IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнение
    То закона за ДДС някъде трябва да има стока или услуга с ДДС а при акции и влог в банка Маи няма.
    Ами точно това е парадокса. Но има такава работа, защото ми го каза счетоводителя. Обаче не каза за кой пазар...регулиран или не. А БФБ е регулиран уж.

Коментар

• Първоначално изпратено от sentex Разгледай мнение
      Само ако реализираш печалба 50 000
      То закона за ДДС някъде трябва да има стока или услуга с ДДС а при акции и влог в банка Маи няма.
      Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Ако вкараш 30000лв. в банка а след 2 дни ги вземеш пак правиш оборот над 50000лв. и тогава ли пак по ДДС и глоба че не знаеш.
        Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Аз затова казвам че от инвестора са се престарали с данъчни реформи. Аз така като гледам закона за ДДС само с доста голяма фантазия може да се приеме че дори и тези на нерегулиран пазар трябва да се регистрират. Защото данъчно задължено лице е ако извършва независима икономическа дейност т.е.

чл 3 Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

А не знам на някой да му плащат за това че спекулира със собствени пари - макар и на нерегулиран пазар. Да не говорим пък че получава редовно доходи то това.
          Няма смисъл да коментираш нещо, което е неясно. Казусът не е от вчера, но за да коментираме трябва да видим какво са питали и какво са отговорили.

Инвесторе,

За да сте коректни, предлагам да публикувате веднага фотокопие от писмото, с което сте отправили запитването, както и фотокопие на отговора от НАП.

След това можем да се отдадем на коментари.

P.S. Ще пускам периодично този текст, докато видя резултат.
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Аз затова казвам че от инвестора са се престарали с данъчни реформи. Аз така като гледам закона за ДДС само с доста голяма фантазия може да се приеме че дори и тези на нерегулиран пазар трябва да се регистрират. Защото данъчно задължено лице е ако извършва независима икономическа дейност т.е.

чл 3 Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

А не знам на някой да му плащат за това че спекулира със собствени пари - макар и на нерегулиран пазар. Да не говорим пък че получава редовно доходи то това.

Коментар

Вземи че се регистрирай тогава по ДДС
              Нема да стане! Да заповядат - ще се видим в съда

Нагледал съм се на толкова журналистически изцепки и толкова чиновническа глупост, че в една такава ситуация искам да видя ОРИГИНАЛИТЕ! Да видим какво точно са попитали и какво точно и кой е отговорил.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                Инвесторе,

За да сте коректни, предлагам да публикувате веднага фотокопие от писмото, с което се отправили запитването, както и фотокопие на отговора от НАП.

След това можем да се отдадем на коментари.
                Действително така би било най-коректно. При невъзможност - поне уточнете терминологията : нерегулиран означава ли т.н."извънборсов"; за оборот или за положително салдо между печалби и загуби става въпрос. И още - как ще се изчисляват печалби и загуби, ако някога съм купил 1000 акции по 5 лв., 1000 по 7 лв. и 1000 по 9 лв., а току-що съм продал 1000 на 7 лв. На печалба или на загуба съм и с колко ? Или за салдото ще трябва да запиша 0 ?

Коментар

• Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнение
                  Ами ако купиш за 50000лв. от КИС а след това ги продадеш и трябва да се регистрираш ли...
                  Само ако реализираш печалба 50 000

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                    Не ме интересува какво е разбрал Мариян и какво не. Искам фотокопия от ЗАПИТВАНЕТО и ОТГОВОРА. Не искам интерпретации под формата на статия.
                    Вземи че се регистрирай тогава по ДДС

Коментар

• Ами ако купиш за 50000лв. от КИС а след това ги продадеш и трябва да се регистрираш ли...
                      Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Точно така е....става въпрос за положително салдо. Ей сега питах счетоводител. Инвестора нещо са в грешка......обаче пък не стана ясно за какъв пазар иде реч.

Коментар

• Първоначално изпратено от dessi_georgieva Разгледай мнение
                          Дохода от инвестиции нали не се облага.
                          Има само данък дивидент.
                          Само на БФБ не се облага - засега.

Коментар

Мариян не е рзбрал. Те данъчните са си казали че става дума за салдо т.е. за положителна печалба над 50 000 лева, а не оборот, и то от сделки на нерегулиран пазар - т.е. сделки на борсата не се включват.
                            Не ме интересува какво е разбрал Мариян и какво не. Искам фотокопия от ЗАПИТВАНЕТО и ОТГОВОРА. Не искам интерпретации под формата на статия.

Коментар

• Дохода от инвестиции нали не се облага.
                              Има само данък дивидент.

Коментар

• Мариян не е рзбрал. Те данъчните са си казали че става дума за салдо т.е. за положителна печалба над 50 000 лева, а не оборот, и то от сделки на нерегулиран пазар - т.е. сделки на борсата не се включват.

Коментар

Working...
                                X