IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 български компании за 2024 на форума

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Забавна е тази игра, но и трудна. Хич не ме бива в боба, тарото и кафето, но ще се включа.

1. S05 (Софарма Трейдинг)
    Заедно със Спиди са двете компании, които трябваше да се облагодетелстват от ковид-нормалното в България. Палят се свещи да не се скрият печалбите, но каквото каже началникът.

2. T43 (Зърнени Храни България)
    Спекулативна легенда на БФБ, която остава под радарите в момента. Макар и спаднала, дружеството остава на печалба и ниската база откъм цена на акцията създава възможности за чудовищна доходност, ако икономическият вятър задуха откъм гърба през 2021 г. разбира се.

3. 3CZ (ЧЕЗ Разпределение България)
    Единственото ютилитис предложение на нашето пазарче чака своя звезден миг. Това, че е неликвидно може да се окаже от полза на най-бързите, но и тук условностите са доста.

4. T57 (Трейс Груп Холд)
    Смяна на политическият мостик ще върне холдинга в редиците на сините чипове. Материалите поскъпват, трудът - по-слабо, но пътно строителство в България има за целия китайски народ.

5. 5MB (Монбат)
    Здраво стиснати за гушата от държавата, шансът на Бобокови и дребните миноритари е в отслабването на политическата хватка и влиянието на "Кръга Шиши". Нищо интересно от бизнес перспектива, но политическата пружина може да донесе някаква доходност през 2021 г. за тези, които сега влизат. Всички останали усредняваме и плачем.

6. 5BU (Фонд за недвижими имоти България)
    Само да си намери наематели, всичко друго си е наред...

7. 3NB (Неохим)
    Кротко си действа предприятийцето, основната му суровина е на безценица (газ), а търсенето на продукцията не е потърпевшо от кашлиците. Този факт рано или късно трябва да се отрази първо в баланса, после и в пазарната цена.

8. 5F4 (Първа Инвестиционна Банка)
    Ако не фалира през 2021 г., ще бъде забавна за спекула. Бизнесът е изложен на риск и в този контекст или ще изчезне, или ще се стане част от група. Дори и нищо да не се случи в следващите 12 месеца, приказките и общия оптимизъм (ако се запази) ще повдигнат лодката поне до нивата на старата спекула (2.80 лв.), което си е над 50% от текущата цена.

9. 5DOV (Доверие Обединен Холдинг)
    Тук вече си смуча от пръстите. Нямам обосновка, просто я слагам, защото няма и нищо друго на пазара. Нищо добро не чака банките в обозримо бъдеще, рано или късно лошите кредити ще се раздуят, регулацията в Молдова не искам и да я знам. Нужни са 6 месеца след падането на кредитните моратариуми, за да се преместят необслужваните кредити в лошата графа, така че все още не ги виждаме. Евентуален дивидент от Кишинев по принцип трябва да отиде директно по сметката на Софарма, ако Софарма иска да защити интереса на своите миноритари, но понеже не иска, приемам, че ще остане в баланса на ДОВХЛ.

10. A4L (Алтерко)
    Бялата врана на БФБ има чудесен моментум и въпреки че е надценена, доверието в нея и очакванията са "екстраординарни" за нашата борса, което пък носи потенциал. Действително работят добре хората там, но всеки с повече от 5 г. стаж на БФБ си носи обеците по ушите (като абориген) от предишни случаи, когато отчети на компании са четени през просълзени от радост очи.

Колеги, използвам случая да ви пожелая една чудесна 2021 г. Бъдете здрави и нека вашите усилия носят справедлив добив, който да ви удовлетворява и радва.
    Last edited by unsworth; 30.12.2020, 12:45. Причина: Едит: буква тук, буква там.

Коментар

• Извинявайте ако е прозвучало, че е НУЖНО всяка прогноза да се мотивира. Имах в предвид поне в моята тема да няма заяждания кой колко грешно е избрал нещо...не исках да мотивирате прогнозите си, а да не оспорвате чуждите. Е ако искате да обясните своите си е вашо решение, което е полезно за темата също. На мен ми стига да има просто прогноза и конструктивен разговор
      Last edited by BigBear; 30.12.2020, 05:12.
      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
        Благодаря прогнозите тук в темата - молбата ми е само да си обосновавате вашите прогнози и да НЕ коментирате чуждите.
        Ще се включа с най-голямо удоволствие и тази година.
        1. Фонд за недвижими имоти България - Доста рискувам с прогнозата си с тази акция, като определено новата офис сграда крие доста рискове, но смятам че точно заради нея си струва да се опита. Отделно че цената доста падна през миналата година, а активите си стоят, а приходите от наеми почти не са засегнати. Очаква се и дивидент, които ще бъде бонус към цената на акцията.
        2. Браво пропърти фонд АДСИЦ. - Лично за мен приятната изненада на отминаващата година. Коректен мажоритар, добра дивидентна доходност, и известен ръст в цената. Очаквам нещо подобно да се случи и през 2021-ва. Чудеса с цената на акцията не се очакват, но добрата дивидентна доходност е причината да ги включа на второ място.
        3. Софарма трейдинг. - Като цяло ще търся подобно компании, които не са се представили добре през 2020-та, и в същото време изплащат дивидент. Отделно че очаквам подобрение на резултатите на дружеството, като оборот, печалба и цена на акцията. Тук дивидента е почти сигурен, като дори неговия размер може да бъде прогнозиран с известна доза сигурност.
        4. Монбат - компанията изпраща една доста лоша година, като причините за това са широко коментирани, и не искам да ги коментирам излишно. И все пак бизнеса е стабилен, резултатите рано или късно ще се стабилизират, а това според мен ще доведе и до ръст в цената на акцията. Дивидент не знам дали ще изплатят, но тук разчитам предимно на капиталов ръст. Също рискова акция, но според мен риска е премерен.
        5. Софарма имоти АДСИЦ. - Слагам я по-скоро защото ми е най-голяма позиция в портфейла на БФБ, и носи известна сигурност. Също ще изплати дивидент от около 20-тина стотинки, които могат да бъдат прибавени към евентуална капиталова доходност. Не се очакват чудеса от акцията, но смятам че е подходяща за по-консервативните инвеститори.
        6. Алкомет АД - Компания която нямам в портфейла, но ми е интересен този спад в цената. Мисля че инвестираха доста в нови мощности, които би трябвало да увеличат приходите. Дивиденти не изплащат, или ако го правят, то той е минимален. Доста рискова позиция, но като цяло мисля че акцията няма накъде повече да пада толкова, докато има известни перспективи за растеж.
        7. Градус АД- Доста разочароваща акцията към момента. Въпреки големите очаквания, цената е доста под тази на ИПО-то, като дори раздадените дивиденти не могат да покрият тази загуба. И все си мисля че резултатите рано или късно ще дойдат. Ако увеличат и дивидентните плащания, ще е още по-добре. Също основната причина да я включа е спада в цената, и очакван евентуален ръст.
        8. София комерс заложни къщи АД (SOFCOM2) - Бях доста скептичен към тази акция, и е една от малкото дивидентни на БФБ която липсва в портфейла. Но трябва да призная че се представят доста добре. Плащат си добри дивиденти, и акцията е горе-долу стабилна. Очаквам това да продължи и през 2021-ва.
        9. М+С Хидравлик - Няма как да не включа и дружество от групата на Стара планиина холд. Доста добре печелещо дружество, разпределящо голяма част от печалбата като дивидент. Някакъв съществен ръст в цената не очаквам, но го слагам повече за стабилност, и минимизиране на щетите ако годината се окаже "лоша". Ако се окаже добра, най-вероятно и резултатите на дружеството ще се подобрят.
        10. Корадо - България.- До голяма степен аргументите са сходни като тези на М+С Хидравлик. Коректен мажоритар, редовни дивиденти. Не се очакват чудеса като резултати, но придават някаква стабилност на портфейла.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
          Благодаря прогнозите тук в темата - молбата ми е само да си обосновавате вашите прогнози и да НЕ коментирате чуждите.
          1. Алтерко - интервю на човек от компанията, който спомена, че дистрибуторите им са свършили наличностите. Това означава, че дори и 1 ново устройство да не се продаде, ще имат поръчки и за началото новата годината. Освен това предполачам, че диструбицията им за тези 120 държави ще се разширява все повече предвид това, че отскоро са стъпили на тези пазари. Дори продажбите да замръзнат /нещо, което не очаквам/, то ще има инерция и поръчки към тях, за да могат дистрибуторите да имат повече наличности предвид добрите продажби от 2020 г.
          2. Доверие - първи дивидент от Молдова и скачане в доверието на компанията, което според мен е единствената пречка да стои на тези нива. Яснота на цена на увеличението.
          3. БРЕФ - почти завършване на новата сграда и подписване на нов договор за наем.
          4. СФТРД - тук очаквам аптеките да намалят загубите с течение на времето. Икономия от мащаба + вече достатъчно опит. Ако това стане /намаляване на загубите на аптеките/, то и цената ще порастне, въпреки продажбите на Чичо.
          5. ЧЕЗ - ако има раздвижване със сделка
          6. Албена - успокояване на хората относно туризъм и оптимизъм за предстоящ сезон
          7. Арома /ако се брои поради супер ниската ликвидност/ - за мен е мнооого евтина тази компания, но причината е в ниската ликвидност. Имаше гласувано обратно изкупуване, а кешът им е много.
          8. Спиди - очаквам 2020 и особено Q4 да е много силна за тях. Цената изостава от резултатите напоследък. След яснота за сделката с французите, очаквам да "наваксва".
          Last edited by 15%; 29.12.2020, 14:30.
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Благодаря прогнозите тук в темата - молбата ми е само да си обосновавате вашите прогнози и да НЕ коментирате чуждите.

Коментар

1. 3CZ - ЧЕЗ Разпределение – България АД-СДЕЛКА
              2. Монбат АД
              3. Алтерко АД
              4. Спиди АД
              5. Фонд за недвижими имоти България
              6. Софарма имоти АДСИЦ
              7. Градус АД
              8. Трейс Груп Холд АД
              9. Сирма Груп Холдинг АД
              10. Градус АД
              Last edited by Kiro; 31.12.2020, 14:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                Аз ще се престраша да ги пусна в темата и се надявам повече да го направят, ще е интересно да се видят конкретни хора какви идеи имат:
                1. A72 Агрия Груп Холдинг АД
                2. BSO Българска фондова борса АД
                3. T57 Трейс груп холд АД
                4. 5MB Монбат АД
                5. 6AB Албена АД
                6. 5BU Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                7. 6AM Алкомет АД
                8. 57E ЕМКА АД
                9. 4I8 Индустриален Капитал Холдинг АД
                10.3CZЧЕЗ Разпределение България АД
                Логиката зад избора ми в общи линии е, че 2021 ще прилича на втората половина на 2020.
                И аз ще се престраша и ще дам моя си прогноза. Поради вътрешни съпротиви, портфейла ми не е точно така структуриран, но все пак мисля, че тези компании ще се представят най-добре:

1. Алтерко
                2. Доверие
                3. БРЕФ
                4. СФТРД
                5. ЧЕЗ /ако има раздвижване със сделка/
                6. Албена
                7. Арома /ако се брои поради супер ниската ликвидност/
                8. Спиди

Не включвам някакви вътрешни врътки с ХВарна, Чайка фарма и т.н., че там е сложно за прогнозиране

Успех!
                Last edited by 15%; 29.12.2020, 13:28.
                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Казал си го е човека "почти всички". Добра класация и аргументация!
                  Ето ги и моите 10 фаворита за 2021 - ва:

1. 5DOV Доверие холдинг
                  2. AGR Агрия груп холд
                  3. A4L Алтерко
                  4. CHIM Химимпорт
                  5. FIB ПИБ
                  6. CCB ЦКБ
                  7. GAGBT Гагарин БТ
                  8. SFTRD Софарма трейдинг
                  9. 3CZ ЧЕЗ Разпределение
                  10. SKK Сирма груп

Успех на позитивните и креативни играчи на БФБ!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                    Видях, че Алтерко го няма. Споко
                    Имах предвид друго - Спиди нон-стоп е било натоварено със свръхочаквания, ако имаш предвид, че свръхочаквания означава търговия над счетоводна стойност. Откакто спиди се търгува все е над счетоводна, а в момента е на 4,7 над нея
                    т.е. не всички от изброените се търгуват "под счетоводна" - това беше повода за коментара. Но не е проблем за потенциал. Спиди от 18 отиде на 60 при търговия в пъти над счетоводна стойност. Какво ли ще е ако и алтерко върви по тоя път.
                    Съгласен съм, че счетоводната стойност не е показателна в случая с Алтерко, дали компанията е надценена. Под свръхочаквания в случая имам предвид, че пазарът екстрапулира, че огромният ръст в продажбите на Алтерко през 2020 г. ще продължи и през 2021 г. Бих се радвал това да е така - имаме нужда от повече такива компании на БФБ. Харесвам Алтерко - просто смятам, че цената много бързо се покачи и ако не се запази този темп на растеж, ще има корекция. А Спиди е в списъка ми единствено поради предполагаемото търгово, а не защото има много на къде да расте иначе краткосрочно.

Коментар

• Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

Така е - Алтерко е натоварено със свръхочаквания според мен и затова не бих го сложил в портфейла си при тези нива. А за Спиди очаквам търгово, което ми се струва вероятно да е на по-висока цена от текущата.
                      Видях, че Алтерко го няма. Споко
                      Имах предвид друго - Спиди нон-стоп е било натоварено със свръхочаквания, ако имаш предвид, че свръхочаквания означава търговия над счетоводна стойност. Откакто спиди се търгува все е над счетоводна, а в момента е на 4,7 над нея
                      т.е. не всички от изброените се търгуват "под счетоводна" - това беше повода за коментара. Но не е проблем за потенциал. Спиди от 18 отиде на 60 при търговия в пъти над счетоводна стойност. Какво ли ще е ако и алтерко върви по тоя път.
                      Last edited by precakanoto; 29.12.2020, 12:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

Спиди и Алтерко се търгуват на еднакъв брой пъти над "счетоводна стойност"
                        Така е - Алтерко е натоварено със свръхочаквания според мен и затова не бих го сложил в портфейла си при тези нива. А за Спиди очаквам търгово, което ми се струва вероятно да е на по-висока цена от текущата.

Коментар

• Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
                          Ето ги и моите:
                          1. 1CZ - ЧЕЗ Електро – България АД
                          2. 3CZ - ЧЕЗ Разпределение – България АД
                          3. 5BU - Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                          4. 5F4 – ТБ Първа Инвестиционна Банка АД
                          5. 5DOV – Доверие Обединен Холдинг АД
                          6. 3JR – Софарма АД
                          7. 5MB – Монбат АД
                          8. 0SP – Спиди АД
                          9. SKK – Сирма Груп Холдинг АД
                          10. BSO – Българска фондова борса АД
                          Логиката? Почти всички се търгуват много под счетоводната си стойност, а имат стабилен бизнес и генерират много добра печалба на акция. Някои претърпяха значителни спадове през 2020 г. без да има реален съществен спад или реална опасност за бизнеса им. За някои от тях очаквам и търгови предложения на по-високи цени от текущите, обратни изкупувания и добри новини, предвещаващи още по-добри финансови резултати.

Успех на всички на БФБ през 2021!
                          Спиди и Алтерко се търгуват на еднакъв брой пъти над "счетоводна стойност"

Коментар

• Ето ги и моите:
                            1. 1CZ - ЧЕЗ Електро – България АД
                            2. 3CZ - ЧЕЗ Разпределение – България АД
                            3. 5BU - Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                            4. 5F4 – ТБ Първа Инвестиционна Банка АД
                            5. 5DOV – Доверие Обединен Холдинг АД
                            6. 3JR – Софарма АД
                            7. 5MB – Монбат АД
                            8. 0SP – Спиди АД
                            9. SKK – Сирма Груп Холдинг АД
                            10. BSO – Българска фондова борса АД
                            Логиката? Почти всички се търгуват много под счетоводната си стойност, а имат стабилен бизнес и генерират много добра печалба на акция. Някои претърпяха значителни спадове през 2020 г. без да има реален съществен спад или реална опасност за бизнеса им. За някои от тях очаквам и търгови предложения на по-високи цени от текущите, обратни изкупувания и добри новини, предвещаващи още по-добри финансови резултати.

Успех на всички на БФБ през 2021!

Коментар

• Аз ще се престраша да ги пусна в темата и се надявам повече да го направят, ще е интересно да се видят конкретни хора какви идеи имат:
                              1. A72 Агрия Груп Холдинг АД
                              2. BSO Българска фондова борса АД
                              3. T57 Трейс груп холд АД
                              4. 5MB Монбат АД
                              5. 6AB Албена АД
                              6. 5BU Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                              7. 6AM Алкомет АД
                              8. 57E ЕМКА АД
                              9. 4I8 Индустриален Капитал Холдинг АД
                              10.3CZЧЕЗ Разпределение България АД
                              Логиката зад избора ми в общи линии е, че 2021 ще прилича на втората половина на 2020.

Коментар

• Дойде време за годишните анкети :-)

Започвам с първите две

Пазарен ветропоказател 4Q 2020

Очаквания за основните български акции 4Q 2020

Започвам да приемам прогнозите за 10 най добре представили се акции на БФБ за 2021 година от ВСИЧКИ които желаят. Молбата ми е да бъдат продредени в следния формат - Номер от 1 до 10, Борсов Код, Име на компанията

Прогнозите ги давайте на лично съобщение, тук в темата или на bigbearblogbg@gmail.com

Анкетите ми нямат претенция да са статистически достоверни - те мерерят промяната в сантимента и понякога дават възможност да се забележи компания на която не е е обърнато внимание или напротив ...

Благодаря на всички които ще участват в анкетите.

Коментар

Working...
                                X