IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КФН

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Сигурно с името Популярна каса са регистрирани 3.-40 фирми, само едно куче ли е Шаро. Такава банка Биохим вече няма

    Коментар


    • Тези Популярни каси са кооперации, а не е инвестициония посредник. Операцията няма нищо общо с БФБ и КФН. То стана като вица за компютрите и компотите. Много са неграмотни журналята

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nabludatel63 Разгледай мнение

        КФН, БФБ и Популярна каса "изобщо не са виновни" Чисти като момина сълза.....
        Тази новина е пълна с неточности.
        Какво "теглят" от Биохим. Какъв "Биохим" въобще, като банката е отдавна част от УниКредит?

        КФН и БФБ пък нищо общо нямат с начина на издаване на компенсаторки на името на лица, починали към средата на миналия век.

        А пък удостоверение за наследници се прави, предполагам за 15 мин. на компютър, така че не бързай и с обвинения към Популярна каса.

        Коментар


        • Близо година са продължили действията по разбиване на престъпната група в Кюстендил

          17 декември 2010 | 12:13 | Агенция "Фокус"

          С днешната полицейска операция, проведена в Кюстендил и Перник, се финализира работата на полицията по документиране на престъпната дейност на организирана престъпна група, занимаваща се с източване на средства от Популярна каса. Това съобщи за радио „Фокус” – Кюстендил директорът на Областната дирекция на МВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев. Източването на средствата е ставало посредством представяне на депозитарни разписки, препис-извлечения от актове за смърт, удостоверения за наследници, пълномощни, копия на лични карти пред инвестиционен посредник в Кюстендил. Всички тези документи са били фалшифицирани и чрез тях организираната престъпна група е източила около 290 000 лева. „С неизрядните документи лицата са въвели в заблуждение Популярна каса, че са собственици на компенсаторни бонове и депозитарни разписки. След това Популярна каса им издава документ, с който престъпната група тегли сумите по компенсаторни бонове от банка „Биохим”, допълни комисар Джоглев. До момента са привлечени като обвиняеми около 20 души, а днес ще бъдат привлечени като обвиняеми и организаторите на групата. Комисар Джоглев посочи, че действията по разбиването на престъпната група са продължили близо година. „През това време сме извършвали действия и стигнахме до днешния ден, в който с Окръжна прокуратура-Кюстендил счетохме, че има достатъчно доказателства за удостоверяване на престъпната дейност и повдигане на обвинения срещу лицата”, заяви Георги Джоглев.

          ---------------------------------------------------------------------

          КФН, БФБ и Популярна каса "изобщо не са виновни" Чисти като момина сълза.....

          Коментар


          • аз съм на обратното мнение, особено за сегашното ръководство на надзора, които с мерките си за ГО със сигурност ще въведат прозрачност на пазара. Още повече смятам, че клиента трябва да знае каква е комисионната на брокере, която реално той плаща.

            Коментар


            • КФН

              Интересна статия за КФН се появи!:

              "...Комисията за финансов надзор (КФН), практически не работи.

              "Почти няма финансов отчет, чието съдържание да се проверява по същество. Особено ако е заверен от сравнително реномиран одитор - тогава компанията може да предаде едва ли не и вчерашния вестник", коментира експерт в институцията. При тази стряскаща информация вече едва ли може да е изненада, че КФН беше хваната със свален гард от финансовите трудности, неадекватното им разкриване пред инвеститорите и подозренията в източване на контролираните от Васил Божков публични пътностроителни компании "Мостстрой" и "Холдинг пътища". Сринаха се не само цените на акциите им, а и малкото останало доверие в регулатора.

              Неадекватната реакция на надзорната институция обаче е просто най-видимото проявление на сложна плетеница от липса на капацитет, визия и воля. Част от проблемите са наследени, но според източници от регулатора под ръководството на новия председател на КФН Стоян Мавродиев те се изострят. Той пое поста през юни чрез законови промени, прокламиращи засилена защита на потребителите и прозрачност на собствеността в небанковия финансов сектор (заедно с целите да се смени ръководството, назначено от предишните управляващи и да се отнемат един-два застрахователни лиценза).

              Засега по-големите обещания няма особен напредък, но за сметка на това надзорът остава на (и под) санитарния минимум, а новият председател се е заел сериозно да концентрира цялата власт в комисията около себе си чрез заповеди, забраняващи медийни изяви и задължаващи всички решения на заместниците му да се съгласуват с него. А също и с планове за драстично вдигане на таксите на комисията, които да му осигурят независимост от финансовото министерство.

              Къде изчезна надзорът

              Причините надзорът сега да вегетира са много и разнообразни, но ако нещо седи в основата им, то не е пазарът, а политиката. В началото на 2009 г. мандатите на част от членовете на КФН вече бяха изтекли, а на останалите изтичаха, така че още по това време усърдието чувствително намаля. Същевременно свършваше и управлението на тройната коалиция, която видя шанс да окопае свои хора с многогодишни и несменяеми мандати във всевъзможни институции, като така едновременно си запазят лостове за влияние и раздадат награди на заслужили кадри. Така в последните дни преди разпускането на парламента беше избрано ново ръководство на КФН начело с икономиста Петър Чобанов. То беше реваншистки бламирано и бойкотирано от ГЕРБ, включително и чрез орязването на бюджета на ведомството наполовина, а съответно и намаляване на заплатите и персонала. Дали само заради липса на ресурс и капацитет или заради липса на воля, но бяха спрени плановите проверки на поднадзорните лица, бавеха се срокове, допускаха се съмнителни практики и въобще качеството на надзора се влоши.

              Това беше добре използвано от ГЕРБ. "Въпреки широките си законови правомощия за последната година е налице тенденция на абдикиране от ефективен надзор и формализиране на контролната дейност във всички сектори", каза тогава за "Капитал" Стоян Мавродиев в качеството си на депутат от управляващата партия, вносител на промените в Закона за КФН, с които членовете на регулатора бяха намалени от седем на пет и сменени. Това накара Европейската комисия да започне проверка дали не е потъпкана независимостта на регулатора, но така или иначе целта беше постигната.

              Големите надежди

              Другите, по-официални цели обаче далеч не са постигнати. С промените в закона на петия член на комисията, за какъвто беше избрана сравнително неизвестната юристка Антония Гинева, беше вменена специална отговорност за защита на потребителите, разглеждане на постъпилите жалби, както и анализ на рисковете на финансовите пазари. "Изгражда се специализирано звено, което да работи за защитата на потребителите, свързано с изготвянето на по-мащабен и амбициозен план за действие в тази насока", твърди Стоян Мавродиев в интервю за "Капитал". Според служители на КФН обаче досега нито има приет нов правилник, съобразен с новата структура на комисията, нито има назначени хора към Гинева. Със законовите промени беше въведен двумесечен срок от избора на новите членове за изграждането на новата структура, който изтече в средата на септември.

              Другото ключово нововъведение беше проверката за реалните собственици на над 5% от капитала на инвестиционни посредници, застрахователи, пенсионни, взаимни и здравни фондове. КФН публикува през седмицата резултати или по-скоро статистика от свършената досега работа, която показва, че повечето поднадзорни лица са подали исканите справки. Те обаче ще бъдат публикувани чак след като КФН приключи с насрещна проверка и получи допълнителни сведения от част компаниите. Според експерти от регулатора обаче едва ли ще се получи нещо повече от по-подробен списък и трудно ще се стигне до реално разкриване на произход на капитали.

              Още при представянето на новата комисия Мавродиев обеща да има готови стратегии в трите основни направления - инвестиционния, застрахователния и осигурителния надзор. Документите наистина са готови, като оценките са противоречиви - включени са належащи промени, които се обсъждат в браншовите организации от години, но има и ексцентрични идеи и пропуски (виж стр. 56). Всъщност голяма част от предложенията надхвърлят правомощията на КФН и се нуждаят или от инициатива от правителството, или от законови промени. А предвид факта, че по някои от тях сама комисия тепърва чака становища и идеи от бизнеса, необходимите промени едва ли скоро ще бъдат приети. Така шансовете важни неща, като въвеждането на мултифондове при пенсионните фондове например, да се случат от началото на следващата година за пореден път се изпаряват.

              Под похлупака

              За липсата на активност може да има напълно валидни обяснения - например липсата на ресурс и капацитет. Ако това е така обаче, не е ясно защо той се пилее. Според служител в КФН основната работа на част от колегите му е да пишат доноси. Енергията на самия председател, изглежда, също е фокусирана не толкова към дейността на регулатора, колкото към концентрирането на повече власт около него. Няколко източника от комисията обясниха, че е имало заповеди със забрани за медийни изяви по различни теми, а дори и заповед, с която всички решения на ресорните заместник-председатели да се съгласуват с него. Това освен обсебване на правомощията им е и нарушение на Закона за КФН.

              Разбира се, парите са проблем - когато 5-10 нископлатени експерти трябва да прегледат всяко тримесечие отчетите на над 400 емитента, нормално се стига до чисто формална проверка. Не е ясно обаче защо след като с актуализацията на бюджета Министерството на финансите върна издръжката на миналогодишните нива (т.е. преди орязването наполовина), в комисията това не се усеща по никакъв начин. Нито заплатите, нито щатът са върнати на предишните нива. Така остава въпросът за какво ще бъдат изразходвани допълнителните отпуснати средства - около 4 млн. лв., които ако не бъдат усвоени, ще бъдат върнати на финансовото министерство. Засега единственият отговор, който се откроява, е за външни услуги. Планира се новата структура, изграждането на системи и въобще всичко възможно да се възложи на консултанти. Дори има и сключен договор с агенция "Фокус" за медийно отразяване на дейността на КФН.

              И ако за тази година проблемът е как да се усвои бюджетът на ведомството, за догодина въпросителната е как да се увеличи. Първоначално Мавродиев поиска субсидията от държавата да се увеличи на 9.6 млн. лв., но предложението във внесения от Министерския съвет проектобюджет в парламента е тя да се запази колкото и след актуализацията на тазгодишния - 5.3 млн. лв. Източник от финансовото министерство потвърди, че намерението им е да запазят субсидията непроменена, като ако КФН иска да харчи повече, трябва сама да си осигури приходи. Досега комисията не е представила в министерството тарифите си за таксите за следващата година, въпреки че сроковете за това изтекоха. Причината е, че Мавродиев се опасява да не получи още по-малък бюджет и съответно се опитва да прокара увеличение в пъти на таксите за поднадзорните лица. Това обаче може да се окаже непосилно, особено за по малките участници на пазара, чиито приходи и без това са критично свити от кризата и всяко покачване на разходите може да е фатално за тях.

              Председателят на КФН не отговори на допълнително зададените въпроси на "Капитал" относно издаваните от него заповеди и намеренията на регулатора за промяна на таксите. Интересно е, че такова увеличение не присъства никъде в стратегиите на надзора. Това не е обсъждано и с бизнеса, макар че през седмицата комисията се среща с браншовите асоциации и в трите сектора, където лансира идеята да се създаде консултативен съвет към председателя. "Важно е да зачитаме мнението на бизнеса и заедно в конструктивен диалог да формираме определени политики, които са обществено значими за развитието на сектора като цяло", е казал Мавродиев, но, изглежда, покачването на разходите им до потенциално непосилни нива не попада в тази графа.

              При толкова хвърлена енергия в политиканстване на всички нива в надзора качеството нормално страда. Естествено е проблем, че никой не е проследил дали "Мостстрой" разкрива адекватно информация за задълженията си в отчетите. Естествено е проблем и че може да има още няколко такива случая. Истинският проблем обаче е, че и новото ръководство на КФН продължава съзнателно да не вижда далеч по-организирани и хронични измами. Като фиктивно надуване на печалби на дружества, счетоводния инженеринг, който докарва нужната капиталова адекватност на застрахователи и посредници, и източването на пенсионни фондове с инвестиции в кухи свързани дружества. Ако там нещо изгърми, вече можете да се облегнете и да гледате истинския многоизмерен апокалипсис. В реално време."
              източник: http://www.capital.bg/biznes/finansi...534_subudi_se/
              Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.
            Working...
            X