентативна извадка (никога не съм бил фен на разпиляването в десетки акции, винаги съм в макс 3 на съответната борса, за да мога наистина да ги проследя), но пък се старая да съм максимално обективен. Разбира се, основната на всичко ще е макротрендовете по света и микро такива у нас. Аз изхождам от следните неща:
1. Ще продължи да има евтини (доколкото няма да се оскъпяват повече) пари, ерго на Запад пак ще растат повече или по-малко
2. Войната в Украйна (която нас особено ни касае) би следвало да приключи тази година
3. В САЩ ще спечели Тръмп (а това е добре за индексите), а в Русия - ясно кой
4. Земите и агрото най-вероятно и тази година ще са бита карта, защото Бг производителите определено не могат вече да работят на евтин пазар (и внос) от Украйна с надути ренти и цени на земята у нас
5. Тех компаниите ще си останат балон с леки пропуквания заради евтините пари
6. Производството леко ще поизпадне в рецесия с оглед на очертаващата се такава в целия ЕС (поне този, дето ни е основен партньор)
7. Не очаквам някакъв бум на инвестициите, въпреки че най-вероятно ще ни дадат дата от 01.01.2025 за влизане в еврозоната (която реално не ни трябва, но пък с оглед на очертаващия се гръцки сценарий у нас, ще е единственото ни спасение от умнокрасивите глупости в последните години - сори, но политиката е част от икономиката)
С две думи - очаквам, както казават брокитата, забавяне на темпа на растеж, но добрите имоти, пардон акциЙ, ще държат някаква цена и ще има търсене за тях, затова да се пробваме да намерим добрите акции, които да си струват влизането на сегашните цени. И така:
1. ФНИБ (BREF) - знаете, писал съм много пъти защо и как очаквам утрояване на цената до ликвидацията през 2029 (да, знам, на БФБ всички са спекуланти и няма дългосрочни), няма да се повтарям - който го вълнува, може да драсне в съответната тема и там да обсъждаме. Очаквах да видим тройката през 2023, но и 2,50 (ок, завършила на 2,42), т.е. 25% ръст и 5,5% дивидент към него на мен ми няха предостатъчни за 2023. Вярвам, че вече ще видим и 3+ през 2024, особено с новите наематели и строежа на метрото
2. Доверие (DUH) - както всяка година, Бг Бъфет от БеУграду следва да помпи някъде и да се прави на мъШ - тази година помпенето следва да е тук, поне такова е мнението на цацата. Акцията е изключително рискова, крепи се само на една банка в мега нереформирана кочина като Молдова, но знае ли човек какво и как ще реши Той - само седелите на коленцето Му могат да пророкуват
3. ПИБ (FIB) - писах ги и миналата година в класациите и бях сред малкото, които вярваха в акцията (не че имам, просто отчитам тенденциите) - също много рискова акция, а и корпулентното момче вече е премиер в сянка, така че дивидентът се очертава отново да е мираж, но въпреки всичко тази банка е брутално подценена
4. Химимпорт (CHIM) - тях ги пиша на принципа, че няма накъде да падат повече, но може и да ме изненадат А и нали трябва да направя 10 бройки, което определено ми е трудно на БФБ
5. Илевън (11C) - странното е, че завършиха миналата година на минус, но пък това е добра основа за ръст За мен това е най-читавата тех, мех, хай стартъп и т.н. акция на БФБ, но без припомпване няма как да стане.
6. Софарма трейдинг (SFTRD) - понеже Чичикака е крайно нелогичен, а вече набалончи почти всичко без тук, то може евентуално и тук да има нещо, знае ли човек, а и самата компания е наистина добра, особено ако подобен индивид с просръбски бленувания не ѝ беше начело
7. БФБ (BSE) - тук съм на принципа, че ако няма полза, няма и вреда - от една страна имаме самото БФБ, което е безкрайно неефективен гьол, който дори не може да си изплаща сама заплатите на персонала, но от друга страна имаме дивидентът от БНЕБ, за което БНЕБ предстои още и още растеж. Освен ако държавата не реши да го разкара от БФБ де, тогава цената тук ще слезе около левче
8. Телематик интерактив (TIB) - в последните ми акции съм малко на принципа "просто трябва да добавя нещо" - мениджмънтът тук е доволно неграмотен (казвам го покрай "Левски" и свиншините и некомпетентността им там), но пък за сметка на това е агресивен. Ако бяха една идея по-умни, с оглед на партньорството си с топ 10 бранд у нас, можеха отдавана да са отхвърчели напред, но всеки сам си преценя
9. Алкомет (ALCM) - познавам работата им в Шумен и амбицията им определено кърти миФки, та може и да им се получи. Хем са доста добра компания, хем у наше село всеки си прави и си обявява каквито резултати си иска...
10. Одесос (ODES) - крайно неликвидна дори и на БФБ акция, но в много перЕспективен сектор, с оглед на войната и невъзможността на украинците и руснаците да ремонтират кораби в региона
П.С. За финал, искам да поздравя инвестиралите в Шели (прекрасен маркетингов трик и ала-бала с немските балъчета на продавача на астропрогнози) - шапка им свалям и без ирония заявявам, че това трябва да е еталон за привличане на чужди пари (стригане на чуждо стадо). Поздравявам и инвестиралите при Чичикака - вярно, абсолютно балонирана позиция, но парите са си пари, особено ако са реална, а не виртуална печалба - това са двете топ печеливши акции на БФБ и следва да им се отдаде заслуженото. Личното ми и крайно субективно мнение е, че на БФБ няма почти нищо, което да си струва парите към настоящия момент - добрите компании са на много сериозни мултипъли, а шитовете са си шитове.
Успешна и много здрава 2024, колеги - аз ще съм доволен, ако и през нея постигна 30% доходност на БФБ, а на вас пожелавам трицифрени печалби и много поводи на радост и споделени мигове с обичаните от вас хора!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 12 Харесвания
Коментар
Коментар