IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До ръководството на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ами аз имам един прост въпрос - защо отчета на М+С го няма публикуван в сайта на борсата - поради техническа причина от страна на борсата; поради самото дружество; или поради друга причина?

    Ако някой даде отговор - предварително благодаря.

    Вярно е че го има качен на други места, но въпреки, че се считам за средно напреднал по отношение на компютрите и технологиите свързани с тях ми е трудно да отворя файл, подписан с електронен подпис. Определно усложняването на процедурата чрез интегриране на нови и по-сложни начини за осведомяване на масата не ми се нрави, но ако това е бъдещето - нямам избор и ще трябва да се нагласям според обстановката

    Та това са ми съображенията г-н Митанкин. Дано не сам ви притеснил с моите въпроси, но все пак е хубаво когато има неизяснени неща да търсим начина да ги изясним и да направим всичко възможно за напред да не се появяват отново.

    Коментар


    • Към проблема с отчетите може да се добави и този, че някои от тях представляват накриво снимани, мърляви PDFи.

      Но вида на отчета също говори много за компанията, нали?

      Коментар


      • Re: До ръководството на БФБ

        Първоначално изпратено от Forex Master
        Първоначално изпратено от nedyalko
        какви са настоящите проблеми на капиталовия ни пазар, сега пиша мнението си какво доведе борсата ни до това състояние.
        Недялко... бъркаш борсата като институция с цените на акциите на борсата...

        БФБ си работи като швейцарски часовник! Защо цените на акциите паднаха толкова е въпрос за БГ икономиката, БГ съдебната система и БГ манталитета на БГ инвеститора с пирамидалната инвестиционна култура... Той не е въпрос към институцията БФБ!
        "БГ инвеститора с пирамидалната инвестиционна култура"

        безкрайно точно

        Коментар


        • Пичове, доста бързо забравихте какво се случваше докато отчтите се пускаха само през БФБ - Ракети, сривове, резки движения - и хоп! отчетът излезе. Редовно бавеха отчетите с часове, понякога и с дни

          Въпрос на корпоративно управление и нормативни санкции е компаниите да са стриктни. По директива на ЕС е разпоредено да се разпространяват отчети през медиите - и всяко дружество е ДЛЪЖНО да посочи през коя медия ще го прави

          Просто онези, които не искат отчетът да се вижда, търсят начин да го скрият и това няма да се реши с централизиране, особено ПРИ ДЪРЖАВНИЯ орган, който 1000 пъти е показал, че не заслужава НИКАКВО доверие

          поздрави

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Батя
            Да, безумие е отчетите на публичните компании да са разхвърлени по редица сайтове и да ровим целия нет за да намерим нужния ни отчет.
            Задължително трябва да има едно централизирано място където да се публикуват - като сайта на БФБ, както беше досега!

            Моля от ръководството на БФБ да обърнат внимание на този важен въпрос.
            Ако трбява да се настрои заедно с КФН и нормативната уредба за да е в удобство на инвестиционната общоност!
            Точно така! Инвеститорите трябва да са съсредоточени върху четенето на отчета а не върху неговото издирване!
            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

            Коментар


            • Да, безумие е отчетите на публичните компании да са разхвърлени по редица сайтове и да ровим целия нет за да намерим нужния ни отчет.
              Задължително трябва да има едно централизирано място където да се публикуват - като сайта на БФБ, както беше досега!

              Моля от ръководството на БФБ да обърнат внимание на този важен въпрос.
              Ако трбява да се настрои заедно с КФН и нормативната уредба за да е в удобство на инвестиционната общоност!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4850
                А какво става с публикуването на отчетите в сайта на борсата? Нима там не е мястото за тези отчети?

                Винаги когато ми трябва отчета съм го търсил там а сега...

                Не вярвам публикуването на отчета в сайта на борсата да е свързано с пари, но ако все пак е така не ми звучи много добре...да не може да се даде достъп до тази информация на акционерите...
                Премествам Вашия въпрос в тема, където, предполагам, е неговото място.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Valuator
                  Само с инфраструктура няма да стане. Ще трябват да привлечат и нови сериозни компании, и да действат по-активно за промяна на манталитета на местните мажоритари и увеличаване на фрии-флоута, а и да помислят за деривати.
                  +1
                  Valuator, мнението Ви е суперточно попадение!!!
                  Надявам се думата ДИВИДЕНТ трябва да престане да всява ужас в бълг. мажоритари......
                  това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

                  Коментар


                  • Само с инфраструктура няма да стане. Ще трябват да привлечат и нови сериозни компании, и да действат по-активно за промяна на манталитета на местните мажоритари и увеличаване на фрии-флоута, а и да помислят за деривати.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ
                      fuск the bеаr - give me the bееr

                      Коментар


                      • Г-н ivannd,
                        За мен бе доста дразнещо хора от ИП и управляващи дружества, КФН и т.н. да излизат и да казват как дребните инвеститори надули цените с необмислените си покупки. Според мен точно те в борбата за доходност го направиха и то с парите на дребните инвеститори, които им се довериха. Като регулацията беше под всякаква критика. Аз за това се дразня понеже някой си правят каквото си пожелаят на капиталовия ни пазар, а санкции няма.
                        За мен е много притеснително каква ще бъде процедурата по раздържавяването на компаниите от БЕХ, като се надявам да не се получи като предишните през 2007г, презаписвания и раздаване на акции на който си пожелаят.
                        Дори смятам, че трябва да се възложи всяко ИПО на поне два посредника, за да има по-голяма прозрачност, като дори би било добре да се въведат ограничения за големи пакети за да могат по-малки и повече инвеститори да получат възможност да запишат акции. По този начин ще се поощри инвестирането в акции в български компании от страна на повече дребни инвеститори.

                        Коментар


                        • за балоните и случващото се на БФБ

                          Ето една сериозна тема. Аз съм дребен инвеститор и бих казал, че направо съм ошашавен от това което се случи на БФБ. Приемам много от коментарите за коректни, но тъй като съм освободен от учебникарски клишета немога да намеря отговор на доста елементарни въпроси. Ето няколко от тях. Дали КФН е в състояние да осъществява контрол на случващото се на БФБ, след като тя има изключително много други не по малко важни задължения? Това не предрешава ли всички надежди да се случи нещо добро? Принципно погледнато зад всяко случващо се събитие стои някакво логично обяснение. Да вземе една дневна сесия на БФБ. Има толкова интересни неща които се случват там. Например: Много ликвидни компании са достигнали почти емисионната си стойност, търгуваните им обеми са много малки и водещи до понижение. Ниско ликвидни компании с единични сделки повишават капитализацията си с десетки проценти. АДСИЦ компаниите нещо са се раздвижили като се купуват и продават големи обеми. Много рядко може да се случи даването на дивидент, което дезинтересова дребните участници. Почти всички дружества предлагат малък пакет от акциите си за свободна търговия, т.е. те са си мажоритарни собственици и могат да правят каквото си искат. С какво въвеждането на КСЕТРА подобри работата на БФБ? Немога да разбера в какво се изразява понятието прозрачност на БФБ? Въпреки че е закново ми е интересно как така при търговия на една акция в дневна сесия с приемлив обем, само последната сделка с 10 акции може да срине капитализацията й със значителен процент. На фона на свободното падане как влияят спекулантите на всичко това и въобще възможно ли е да се спекулира на БФБ без да имаш вътрешна информация? Аз поне не бих допуснал, че един спекулант може да рискува за смешните си печалби, без да е поне малко информиран.
                          Считам, че в основата на т.н. балонизиране не стои дребния инвеститор, а големите инвеститори, големите играчи, големите фондове, тези които са финансови специалисти и разбират от това което се случва на капиталовите пазари. По просто казано пазара се е манипулирал целенасочено от знаещите и можещите да го направят. По големият проблем е в това, че повечето от нещата се случват и продължават да се случват, защото ги няма онези саморегулиращи се фактори толкова характерни за чисто пазалното стопанство.

                          Коментар


                          • Според мен нямат нужда от дни, тъй като трима от пет са от старото ръководство. Аз предполагам, че вече работят усилено по въпросите, които обявиха като приоритетни.

                            Коментар


                            • Re: До ръководството на БФБ

                              Първоначално изпратено от nedyalko
                              Тъй като вече имаме ново ръководство на БФБ, което заяви че ще работи за подобряване на диалога с всички участници в капиталовия ни пазар бих искал да дам мнение като един инвеститор в акции. Предполагам, че и други като мен биха искали да се даде повече гласност на миноритарните и дребни акционери, затова смятам, че една такава тема би била интересна и полезна. Видяхме, че доста хора от инвестиционната общност четат Инвестор, затова се надявам да има полза и резултати изразяващи се в подобрена комуникация и по-добре работещ пазар.
                              В предишен постинг написах мнението си защо според мен не трябва да се продава БФБ в момента и какви са настоящите проблеми на капиталовия ни пазар, сега пиша мнението си какво доведе борсата ни до това състояние.
                              http://nedyalko.blog.bg/biznes/2010/...-na-bfb.481650

                              Смятам, че ние дребните инвеститори трбва да бъдем по-активни, като по този начин да накараме всички да си вършат работата, понеже всички негативи по един или друг начин са за наша сметка.
                              Да им дадем 100 дни, за да видим какво ще почнат да правят новото ръководство на БФБ , и без това тогава изтича срока, който си бяха поставили Правителството да пуснат акции на държавни фирми от енергетиката , като антикризисна мярка. Така, че до 1 май ще мълча и ще гледам дали само всичко е празни приказки или ще има и ДЕЛА и най- вече какви!

                              Коментар


                              • Re: Защо се „балонизираха” цените на акциите на БФБ-София?

                                Първоначално изпратено от revolucioner1
                                Подкрепям изцяло Forex Master и ще се опитам да допълня и развия моята позиция.Оставам с впечатление, че за балонизирането цените на акциите на БФБ е виновна почти изцяло администрацията и няколко институциални инвеститори
                                В постинга си съм изброил всички участници в капиталовия ни пазар и съм дал мненето си за тяхната роля при надуването на цените на акциите. Не смятам също като Вас, че администрацията или няколко институционални инвеститора са виновни само, понеже те не търгуват за собствена сметка, а някой им дава пари, който също е виновен, но когато няма конторл и регулация както и обществен натиск нещата се изкривяват и се стига до балонизация, като прибавим и липса на заинтересованост от мажоритарните собственици резултата е ясен.
                                Пример: Всеки човек трбва да бъде осигуряван в пенсионен фонд за пенсия...част от средствата на този човек се инвестират в акции. Понеже пенсинните фондове не могат да участват ИПО те си купуват акции на вторичния пазар на доста по-висока цена един път надута на ИПО то (от ИП който го организира), втори път на вторичния пазар. И така акциите скачат, хората индиректно ги надуват, а институцията, която трябва да следи дали всичко е наред, казва: ми те хората си виновни, че купуват на тази цена или пък тенджера под налягане е БФБ....

                                Що се отнася до новото ръководство на БФБ обръщам се към тях понеже от другите институции КФН, ЦД , ИП никой не търси диалог, а новото ръководство се обяви за активен и конструктивен диалог.

                                Коментар

                                Working...
                                X