IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 български компании за 2024 на форума

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Анкета - Трябва ли да се предлагат ДЦК на БФБ за индивидуални инвеститори?
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение

      Аз пък съвсем добронамерено те подканям да си кажеш твоите 10 акции или да кажеш какво мислиш за 10 акции на форума. Нека сме полезни един на друг поне в тази тема. Някога хората са разбирали, че само заедно могат да победят мамута и са ловували заедно :-)
      Изпратих още преди питането за отчетите, незнам защо не са дошли
      Имам към момента само 2-3 книжки в класациите и тази година ми е по-трудно и от предишните години да изброя 10. Трудността се появи в следствие видяното из отчетите и май се появаяват някаква тенденция към буксуване на резултатите на промишлените дружества. Май и вноса и износа на страната се свиват с процент доближаващ значима стойност , значи волю-неволю не мога да включа такива като Мцх, Хес Емка т.н. Шели е най-великото изключение, слава Богу, че на БФБ имаме този бисер. Естествено ми е Номер 1, защото произвежда продукция която се търси, постоянно се развива и възходът е 50% растеж...147млн продажби извън страната не се правят с пиар, а най-вече с иновация и организация. Това че е иновация се вижда от маржа на печалбата. От другите непромишлени кои могат да се посочат? Остават банки, търговия , лихварство, хазарт. Защитни акции не ме интересуват. Как да сложа например в топ 10 , акция като бреф, изобщо какъв растеж може да има от наеми, които вече са доста високи, а най-добра перспектива за книжката да е ликвидация през 2029!?. Какво произвежда една сграда освен някакъв въглероден отпечатък. Нищо особено освен наеми, рентиерство. ...някакъв вид услуги все пак.
      С 2% марж на печалбата работи за съжаление сфарм-трейдинга ..волю неволю не мога и него да сложа. Ами да не приказваме излишни неща които може да се видят из отчетите и ок, щом трябва да са 10, нека са 10. Така или иначе в по-голямата част ги нямам но ги слагам за нуждите на анкетата. Очаквам да имат поне ръст в резултатите, всеки по своему, като последния Хим го включих заради ЦКБ (предположих, че ръст в резултатите на ЦКБ може да рефлектира в по-голям % в цената на спекулантската перла хим)
      Шели
      Доверие
      Б​​​​се
      Пиб
      Смарт органик
      Агрия
      Телелинк
      Сфарм
      Телематик
      Хим
      Не включих някои от стартъпите и портфейли на фондове, защото не знам дали ще се продаде някое подобно дружество през тази година...а най-вече такава оценка може осезаемо да им увеличи резултата. Не е невъзможно да се случи, разбира се
      Изглеждат по-близо до брокерската класация, така че ако гледаме традицията, друг заяк от шапката освен Шели може и да не излезе. Разликата с брокерския набор е мисля Телематик, който включих заради сравнително високия марж на печалбата, макар да виждам, че пазарът няма особен афинитет към него.
      Last edited by precakanoto; 12.01.2024, 06:20.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
        Класирането е такова, каквото е. Всеки от вас е писал акциите, които вече си е напазарувал. Какво има да се заяждате? И понеже съм се разписал ..... форумния избор е по-представителен от този на Капитал. Поне форума на Инвестор е представителна част на "малките". А в допитването на Капитал за пореден път са пропуснати най-големите асет мениджъри.Може би имат основателна причина.
        Аз също ще се съглася с колегите и в моята класация повечето от акциите не ги притежавам. На първа позиция ми е акцията DRON, която нямам в портфейла си, но съм на мнение, че когато започнат търговските полети също ще излети! Миналата година примерно Уебит, който притежавах, не присъстваше в класацията ми, защото още на ИПО-то обявиха 3-5 годишен хоризонт на екзитите и не очаквах някакво сериозно раздвежване по позицията. И аз като колегите имам позиции в класацията си, които според мен имат потенциал за растеж, но не бих догоснал заради мажоритарите.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение

          ...или да кажеш какво мислиш за 10 акции на форума...
          След като е добре да се изкаже мнение за форумните 10, ето какво мисля. Преди това обаче искам да кажа, че явно не попълваме анкетата еднакво. Греъм /в предния пост/, а и преди това съм го чел многократно, че всеки попълва това, в което той самият е инвестира. Има логика, но аз лично не го правя. Често се случва да мисля, че компания Х ще скочи много повече от У, но от Х да имам 5%, а от У 25%. Защо? Защото Х не отговаря на рисковия ми профил. Да, вярвам, че ще скочи, но мисля и, че е много по-вероятно да се сгромоляса. Това не е за хвалба /прави ме заек/, но такива са фактите при мен. Просто да кажа, че не е задължително да се приема, че всеки копира портфейла си в анкетата.

          1. Шели - Изумен от тази компания, евала! Много ми е сложно при нея и затова се притеснявам дали ще могат да продължават ръста. Сектора ще расте, но нямам представа дали на някой голям му е по-лесно да я убие с продукти, реклами, бранд и т.н. или ще му е по-лесно да я купи. Вярвам, че след 5 години или ще бъде купена, или ще е под пика си.
          2. Доверие - Тук също е малко по-сложно заради многото конспирации. Може ли Донев да си увеличава дела? Кой продава и защо? Ако идеята е да се държи ниска цената, за да има увеличения на капитала, които да разводнят боновите книжки, защо се прави толкова скромно това увеличение - макс 20 млн? Ще има ли последващи увеличения и значи ли това, че и тогава някой ще я натиска надолу цената? Иначе потенциал огромен. Не вярвам, че Русия е, а още по-малко, че ще е способна в бъдеще да спъне нещата.
          3. БФБ - Никога не бих инвестирал и 1 лев в каквото и да било държавно нещо, никога и на никаква цена! Затриха си парите в КТБ - няма виновни. Постоянно растящи разходи, за да може племенника, стринка, лелинчо да взимат огромни заплати и да не вършат нищо! Ужас!
          4. ПИБ - Преди много години случайно се запознах с едни портфолио мениджъри швейцарци във Франкфурт. Питах ги защо не инвестират и 1 евро на БФБ при положение, че коеф. са ни убиец. Отговориха така " изкарваме си достатъчно пари и не ни се налага да се забъркваме с "боклуци"". За да инвестирам лев в подобни структури, трябва да съм оптимист, че ще изкарам поне 1000. В противен случай просто не си струва, според мен.
          5. Агрия - Акция с фундамент. Напоследък взеха и да споделят печалби, чувам и че се държат добре с малките, евала. Като цяло съм оптимист, но може би малко я превазнасяме с тези земи. Гледах цената на житото - преди 10-15 години е струвало повече отколкото днес!!! Аз не се сещам за друго такова нещо. Какво имам предвид - еми фактите говорят, че въпреки огромния прираст на населението, земята стига, та даже ни е в излишък! Колкото и да не ни харесва и да сме закърмени с някакви мантри колко била ценна.
          6. БРЕФ - Според мен "този мач ще излезне". Въпросът е, че ще трябва да се почака, а и печалбата няма да е шокираща.
          7. 11С - Може би най-консервативния фонд от този тип. Вярвам, че и ДРОН, и другите им инвестиции се развиват добре.
          8. Импулс - Единственото по-лошо нещо е, че са в самото начоло на пътя и резултатите не могат да сидят "днес и сега", както се иска на всички. Доказани хора от управлението - и като професионализъм, и като морал, и като успехи. Както е приказката "ако потъваме, ще потънем с най-добрите".
          9. Смарт Органик - За мен тази акция има бъдеще, но бранша в който работят никога няма да им позволи огромен ръст както при Шели. Виждам я като стабилна акция с перспектива.
          10. СФТРД - Чичо си е наумил нещо и ще стане на неговото /както обикновено/. Изглежда, че това нещо е да си я купува евтино през Софарма на 6-6,20. И за да може да си я купува евтино, прави всичко по силите си да я направи възможно най-непривлекателна - спира дивидентите, не говори за политиката и и т.н. Въпреки, че я имам в портфейлчето си, не я сложих в моята класация, защото тази игра според мен ще продължи още поне 2-3 г. Ама и да му продам тази компания на 6 лева ми се струва идиотско.

          Коментар


          • Класирането е такова, каквото е. Всеки от вас е писал акциите, които вече си е напазарувал. Какво има да се заяждате? И понеже съм се разписал ..... форумния избор е по-представителен от този на Капитал. Поне форума на Инвестор е представителна част на "малките". А в допитването на Капитал за пореден път са пропуснати най-големите асет мениджъри.Може би имат основателна причина.
            Life won't wait for you.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
              Исках съвсем добронамерено да попитам, четете ли отчети? Не е повод за заяждане. Просто питане!
              Ако смятате, че се заяждам, това ще ми е последния пост в темата
              Аз пък съвсем добронамерено те подканям да си кажеш твоите 10 акции или да кажеш какво мислиш за 10 акции на форума. Нека сме полезни един на друг поне в тази тема. Някога хората са разбирали, че само заедно могат да победят мамута и са ловували заедно :-)
              Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

              Коментар


              • Едни четат отчети, други гледат графики, трети гледат новини и форуми, някои просто забождат пръста в екрана и си купуват акции там където им сочи пръста. Молбата ми е да се придържате към темата и да пишете така, както бихте говорили с човека ако е срещу вас. Приемете го за изискване на темата - изтощително е да се чете постоянно преследване из темите, кой какво бил казал и какъв бил. Полезната информация се размива в някакъв безкраен назидателен чат.

                Нека да пишем за български акции тука и да се обсъждат идеи как да се печели тук на БФБ. Всичко друго нека да е в другите теми.

                Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                  Исках съвсем добронамерено да попитам, четете ли отчети? Не е повод за заяждане. Просто питане!
                  Ако смятате, че се заяждам, това ще ми е последния пост в темата
                  Четем ги както дявола чете евангелието. Всеки вижда в тях това, което иска да види

                  Коментар


                  • Исках съвсем добронамерено да попитам, четете ли отчети? Не е повод за заяждане. Просто питане!
                    Ако смятате, че се заяждам, това ще ми е последния пост в темата

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

                      "A staggering 19.6% of office space in major U.S. cities wasn’t leased as of the fourth quarter, according to Moody’s Analytics, up from 18.8% a year earlier. That is slightly above the previous records of 19.3% set in 1986 and 1991 and the highest number since at least 1979, which is as far back as Moody’s data go." - WSJ
                      Излязохме съвсем оф-топик, ама този цитат само показва, че тези цифри за празни офиси в САЩ излизат буквално всяко десетилетие и въпреки "новото нормално" и отбелязания с малко рекорд не можем да говорим за някакъв съществен дисбаланс на пазара на офиси. Просто предлагането се посви и новите строежи ще позамръзнат и толкова. Няма драма.

                      П.П. "Вътрешно инфо" от нашата фирма - връщат ни на режим 4 към 1 офис/хол.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение


                        Офисите са отживелица " пък не е в съзвучие с отдадените близо 10.000 м2 нетно офис площи от компанията миналата година.
                        "A staggering 19.6% of office space in major U.S. cities wasn’t leased as of the fourth quarter, according to Moody’s Analytics, up from 18.8% a year earlier. That is slightly above the previous records of 19.3% set in 1986 and 1991 and the highest number since at least 1979, which is as far back as Moody’s data go." - WSJ
                        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                          Интересна тема сте подхванали, та ще се включа

                          Първо, отново да благодаря на Биг - страхотна работа, както винаги, удоволствие е да се чете, за разлика от бъркочите на "профитата"

                          Второ, отлично попадение на П-то - да, точно така е, някои акции са свръхкупени от родните спекуланти (поне за мен) - все пак знаем се, че сме волни пеперуди и летим от цвят на цвят. Всеки сам си преценЯ стратегията.

                          Трето, поздравления на Пандата, че се пробва с доводи да изрази "хейтърска" позиция - аз лично изключително ценя точно такъв тип мнения (сигурно щото и аз съм "хейтър), а не само славославяния и НАЙ

                          И финално, моите 5 стинки по 10-те ТОП-а:

                          1. Шели - много пъти съм си казвал мнението, че е ужасяващ балон, но мога само шапка да сваля на продавачите на астропрогнози, че успяха не само да надуят този балон, ми да си внесат хелий и от Дойчланд. И го казвам без ирония - абсолютен пример са до момента как се прави бизнес от 0, само с голи обещания, платени пиарчета и използване на вълната на новите технологии. Адмирации - досега им се получва повече от великолепно и дано да продължат в този дух. Не е моята акция, но бях първият, който викаше ъъъъъп 200 лева (вярно, абсолютно пародийно) - джъст сеинг

                          2. Дух, та Дух - всички сме наясно, че там ще стане това, което чичикака каже, затова и аз такива неща не пипам. Помня, бях млад, преди едни 30 години, влязоха машинките (хазартните автомати) у нас и тогава имаше едни игри с черно и червено, в които, ако познаеш 7-8 пъти поредността черна-червена, ти даваше голяма печалба, а на всяко познато удвояваше сумата. Та имаше тогава едни съученици, викахме им "машинисти:, които си мислеха, че могат да прецакат системата, примерно като въвеждат някава комбинация (тип 2 черни, една червена, 2 черни, 3 червени и т,н,), или като държат дълго време копчето на машинката, щото "така я объркваме". даже имаше един, дето бе въвел термина "измъдване" на машинките - седи и чака, докато загуби някой сериозна сума, той сяда на същата машинка и очаква, че ще спечели. Що го казвам ли - ми щото тук е същото, излишно е да споменавам, че всички "машинисти" си губеха джобните постоянно, та да играеш с белязаните карти на чичикака и да не очакваш, че накрая в теб ще остане Черният Петър и ще го "измъдиш" - дообре

                          3. Борса, като борса - помня, някога (преди 4 години беше), един уважаван от мен, но не пишещ вече форумец (4Д), за което искрено съжалявам, каза, че това е топ акция и ще качи няколко пъти - беше прав, аз не оцених потенциала на БНЕБ. Казвано е много пъти, няма да се повтарям - ако не беше държавата тук и ако самата БФБ не беше такава кочина, а имаше акции само на БНЕБ и тя беше частна (фантасмагория), то цената на въображаемата акция би била поне тройна на сегашната. Ма не е и аз не пипам

                          4. Фибанкасъту - също е говорено, говорено, говорено и всичко е вярно, но, както сме си писали и в самата тема на ПИБ - и на 1 лв ще е скъпа и ще е шит, и на 3 лева ще е евтинджос и с потенциал. Всеки сам си преценЯ

                          5. Агрия - ах, Агрия, признавам, че харесавам акцията, но не харесвам мажоритаря (аграр с претенциЙ), а всъщност мажото е акцията - парадокс някакъв. В момента са страшен риск - хем има голяма вероятност да са правилен залог и да утроят в близко бъдеще, хем има немалка вероятност да фалират, защото са се набълбукали с кредити (от една страна), а от друга - използваха максимално малоумно парите от златната за тях 2022 година, плюс, че геополитически нещата хич не са ок за нашите зърнари в комбинацията от дъмпингов внос и високи ренти, които не виждам как ще приключат скоро

                          6. БРЕФ-чето - и тук съм писал много и съм субективен, затова няма да се разпростирам. Казвал съм го много пъти, че ще видим нива над 6 лева до 2029 и съм убеден, че ще случат. На Пандата мога да кажа, че само теренът на Бриколаж покрива абсолютно всички кредити (50 000 РЗП може да се построи там, на спирка на метрото, т.е. минимум по 400 евро на РЗП е цената), останалите глупости (теренът на бъдеща спирка на метрото на Околовръстното, Камбаните и Бизнес парка, плюс дребосъците) покриват сегашната цена, а Синерджи (не само директно на изхода на спирка на метрото, ми и в прекрасна паркова среда - няма друга подобна офис сграда в София) е потенциалната печалба от сегашната цена нагоре. Чисто!

                          7. Илевън, туелв - аз не съм фен на венчърите и не вярвам в глупостите им, но това е единствената получитава (лично мнение). И толкова, нямам какво да добавя

                          8. Импулс - уж тук следваше да се къса от залъка, за да има за дребосъка, уж в много добри компании, уж много прозрачни (с уебинари през 3 месеца - поздравления за което), а реално не можеш да си сметнеш какво точно имат и колко би следвало да струват

                          9. Морганика - без мнение, подобни акции тип Чайкафарма са на борсата за "парлама"

                          10. Трейдинга - за мен най-читава чичова акция, а с изядени най-много шамари в последната година. Обясних вече за "машинистите" в точка 2, няма да се повтарям - който иска, нека играе с белязани карти. Иначе самата компания е топ и щеше да е още по-топ, ако не беше мажоритарят и залитанията му по плескавици, но, както и при Агрия, тук акцията е мажо и мажо е акцията
                          Стойностно и изчерпателно, поздравления. Иначе изложих отрицателните страни, не ми пречи да хейтя и пак да инвестирам в нещо - важното е плюсовете да са повече от минусите. Да не мислиш, че ми харесва всичко при Бери или Нексанс? Та посочил съм 5 компании на БФБ, които мисля имат добър потенциал за 2024:

                          1. Доверие - вероятност чичо да отвърже цената след облигациите
                          2. Софарма - пак чичо да даде малко на плебеите за да се записва увеличението и да ходят на поклон на оса-то, сигурно се чувства като оракула от софия
                          3. Агрия - един black swan event ги дели от нова 2022, гледайте Китай какво правят с урана например
                          4. Шелли - дори всички разходи за заплати да са в R&D, пак си е зле, ама са набрали инерция и влакът препуска
                          5. Алкомет - просто ми харесва компанията - правят си инвестициите, ориентират се към правилните сектори
                          https://www.capital.bg/biznes/promis...ra_137_mln_lv/

                          за бреф само да вметна - знам, че има много активи там, ама колко вярваш на този мениджмънт да ти даде да си топнеш човката както се казваше в кръстникът като изобилства от спорни решения като 250 еврака за младост 4?
                          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                            Извинявам се, а откъде можем да видим класацията на "платените" експерти от инвестиционните посредници?
                            Ако не туhttps://www.capital.bg/moiat_capital...i_na_2024_g/к, може ли някой да ми прати на лични?
                            Борсовите анализатори очакват по-слаб ръст на индекса Sofix през тази година

                            Коментар


                            • С най голям потенциал за растеж е Химимпорт.

                              Коментар


                              • Извинявам се, а откъде можем да видим класацията на "платените" експерти от инвестиционните посредници?
                                Ако не тук, може ли някой да ми прати на лични?

                                Коментар

                                Working...
                                X